Ahojte, mám 13 rokov a výšku 146 cm som najmenší z triedy a už aj z dievčat ked pozerám na kamaráta tak pozerám ako na mrakodrap chcem vyrásť aspoň o 5 cm. Čo mám robiť aby som vyrastol ? Skúšal som jesť ale len som stlustol a pribral na váhe. Pýtal som s
@2 môj brat bol tiež krpec do konca ZŠ, teraz bude mať 19 a má 185cm či tak nejak Tak neboj a keby si ja nevyrástol, pozri napr. Daniel Radcliffe (Potter) bude mať 24 a má niečo pod 170, takže vcelku malý chlapík a očividne to má v paži, tak no stress
neboj nič raz možno svojich kamarátov dobehneš , však môžeš rásť až do 22 roku života záleží ako sa ti uzavrú rastové štrbiny v kostiach, ale hlavne nestresuj ...
+ nechodievaj do posilky alebo nerob náročné športy, to tiež brzdí rast. Ale aj tak rátaj s tým, že je to dané hlavne geneticky, čiže sa pozri na svojich rodičov (a starých rodičov) a uvidíš, čo asi môžeš očakávať
@papapa111 nie som si istý či to nie je len povera, ale vraj viac spi, spánok nejak stimuluje tú žľazu čo produkuje rastový hormón, resp. nedostatok spánku jej aktivitu ovplyvňuje negatívne.
ale výšku si príliš neovplyvníš ak nemáš nejakú poruchu (hypo/hyperaktivitu danej žľazy), tak je to hlavne záležitosť genetiky a epigenetiky (a tohto druhého dosť možno výraznejšie).
ja mám od trinástich stále len 150cm- a aj to aj s topánkami- a žijem, zvykla som si. a pokial máš malých rodičov, tak sa s tým asi budeš zmieriť- pokial nie, tak nezúfaj, ako chalan ešte určite podrastieš. a ak by to bolo vážne, tak by ťa už asi dávno obvodný lekár poslal na endokrinológiu na rastové hormóny
V 13 by si možno mohol mať viac podľa priemeru, ale sú aj normálni chalani s nižšou výškou. Keď majú tvoji rodičia nízku výšku, tak to máš v génoch a jediné, čo ti pomôže, je nestarať sa o to. K rastu si nijak nepomôžeš. A najviac u nás vyrástli chalani tak v 16 cca. Ale aj to záviselo od jednotlivca. Niekto najviac v 15, niekto aj v 17...v 13 to nerieš, vtedy začínajú rýchlo rásť dievčatá a aj tie možno ešte neskôr.
@midnight Ja viem iba toľko, že rastový hormon sa pulzne uvoľňuje cca každé 2-4 hodiny, s najväčšou intenzitou v prvých 3-4 hodín spánku (konkrétne tzv. NREM spánok, kedy dochádza aj k obnove energetických zdrojov - ale presný mechanizmus neviem, iba toľko, že počas spánku je aktívnych niekoľko metabolických dráh a to je asi jedna z nich)
Btw ak nemáš, čo robiť, môžeš si prečítať celú reguláciu hypofýzy, lebo to je tak niečo frustrujúce, že neviem, či som to niekedy prečítala do konca
A k téme: rast je možný, do kým nemáš zosifikovanú epifyzárnu platničku v kostiach (cca do 20. roku), takže ešte máš "čas" narásť.
ja som bol najmenší v triede a teraz mam 183cm. nedá sa to s presnostou predvídat ani velmi ovplyvnit. ale jednu vec viem, ze dopriat si dost spanku pomaha. suvisi to s tvorbou rastoveho hormonu ... po tej desiatej uz by si mohol spat ak sa da a aspon 8-9 hodin.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
skus hrat basketbal, ja ked som aktivnejsie hravala (pre zabavu) tak som sa v priebehu mesiaca vytiahla o 2 cm, ale mohla to byt nahoda..
hlavne to ber tak, ze si este mlady a este dobrych 5 rokov budes rast
neboj.
ale tiež som mala takého krpca spolužiaka a na strednej to nejako dotiahol
a ked nie tak na škripec
ale výšku si príliš neovplyvníš ak nemáš nejakú poruchu (hypo/hyperaktivitu danej žľazy), tak je to hlavne záležitosť genetiky a epigenetiky (a tohto druhého dosť možno výraznejšie).
( » en.wikipedia.org/wiki/Epigenetic... )
Rastove chrupavky zacinaju osifikovat v 18. - 22. roku, cize este urcite vyrasties...
Najvacsia blbost, co mozes urobit, je snazit sa rast urychlit (branim rastovych hormonov a pod.)...
ale ak chceš mať istotu, že je všetko v poriadku, treba zájsť k endokrinológovi.
Btw ak nemáš, čo robiť, môžeš si prečítať celú reguláciu hypofýzy, lebo to je tak niečo frustrujúce, že neviem, či som to niekedy prečítala do konca
A k téme: rast je možný, do kým nemáš zosifikovanú epifyzárnu platničku v kostiach (cca do 20. roku), takže ešte máš "čas" narásť.