Je podľa vás normálne, že na maturite, na sloh zo slovenského jazyka majú žiaci na napísanie slohu 150 minút, navyše si môžu vybrať zo štyroch rôznych tém a na výber tém je ďalších 15 minút, než to čo sa týka angličtiny, majú študenti len 60 minút bez mož
ide o to, že slovenčina je tvoj rodný jazyk a ide o to ukázať, ako vieš kriticky uvažovať, prezentovať svoje myšlienky, ako s ňou vieš narábať a nakoľko si v tomto jazyku originálna.
v slohu na cudzí jazyk ide viac-menej o ukážku ovládania daného jazyka, toho, že ju dokážeš používať, poznáš slovné zvraty a vieš v nej argumentovať minimálne jednoduchým spôsobom.
sloh z cudzieho jazyka je skôr "automatickou" záležitosťou, zatiaľ čo na SJ musíš viac venovať akotakej tvorbe.
tak to je naozaj nenormalne ....150 minut na slovinu ? ved mam sloh hotovy za pol hodinu a taky naozaj ,da sa povedat skvely ,a co by som nad tym sedela 150 minut ?....a anglictina ?...to je pohoda ..hodina je tiez dost dlha doba
@joelina pretože ťa preskúšavajú aj slovnú zásobu. mne to nepríde padnuté na hlavu.
ja som si tento rozdiel uvedomila na maturitnom slohu z franiny, kde sme mali rovnaké podmienky ako na SJ, keďže všetky ostatné veci ma preskúšavali v prvom ročníku. a naozaj je veľký rozdiel písať ten sloh, ktorý píšeš po slovensky, v cudzom jazyku.
podľa mňa to stačí.... lebo napísať sloh z cudzieho jazyka o 180 - 200 slov za hodinu je ľahké. (ak vieš daný jazyk) a tak preto na slovenčinu potrebuješ viac času, lebo je tam rozsah min. 2 strany.
@pettulqa naša slovenčinárka že je postačujúce napísať na dve a pol strany. neviem či sú nejaké kritériá podľa toho na akú školu chodíš, ale na OA je to tak.
Ale porovnaj si, ze na angline na B2 (ta tazsia) je rozsah tusim 180-220, co je tak pol strany na dvojharku. Na slovine mussi dat 1,5-3 strany textu.. a to je podstatny rozdiel, minimalne podla mna..
A strasne dufam ze dostaneme esej, tam sa da rozpisat, taky list si uz nepamatam jak sa pise, rozpravanie este horsie..
My sme to stihli ešte celkom fajn, rok pred nami bolo na sloh len 45 minút, my sme už mali 60. A s tými témami nás strašili už rok predtým, a nakoniec nám zaprasili rozdiel medzi životom v meste a životom na dedine (myslím)
No a? Zvládli to mnohí pred tebou, tak nestresuj A okrem toho, na Aj to nemusí byť štylisticky ja neviemako úžasné, ide iba o gramatiku, zachovanie formy a slovnú zásobu, zatiaľ čo na Sj ide o gramatiku, štylistiku, zachovanie žánru....
Ja som mal tuším 45 minút z Nj a zo Sj som mal 60 minút.(a rok pred do mnou mali tuším cudzí jazyk 120 minút a Sj 4 hodiny ma to štvalo ale čo už narobím s kokotom Mikolajom ) na maturite pred dvoma rokmi a tiež som hundral ale dal som ako nič ba ešte aj som skoro prekročil limit slov ktorý bol stanovený.
Mimochodom maturita je hovno a hlavne prechádzka ružovou záhradou, každý to vie kto chodí na poriadnu VŠ kde sa treba učiť.
Maturantom radím jebte na to nestresujte sa lebo s tým aj tak nič neurobíte a učte sa k maturitám kto sa poriadne neučil 4 roky a ten kto sa učil nech sa nebojí hovorím z vlastnej skúsenosti že ani sa učiť nejak extra netreba ak si mal za 4 roky 1 a 2. Ja som sa asi najviac pripravoval na túto písomnú časť lebo na ústnu časť asi 1 a pol dňa z celého akademického týždňa
kks furt si hovorím že aj väčší dementi to dali... ale tak... tej angliny sa celkom bojím... moja gramatika a slovná zásoba je dosť o ničom.. ale tak zvykla som si dostávať zo slohov z angliny trojky.. tak sa nezabijem..hádam volačo napíšem... a ty sa neboj určo ti to anglinárka dá...
žeby preto že ten na slovine musí mať vôčší rozsaha hodnotí sa tam hlavne obsah ,ako si sa držal témy,či si neodbočil a jasné že aj rpavopis,ale v angline ide viac menej o to či vieš niečo v tom jazyku aj napísať ,ani tak nezáleží na tom obsahu ,skor na tom akú máš slovnú zásobu a tak
Ahojte maturanti! Tiez ma to postihlo tento rok, dnes nam v skole nemcinarka povedala ze na sloh z nemciny musime minimalne napisat 160slov za 60minut, zase anglictinar povedal ze minimalne 90-160 teraz neviem veru mame v skole s toho hokej len sa hadame v triede, prosim vas viete to niekto presne? este nam hovorili ze minuly rok bolo minimalne 80slov ale ze je nova reforma cico diky moc aspom nam to ujasnite
@majajaj jaky stereotyp? sak ja som nepovedal ze si ty stresovala...ja som len povedal ze neviem kto stresoval ...ale tak pred noskou si stresovala to uznajme...a inak to bola fraska ta noska sak tam clovek setko odpisal z tej knihy...boze na kery fras je ta matura ?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
44 komentov
v slohu na cudzí jazyk ide viac-menej o ukážku ovládania daného jazyka, toho, že ju dokážeš používať, poznáš slovné zvraty a vieš v nej argumentovať minimálne jednoduchým spôsobom.
sloh z cudzieho jazyka je skôr "automatickou" záležitosťou, zatiaľ čo na SJ musíš viac venovať akotakej tvorbe.
ja som si tento rozdiel uvedomila na maturitnom slohu z franiny, kde sme mali rovnaké podmienky ako na SJ, keďže všetky ostatné veci ma preskúšavali v prvom ročníku. a naozaj je veľký rozdiel písať ten sloh, ktorý píšeš po slovensky, v cudzom jazyku.
A strasne dufam ze dostaneme esej, tam sa da rozpisat, taky list si uz nepamatam jak sa pise, rozpravanie este horsie..
Mimochodom maturita je hovno a hlavne prechádzka ružovou záhradou, každý to vie kto chodí na poriadnu VŠ kde sa treba učiť.
Maturantom radím jebte na to nestresujte sa lebo s tým aj tak nič neurobíte a učte sa k maturitám kto sa poriadne neučil 4 roky a ten kto sa učil nech sa nebojí hovorím z vlastnej skúsenosti že ani sa učiť nejak extra netreba ak si mal za 4 roky 1 a 2. Ja som sa asi najviac pripravoval na túto písomnú časť lebo na ústnu časť asi 1 a pol dňa z celého akademického týždňa
a v anglictine sa sloh pise rovna a v slovencine sa prepisuje,nie..?
a z toho som 15min kontrolovala, lebo to bolo fakt ľahké.
a podstatná vec je rozsah, ktorý je teda hodne rozdielny v aj a sj.
A je hádam prirodzené, že v rodnom jazyku sa vyžaduje vyššia úroveň vyjadrovania aj čo do rozsahu.
pred noskou-to pripustam