Zaujíma ma hlavne názor veriacich, ale samozrejme dúfam že sa zapoja aj neveriaci.
Dávnejšie som mala rozhovor na túto tému s mojim otcom (je silno veriaci) a akosi sme sa nezhodli. On tvrdí, že Boh dal ľuďom slobodnú vôľu. S tým súhlasím. Ale neskôr pove
predstav si, že jasnovidec existuje
obmedzuje tvoju slobodnú vôľu, ak vieš, že jasnovidec vidí, ako sa rozhodneš?
pokiaľ viem, Boh znamená vyššia moc
vševediaca
je jasné, že vie všetko, vie kedy sa rozhodneš správne, či nesprávne...v tom, že ti dáva slobodnú vôľu, nuž, neprekazí ti spraviť zlé rozhodnutie...nechá ťa poučiť sa z vlastných chýb
niečo ako rodičia...vedia, že ak sa neučíš na test dlhšie, tak ho nespravíš, ale nebudú ti to pripomínať, lebo nakoniec na to prídeš sama...
myslím, že takto nejak to aj tvoj otec chápe
čiže ak sa ti v živote stane niečo zlé, v závisloti, že si sa tak rozhodla, nemala by si sa na Boha ani hnevať, lebo ti dal predsa slobodnú vôľu...ale aj keď vedel, že to zle dopadne, nezabránil tomu....
@janehonda " Ako môžem povedať, že ja sama sa rozhodujem čo urobím a poviem, keď Boh to vopred vie?"
Pretože to TY sa tak rozhodnes ale Bo už predtým vedel že jak sa rozhodnes.
Už je vopred určené že ty sa v piatok o 16:08.79 rozhodnes že ides do obchodu.
Potom ked príde ten piatok začnes sa rozhodovať že idem do obchodu?
Aaaaale nejdem. Alebo teda idem.
A pôjdes.
Rozumies, to tvoje rozhodovanie nie je originálne neprebieha zrovna vtedy. To tvoje rozhodovanie bolo už naplánované dávno a aj výsledok. bolo naplánované že vtedy zaváhas a budes sa priklánať aby si niesla no potom sa odhodlás a pôjdes.
ťažko tomu pochopiť.
@purenarcissism ale tu predsa o tom nejde. Tu ide o to, že slobodná vôľa a vševedúcosť sa vylučujú...rovnako ako nekonečná láska a peklo, prípadne všemohúcnosť a zlo.
Ak existuje nejaká slobodná vôľa, tak ani nezávislý pozorovateľ nemôže vedieť ako sa zachovám, v určitých situáciach. Ak o tom vie, tak potom daná osoba/zariadenie musí byť naprogramované.
Kresťanstvo (aj iné náboženstvá) majú strašne veľa logických nezrovnalostí. Preto je vidieť, že sú výtvorom človeka, ktorý je prirodzene nedokonalý.
Súčasné náboženstvá sú čistý výmysel všetky bez výnimky. Ak niečo vyššie (čo sme zatiaľ vedecky neopísali) existuje, nie je to viazané na človeka, ale zabezpečuje fungovanie celého Vesmíru a fyzikálnych zákonov. A práve na to sa snaží veda prísť. Môžem však garantovať, že to nie je žiadny človeku podobný tvor, ktorý na svoj obraz vytvoril ľudstvo.
Ďalší paradox: ak je Boh všemohúci, potom vie vytvoriť tak ťažký kameň, ktorý sám nezodvihne. Ak je však všemohúci, tak by ho mal dokázať zodvihnúť, nie? Čiže buď taký kameň nevie vytvoriť, a preto nie je všemohúci, alebo vie a nevie ho zodvihnúť, preto tiež nie je všemohúci.
