Dobrý večer, zaujíma ma, ak niekto skončí školu a nenájde si prácu a chce ísť na sociálku aby mu poskytli dávky, musí ísť na sociálku tam, kde má trvalé bydlisko, alebo stačí ísť v mieste prechodného bydliska? Ďakujem.
Musi ist na miesto trvaleho bydliska a hlavne student, ktory skoncil skolu a nema odrobene 2 roky za posledne 3 roky, alebo 2 roky na dobu urcitu za posledne 4 roky nema narok na ziadnu podporu.
@puco90 ja idem utorok na urad prvykrat a citim sa uplne super.. stat ma okradol o desattisice, tak si zoberiem naspat aspon cast z toho... a uplne bez hanby
@tommyhot nie, nie, akože v pohode, keby mám nárok ja, tiež by som si zobral, ale proste neviem prečo, nerád od niekoho dostávam peniaze, mám taký blbý pocit aj ja som na úrade práce, zháňam robotu, ale tak ja sa k peniazom viem nejako dostať, tak aby mi to stačilo na prežitie a nejakú zábavu no....
@puco90 osobne aj mne by to bolo trochu mimo srsti tam ísť....ale keď je človek v núdzi a pritrafí sa, tak bohužiaľ...ja si našťastie popri škole zarábam už niekoľko rokov, len priateľ si nevie nič nájsť už mesiac (ako skončil školu), tiež len také jednorázové brigošky, čo je nič....lebo teraz nik nechce mladých neskúsených a hlavne bez praxe..
@puco90 ale to nie je o tom, ze ti niekto dava peniaze zadarmo.. stat ta o ne okradol pod hrozbou nasilia, ty si len beries malu cast naspat neviem preco by si to mal robit nerad ja sa tiez viem dostat k peniazom a aj sa k nim stale dostavam, ale uradnickej bande nenecham navyse ani korunu..
@rejcl nemas za co a hej, nikto nechce ludi bez praxe, preto treba pracovat uz popri skole, hoci aj zadarmo (ja som robil rok zadarmo)
@tommyhot pozri sa, nejaké dane musia byť, pokiaľ chceme mať nejakú políciu, armádu, hasičov atď, ideálne nie je nič, ani nebude, môžeme sa len baviť o tom, aké by štát mal mať kompetencie, chápem o čo ti ide, ale určitá aj keď minimálna funkcia štátu musí byť a teda logicky aj nejaké dane. Čiže určitá protislužba tam je.
@tommyhot páčia sa mi tvoje názory a máš pravdu...okrádajú nás stále...mňa aj tento rok okradli na zúčtovaní daní, ale nie tam "hore" ale len v robote a nezmohla som nič.....
ja už pracujem vyše 4roch rokov brigádne...teraz mám dokonca 3brigošky naraz a črtá sa mi 4tá (áno som workoholik a nie, veľmi sa nevyspím, ale mám veľké ciele a snažím sa ich dosiahnuť)...
@puco90 do debaty o tom, ze nejake nasilie (dane) musi byt aby si predisiel nejakemu inemu nasiliu, sa mi veru nechce ist. Len tolko, ze protisluzba tam nie je. Sluzba je len to, co je poskytovane dobrovolne (napriklad strihanie sa u kadernicky), nie to co je nanutene pod hrozbou unosu, zavretia do klietky, pripadne smrti.
@rejcl praveze ta okradli tam hore, pretoze zamestnavatel ak nechce skoncit v base, tak nema inu moznost ako ti strhavat preddavky (ak si si to teda nenastavila tak, ze to budes platit naraz)
@tommyhot nie tak, oni mi to strhávali, v práci mi sľúbili, že mi spravia daňové priznanie, ale nejak reč o tom, že mi spravia aj zúčtovanie nepadla....a ja si zvesela čakám na svoje peniažky z daní a v máji ešte nič neprišlo, tak som volala účtovníčke v robote a tá mi tvrdila, že mi zúčtovanie VRAJ nerobila, že vraj by mi to vyšlo na nulu (čo je hovadina, niečo málo z toho účta už viem), takže buď bola len taká lenivá, alebo to spravila a pekne si užila mojich vyše 300e....aspoň som sa poučila a na rok si to spravím sama....
