Mám teraz doma takú situáciu... moja sestra nemá rada našu mamu, už asi 7 rokov sa s ňou nekontaktuje. Teraz v septembri sa bude sestra vydávať a mamu nepozvala. Teraz sa to mama dozvedela a mňa sa pýtala, že prečo som jej to nepovedala.
Povedala som jej, že to nie je na mne, koho ona pozve a komu dá vedieť... pýtala sa ma to cez telefón, takze po tejto vete zložila a ja teraz neviem, či som povedala zle, alebo čo. A som si istá, že týmto to neskončilo a bude sa dalej pýtať, ked bude mat príležitosť... ako jej asertivne povedať, ze mna to nezaujima a ze veci medzi nimi si maju vyriesit same?
Zareagoval by som presne tak isto, cize podla mna si zle nespravila. A to, ze si vzťahy medzi sebou musia vyriesit same, to by som jej povedal presne takto bez okolkov.
To ze je teraz smutná, ze nebude na svadbe svojej dcéry, to celkom chápe, ale to ze sa vzťahy nesnažila dat dokopy 7 rokov a teraz jej nieco bude luto..... no mala na to prosto mysliet skor
wau. neviem sa uplne vzit do tejto situacie, aj ked my sme mali zase take, ze sa mama vyhrazala, ze nepojde bratovi ani sestre na svadbu (nakoniec vsetko dobre dopadlo v oboch pripadoch) no, ja by som to riesila asi tak, ako sme to riesili aj my vtedy - jednoducho mame povedat, ze je to sestrina svadba, ona ma pravo rozhodnut, koho si tam pozve a koho nie. este mozes dodat, ze sa nechces miesat do ich problemov a ze chapes, ze ju to ranilo (mna by to isto ranilo tiez), ale ze si to musi vyrozpravat so sestrou. a este by som dodala, ze nech skusi byt ona “the bigger person” a spravit ten prvy krok k napraveniu vztahu (a to uz bezohladu na to, ci pojde na tu svadbu alebo nie). na moju mamu hlavne to s tym “mudrejsi ustupi” velmi zabralo vtedy.
sice ti nic neporadim, ale ani podla mna si nespravila zle. manka ma svoju hlavu a zivot, sestra tiez a ty za nich nemozes spravit to, co nechcu spravit same. robis iba dobre, ak sa distancujes od veci, ktore nemozes ovplyvnit. nie je dobre byt medzi ludmi, ktori spolu maju nejaky konflikt. moze to akurat tak spadnut na teba.
@2 asi nejak takto.
mozno by som obom teda este skusila nadhodit, ci nepopremyslaju, ze to zlepia a skusia rozumne vychadzat, ale nic invazivne, su dospele...
je to v poriadku všetko, nemusíš byť z toho zničená ani nad tým uvažovať, ale podla toho akú mám ja povahu a všetko, určite by som sa snazil aby sa dali dokopy, však je to rodina.... neviem aký bol problém, ale tak no, ako sa hovorí krv nie je voda.
Treba chovať svoje ego a detinskosť a nech sa porozprávajú medzi sebou, sú už na to dosť dospelé aby sa prestali správať ako deti. A ked to nevedia samé, skús im s tým pomôcť.
Podľa mňa si sa zachovala dobre, a na tvojom mieste by som to mame bez hnevu alebo defenzívnosti vysvetlil tak, ako píšeš - že sa nechcem miešať do ich sporu a chytať niekomu stranu. Ešte by som dodal, že ma mrzí, že ju sestra nepozvala a aj to, že sa nebavia a že by som bol rád, keby sa uzmierili, ale že to nie je v mojich silách dosiahnuť, tak sa držím mimo toho sporu.
"nezaujimá ma to mami, rieš si to s ňou"
Je to presne tak jednoduché ako to vyzerá.
Ja od matky doteraz počúvam ako kvoli mne nespáva, lebo nie som zabezpečený podla jej predstáv, brata sa snažila odhovoriť od opustenia ženy tým, ako všade rozprávala, že zlyhala ako matka, to že im decko počúvalo každý večer hádky a začínako byť nezdravo zamlkle jej bolo jedno-matke. Dokonca aj sestra, ktorá je takmer dokonalá v jej očiach si zavše vypočuje výčitky aj keď robí pre rodinu(aj pre nasich) prvé a posledné.
Matky proste nie sú tie úžasné stvorenia z rozprávok- sú ľudia ako my a často využívajú svoje postavenie voči deťom manipuláciou... Kludne ak bude namietať tak jej povedz, že ak si to v hlave nevyrieši a nepreberie sama, tak ty jej vzťah s dcérou za ňu nezlepšíš. Dufam ze nespravi scenu na svadbe.
no jo.... tak sak to je celkom vpoho vysvetlenie aj ked evidentne si ho v tom rozhovore nepouzila...mozno ta to v rychlosti nenapadlo no... tak ale mamka jednala dost impulzivne no...@erixa
Pochybujem, že ona myslí na city svojich detí, keď sa vôbec také čosi pýta, takže by som ju mala rovnako u riti. Akože, pre srandu králikov tvoja sestra to asi nezamlčala ale dačo tam bolo. Tak nech otvorí oči.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
To ze je teraz smutná, ze nebude na svadbe svojej dcéry, to celkom chápe, ale to ze sa vzťahy nesnažila dat dokopy 7 rokov a teraz jej nieco bude luto..... no mala na to prosto mysliet skor
mozno by som obom teda este skusila nadhodit, ci nepopremyslaju, ze to zlepia a skusia rozumne vychadzat, ale nic invazivne, su dospele...
Treba chovať svoje ego a detinskosť a nech sa porozprávajú medzi sebou, sú už na to dosť dospelé aby sa prestali správať ako deti. A ked to nevedia samé, skús im s tým pomôcť.
Je to presne tak jednoduché ako to vyzerá.
Ja od matky doteraz počúvam ako kvoli mne nespáva, lebo nie som zabezpečený podla jej predstáv, brata sa snažila odhovoriť od opustenia ženy tým, ako všade rozprávala, že zlyhala ako matka, to že im decko počúvalo každý večer hádky a začínako byť nezdravo zamlkle jej bolo jedno-matke. Dokonca aj sestra, ktorá je takmer dokonalá v jej očiach si zavše vypočuje výčitky aj keď robí pre rodinu(aj pre nasich) prvé a posledné.
Matky proste nie sú tie úžasné stvorenia z rozprávok- sú ľudia ako my a často využívajú svoje postavenie voči deťom manipuláciou... Kludne ak bude namietať tak jej povedz, že ak si to v hlave nevyrieši a nepreberie sama, tak ty jej vzťah s dcérou za ňu nezlepšíš. Dufam ze nespravi scenu na svadbe.