@puco90 keď som si to v určitom veku uvedomil, bolo to dosť depresívne a mal som dosť nepríjemné obdobie, na druhej strane ma to fascinovalo ... že aj keď fyzikálne zákony pracujú tak aby som si myslel že žijem, myslím a konám sám od seba a samostatne, osobne neviem a môžem žiť akýkolvek život chcem aký si zvolím (viem že to podlieha ilúzii) ale život máš iba jeden ... a napriek tomu ... podrobnou analýzou zistíš že si komplexná bytosť a spadáš pod celkový systém vesmíru, tým pádom sa treba pozerať na dej kvanto-mechanicky, vesmír nie je naprogramovaný (čiže ani ty) je samoprogramovatelný ... a to je podla mňa už dosť pekná myšlienka ... jednoduchšie, vyvíja sa
Pokiaľ človek verí, že žije podľa nejakého vopred napísaného scenára tak mi trochu uniká zmysel jeho existencie, resp. nechápem v čom on sám ten zmysel vidí..., Ale viera je vec slobodného rozhodnutia a nikomu to neberem.
nie je to pravda. boh nikomu cestu neprirpavuje. a to tvrdia samotni najvyssi katolicki posluhovaci. boh dal ludom slobodnu volu ale prave preto, ze ta vola ma byt slobodna, bo do zivota nikomu nezasahuje a kazdy kona tak, ako chce konat.
okrem toho, ze ziaden krestansky boh neexistuje. cha cha.
príde čas keď aj ty pochopíš svojho otecka...
ak ho máš skutočne rada, myslíš, že ti chce zle?...
bolo by to asi nelogické, že
tak isto je to aj s naším Stvoriteľom, Boh je Alfa i Omega, je vševediací a pozná osud každého svojho dieťaťa (veď ho predsa stvoril tvoje telo a vdýchol ti dušu, nesmieš si to však mýliť s nejakým robotom)...
máš slobodnú vôľu, do tej ti náš nebeský Otecko nezasahuje, svojim životom si sama tvoríš svoju budúcnosť, ktorá bude nasledovať po smrti....
a potom je tu Biblia, kniha kníh, je v nej celý osud ľudstva, je v nej všetko čo a ako máme robiť, aby naše duše neboli zatratené a je tam aj to ako skončíme v posledných časoch, ktoré prave žijeme...
keby som to zhrnul,jednoduchou vetou, "Každemu podľa zásluhy"....
@melancholik ak nemôže byť naprogramovaný človek z tých dôvodov čo si napísal, tak naprogramovaný by nemohol byť ani počítač, pretože sme súčasťou toho istého vesmíru. Principiálne tie isté fyzikálne zákony riadia počítač, aj človeka.
Slobodnú vôľu beriem ako jeden z najväčších bludov kresťanstva ako takého, ktorý má za úlohu vysvetliť množstvo nespravodlivosti na tomto svete. V podstate niečo na štýl "Boh miluje všetkých, ale každý má slobodnú vôľu a teda mu ani Boh nemôže zabrániť postaviť koncentráky a hubiť tam ľudí ako sliepky". Moje argumenty v tomto smere sú pomerne na dlho, ale v skratke toto stačí, nemám chuť sa rozpisovať.
Jáj no, ja som to popísal z hľadiska "vyšších síl", ale keď zabudnem na všetky drísty okolo Boha, tak sa stotožňujem s tým, čo píše @puco90 . My niesme nič, len vrecko chemikálií. Nieje v nás čokoľvek, kde by tá slobodná vôľa mohla "bývať". Teda samozrejme nezohľadňujem kvantovú fyziku, lebo by som tu jednak písal ešte hodinu a okrem toho som unavený.
