Pevné puto bol dosť dobrý film a takmer sa blížil ku knihe a omnoho lepší film ako kniha bol Pošli to ďalej, i keď od knihy to malo ďaleko... hlavne učiteľ a koniec bol úplne iný
Ranajky u Tiffanyho sa mi pacil viac film ako kniha. Ale to je subjektivne.
Ale nemyslim si, ze sa to da tak lahko porovnat. Predsa len kniha a film je iny format, napr. taky Mechanicky pomaranc ako film presne nevystihuje knihu, ten pribeh je vzdy trocha splosteny, okresany, ale za to vykon Malcolma McDowella a Kubrickova rezia je nieco, co zas kniha nema.
plus, ulohou rezisera nie je presne okopirovat predlohu. je jasne, ze pri citani si vytvorim vlastnu predstavu, ale to, ze film s nou nie je identicky, neznamena, ze je zly
Narozdiel od @lawey mám sfilmované Kingovky celkom rada... Vo všeobecnosti knihy budú vždy knihami a budem ich považovať za lepšie (nenapadá mi nijaká výnimka z tohto pravidla), ale staré sfilmované Kingovky považujem, aspoň väčšinu z nich, za výborné. Konkrétne mám v tomto smere aj favorita - Langolieri (alebo Časožrúti, záleží od prekladu) - ako knižný príbeh to bolo pomerne krátke, dej nie veľmi komplexný... celkom ma prekvapilo keď sme išli pozerať film a zistili, že má zhruba tri hodiny. Očakávala som koncentrovanú nudu a nakoniec som ani nevedela, ako tie tri hodiny ubehli
no napríklad taký Poirot sa fantasticky vydaril, aj filmy aj seriály ale čo sa týka Pottera tak je to síce fajn ale knihe sa proste nevyrovná pretože tá je plná detailov ktoré sa do filmu nezmestili...potom Anna zo zeleného domu tak tá sa mi páčila, dobrý film...potom som ešte videla Psa baskervilského ktorý tiež nemal tú správnu temnú atmosféru akú mala kniha...a to je vlastne všetko na čo si spomínam že som čítala a videla
@ouch mne sa zas viac paci serialove prevedenie poirota, ako knizne david suchet je fenomenalny herec a hercula zahral fakt bozsky..a hlavne je v nom sakra kvalitny aj nas sk dabing
@trdelniiiq no tak dobre, videla som len 2 časti Poirota, ale aj tak sa mi viac páčili knihy aj keď, ktovie, idem si pozrieť slávnu Vraždu v Orient expresse, tak uvidíme...
súhlasím s @matii - film sa na začiatku inšpiroval knihou resp. tým, ako ona podáva príbeh (titulky v nemom filme, prítomnosť rozprávača, priamej reči, adaptovanie kníh a pod.), postupne sa však z filmu, ktorý bol len púťovou atrakciou, stalo umenie, ktoré pracuje s vlastnými výrazovými prostriedkami a dokonca začali vznikať knihy podľa filmov (už nepodávali príbeh ako sled udalostí, ale tie udalosti zmontovali - čiže ako keď nastriháme scény do filmu).
A všimnite si, že dnes vznikajú oveľa tenšie knihy ako napr. v 19.st. - (hrubé romány), čo je tiež vplyv filmu - aby sa kniha dala ľahšie sfilmovať, je tenšia.
Takže vzťah medzi fimom a literatúrou je veľký, jedno ovplyvňuje druhé, ale úlohou filmu nie je vyrovnať sa knihe, ani naopak.
roman pre zeny, viac sa mi paci film ako kniha a takisto aj ucastnici zajazdu sa mi zda film lepsi. poirot-ked som si pozrela film nevedela som sa dockat az skonci, tak ma to nudilo oproti knihe, ale asi aj zalezi, ci clovek skor cita, alebo vidi film. mam skusenost, ze ked si najskor knihu precitam film ma uz nebavi, ale kniha ma bavi citat aj po pozreti filmu.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
35 komentov
aspoň o tom neviem
niektoré filmy knihy neurazia, pri niektorých by som režiséra nechala umrieť krutou a pomalou smrťou
nepredčí hádam žiadna.... ale absolútne najhoršie filmy ku knižkám sú sfilmované Kingovky ....lebo to sa sfilmovať nedá!
a boh múch sa možno aj vyrovnal predlohe
výnimkou bol LOTR... tam by som si asi nikoho nevedela predstaviť lepšie ako tých hercov, čo tam vybral Jackson...
Ale nemyslim si, ze sa to da tak lahko porovnat. Predsa len kniha a film je iny format, napr. taky Mechanicky pomaranc ako film presne nevystihuje knihu, ten pribeh je vzdy trocha splosteny, okresany, ale za to vykon Malcolma McDowella a Kubrickova rezia je nieco, co zas kniha nema.
@galinka hej langoliery boli fajn
A všimnite si, že dnes vznikajú oveľa tenšie knihy ako napr. v 19.st. - (hrubé romány), čo je tiež vplyv filmu - aby sa kniha dala ľahšie sfilmovať, je tenšia.
Takže vzťah medzi fimom a literatúrou je veľký, jedno ovplyvňuje druhé, ale úlohou filmu nie je vyrovnať sa knihe, ani naopak.