nakoľko som prednedávnom spustil projekt s názvom "Poďme si čítať" ktorý je zameraný na domácu literatúru, by ma zaujímal Váš pohľad na slovenskú literatúru...
či ju čítate, alebo nie
ak ju čítate, či všetko zaradom, alebo máte autorov,
No, ono je problém natrafiť na niečo, čo by ma zaujalo.
Nakoľko je toto problém so mnou celkovo a slovenskej literatúry je podstatne menej, ako svetovej (pochopiteľne), tak logicky je aj málo slovenských diel, ktoré by ma zaujali.
Naturizmus mám rada. Nevesta hôľ je na poprednom mieste mojich obľúbených kníh a Drak sa vracia som nedávno čítala a nechápala, ako niekto môže tak dobre písať.
Nič iné sa mi teraz nevybaví, ale možno si ešte spomeniem. Viem, že isto bolo ešte niečo, čo sa mi páčilo (okrem ľudových rozprávok, to sem teraz nemiešam). A niektoré balady (nešpecifikujem) boli fajn.
To by záležalo od miesta konania, cestovať kus kvôli tomu, aby som si vypočula to, čo si môžem prečítať aj sama, nemienim
@stenatko no Urban je vynikajuci autor co sa tyka Ziveho bica a hlavne zbierky noviel Vykriky bez ozveny... tie dalsie veci uz nie su az tak kvalitne vraj (ja som sa dostal iba k Zhasnutym svetlam a ani na to som nemal cas to docitat...) ale to je podla mna jeden z autorov porovnatelny s tou svetovou urovnou literatury
@mielikki Svantner je zasa slovensky unikat, ja na Nevestu hol nedam dopustit a pokojne si ju precitam aj stvrtykrat skoda, ze ho nemame v anglictine prelozeneho
@agrobrat prave Pistanek sa bude citat na najblizsej akcii, ale Rivers of Babylon je proste uplne odhaluzena skvela vec podla mna
osobne ma nikdy slovenská literatúra neoslovila, hviezdoslav je absolútne precenený blázon, a väčšina vysokopostavenej prózy a poézie je naozaj veľmi chabá a nemôže obstáť na jednej úrovni so svetovou literatúrou, lebo sa zaujíma s hlavne slovenskýmii témami, málo diel sa zaoberá témami, ktoré tak úzko nesúvisia s našimi problémami, ale aj nejakými nadčasovými problémami
jednoducho sme malá krajina, nie sme ako anglicko a rusko, že by celý svet bol fascinovaný našou históriou ....väčšinu času sme rpežili bez vlastného mena, ako súčasť iných mocností, preto ľudí nezaujíma ežo vlkolínsky, ani zuzanka hraškovie (možno akurát slovakofilov a historikov) ale zaujíma ich niečo, čo môžu aplikovať na seba a na čo nemusia študovať politické pozadie prťavej krajiny aby pochopili prečo robili to, čo robili
takých kníh máme veľmi málo. ale samozrejme, dá sa nájsť aj u nás peekné dielko, či dve
osobne ma neprestane fascinovať Nevesta hôľ a Námestie sv. Alžbety a báseň Jablko
iste z osobných dôvodov je mi blízky Dom v strání
a Ťapákovci ma vždy pobavili
inak je toho málo, aj keď som bola nútená prečítať obrovské množstvo
ale Ženský zákon patrí k anjlepším dielam, celkovo naša dráma je prekvapivo zaujímavá, no málo sa o nej vie...Kým kohút nezaspieva je tak pozoruhodná psychologická dráma, až sa čudujem, že ju pozná tak málo ľúdí
ale ako som povedala, nemôže sa vyrovnať svetovej literatúre, lebo väčšina sveta ani nevie že slovensko existuje a nič v našej histórii sa nevyrovná históriám anglicka, ruska alebo nemecka, či akejkoľvek inej krajiny z ktorej pochádza tzv. klasika
a ešte poviem, že nemám rada Rúfusa
ale dúfam, že vychováme dobrých mladých autorov a jedného dňa opustíme od červenej knižnice, tak spopularizovanej Evitou, ktorú neznášam viac ako Hviezdoslava, a jedného dňa budeme mať aj silnú fantasy literatúru
hlavne sa k nej dostávam cez svoj odbor na VŠ. A najviac ma zaujal Mitana a naposledy Johanides. A máme podľa mňa dobrých autorov pre decká. Aj keď poézii neholdujem, hoci ju vždy v škole dostanem na interpretáciu, ale uvedomujem si, že je naozaj kvalitná.
