vrazda je hriech od jakziva, to je jasne a ty co verite v boha myslim ze tomu je uprdele ci ste zabili niekoho vo vojne, alebo mimo vojny... aaale zase ked si vojak nemas moc na vyber ale predpokladam zas ze to vlastne ani hriech neni ked ... no CO JA VIEM proste... myslim, ze je to tema na dost dlhe diskutovanie, k akym argumentom ste dosli vy dvaja?
vojna je hriech... vlastne co je hriech ? ma to nejake hranice? su niekde napisane?
je to kazdeho vlastny nazor a uhol pohladu na vec...
sebeobrana moze byt tiez povazovana za hriech podla slov ,,miluj blizneho svojho" ale komu chyba pud sebazachovy?
vojna je o smrti, keby vo vojne nezomierali, nebola by to vojna....
polemizovanie na sskutocnosti nic nezmeni
@4 ja si myslím, že by som asi zabil keby som ležal v zákope a záležal by od toho môj život , on tvrdí : radšej byť zabitý ako zabiť. Čojaviem, ja nebudem moc hovoriť ako by som reagoval, lebo je iné o tom hovoriť za poítačom v teplej izbe ako na mraze - 30 v zákope so samopalom.
hej je, a o to horsia, ze daneho cloveka nepoznas...nechapem tu nenavist voci ludom, ktori bojuju proti sebe za zaujmy, ktore ani nie su ich vlastne...v sucasnosti uz myslim do vojny nikoho nemozes "naverbovat", takze sa dobrovolne zucastnuju zabijania...a to nie je ani neumyselna vrazda, ani vrazda v sebaobrane...aj ked pripustam, sklopit zbran na bojisku znamena smrt...ale naco bojovat?? existuje milion roznych sposobov ako dosiahnut, co chcete
Ja osobne by som radsej zostal v zakope, aj keby ma pravdepodobne zasiahol nejaky granat a vybuchol. Predsa bud by prisiel o zivot super, alebo ja. A kym som ja, aby som mohol hodnotit koho zivot je cennejsi? Radsej by som zvolil taku variantu, aby som nezabijal. A ked sa tak rozhodne druhy, tak tym zatazi svoje vlastne svedomie
hej presne... a vobec nechapem ludi ktory sa hrnu k armade(pripomina mi to film south park- ako hovorili PRIDEJTE SE K ARMADE, POBIJEME PAR ZKU****CH KANADANUU ).. prvykrat zabijes a mas paradnu depku podla mna...ale v jednom filme o vietname to bolo celkom fajn zobrazena skutocnost, ako vietnamcan mal rodinu, a zastrelili ho amici, amicky general nasiel jeho dennik, zacal ho citat a zistil, ze niesu taky rozdielny vraj cital podobne knihy ci co a zacal rozmyslat, preco ten amik je vlastne v armade, robi to, co nechcel, zistil ze nepriatelia sedia vo vlade na oboch stranach a vacsinou ne na bojovom poli oproti sebe vlastne ten vietnamcan bol prinuteny ist do armady
a ked sa na toto pozeram z tohto hladiska, ze by som mal zabit cloveka, ktory je tam nasilu v tej armade tak ako ja a bojuje len preto len preto aby prezil by mi dost trvalo ze ci ho zastrelim alebo ne... ale zase ked si kuknes videa ako odrezanie hlavy rukojemnikou moslimami ci kym, mas 100 chuti celu arabiu vybombardovat... (uz koncim) proste moj zaver je ze by mali ist na ferovku vladny predstavitelia, a neriesit to vojakmi kde kolkokrat pride otec rodiny o zivot...ale to som zas odskocil...kazdopadne: JE TO HRIECH
@20 Ja by som dobrovolne nesiel do vojny, lebo ani nesuhlasim so ziadnou vojnou. A teda keby som tam uz bol, tak by som volil taku moznost, aby som nikomu nemusel brat zivot. Myslis si, ze si mozes dovolit rozhodovat, kto tu zostane a kto odide z tohto sveta?
