Páči sa mi jedno dievča, viem že jedna baba v škole je jej sesternica. Nejak som sa dostal k tomu, že mi starká povedala, že(tej baby čo sa mi páči sesternica) je moja veľmi veľmi veľmi vzdialená sesternica(ona ani o tom nevie lebo so mnou flirtovala).
je ti to sesternica z druheho/tretieho/xtého kolena
podľa zákona môžeš byť vo vzťahu aj so sesternicou z prvého kolena, takže bez problémov, ale ja by som nechodila ani s bratrancom z druhého, od tretieho hore je to už v poriadku
@marjy77 to podla akeho zákona prosím ta lebo toto neviem. Sesternicu za zenu si nemozes vziat v ziadnom pripade, toboz nie církevně. PS. Nemyslis di ze je to choré?? Věd budeš mat retardovane děti.
@vreskot000
Zákon č. 36/2005 Z. z.
Zákon o rodine a o zmene a doplnení niektorých zákonov
§ 10
Manželstvo nemožno uzavrieť medzi predkami a potomkami a medzi súrodencami; to isté platí o príbuzenstve založenom osvojením. V takom prípade súd aj bez návrhu rozhodne, že manželstvo je neplatné.
Bratranec a sesternica nie je ani predok ani potom ani súrodenec, teda zákon nezakazuje - teda povoľuje.
@vreskot000 tak pýtal si si zákon, vidíš, že ten povoľuje manželstvo bratranec-sesternica.... ale čo je podľa mňa na tom zákone zaujímavejšie je nasledovná situácia:
predstav si, že máš slobodnú matku, či vdovu s dospelou dcérou a podobne otca so synom... ak by sa chceli zosobášiť, tak najprv sa musí zosobášiť syn-dcéra a až potom otec-matka, lebo v opačnom prípade by to bolo v rozpore so zákonom, keďže ten sa vzťahuje na moment uzavretia, teda syn-dcéra sa musia sobášiť kým ešte nie sú v osvojení súrodenci
každopádne chalanisko sa pýtal na sesternicu nejakej vzdialenej sesternice (nie z prvého kolena), teda v jeho prípade nie je o čom... je to v pohode...
Ono. Vies je to tom, ze to nie je normalne.... Musíš uznat. Nech by bola tvoja sesternica neviem ako pěkná a přitažlivá, je to tvoja krv, a krv_sa "miesat" nesmie. Chapes.... Prostě je to blbost... Ked budeš starší pochopí s aj sam, ze to nad čím sa zamyslas je nielen blbost ale aj proti přírodě.... Ako v dobrom ti písem...
@magick55 he. beriem ta že sa do toho nerozumieš. ad 1. ak sme všetci od Adama a Evy, tak by si mohol vedieť, že pravdepodobne pred x rokmi, kedy ten Adam a Evička boli, bola tak dokonalá genetika, že bolo možné, aby bratranec a sesternica, možno aj brat a sestra mali spolu deti, a bolo to normálne, nakoľko sa musel plniť boží príkaz... podmante si túto zem a naplnte ju... lenže vplyvom prveho hriechu sa aj táto možnosť berie ako hriech a previnenie sa jednak proti prírode( myslím že aj ty uznáš, že krvismilstvo nie je normálne, možno tak u cigáńov) a jednak proti logike. ak teda aj neveríš v Boha, čo nemusíš, máš v sebe vpísaný prirodzený zákon, vdaka ktorému vieš pochopiť isté súvislosti aj bez viery v Boha, lebo sú prirodzené a dané všetkým. to že sa nemôžeš vyspať so svojou sestrou, sesternicou, a pod, ti je hádam jasné. a dalšie. sesternica tvojej sesternice je tvoja sesternica druheho stupna. do 4 stupňa podľa bočnej línie nesmieš uzavrieť manželstvo podľa cirkevných ale aj svetských pravidiel. dôvod je jednoduchý. možná degenerácia a retardácia potomkov, a je jedno, v akej bočnej línii si chceš zobrať za ženu niekoho, kto i len náznakom patrí do tvojej rodiny, ono sa to prejaví. pochop jednu vec... to, čo píšeš je NENORMÁLNE. nie preto, že ti to ja píšem(nemusíš prijať ten názor) ale preto, lebo to káže zdravý rozum.