@coleshepter Jozef Mak sa sice moze zdat ako sta variacia na temu slovenska dedina, ale Hronsky je majster stylistiky a tuto polohu napodobnuje len do takej miery, aby na nej mohol postavit inovaciu v zmysle avantgardy, hlavne naturalizmu...
ono ten rozdiel v pisani je vidiet, keby si chytila do ruky viac jeho romanov, napr Pisar Grac a Andreas Bur Majster... to vyzera, ako keby kazdu knihu pisal iny autor a to je len Hronskeho schopnost adaptovat sa
čítam knihy, ktoré mi niekto odporučí alebo sa inak dozviem, že sú lepšie, prevažne poviedky a potom romány, ktoré mám napísané v odporúčanej literatúre na maturity
na slovenských autoroch sa mi páči, že ich témy sú pre mňa autentickejšie nakoľko ich prostredie je mi bližšie, ale bohužiaľ na pár výnimiek (napr. Juraj Alner je výnimka) mám pocit, že tie zahraničný spisovatelia sú kvalitnejší
ak by som to stíhal (cez víkend, prázdniny), tak určite by som sa rád zúčastnil podobnej akcie....
@blackrisq Vieš, ono sa mi to dosť ťažko čítalo, že čítam, čítam a zrazu neviem o čom, a niektoré pasáže aj viackrát som musela prejsť, až na strane 30 som to vzdala nakoniec
Ťažko sa mi vyjadruje k slovenskej literatúre nakoľko si myslím,že ešte ju len tak okrajovo objavujem
je zopár autorov,ktorých knižky ma zaujali,ak mám byť konkrétna,tak napríklad-Melasovej Tovar,občas Hirax, teraz ma dosť začal baviť aj Dán a prečítam si aj Matkina (negrcaj z toho matúš)... ale takisto sa mi páči aj Lukáčova poézia a už by som si chcela konečne prečítať toho Švantnera,ktorý čumí na mňa z poličky.
-a ešte mám jedného obľúbeného autora,ktorému som sa odfotila aj s jeho knižkou
@purenarcissism zober si Vilikovskeho, to je svetova postmoderna fakt premyslena, ze aj Eco by uznanlivo pokyval hlavou (konkretne Kon na poschodi, slepec vo Vrabloch)
ked si odmyslis Hviezdoslava, tak mame Stacha, Fabryho, Novomeskeho a kopu dalsich autorov, ktori sa zaoberaju vseobecnymi temami a nie slovenskymi a maju fantasticku poetiku, neskutocnu obrazovost a zanechavaju po precitani silne stopy (konkretne by som zacal Stachovou Svadobnou cestou)
k drame este jednu vec odporucim: Julius Barc-Ivan - Dvaja, tiez psychologicka drama a podla mna velmi pekne spravena plus Stodolova Komedia je na podobnej umeleckej urovni ako hry Luigiho Pirandella, ktorymi je inspirovana...
podla mna je tych stycnych bodov medzi slovenskou a zahranicnou literaturou viac
@blackrisq áno, ale...uvedom si jedno, kkeby si neštudoval slovenčinu na VŠ, vedel by si o nich? vie o nich niekto?
a Novomeského a Fábryho fakt nie. nie, proste nie
a hej máme toho dosť (na môj vkus až priveľa) ale nič z toho nie je známe, a čo je, je to odpad
tie najmenej známe diela sú tie najlepšie
ja osobne mám doma len tri knihy od slovenských autorov doma a len jeden z nich je známy a to Nižňánsky, ktorého som samozrejme zabudla, ten ma chytil za srdce, ale zase téma ktorú spracováva je moja srdcová, čiže ťažko povedať čo sa vlastne podpísali na tom zaľúbení sa
ale ďalšia kniha je Pohrobok, veľmi krásne fantasy, trochu nezvládnutá štylistika, ale nápad úžasný, nie veľmi otrepaný
a tretia je...kurnik si nespomenie, kukenm
v každom prípade, milujem keď v antikvariáte nájdem neznámeho slovenského autora a vždy, vždy je to úžasná kniha
@coleshepter skus Svatopluka od Jegeho, to je akcnejsie, mozno ten jazyk bude troska problem (ta kniha ma cez 80 rokov) ale je to velmi dejove a dramaticke pripadne Kubaniho Valgatha alebo Hrusovskeho poviedky
uznavam, ze Hronsky nemusi sadnut kazdemu
@bebekex na to zabudni, to bolo davno teraz pisem lepsie veci, si myslim a uvidime casom, ak by sa podarilo vybavit nejaky priestor v Nitre, tak nie som proti, ludia by sa tam vedeli zohnat a ty to uz nemas daleko ale ak by si sla do BA, tak povedz dopredu, mozem skusit nejak vyladit termin aby ti to sedelo