@22 samozrejme ze nikto nema pravo rozhodovat o zivote a smrti cloveka...ale ber to tak ze ked si vo vojne tak vidis nepriatela, ktory ta musi zabit, lebo by si zabil ty jeho, a ty ho musis zabit, lebo inak zabije on teba jednoducho ked nanho nevystrelis prvy tak si mozes ist pískať a kazdy ma pud sebazachovy, ajked kazdemu sa prieci myslienka zabit cloveka proste...vojna není kojná
@22 ukaz mi niekoho kto dobrovolne pojde do armady s vedomim ze ide vziat zivot. K tomu rozhodovaniu: clovek vo vojne nieje clovek v pravom slovazmysle on nerozhoduje ty prezijes ty nie, on kona povinnost a chrani si zivot a nehladi na koho striela. Dalo by sa povedat ze je to sebecke vziat niekomu zivot aby si si svoj uchranil ale clovek je predsalen viac zviera a pudy ho nepustia.
@23 tak samozrejme , ono sa to tak ani neklasifikuje, ved ta za to nikdo nesuudi...okrem spominaneho boha sak vo vojne to robit musis ale inak sa to podla mna ako vrazdou nazvat neda a preto sa to v nazve temy vola ze vrazda...
Práveže nemusí byť horšia, skôr to, že niekoho zabiješ, lebo ho poznáš z teba robí vraha, keď niekoho zabiješ takto, lebo si k tomu dotlačený, tak to nie je z nenávisti ...
Hriech je kresťanský vynález, čiže pre mňa osobne žiaden "hriech" neexistuje, tie hovädá nepodporujem v žiadnom smere.
Vojak, je povolanie ako každé iné, náplň práce je zabiť, keď je to potrebné. Takisto je to náplň toho koho zabijem, čiže sa to podľa mňa vyrovnáva.
@29 volaktore povolania nie su len cisto o odvedenej praci, myslim ze si pletes pojmy vjak a zoldak, aj s vojakmi to dost zamáva ked niekomu prvykrat zrusia plany do buducna. Takto by sa dalo povedat ze strielat ludi v praci je ako predavat kebab. Predstav si ze prides domov a vrhnu sa na teba deti : Oci oci kolko ludi si dnes zastrelil? Kam si ch trafil? Toto sa mi nezda byt povolanie ako kazde ine.
@27 no ja si myslim, ze je to horsia vrazda, pretoze nevies, preco si toho cloveka zabil... aj na sude beru ako polahcujucu okolnost vrazdu v afekte, ked cloveka poznas...ale vrazda neznameho cloveka si vyzaduje uplnu chladnokrvnost a lahostajnost voci tomu PRECO musi zomriet...zabit niekoho preto, ze je to nepriatel...ale ci??
sud s tym nema co robit...vojna je vojna ... tak..jasne ze je tazke zabijat neznamich ludi... ak su to ludia ktori odrezavaju zivim ludom hlavy (na nete je toho kopa) myslim ze by som s nimi nemal problem .....ale co sa tyka tych ostatnych vojen samozrejme ze by som mal mindraky z toho ovsem ze by som zastrelil ab som prezil, ale na ne sa mozem vysrat, no ne? hlavne ze zijem
@37 aale americanov by som neriesil mozgy vedia vymyvat, to je jasne.. pritom je to narod poskladany z europanov, ktory si teraz myslia, ze su pupok sveta (div sa svete a maju pravdu ) inak ten stat podla mna raz zanikne btw
Vieš ty koľkí z tých čo by si zabil niekomu niekedy odrezali hlavu?
Toto je podľa mňa zasa nezdravé skreslené vnímanie, aké je u ľudí pre niektorých veľmi výhodné, lebo potom sú ochotní nasledovať ich a sú sprostredkovateľom ich zámerov ...