@puco90 jáj, no už chápem ... ale nesúhlasím s tým že sa dá brať duša ako soft ... pretože v našich hardwéroch sú velmi velké rozdieli ... preto by som dušu k softu neprirovnával
Ciste z hladiska logiky mas pravdu ty. Fotrik je zaslepeny vierou (alebo hlupy), ak nedokaze pochopit, ze boh a jeho schopnosti su iluzia, ktora nie vzdy zapada do logickeho kontextu. A ak nahodou niekto na tieto nelogicke fakty poukaze, jediny argument je "preto lebo boh".
za prve nechapes Boha, za druhe - boli tu uz vacsi myslitelia a intelektuali a neprisli na to, za tretie - dnes su ludia nauceni vediet si vsetko racionalne vysvetlit (ako jeden chuj ktory tu stale machruje) ale treba vediet jedno - su veci ktore clovek nedokaze pochopit a preto sa to vola viera...lebo je to viac ako tabulka cisel ktore davaju zmysel...slobodna vola je len a len tvoja, Boh ti moze pripravit cestu ale je na tebe co si zvolis, on ta do nicoho nenuti...
k tym vedcom z CERN-u ktori pisali komenty o fyzike a bludoch - netreba pisat o niecom comu nerozumiete, lebo potom to vyzera ze ste riadni hlupaci...hlupy si mysli ze vie vsetko, to je dnes najvecsia pliaga sveta...
@wayne Veci, ktoré nevieme pochopiť, sa nazývajú vierou? A nemám pocit, že by tu ktokoľvek zachádzal nejak hlbšie do kvantovej fyziky, čiže netuším na koho mieriš s "netreba pisat o niecom comu nerozumiete, lebo potom to vyzera ze ste riadni hlupaci.".
@janehonda ja si myslim ze ak by boh existoval (podla mna nikdy neexistoval) a choval by sa ako popisuju krestania a pise sa v bibli ,chcel by z nas mat otrokov jeho pravidiel/politiky ktory musia sluzit cely pozemsky zivot a robit veci ktore niesu v sulade s prirodou... ja si myslim ze boh by sa snazil zasahovat do nasej vole tak velmi ako by predpokladal ze by sme mu to dovolili.
Neviem prečo je viera v Boha pre veriacich taká dôležitá, veď nech si ľudia veria na to, že existuje Yetty v neobývaných častiach Aliašky alebo že nad nami lietajú ufóni, ktorí v našej atmosfére nemôžu žiť. Je veľa nejasností ohľadom vzniku ľudstva, vieme ako vznikla Zem, ale akosi nevieme odkiaľ sa tu vzala voda a život. Sú tu len domnienky a pre to prišli na rad výmysly istých fanatikov, ktorí si vybrali z histórie nejaké príbehy, dali postávam príbehov nadprirodzené schopnosti, čo to stále nechápete, že je to niečo ako fantasy žáner? Nebo ak budeš slušný, peklo ak budeš grázel. Je to len spôsob, ako ovládať druhých ľudí a žiť podľa istých pravidiel, kto ich poruší, nech sa bojí božieho hnevu, stále to nechápete? Je to čistá manipulácia, náboženstvo, nehovorím, že viera v niečo je zlá. Aj ja keď som bol menší som veril, že keď dospejem, tak sa môj život zásadne zmení a budem sa inak správať, a prejdem do iného mentálneho stavu. Takisto som veril tomu, že moja mama je len jedna mama na svete. To isté sa dá prirovnať ku viere. Ale prinajmenšom je hlúpe hovoriť o neviere v Boha ako o živote v hriechu. Je to len názor na to, čo si človek myslí. Nie sme viazaní na žiadnu magickú postavu, ktorá nám určuje budúcnosť. Nezbavujte sa zodpovednosti nad svojimi činmi, radšej sa ešte viackrát zamyslite nad vlastným zmyslom života. Zmyslom života nie je chodiť do kostola každú nedeľu a modliť sa večer pred spaním. Zmysel života vo všeobecnosti nie je žiadny. Nehľadajte skryté významy, tak kde žiadne významy nemajú miesto. Sme tu proste preto, lebo sa na Zemi vyvinul život z úplne jednoduchých organizmov. Ak sa trocha viac zaujímate o vesmír, dáte si isté vecí do súvislosti.
