Čo si myslíte o tomto myšlienkovom experimente? Čo by sa stalo s mačkou pri reálnom pokuse? Ako si vysvetľujete že tento pokus popiera zákony kvantovej mechaniky oproti skutočnosti?
@piter09 "Schrödingerova kočka je myšlenkový experiment, který roku 1935 vymyslel Erwin Schrödinger, aby poukázal na nesrovnalost interpretace kvantové mechaniky při přechodu mezi subatomickým a makroskopickým světem." -stačí???
Inak priznam sa... Dnes ma napadla jedna vec, ktora sa na prvy pohlad zdala, ze popiera zakony termodynamiky. Tak som sedel na zachode, v hlave rozvijal termodynamicke rovnice a tie konfrontoval s myslienkovymi experimentami.. A nakoniec som dosiel k zaveru, ze vsetko je vporadku, ze je to v sulade s termodynamikou.. Celkom pekne sa mi zacal den inak som normalny
Ja viem čo myslíš, ale to nemá nič s popieranim kvantovej mechaniky, ta krásne platí a veci ako vlnova funkcia (ktorú Schrodingerova mačka chce zjednodušene ukázať) platia nielen v kvantovej mechanike ale napr aj v elmagu.
Čiže aby som to zhrnul viem čo myslíš ale nemas vlastne úplne pravdu. Je to pokročilá zložitá fyzika, ktoru neviem ci máš reálne šancu chápať na strednej v 16 rokoch (ak uvadzas správny vek). To je v pohode ani ja to nechápem úplne a mám z toho titul.
Anyway, Etelnair vie toho isto viac nielen o tejto problematike takže by som odporúčal kašlať nato
@Piter09 no veď hej, ale čo to má s tým spoločné. Pýtal si sa, že to nepatrí do kvantovej mechaniky a nie o subatomickom svete.
Ak sa vrátime späť ku kvantovej mechanike, tak medzi problémy kvantovej mechaniky patrí správanie sa mikročastíc, atómov, molekúl a atómových jadier. Inak pri Schrödingerovej mačke hovoríme o nuklidoch, takže to spĺňa svoj účel, keď že nuklid je atóm.
@google123 človeče, zaujímať ťa môže, ale v takom veku po takej výučbe nemáš ani len matematický aparát aby si chápal základy Schrodingerovej rovnice.
Klobúk dolu ak sa mýlim.
@sugy1 to neznamená, že sa o to ani nemôžem pokúsiť. Veď každý "kvantovomechanikár" musel niekde začať.
@Piter09 ono ide o to, že tá veta je sformulovaná trochu zvláštne. Myslel som to tak, že to popiera skutočnosť, realitu, resp. nedáva to zmysel z hľadiska kvantovej mechaniky. Už chápeš?
@google123 áno, začal mechanikou a elektromagnetizmom v prvaku, optikou vlnami a jadrovou fyzikou v druhaku a a až potom šiel na toto aby to aspoň trochu pochopil
O čo tam ide že ak máš radioaktívny nuklid ktorý sa môže ale nemusí rozpadnúť v čase T a máš mechanizmus ktorý pracuje ak sa ten radionuklid rozpadne, až pokým sa nepresvedčíš či sa rozpadol ten nuklid alebo nie musíš počítať s tým že ta mačka je žívá ale aj mrtvá to znamená že má 2 vlnové funkcie. Tá vlnová funkcia závisí od toho či v tom čase T (v experimente 1 hodina) elektrón prešiel z Elektrónovej hladiny E2 na hladinu E1 za súčasnej excitácie žiarenie Čiže si predstav že Elektrón vyžiaril žiarenie aj nevyžiaril žiarenie a to je ten Paradox a nedostatok pochopenie Kvantovej fyzike lebo popiera zdravý rozum (makrosvet) Hádam si pochopil ale určite toto je posledná vec ktorá by ťa mala trápiť Keď si na strednej tak skôr si pozri Aeroelasticitu s vlastou frekvenciou alebo Ultrasonic Levitation Poprípae pokusy s neodymovými magnetmi
@freedef no trochu mi to trvalo, ale už tomu chápem nejako. Ale obo ide o to, že ja som tomu už pochopil dávnejšie, len ty si to zhrnul trochu ťažšie. Skôr ma zaujíma čo by sa stalo s mačkou .
No zaujímavé je správanie všetkých vecí fyzikálneho sveta. Ak som to čo málo viem z kvantovej fyziky pochopil, tak popiera newtonovský model a popiera determinovanie fyzikálnych objektov. Objekt skúmania sa nachádza vo všetkých možných stavoch, ale pri meraní, zaznamenaní sa ukáže len jeden. Teraz neviem ako to je s tými časticami a vlnami, fyzike sa moc nevenujem. Skôr je zaujimavé to, že skutočnosť sa mení podla toho, či je skúmaná, sledovaná, alebo nie. Neviem si vysvetliť - túto reakciu prostredia na percipienta. Ak som mimo prosím opravte ma
@sugy1 Sugyno poraď čo je vhodné vedieť pre čo najodbornejśie štúdium kvantových fluktuácii. Myslím aby som ho bol schopný uchopiť z čo najviac strán tak aké základy si pre tento pomyselný úchop odporúčal?
@karlotiskot idk sefe, nie je to môj zaujmovy odbor vo fyzike a všetko čo viem, viem len z povinných predmetov, možno spolužiaci teoretici by vedeli viac, ale tak viem že štandardne sa používa na všetko ohľadom kvantovky stale Pisut Gomolcak Cerny - Úvod do kvantovej mechaniky, stará kniha ale stále nie outdated a dobre zazivne čítanie s príkladmi a tak. Ak by si chcel, viem ti tlačenu kópiu zohnať za nejaké 2€ ale myslím že je aj dakde na stránke FMFI v pdf
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
43 komentov
Čiže aby som to zhrnul viem čo myslíš ale nemas vlastne úplne pravdu. Je to pokročilá zložitá fyzika, ktoru neviem ci máš reálne šancu chápať na strednej v 16 rokoch (ak uvadzas správny vek). To je v pohode ani ja to nechápem úplne a mám z toho titul.
Anyway, Etelnair vie toho isto viac nielen o tejto problematike takže by som odporúčal kašlať nato
@Piter09 no veď hej, ale čo to má s tým spoločné. Pýtal si sa, že to nepatrí do kvantovej mechaniky a nie o subatomickom svete.
Ak sa vrátime späť ku kvantovej mechanike, tak medzi problémy kvantovej mechaniky patrí správanie sa mikročastíc, atómov, molekúl a atómových jadier. Inak pri Schrödingerovej mačke hovoríme o nuklidoch, takže to spĺňa svoj účel, keď že nuklid je atóm.
@Patrixo @17 a mohol by si upresniť o čo išlo konkrétne?
"tento pokus popiera zákony kvantovej mechaniky oproti skutočnosti"
nemusis tu vytahovat nuklidy a neviem co este, proste nepopiera
Klobúk dolu ak sa mýlim.
@Piter09 ono ide o to, že tá veta je sformulovaná trochu zvláštne. Myslel som to tak, že to popiera skutočnosť, realitu, resp. nedáva to zmysel z hľadiska kvantovej mechaniky. Už chápeš?
viete lebo ludia ktory poznaju Secret rozumeju kvantovej mechanike na intuitivnej urovni *wink wink*