@purenarcissism o niektorych vedel, o niektorych nie... ale prave o to ide, aby som ludom predstavil kvalitnu slovensku literaturu, aby vedeli, ze existuje a ak niekto namiesto toho, aby si kupil nieco, co je propagovane (Urbanikova, Matkin, Hirax, Dan), da sancu niecomu z toho, co je podla mojho nazoru kvalitnejsie, tak ja budem spokojny
@purenarcissism ja viem, ze je to utopia, ale som idealista... a ked sa nikto nerozhybe, tak sa nic nezmeni... takto mozno aspon rozhybem tych, ktori maju podobny ciel, ale sa im do toho nechcelo ist
Čítam, aj staršiu aj modernú literatúru, z novodobej sa mi páči Maxim Matkin a z tej staršej nemám konkrétneho autora, čítam čo ma zaujme ...ale rada by som si rozšírila obzor, takže si vypisujem knihy, ktoré si prečítam, ked budem mať viac času
Ako som tak čítala komentáre, tak som ostala riadne prekvapená a zaskočená.. Rada čítam, ale úprimne, tých slovenských som veľa neprečítala, lebo som si myslela, že sú oničom, nevedela som sa dokopať k čítaniu slovenských, lebo som si povedala, že aj tak ma to nebude baviť.
Asi by som mala zmeniť názor, wow.
Inak k zakladateľovi fóra by som nepovedala, že študuje slovenčinu, to ma tiež prekvapilo.
A ešte jedna otázka, tie stretnutia sa uskutočňujú v BA asi,čo?
@blackrisq ja mam nacitanu vlastne vsetku slov. literaturu (kedze som ju studovala a bavi ma)....oblubenci? aj tazko sa vybera, Mitana, Valek, Bukovcan, z novsich mozem.....Hvoreckeho
@overexcitedgirl jop, ale poznam aj niekolko ludi z NR a vyzera to, ze by som vedel urobit raz za cas vylet tam aj s knizkami, ak by sa tam nasli ludia ochotni prist a priestory samozrejme
@blackrisq priestory by slo cajovna cez Pepeho (Staromestska ci ako sa vola), to by som ti uz vybavil hadam oklukou, (ak by som zobral tabak, by si mu ho rovno doniesol a to by bol este radsej, )
@mort Lukac je fantasticky... oproti nemu sa mi zda Smrek trochu precenovany... teda z tychto dvoch tiez volim Lukaca
@mielikki jop, to je takmer neprelozitelne... ale nie nemozne podla mna, staci sa vzit do Svantnerovej poetiky a podla mna kazdy jazyk ma prostriedky na to, aby to vyzeralo v nom aspon podobne ako v slovencine
všetci na Jozefa Maka len nadávajú, nerozumejú mu a nechápu. Ja som tiež mala odpor vzhľadom na to, že je to povinná literatúra a už len z princípu mám odpor k všetkému čo má prívlastok "povinná". Ale po prečítaní som ostala ohromená. Krása, krása, krasota. Hronský má skvelý jazyk, vie ohromne narábať so slovami. Inklinujem k lyrizovanej próze, možno preto ma to tak príjemne prekvapilo, odhliadnuc od toho, že príbeh mi tisol párkrát slzy do očí.
Myslím si, že Jozef Mak dá Slovákovi omnoho viac do života (národne povedomie, hrdosť, úcta, rešpekt k minulosti a životu, ktorý žili predkovia každého z nás) ako povinne čítať v trinástich- štrnástich rokoch Hemingweya. Dieťa nemá šancu pochopiť. Dospelý sa stráca.
K otázkam: čítam slovenskú literatúru, mám ju rada. Aj Vilikovského, aj Slobodu, aj Smreka, aj Buzzássyho. Existuje strašne veľa kvalitnej slovenskej literatúry, ako napísala @stenatko , má niečo, čo som v žiadnej inej literatúre nenašla. Radšej siahnem po slovenskom autorovi, ako pozahraničnom. Treba im dať šancu. Na margo MODERNEJ slovenskej modernej literatúry... prednedávnom som sa pochytila s "autorkou" najnovšej evitovky, ktorú možno kúpiť ako prílohu k ženskému magazínu "EMMA". Je to plytké. Škoda reči. A škoda papieru.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
41 komentov
Nie zaradom, iba to čo ma zaujme z úryvku, čítanky, obsahu ...
Milo Urban bol veľmi milé prekvapenie pre mňa. Jeho kníh sa nestránim.
