som sa tešil čo bude zas toto za hovadinu, ale že bude až takáto oničom mi nenapadlo.
rýchlosť svetla nie je rýchlosť svetla ale rýchlosť nehmotných častíc ( = častíc s nulovou hmotnosťou = častíc ktoré neinteragujú s higgsovým poľom), volá sa "rýchlosť svetla" len preto že fotón bola prvá nehmotná častica ktorej rýchlosť bola zmeraná.
Rychlost tmy je rovnaka ako rychlost svetla, avsak rychlejsie ako rychlost svetla je rychlost tienu, pretoze tien neprenasa ziadnu informaciu ako fyzicky objekt, je to iba 3D prierez oblasti.
@tommyhot ja neviem co tych ludi na skolach ucia, svetlo sa pohybuje -> lebo je to informacia o pohybe urciteho objektu (fotonov), tien nieje ziadny objekt, ma neobmedzenu rychlost. Rychlost svetla sa v roznych materialoch pohybuje rozlicnou rychlostou (voda, sklo atd) zato tien za tym objektom sa pohybuje konstantnou rychlostou. Vy stale rozpravate iba o rychlosti svetla vo vakuu, ale vitajte na Zemi priatelia
no faktom je, ze rychlost svetla je hranica len pre fyzicke objekty...kaslat na teoriu s tienom, ta je bars zlozita na vysvetlovanie. vezmime si tyc z idealneho materialu (zanedbavame jej stlacitelnost, pruznost....), ktora bude mat 1000000000000 km.tuto tyc trocha posuniem. a wuala, v tom istom okamihu sa posunul aj druhy koniec, ktory je velmi velmi daleko.
@arugula ale no, veď to bolo úplne primitívne, jediný potenciálne neznámy pojem v celej tej vete je higgsovo pole, všetko ostatné by ti malo byť zrozumiteľné
Je kopka veci co porusuje ultimatnu barieru max. rychlosti v kozme ... ale vacsina dost na rit, lebo nevedia niest informaciu, takze sa nic neporusilo
Tien je len nevyskyt svetla v oblasti, ale stale je zavisly od svetla
Tie vsauce videa su v poho, ale strasne tam skace do hypotez, filozofie a uteka od vedy ... to aby to bolo kus zaujimavejsie samozrejme, ze by vas to nenudilo
@notme toto si failol, lebo informacia po materialy atomamityce by sa niesla o dost pomalsie ako c vo vakuu, pretoze sa musi propagovat cez atomy materialu, ked ho vlna hitne, on sa rozvibruje a posunie vytvori em vlnu, ktora na dalsi narazi a ten sa rozv. atd. Zalezi od materialu, ale pri vacsine mech. vlnenie (specially nejaka tyc urco) cize rych. zvuku cca
@matwejo takto by to fungovalo s beznym materialom, preto som pouzil idealny material. mozme si tiez predstavit sialene dlhy hydraulicky piest. pokial viem, v idealnej kvapaline sa tlak siri okamzite. hoci je pravdou, ze konkretne v tomto experimente velmi zavazi prave druh materialu. kazdopadne riesenie nebude az take jednoduche ako si popisal, lebo som s tym poslal kamosa za nejakym typkom co prednasa fyziku na feike a ten tiez zastaval nazor, ze za idealnych podmienok je rychlost tohoto prenosu meratelna jedine v planckovych casoch, ak je teda vobec meratelna. ale ano, pokial ide o realne materialy, tak mas pravdu ty.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
rýchlosť svetla nie je rýchlosť svetla ale rýchlosť nehmotných častíc ( = častíc s nulovou hmotnosťou = častíc ktoré neinteragujú s higgsovým poľom), volá sa "rýchlosť svetla" len preto že fotón bola prvá nehmotná častica ktorej rýchlosť bola zmeraná.
@14 2:20
ked mas tmu a za sebou stenu, zasvietis, ten tien tam bude vytvoreny, az ked tam dorazi svetlo
Tien je len nevyskyt svetla v oblasti, ale stale je zavisly od svetla
Tie vsauce videa su v poho, ale strasne tam skace do hypotez, filozofie a uteka od vedy ... to aby to bolo kus zaujimavejsie samozrejme, ze by vas to nenudilo
@notme toto si failol, lebo informacia po materialy atomamityce by sa niesla o dost pomalsie ako c vo vakuu, pretoze sa musi propagovat cez atomy materialu, ked ho vlna hitne, on sa rozvibruje a posunie vytvori em vlnu, ktora na dalsi narazi a ten sa rozv. atd. Zalezi od materialu, ale pri vacsine mech. vlnenie (specially nejaka tyc urco) cize rych. zvuku cca