čudujem sa, že sa pýtaš veriacich. Čo tak opýtať sa hráčov/tvorcov počítačových HIER?
Skoro všetci hrajú počítačové hry. Každý tú svoju, ale princíp je rovnaký. Tvoja slobodná vôľa je, akú hru si vyberieš. Ostatné je naprogramované. Veľmi logicky, podotýkam.
Až tak, že mnohé počítačové hry sú na nerozoznanie od reality. Je tam slobodná vôľa?
Čím viac človek hrá, tým zrejmejšie vystupuje do popredia faktor, že aj naša REALITA je niečo ako počítačová hra.
A potom sa mi natíska otázka, KTO TO PROGRAMUJE?
Boh je absolútny zvrchovaný vládca nad všetkým a vie vždy a všetko čo urobíme každú minútu a takisto ako sa rozhodneme. Veď sa aj v Biblii píše:
"Všetky svoje vlasy už máte spočítané. "
Neznamená to ale, že by si bola nejak dopredu naprogramovaná ako stroj, ktorý ak nerobí to čo má, pokazí sa. Ale Boh nám dáva možnosť voľby, slobodného rozhodnutia. Či už bude také alebo iné, on to akceptuje a do našich rozhodnutí nezasahuje.
Cení si slobodnú vôľu všetkých bytostí natoľko, že nezasahuje ani v prípade, že ľudia robia naozaj zlé veci.
Ale keďže nás pozná najlepšie a ja verím, že každý sme tu z istého dôvodu a máme tu isté poslanie, ktoré nám Boh pripravil. Preto sa píše:
" Nie z vôle muža, ani z vôle ženy, ale z vôle Boha."
Je schopný a ochotný nás viesť s správnym rozhodnutiam, ak o to budeme stáť. Ale ak nie a jasne odmietneme jeho pomoc, tak ho to síce bude mrzieť, ale bude to rešpektovať.
Preto si myslím, že sme prednastavený na určitú úlohu, ale nie je nutné, aby sme sa jej držali ak nechceme. Nie sme stroje ale slobodný ľudia.
Ak by Boh chcel, aby sme ho do bodky počúvali, tak by nás stvoril ako stroje, ktoré by ho poslúchali na slovo. Ale to on nechcel. Musím ale povedať, že ako Boh, keďže nás má rád, tak nám chce to najlepšie, nech si každý myslí, čo chce.
@fixa ale ak existuje slobodná vôľa, potom ani nezávislý pozorovateľ (v tomto prípade Boh) nemôže vedieť, ako sa človek zachová. Pretože slobodná vôľa nemôže byť od ničoho závislá a musí byť 100% slobodná. Ak Boh vie ako sa zachovám, tak sme len určité biologické systémy, teda predvídateľné systémy. A tu potom nie je priestor pre slobodnú vôľu.
"Mozek za nás rozhoduje sám a dá nám o svém úmyslu vědět až dodatečně. Tímto šokujícím odhalením skončil výzkum týmu neurologů vedených Johnem-Dylanem Haynesem z berlínské Charité-Universitätsmedizin. Vědci umístili dobrovolníky do aparatury, která sleduje aktivitu rozsáhlých oblastí mozku prostřednictvím tzv. magnetické rezonance. Každý dostal za úkol zcela svobodně mačkat tlačítko na levé nebo na pravé straně. Bylo jen na dobrovolníkovi, pro jaké tlačítko se rozhodne a kdy jej zmáčkne. Dobrovolník nehlásil, pro co se rozhodl, ale určil přesně okamžik, kdy k rozhodnutí dospěl.