Hm, v istej časti sú slovenské diela veľmi špecifické a také to typické "naše" v zahraničných dielach nenachádzam.
Kvalitatívne neviem posúdiť, ale určite radšej siahnem na zahraničného autora.
áno.
Nakoľko je toto problém so mnou celkovo a slovenskej literatúry je podstatne menej, ako svetovej (pochopiteľne), tak logicky je aj málo slovenských diel, ktoré by ma zaujali.
Naturizmus mám rada. Nevesta hôľ je na poprednom mieste mojich obľúbených kníh a Drak sa vracia som nedávno čítala a nechápala, ako niekto môže tak dobre písať.
Nič iné sa mi teraz nevybaví, ale možno si ešte spomeniem. Viem, že isto bolo ešte niečo, čo sa mi páčilo (okrem ľudových rozprávok, to sem teraz nemiešam). A niektoré balady (nešpecifikujem) boli fajn.
To by záležalo od miesta konania, cestovať kus kvôli tomu, aby som si vypočula to, čo si môžem prečítať aj sama, nemienim
toľko len k slovenskej súčasnej literatúre
@mielikki Svantner je zasa slovensky unikat, ja na Nevestu hol nedam dopustit a pokojne si ju precitam aj stvrtykrat skoda, ze ho nemame v anglictine prelozeneho
@agrobrat prave Pistanek sa bude citat na najblizsej akcii, ale Rivers of Babylon je proste uplne odhaluzena skvela vec podla mna
jednoducho sme malá krajina, nie sme ako anglicko a rusko, že by celý svet bol fascinovaný našou históriou ....väčšinu času sme rpežili bez vlastného mena, ako súčasť iných mocností, preto ľudí nezaujíma ežo vlkolínsky, ani zuzanka hraškovie (možno akurát slovakofilov a historikov) ale zaujíma ich niečo, čo môžu aplikovať na seba a na čo nemusia študovať politické pozadie prťavej krajiny aby pochopili prečo robili to, čo robili
takých kníh máme veľmi málo. ale samozrejme, dá sa nájsť aj u nás peekné dielko, či dve
osobne ma neprestane fascinovať Nevesta hôľ a Námestie sv. Alžbety a báseň Jablko
iste z osobných dôvodov je mi blízky Dom v strání
a Ťapákovci ma vždy pobavili
inak je toho málo, aj keď som bola nútená prečítať obrovské množstvo
ale Ženský zákon patrí k anjlepším dielam, celkovo naša dráma je prekvapivo zaujímavá, no málo sa o nej vie...Kým kohút nezaspieva je tak pozoruhodná psychologická dráma, až sa čudujem, že ju pozná tak málo ľúdí
ale ako som povedala, nemôže sa vyrovnať svetovej literatúre, lebo väčšina sveta ani nevie že slovensko existuje a nič v našej histórii sa nevyrovná históriám anglicka, ruska alebo nemecka, či akejkoľvek inej krajiny z ktorej pochádza tzv. klasika
a ešte poviem, že nemám rada Rúfusa
ale dúfam, že vychováme dobrých mladých autorov a jedného dňa opustíme od červenej knižnice, tak spopularizovanej Evitou, ktorú neznášam viac ako Hviezdoslava, a jedného dňa budeme mať aj silnú fantasy literatúru
a Moravčík je detská láska, lebo som ho stále recitovala
a už sa nerozpisujem, bo je to nadlho a nemôžete oceniť moje zapálenie pree vec
ono ten rozdiel v pisani je vidiet, keby si chytila do ruky viac jeho romanov, napr Pisar Grac a Andreas Bur Majster... to vyzera, ako keby kazdu knihu pisal iny autor a to je len Hronskeho schopnost adaptovat sa
čítam knihy, ktoré mi niekto odporučí alebo sa inak dozviem, že sú lepšie, prevažne poviedky a potom romány, ktoré mám napísané v odporúčanej literatúre na maturity
na slovenských autoroch sa mi páči, že ich témy sú pre mňa autentickejšie nakoľko ich prostredie je mi bližšie, ale bohužiaľ na pár výnimiek (napr. Juraj Alner je výnimka) mám pocit, že tie zahraničný spisovatelia sú kvalitnejší
ak by som to stíhal (cez víkend, prázdniny), tak určite by som sa rád zúčastnil podobnej akcie....
Možno ten jazyk, ktorým to bolo písané
Hečkovo Červené víno sa mi páčilo, Mináč a jeho Nikdy nie si sama a na viac si asi nespomeniem.