@rejcl no hlavne o zuctovanie treba zamestnavatela kazdy rok poziadat (moze odmietnut). Automaticky to nerobi ziaden zamestnavatel, lebo nemoze vediet, ci nemas aj ine prijmy.
@tommyhot v predchádzajúcej robote mi to spravili automaticky, preto som o tom ani nevedela, že mi to nemusia spraviť a vedeli dobre, že som nemala žiaden iný príjem, to až tento rok vymýšľam a snažím sa zarobiť si viac
@tommyhot idealizuješ si svet. Sú určité veci na tomto svete, na ktoré sa nemôžeš pozerať takýmto zmýšľaním. Bezpečnosť a z toho vyplývajúce služby, spravodlivosť (aj keď niektoré zákony sú nespravodlivé, beriem), teda nejaké záruky musia existovať. Sú to proste určité mechanizmy, ktoré zaručujú, že povedzme ak zavraždím nejakého chudáka, tak budem postavený pred súd.
Z logickych dovodov (stat potrebuje mat monopol na nasilie, v opacnom pripade by zanikol) dnes neexistuje.
Sukromna policia napriklad dnes existuje v Detroite (lebo tam stat prakticky vobec nefunguje)
Ved welfare state je celkom novy koncept, ktory vznikol niekedy koncom 19. zaciatkom 20. storocia, dovtedy bolo vela veci na baze dobrovolnosti (charity, zdravotne poistovne - volali sa spolky, hasici, stavitelia ciest - stavali ich obchodnici atd)
Kazdopadne ak sa chces o tom aj dalej bavit, tak zaloz novy thread, lebo sme offtopic...
@sisi092 nejde tam ani tak o odrobenie ako platenie poistneho v nezamestnanosti do socialnej poistovne. Donedavna brigadnici napriklad nic take neplatili a teraz si tiez nie som celkom isty...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
@rejcl tu je vsetko co potrebujes vediet » www.socpoist.sk/davka-v-nezames...
@puco90 osobne aj mne by to bolo trochu mimo srsti tam ísť....ale keď je človek v núdzi a pritrafí sa, tak bohužiaľ...ja si našťastie popri škole zarábam už niekoľko rokov, len priateľ si nevie nič nájsť už mesiac (ako skončil školu), tiež len také jednorázové brigošky, čo je nič....lebo teraz nik nechce mladých neskúsených a hlavne bez praxe..
@rejcl nemas za co a hej, nikto nechce ludi bez praxe, preto treba pracovat uz popri skole, hoci aj zadarmo (ja som robil rok zadarmo)
ja už pracujem vyše 4roch rokov brigádne...teraz mám dokonca 3brigošky naraz a črtá sa mi 4tá (áno som workoholik a nie, veľmi sa nevyspím, ale mám veľké ciele a snažím sa ich dosiahnuť)...
@rejcl praveze ta okradli tam hore, pretoze zamestnavatel ak nechce skoncit v base, tak nema inu moznost ako ti strhavat preddavky (ak si si to teda nenastavila tak, ze to budes platit naraz)
Z logickych dovodov (stat potrebuje mat monopol na nasilie, v opacnom pripade by zanikol) dnes neexistuje.
Sukromna policia napriklad dnes existuje v Detroite (lebo tam stat prakticky vobec nefunguje)
Ved welfare state je celkom novy koncept, ktory vznikol niekedy koncom 19. zaciatkom 20. storocia, dovtedy bolo vela veci na baze dobrovolnosti (charity, zdravotne poistovne - volali sa spolky, hasici, stavitelia ciest - stavali ich obchodnici atd)
Kazdopadne ak sa chces o tom aj dalej bavit, tak zaloz novy thread, lebo sme offtopic...