Dobrovolníkům se při plnění tohoto úkolu aktivovalo mozkové centrum v čelní oblasti. Když se dobrovolník rozhodl pro levé tlačítko, byla aktivita jiná, než když si vybral tlačítko na pravé straně. To nebylo velké překvapení. Vědce šokovalo zjištění, že typické nažhavení mozkového centra bylo patrné až sedm vteřin předtím, než se dobrovolník rozhodl. Mozek už věděl, jaké tlačítko ruka stiskne. Člověk si to ale neuvědomoval."
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
51 komentov
ked boh vopred vedel ze ti toto napisem a nezastavil to, tak jak keby ti to napisal on ne? :ehm:
predstav si, že jasnovidec existuje
obmedzuje tvoju slobodnú vôľu, ak vieš, že jasnovidec vidí, ako sa rozhodneš?
pokiaľ viem, Boh znamená vyššia moc
vševediaca
je jasné, že vie všetko, vie kedy sa rozhodneš správne, či nesprávne...v tom, že ti dáva slobodnú vôľu, nuž, neprekazí ti spraviť zlé rozhodnutie...nechá ťa poučiť sa z vlastných chýb
niečo ako rodičia...vedia, že ak sa neučíš na test dlhšie, tak ho nespravíš, ale nebudú ti to pripomínať, lebo nakoniec na to prídeš sama...
myslím, že takto nejak to aj tvoj otec chápe
čiže ak sa ti v živote stane niečo zlé, v závisloti, že si sa tak rozhodla, nemala by si sa na Boha ani hnevať, lebo ti dal predsa slobodnú vôľu...ale aj keď vedel, že to zle dopadne, nezabránil tomu....
(pozn. neviem či som neveriaca alebo veriaca)
cize moj postoj je taky ze je to iba iluzia
Pretože to TY sa tak rozhodnes ale Bo už predtým vedel že jak sa rozhodnes.
Už je vopred určené že ty sa v piatok o 16:08.79 rozhodnes že ides do obchodu.
Potom ked príde ten piatok začnes sa rozhodovať že idem do obchodu?
Aaaaale nejdem. Alebo teda idem.
A pôjdes.
Rozumies, to tvoje rozhodovanie nie je originálne neprebieha zrovna vtedy. To tvoje rozhodovanie bolo už naplánované dávno a aj výsledok. bolo naplánované že vtedy zaváhas a budes sa priklánať aby si niesla no potom sa odhodlás a pôjdes.
ťažko tomu pochopiť.
Ak existuje nejaká slobodná vôľa, tak ani nezávislý pozorovateľ nemôže vedieť ako sa zachovám, v určitých situáciach. Ak o tom vie, tak potom daná osoba/zariadenie musí byť naprogramované.
Súčasné náboženstvá sú čistý výmysel všetky bez výnimky. Ak niečo vyššie (čo sme zatiaľ vedecky neopísali) existuje, nie je to viazané na človeka, ale zabezpečuje fungovanie celého Vesmíru a fyzikálnych zákonov. A práve na to sa snaží veda prísť. Môžem však garantovať, že to nie je žiadny človeku podobný tvor, ktorý na svoj obraz vytvoril ľudstvo.
Ďalší paradox: ak je Boh všemohúci, potom vie vytvoriť tak ťažký kameň, ktorý sám nezodvihne. Ak je však všemohúci, tak by ho mal dokázať zodvihnúť, nie? Čiže buď taký kameň nevie vytvoriť, a preto nie je všemohúci, alebo vie a nevie ho zodvihnúť, preto tiež nie je všemohúci.
@pisik lebo asi to tak chcú
okrem toho, ze ziaden krestansky boh neexistuje. cha cha.
Boh je ako GPS. ideš a povie ti: ,,po 200 metroch odbočte doľava!" Ty však pôjdeš stále rovno a čo urobí Boh?