Z novodobých môžem fakt asi len Hvoreckého.
je zopár autorov,ktorých knižky ma zaujali,ak mám byť konkrétna,tak napríklad-Melasovej Tovar,občas Hirax, teraz ma dosť začal baviť aj Dán a prečítam si aj Matkina (negrcaj z toho matúš)... ale takisto sa mi páči aj Lukáčova poézia a už by som si chcela konečne prečítať toho Švantnera,ktorý čumí na mňa z poličky.
-a ešte mám jedného obľúbeného autora,ktorému som sa odfotila aj s jeho knižkou
-áno,rada by som sa zúčastnila na takom čítaní.
ked si odmyslis Hviezdoslava, tak mame Stacha, Fabryho, Novomeskeho a kopu dalsich autorov, ktori sa zaoberaju vseobecnymi temami a nie slovenskymi a maju fantasticku poetiku, neskutocnu obrazovost a zanechavaju po precitani silne stopy (konkretne by som zacal Stachovou Svadobnou cestou)
k drame este jednu vec odporucim: Julius Barc-Ivan - Dvaja, tiez psychologicka drama a podla mna velmi pekne spravena plus Stodolova Komedia je na podobnej umeleckej urovni ako hry Luigiho Pirandella, ktorymi je inspirovana...
podla mna je tych stycnych bodov medzi slovenskou a zahranicnou literaturou viac
a Novomeského a Fábryho fakt nie. nie, proste nie
a hej máme toho dosť (na môj vkus až priveľa) ale nič z toho nie je známe, a čo je, je to odpad
tie najmenej známe diela sú tie najlepšie
ja osobne mám doma len tri knihy od slovenských autorov doma a len jeden z nich je známy a to Nižňánsky, ktorého som samozrejme zabudla, ten ma chytil za srdce, ale zase téma ktorú spracováva je moja srdcová, čiže ťažko povedať čo sa vlastne podpísali na tom zaľúbení sa
ale ďalšia kniha je Pohrobok, veľmi krásne fantasy, trochu nezvládnutá štylistika, ale nápad úžasný, nie veľmi otrepaný
a tretia je...kurnik si nespomenie, kukenm
v každom prípade, milujem keď v antikvariáte nájdem neznámeho slovenského autora a vždy, vždy je to úžasná kniha
uznavam, ze Hronsky nemusi sadnut kazdemu
@bebekex na to zabudni, to bolo davno teraz pisem lepsie veci, si myslim a uvidime casom, ak by sa podarilo vybavit nejaky priestor v Nitre, tak nie som proti, ludia by sa tam vedeli zohnat a ty to uz nemas daleko ale ak by si sla do BA, tak povedz dopredu, mozem skusit nejak vyladit termin aby ti to sedelo
Asi by som mala zmeniť názor, wow.
Inak k zakladateľovi fóra by som nepovedala, že študuje slovenčinu, to ma tiež prekvapilo.
A ešte jedna otázka, tie stretnutia sa uskutočňujú v BA asi,čo?
a o aky projekt sa jedna?
...a z poézie je pre mňa génius Ivan Kolenič!
Ján Hrušovský ma veľmi príjemne prekvapil
Z básnikov jednoznačne Lukáč, lebo sa tým pesimizmom veľmi podobá mne.
A ešte nevydaný, ale mnou čítaný (lebo som vzorka) Matúš Ľupták píše veľmi príjemne.. tak impresionisticky.
@mielikki jop, to je takmer neprelozitelne... ale nie nemozne podla mna, staci sa vzit do Svantnerovej poetiky a podla mna kazdy jazyk ma prostriedky na to, aby to vyzeralo v nom aspon podobne ako v slovencine
Myslím si, že Jozef Mak dá Slovákovi omnoho viac do života (národne povedomie, hrdosť, úcta, rešpekt k minulosti a životu, ktorý žili predkovia každého z nás) ako povinne čítať v trinástich- štrnástich rokoch Hemingweya. Dieťa nemá šancu pochopiť. Dospelý sa stráca.
K otázkam: čítam slovenskú literatúru, mám ju rada. Aj Vilikovského, aj Slobodu, aj Smreka, aj Buzzássyho. Existuje strašne veľa kvalitnej slovenskej literatúry, ako napísala @stenatko , má niečo, čo som v žiadnej inej literatúre nenašla. Radšej siahnem po slovenskom autorovi, ako pozahraničnom. Treba im dať šancu. Na margo MODERNEJ slovenskej modernej literatúry... prednedávnom som sa pochytila s "autorkou" najnovšej evitovky, ktorú možno kúpiť ako prílohu k ženskému magazínu "EMMA". Je to plytké. Škoda reči. A škoda papieru.
Ináč, k autorovi fóra. Nehľadáš milenku?