Tak nejak, mne príde nacionalistické bitie sa do pŕs patetická v každom prípade ... A tu to ide úplne do extrému keď to národ s pomerne malou históriou robí najintenzívnejšie vôbec
A musel som sa smiať keď som videl ako si po 9.11.2001 začali kupovať vlajky
@42 samozrejme ze neviem myslel som tym, ze ked presne viem koho by som zabil... nepovedal som ze chcem zabit vseckych arabov lebo som videl jedno video, to urcite ne.. len keby som presne vedel, ze clovek, ktoreho sa chystam zabit je naozaj zly clovek, inak by som do toho nesiel...ale pravdaze to nikdy nevies
@37 no pravda pravda...vrazdy mas kadejake a tazko charakterizovat emocie, ktore vrah preziva ked sme to asi nikto nezazili(dufam . ale narazala som presne na to "Poďme tým debilným žltým Vietnamcom nakopať prdele", co vobec nie je ojedinely vyrok (aj jeho variacie) dokonca ani vo vojnovych filmoch zo strany "tych dobrych", kedy to vyhlasi svalnaty Jack lebo vsetci boli tim, nevzdavali sa, jednoducho to dokazali...a to sa potom podava ako to spravne a takto to ma byt...
@38 ja by som s tym problem mala...clovek, co prisiel o hlavu mozno pred smrtou pripravil o hlavu jeho manzelku alebo ktovie co bolo za tym...to, ze mozno konal z pomsty ho neospravedlnuje, ale aj tak je ta do toho nic. a vobec ist, ho tam zabit lebo tomu onemu, co mi na nom vobec nezalezi odrezal hlavu je pre teba dost nevyhodne
Tiež mi to nepríde sympatické, ale to by som ešte teoreticky pochopil ... Ale vojna zväčša nezvykne fungovať tak, že by si (ako bežný vojak) presne vedel koho kedy kde a podobne
nejdem riesit ci je to "hriech" alebo nie .. nie je to dobre.. nie je to rozhodne spravne ukoncit niekoho zivot, a este horsie je poslat dakoho polozit zivot za zaujmy, ktore jemu nijak neprospeju(teda pokial to nie su profesionalny vojaci, ktori to robia pre prachy ... osobne si svoj zivot a vykvas neviem predstavit vymenit za peniaze)
A nie len svalnatý, ale aj ctnostný a férový chlap Jack, ktorý má doma krásnu ženu a dve deti, ktoré vo filme v rámci atmosféry už zásadne museli byť ukázané v nejakých tých slow-motion spomienkach Pekne vystihnuté
A myslím, že pri tých spomínaných hlavorezaniach im skôr ide o vydieranie nejakého štátu ako o pomstu a podobne ...
čo je "hriech" keď si to tak vezmeme, tak z kresťanského hľadiska "prvý hriech" bolo neuposlúchnutie príkazu, čo však nemôžeme mať tým dvom za zlé, lebo morálna hodnota toho činu im bola neznáma až kým to neurobili....... čiže..
môžeme sa baviť o tom či je to správne a to si už musí vyriešiť každý sám zo sebou
zabiť beznranného/vzdávajúceho sa je určite nesprávne (tobôž ak ide o príslušníka tvojho druhu - čím neopsravedlňujem vraždenie zvierat)
ale ak je to situácia zabi alebo budeš zabitý... myslím že v takom prípade nemusí (netvrdím že ich mať nebude) ten človek výčitky.
ja sa len stále divím že ten systém dokáže tých obyčajných mierumilovných ľudí k tomuto donútiť...
@49 a aby bol gyc uplny, vo vojne mu zahynie najlepsi priatel a Jacka to poznaci na cely zivot
no...ano, to skor, ale aj tak je to vec hrdloreza ked ho chcu trestat, uz len kvoli tej originalite by mali vymysliet daco duchaplnejsie ako trest smrti
No ale aj trest smrti môže byť originálny ... Jeden vraj dostal taký pekný, (Aj keď to samozrejme nebolo vo vojne) že mu postupne pichali injekcie, ktoré mali zabezpečovať postupné zlyhávanie niektorých orgánov ...
