@slickrick Však vidia. Majú predsa ruky. S farbami to už je možno problém ale tvary rozpoznať vedia v pohode. Možno majú ešte krajšie sny ako vidiaci : )
"Dá sa povedať, že áno. Ľudia, ktorí prišli o zrak počas svojho života, vraj v snoch znovu vidia. Pokiaľ sa však budeme pýtať na sny ľudí, ktorí sú slepí od narodenia, zrejme si nikdy nebudeme schopní predstaviť ich podobu. Sny sú totiž odrazom skutočnosti, ako ju vnímame v bdelom stave, a pokiaľ sme nikdy nevideli tvary alebo farby, nemôžeme si ich vybaviť ani v spánku. Naopak sluchové či hmatové vnemy alebo vône sa údajne vo sne vybavujú aj ľuďom, ktorých oči nikdy nič nevideli. Charakter snov nevidiacich je predmetom diskusií mnohých odborníkov. Ako vyzerá ich svet vo sne, je však otázkou. To sa napokon týka aj vidiacich. Vníma každý z nás realitu rovnako?"
časopis ENIGMA,7/2010
A rovnakou otázkou sa zaoberali aj v časopise Epocha, myslím... to som čítala už dávnejšie, ale boli tam v podstate dosť podobné veci .
Každý sníva. A ten, kto tvrdí, že nie, tak si sny len nepamätá.
sníva sa im tak isto ako nám, a preto niektorí hovoria, že by radšej spali ako bdeli vo dne. Prežili tak ako my niekoľko životov a v mozgu zostávajú spomienky, ktoré si my vôbec neuvedomujeme, veď si len spomente ako si myslite veď ja som tam už bol!, sú to len utržky, ktoré viacmenej okamžite zabudneme, keď sa prebudíme, niečo si však zapamatujeme, sú to však silné -ťažké sny, vraždy, bitky, predskúšobné obdobie, havárie auta, film a pod.
aj slepí majú predstavivosť.. a keď sa niektorí vedia zorientovať vo svete, tak si to vedia predstaviť, možno nie správne, ale po svojom.. a tak, v ich štýle sa im aj sníva
človek by si mal hlavne uvedomiť že farby niesú vnímané len zrakom. ale v tejto dobe je človek zaujatý práve najviac týmto zmyslom takže inými ju necíti.
@milos111 no ty si mudry...urcite som to myslela tak ze sa to ma spytat tu ...fak...myslela som to tak, ze sa ma niekto spytat normalne niekoho...nasral si ma
@milos111 pocitace s roznymi screen readermi funguju v pouzitelnej podobe uz nejakych 10 rokov...
No a niektori slepi podla mna v snoch vidia presne to co my. Tak isto ako ked sfajceni clovek so salvie vidi co sa deje aj so zavretymi ocami, tak isto mozog slepeho cloveka dokaze vnimat okolie aj bez oci. Vsetko je v hlave..
ano a myslim ze to je aj vedecky dokazane...ale raz som si videla dokument kde od narodenia slepi muz kresli nadherne obrazy maju presne take tvary ako v skutocnosti hoci nikdy v zivote nevidel...a robili taky pokus dali mu ohmatat budovu a ccheli vediet ci ju nakresli priestorovo cize bocne steny aby nakreslil trocha sikmejsie a naozaj ich tak nakreslil...potom ked kreslil merali jeho mozog nejakymi pristrojmi prisli na to ze dokonca on vyuziva aj tu cast mozgu ktora je "zodpovedna" za to ze vidime hoci on bol slepi a dokonca ze tuto cast mozgu vyuziva este elspie ako my vidiaci...takze si myslim ze urcite sa im sniva...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
sníva sa im niečo , ale keď nevedia vlastne ako vyzerá svet okolo nich
Ale pokiaľ oslepli v priebehu života tak majú i vizuálne sny.
časopis ENIGMA,7/2010
A rovnakou otázkou sa zaoberali aj v časopise Epocha, myslím... to som čítala už dávnejšie, ale boli tam v podstate dosť podobné veci .
Každý sníva. A ten, kto tvrdí, že nie, tak si sny len nepamätá.
No a niektori slepi podla mna v snoch vidia presne to co my. Tak isto ako ked sfajceni clovek so salvie vidi co sa deje aj so zavretymi ocami, tak isto mozog slepeho cloveka dokaze vnimat okolie aj bez oci. Vsetko je v hlave..