dúfam že vieš o čom ti hovorím, ale podľa mňa postupom času prídeš aj sám na to, že to nie je normálne. možno stačí, keby si sa spýtal na názor svojich rodičov, ktorí ti to azda dodatočne vysvetlia
@vreskot000 cely ten koment bol bezpredmetny kedze si nepochopil zjavnu ironiu
Ale! Chytam sa na tvoj styl....ad1. tipek pisal ze sa mu paci sesternica jeho sesternice...takze vies si hadam domysliet ako vzdialena "rodina" to je (k tomu aj smerovala ta narazka v prvom komente)
Ad2. cirkev dokaze zosobasit dokonca aj priameho bratranca a sesternicu
No a k tej casti s dokonalou/nedokonalou genetikou sa ani nejdem vyjadrovat...chcem dufat ze si bol opity alebo nieco a nemyslel to vazne
@magick55 Kánon 1091 CIC hovorí: „§ 1. V priamej línii pokrvnosti je manželstvo neplatné medzi predkami a potomkami tak zákonnými, ako aj prirodzenými. §2. V bočnej línii je neplatné až do štvrtého stupňa vrátane. §4. Nikdy sa nemá dovoliť manželstvo, ak je pochybnosť, či stránky sú pokrvné v niektorom stupni priamej línie alebo v druhom stupni bočnej línie.” Čo sa týka obsahu, také isté vyjadrenie má aj kánon 808 CCEO.
Kódexy teda jasne hovoria o tom, že sa nikdy nemá pripustiť manželstvo stránok, ktoré sú vo vzťahu pokrvnosti v akomkoľvek stupni priamej línie, čiže medzi predkami a potomkami tak zákonnými, ako aj prirodzenými. O zákonných potomkoch hovoríme vtedy, ak pochádzajú zo zákonného - teda platne uzavretého manželstva. O prirodzených potomkoch hovoríme vtedy, ak ich splodili rodičia, ktorí neuzavreli platné manželstvo.
Čo sa týka bočnej línie, nikdy sa nemá dopustiť manželstvo medzi pokrvnými v druhom stupni bočnej línie. Hoci už len pochybnosť o týchto stupňoch pokrvnosti spôsobuje, že sa takéto manželstvo nemá dopustiť. V týchto dvoch prípadoch sa nepripúšťa dišpenz, lebo tieto prekážky majú svoj pôvod v prirodzenom Božom práve (aj keď o prekážke pokrvnosti v druhom stupni bočnej línie sa medzi odborníkmi názory rôznia, keďže podľa CIC, kánon 1091 § 4, sa v prípade pochybnosti nepripúšťa dišpenz, môžeme verziu o božskom pôvode tejto prekážky uznať za pravdivú).
Ak hovoríme o treťom a štvrtom stupni bočnej línie, vtedy ide o prekážku cirkevného práva, a tá je cirkevnou autoritou aj dišpenzovateľná.
bratu neuč ma sprostosti pokiaľ nepoznáš kodex kanonického práva dobre?
v skratke ti poviem, aby si dostal rozum spolu s pôvodcom otázky a ten, kto tento závažný morálny problém rieši. ak nerozumie tomu, že zobrať si sesternicu akéhokoľvek stupňa je choré, a budeš mať určite degenerované deti, lebo ste jedna krv, tak ti nepomôže ani keby zemetrasenie nastalo, lebo to máš v hlave popletené. ženu si máš hľadať predovšetkým takú, ktorá nesúvisí ani v päte s tvojou rodinou. ale pozri. prvé retardované dieťa ktoré uvidíš po narodení bude odpoveď na tvoju otázku, či to normálne je alebo nie. píšem ti len na základe faktov, nie dojmov.
zlá správa! @paria333 ale je, tak rozmýšľaj. daj si spraviť v prvom rade genetické testy za nejakých 300,- a spýtaj sa pána doktora. pokiaľ sa ta spýta či si normálny a nebude ti vadiť retardoané potomstov, sprav si rodostrom a rozkresli si ho. on ti pomože s radosťou, je to jeho práca. teraz k veci. tvoj brat (priklad) ma otca a mamu (rodičov) tí mali bratov a sestry, tí maju bratrancov a sesternice. ak máš bratranca, a sesternicu, logicky tvoj starý otec musel mať sestru. ak máš sesternicu z 3 kolena, tvoj prastarý otec mal sestru, a tam nastalo po 3 generaciach rozčlenenie. ale stále je to jedna krv! čo to mu nerozumieš?