z kresťanského hľadiska je akákoľvek vražda hriech podľa prikázania nezabiješ, ale keďže ja nie som veriaca tak pre mňa slovo hriech nič neznamená preto som dala áno
@deraina tam neslo ani tak o samotne nabozenstvo, ako o danu prijebanu cirkev. dnes je to s nou tiez dost zle, kedze na nu idu peniaze zo statu, co je total nelogicke. a k teme, samozrejme, vrazda typu ako vo vietname, kde vrazdili civilistov, je chujovina jak rampa. sebaobrana a podobne, ano, myslim, ze to ide. a nakoniec vyborny trek -
@56 ked sa pozres na vojny v historii tak si uvedomis ze pocet zabitych civilov stupa podla techniky boja : napoleonske vojny mali minimum civilnych strat, islo bud o zbludene gulky alebo zriedkave rabovanie, v druhej svetovej ich bolo niekolkonasobne viac, to malo na svedomí bombadovanie, vrchol tomu nasadilo zhodenie atomovych bomb na hirosimu a nagsaki kde boli vo vacine zastupene straty civilistov a o zivot tam prislo iba malo vojenskych jednotiek
inak mám rád to spojenie "nezabiješ, zabijú ťa oni". Vystrelím dávku do kríku kde sa niečo hýbe, lebo ma to chce určite zabiť. Vystrelím na auto blížiace sa k checkpointu, lebo ma chce zabiť. Vystrelím granát do domu, lebo ma v ňom chcú zabiť. Cesta ma chce zabiť, dedina ma chce zabiť, pes ma chce zabiť, telefón ma chce zabiť, bicykel ma chce zabiť... Ale veď vlastne ide o sebaobranu. Zabíjam všetko naokolo lebo sa bránim. Útočím na zákop nepriatela, lebo sa bránim. Čistím dedinu od ozbrojencov, lebo sa bránim, strelím niekoho do hlavy lebo sa bránim...
Neviem, mne sa toto zdá pritiahnuté za vlasy, hlavne hovoriť o zabíjaní vo vojne ako o sebaobrane, ked to sebaobrana v pravom zmysle slova je iba vo velmi, velmi špecifických podmienkach. Vojna je jednoducho vojna. Navzájom sa zabíjajú aj ludia, ktorí by kludne radi išli spolu aj na pivo. Namiesto toho si ale vystrelujú mozgy z hláv. A áno, aj práve pre to povestné "nezabiješ, zabijú ťa oni". A dokola a dokola a dokola....
Tak v prvom rade, vo vojne sa nevraždí, vo vojne sa zabíja, rovnako ako gepard gazelu nevraždí ale zabíja.
V druhom rade hriech je veľmi škaredo nábožensky (kresťansky) zafarbený pojem, ale nevadí.
Napíšem jediný prípad, kedy to podľa mňa vo vojne je vražda:
Stojím dotyčnému zoči-voči, viem že nemá zbraň, alebo sa ju nechystá použiť (napr. sa vzdáva), okolo je kľud, takže mám čas premýšľať a nemusím okamžite jednať inštinktívne a podľa reflexov, nič mi nehrozí, a ja zdvihnem zbraň a zastrelím ho.
Na motíve nezáleží, len na tých okolnostiach.
Všetko ostatné vo vojne je zabitie, a riadi sa zákonom prírody.
hriech? ved nabozenstva sposobili uz tolko vojen, tolko zabijania v mene viery, to nebol hriech co? vojny su zle, a su sposobene chorymi ludskymi mozgami nic take ako hriech neni, a to blbe desatoro, ci co to je, co veriaci dodrziavaju, blbost
ta z nabozenskeho hladiska asi hej ... joj to vcera kukam film tam isli na takych smesnych konikoch a za bohaaaa dik a zabil ho ta ne debiil ? jaj nechapem saq seko sa da viriesit pri poharikoch noo skoro kus najivne mozno ale nevadii
Rozprával som sa s profesionálnym vojakom a ten mi povedal, že vo vojne je jednoduchý princíp: "Ak nezabiješ, zabijú teba."
Vojna nieje hra na hrdinov. Vojna nieje super. A nesúhlasím s tým vojakom. Kto mu tam kázal, aby šiel? Nikto! Je profesionálny vojak.
Ale predstavte si, že vás zrazu zbalia, dajú vám do ruky zbraň a choď bojovať, ako v I. a II. sv. vojne. Čo potom? Nie, to nieje hriech. To je snaha prežiť. Nieje iná možnosť. Je to povinnosť. Neodsudzujem žiadneho radového vojaka za vojnu.