Prepočítavam...
príde čas keď aj ty pochopíš svojho otecka...
ak ho máš skutočne rada, myslíš, že ti chce zle?...
bolo by to asi nelogické, že
tak isto je to aj s naším Stvoriteľom, Boh je Alfa i Omega, je vševediací a pozná osud každého svojho dieťaťa (veď ho predsa stvoril tvoje telo a vdýchol ti dušu, nesmieš si to však mýliť s nejakým robotom)...
máš slobodnú vôľu, do tej ti náš nebeský Otecko nezasahuje, svojim životom si sama tvoríš svoju budúcnosť, ktorá bude nasledovať po smrti....
a potom je tu Biblia, kniha kníh, je v nej celý osud ľudstva, je v nej všetko čo a ako máme robiť, aby naše duše neboli zatratené a je tam aj to ako skončíme v posledných časoch, ktoré prave žijeme...
keby som to zhrnul,jednoduchou vetou, "Každemu podľa zásluhy"....
Máš šťastie že sa mi už nechce hádať s takými tupými ľuďmi ako ty.
k tym vedcom z CERN-u ktori pisali komenty o fyzike a bludoch - netreba pisat o niecom comu nerozumiete, lebo potom to vyzera ze ste riadni hlupaci...hlupy si mysli ze vie vsetko, to je dnes najvecsia pliaga sveta...
Skoro všetci hrajú počítačové hry. Každý tú svoju, ale princíp je rovnaký. Tvoja slobodná vôľa je, akú hru si vyberieš. Ostatné je naprogramované. Veľmi logicky, podotýkam.
Až tak, že mnohé počítačové hry sú na nerozoznanie od reality. Je tam slobodná vôľa?
Čím viac človek hrá, tým zrejmejšie vystupuje do popredia faktor, že aj naša REALITA je niečo ako počítačová hra.
A potom sa mi natíska otázka, KTO TO PROGRAMUJE?
Som takisto veriaci a vidím to takto.
Boh je absolútny zvrchovaný vládca nad všetkým a vie vždy a všetko čo urobíme každú minútu a takisto ako sa rozhodneme. Veď sa aj v Biblii píše:
"Všetky svoje vlasy už máte spočítané. "
Neznamená to ale, že by si bola nejak dopredu naprogramovaná ako stroj, ktorý ak nerobí to čo má, pokazí sa. Ale Boh nám dáva možnosť voľby, slobodného rozhodnutia. Či už bude také alebo iné, on to akceptuje a do našich rozhodnutí nezasahuje.
Cení si slobodnú vôľu všetkých bytostí natoľko, že nezasahuje ani v prípade, že ľudia robia naozaj zlé veci.
Ale keďže nás pozná najlepšie a ja verím, že každý sme tu z istého dôvodu a máme tu isté poslanie, ktoré nám Boh pripravil. Preto sa píše:
" Nie z vôle muža, ani z vôle ženy, ale z vôle Boha."
Je schopný a ochotný nás viesť s správnym rozhodnutiam, ak o to budeme stáť. Ale ak nie a jasne odmietneme jeho pomoc, tak ho to síce bude mrzieť, ale bude to rešpektovať.
Preto si myslím, že sme prednastavený na určitú úlohu, ale nie je nutné, aby sme sa jej držali ak nechceme. Nie sme stroje ale slobodný ľudia.
Ak by Boh chcel, aby sme ho do bodky počúvali, tak by nás stvoril ako stroje, ktoré by ho poslúchali na slovo. Ale to on nechcel. Musím ale povedať, že ako Boh, keďže nás má rád, tak nám chce to najlepšie, nech si každý myslí, čo chce.
Dobrovolníkům se při plnění tohoto úkolu aktivovalo mozkové centrum v čelní oblasti. Když se dobrovolník rozhodl pro levé tlačítko, byla aktivita jiná, než když si vybral tlačítko na pravé straně. To nebylo velké překvapení. Vědce šokovalo zjištění, že typické nažhavení mozkového centra bylo patrné až sedm vteřin předtím, než se dobrovolník rozhodl. Mozek už věděl, jaké tlačítko ruka stiskne. Člověk si to ale neuvědomoval."