@paria333 len si to tak debilne napisal že ani Boh nevie čo si tym chcel povedať. nabuduce napis kratsiu vetu (oznamovacia zrozumitelna veta, ) potom do druhej vety napiš v kratkosti co chceš tým povedať. a tretiu vetu na zaver zhrn svoje dojmy a výzvu diskutérom, čo si o tom myslia. takže pokiaľ chceš niekomu niečo napísať kto je mimo vedz, že ja tvoje myšlienky čítať neviem. napíš to zrozumitelnejšie
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
(alebo smolu, záleží na prioritách)
podľa zákona môžeš byť vo vzťahu aj so sesternicou z prvého kolena, takže bez problémov, ale ja by som nechodila ani s bratrancom z druhého, od tretieho hore je to už v poriadku
Zákon č. 36/2005 Z. z.
Zákon o rodine a o zmene a doplnení niektorých zákonov
§ 10
Manželstvo nemožno uzavrieť medzi predkami a potomkami a medzi súrodencami; to isté platí o príbuzenstve založenom osvojením. V takom prípade súd aj bez návrhu rozhodne, že manželstvo je neplatné.
Bratranec a sesternica nie je ani predok ani potom ani súrodenec, teda zákon nezakazuje - teda povoľuje.
predstav si, že máš slobodnú matku, či vdovu s dospelou dcérou a podobne otca so synom... ak by sa chceli zosobášiť, tak najprv sa musí zosobášiť syn-dcéra a až potom otec-matka, lebo v opačnom prípade by to bolo v rozpore so zákonom, keďže ten sa vzťahuje na moment uzavretia, teda syn-dcéra sa musia sobášiť kým ešte nie sú v osvojení súrodenci
každopádne chalanisko sa pýtal na sesternicu nejakej vzdialenej sesternice (nie z prvého kolena), teda v jeho prípade nie je o čom... je to v pohode...
@mielikki preco som vedela ze takto zareagujes?
Sesternicina sesternica mi nieje nic. absolutne.
Príklad- otcov brat si zobral manželku a má snou bratranca mojho.
Tá manželka má sestru a tá má dcéru a tá je sesternica mojmu bratrancovi.
Žiadna krv tam absolutne nieje, nieje to sesternica z druheho kolena nieje mi to absolutne nič...
toto nieje nič.
Ale! Chytam sa na tvoj styl....ad1. tipek pisal ze sa mu paci sesternica jeho sesternice...takze vies si hadam domysliet ako vzdialena "rodina" to je (k tomu aj smerovala ta narazka v prvom komente)
Ad2. cirkev dokaze zosobasit dokonca aj priameho bratranca a sesternicu
No a k tej casti s dokonalou/nedokonalou genetikou sa ani nejdem vyjadrovat...chcem dufat ze si bol opity alebo nieco a nemyslel to vazne
Kódexy teda jasne hovoria o tom, že sa nikdy nemá pripustiť manželstvo stránok, ktoré sú vo vzťahu pokrvnosti v akomkoľvek stupni priamej línie, čiže medzi predkami a potomkami tak zákonnými, ako aj prirodzenými. O zákonných potomkoch hovoríme vtedy, ak pochádzajú zo zákonného - teda platne uzavretého manželstva. O prirodzených potomkoch hovoríme vtedy, ak ich splodili rodičia, ktorí neuzavreli platné manželstvo.
Čo sa týka bočnej línie, nikdy sa nemá dopustiť manželstvo medzi pokrvnými v druhom stupni bočnej línie. Hoci už len pochybnosť o týchto stupňoch pokrvnosti spôsobuje, že sa takéto manželstvo nemá dopustiť. V týchto dvoch prípadoch sa nepripúšťa dišpenz, lebo tieto prekážky majú svoj pôvod v prirodzenom Božom práve (aj keď o prekážke pokrvnosti v druhom stupni bočnej línie sa medzi odborníkmi názory rôznia, keďže podľa CIC, kánon 1091 § 4, sa v prípade pochybnosti nepripúšťa dišpenz, môžeme verziu o božskom pôvode tejto prekážky uznať za pravdivú).
Ak hovoríme o treťom a štvrtom stupni bočnej línie, vtedy ide o prekážku cirkevného práva, a tá je cirkevnou autoritou aj dišpenzovateľná.
bratu neuč ma sprostosti pokiaľ nepoznáš kodex kanonického práva dobre?