Odsudzujem vodcov, lebo oni sú za to zodpovední.
Podľa mňa....asi je aj vojna hriech..zabíjať by sa nemalo. Podľa mňa to nie je hriech, pokiaľ sme k tomu donútený(nedobrovoľne)....No ak tam ideme dobrovoľne...je to hriech
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
76 komentov
je to kazdeho vlastny nazor a uhol pohladu na vec...
sebeobrana moze byt tiez povazovana za hriech podla slov ,,miluj blizneho svojho" ale komu chyba pud sebazachovy?
vojna je o smrti, keby vo vojne nezomierali, nebola by to vojna....
polemizovanie na sskutocnosti nic nezmeni
Teda vražda spáchaná na niektorých ľuďoh je hriech.
toto nikdy nepochopim.. vodu kazu, vino piju..
neverim v boha, nema zmysel to dalej riesit
rovnako by sme sa mohli pytat ci je hriech ked policajt zastreli zlocinca, ktory ohrozuje inych
a ked sa na toto pozeram z tohto hladiska, ze by som mal zabit cloveka, ktory je tam nasilu v tej armade tak ako ja a bojuje len preto len preto aby prezil by mi dost trvalo ze ci ho zastrelim alebo ne... ale zase ked si kuknes videa ako odrezanie hlavy rukojemnikou moslimami ci kym, mas 100 chuti celu arabiu vybombardovat... (uz koncim) proste moj zaver je ze by mali ist na ferovku vladny predstavitelia, a neriesit to vojakmi kde kolkokrat pride otec rodiny o zivot...ale to som zas odskocil...kazdopadne: JE TO HRIECH
Veď je jasne povedané "nezabiješ"
A rovnako si myslím, že nadpis nie je správne napísaný, keďže (bežné) zabitie vo vojne by sa nemalo klasifikovať ako vražda ...
Práveže nemusí byť horšia, skôr to, že niekoho zabiješ, lebo ho poznáš z teba robí vraha, keď niekoho zabiješ takto, lebo si k tomu dotlačený, tak to nie je z nenávisti ...
Dosť závisí od uhla pohľadu ...
Vojak, je povolanie ako každé iné, náplň práce je zabiť, keď je to potrebné. Takisto je to náplň toho koho zabijem, čiže sa to podľa mňa vyrovnáva.
Podľa mňa nemusíš nič
Zobral by som stan a šiel by som ... Môžem celú vojnu tak ...
Definíciu neviem, môžeš si pozrieť trestný zákonník
Presne tak, zabitie ... A vražda je niečo iné ako zabitie, aj keď ide o človeka ...
a na druhej strane, ak by nepriatel na teba mieril a ty si mal sancu ho zabit skor?? pochybujem ze by sa niekto dal zabit
No z tohto pohľadu máš v niečom pravdu ...
Podľa mňa je to "horšia vražda" ako keby človek zavraždil napríklad niekoho kto by sa chystal spáchať nejakú tú vraždu a podobne ...
Ale zasa si myslím, že je to "lepšie vražda" ako keď človek zabije niekoho koho pozná, kvôli tomu, že urazil jeho matku a podobne ...
A obávam sa, že tá chladnokrvnosť tam práveže často nie je (človek si ju tam skôr postupne vybojuje), ale naopak, zúfalstvo ...
Na druhej strane zasa býva niečo úplne iného charakteru typu "Poďme tým debilným žltým Vietnamcom nakopať prdele", čo považujem za úplne choré ...
Ale tak Američania vedia pekne vymývať mozgy (snáď mi odpustíte to generalizovanie)
Vieš ty koľkí z tých čo by si zabil niekomu niekedy odrezali hlavu?
Toto je podľa mňa zasa nezdravé skreslené vnímanie, aké je u ľudí pre niektorých veľmi výhodné, lebo potom sú ochotní nasledovať ich a sú sprostredkovateľom ich zámerov ...
Tak nejak, mne príde nacionalistické bitie sa do pŕs patetická v každom prípade ... A tu to ide úplne do extrému keď to národ s pomerne malou históriou robí najintenzívnejšie vôbec
A musel som sa smiať keď som videl ako si po 9.11.2001 začali kupovať vlajky
Mne to príde tak neskutočne komické
@38 ja by som s tym problem mala...clovek, co prisiel o hlavu mozno pred smrtou pripravil o hlavu jeho manzelku alebo ktovie co bolo za tym...to, ze mozno konal z pomsty ho neospravedlnuje, ale aj tak je ta do toho nic. a vobec ist, ho tam zabit lebo tomu onemu, co mi na nom vobec nezalezi odrezal hlavu je pre teba dost nevyhodne
Tiež mi to nepríde sympatické, ale to by som ešte teoreticky pochopil ... Ale vojna zväčša nezvykne fungovať tak, že by si (ako bežný vojak) presne vedel koho kedy kde a podobne
hriech je robit zle mackam .. to je hriech
A nie len svalnatý, ale aj ctnostný a férový chlap Jack, ktorý má doma krásnu ženu a dve deti, ktoré vo filme v rámci atmosféry už zásadne museli byť ukázané v nejakých tých slow-motion spomienkach Pekne vystihnuté
A myslím, že pri tých spomínaných hlavorezaniach im skôr ide o vydieranie nejakého štátu ako o pomstu a podobne ...
môžeme sa baviť o tom či je to správne a to si už musí vyriešiť každý sám zo sebou
zabiť beznranného/vzdávajúceho sa je určite nesprávne (tobôž ak ide o príslušníka tvojho druhu - čím neopsravedlňujem vraždenie zvierat)
ale ak je to situácia zabi alebo budeš zabitý... myslím že v takom prípade nemusí (netvrdím že ich mať nebude) ten človek výčitky.
ja sa len stále divím že ten systém dokáže tých obyčajných mierumilovných ľudí k tomuto donútiť...
no...ano, to skor, ale aj tak je to vec hrdloreza ked ho chcu trestat, uz len kvoli tej originalite by mali vymysliet daco duchaplnejsie ako trest smrti
Aj to je možné, preto sa treba niekam dobre zašiť
Aha, teda zabiť nejakého lekára, ktorý spravil pár chýb je asi úplne v pohode
Mne sa nezdá, že by sa tiahnutie na front s úmyslom zabíjať rátalo zrovna úplne ako sebaobrana ...
Neviem, mne sa toto zdá pritiahnuté za vlasy, hlavne hovoriť o zabíjaní vo vojne ako o sebaobrane, ked to sebaobrana v pravom zmysle slova je iba vo velmi, velmi špecifických podmienkach. Vojna je jednoducho vojna. Navzájom sa zabíjajú aj ludia, ktorí by kludne radi išli spolu aj na pivo. Namiesto toho si ale vystrelujú mozgy z hláv. A áno, aj práve pre to povestné "nezabiješ, zabijú ťa oni". A dokola a dokola a dokola....
V druhom rade hriech je veľmi škaredo nábožensky (kresťansky) zafarbený pojem, ale nevadí.
Napíšem jediný prípad, kedy to podľa mňa vo vojne je vražda:
Stojím dotyčnému zoči-voči, viem že nemá zbraň, alebo sa ju nechystá použiť (napr. sa vzdáva), okolo je kľud, takže mám čas premýšľať a nemusím okamžite jednať inštinktívne a podľa reflexov, nič mi nehrozí, a ja zdvihnem zbraň a zastrelím ho.
Na motíve nezáleží, len na tých okolnostiach.
Všetko ostatné vo vojne je zabitie, a riadi sa zákonom prírody.
Vojna nieje hra na hrdinov. Vojna nieje super. A nesúhlasím s tým vojakom. Kto mu tam kázal, aby šiel? Nikto! Je profesionálny vojak.
Ale predstavte si, že vás zrazu zbalia, dajú vám do ruky zbraň a choď bojovať, ako v I. a II. sv. vojne. Čo potom? Nie, to nieje hriech. To je snaha prežiť. Nieje iná možnosť. Je to povinnosť. Neodsudzujem žiadneho radového vojaka za vojnu.
Odsudzujem vodcov, lebo oni sú za to zodpovední.