Máte s partnerom spoločný účet alebo ste navzájom disponenti svojich? Alebo platíte jeden mesiac jeden a druhý druhý? Alebo si všetko zapisujete a po mesiaci si vyrovnáte rozdiel? Platíte 50/50 alebo v pomere platov? Napíšte mi vaše skúsenosti
Byvanie platím ja lebo je moje. On zas platí všetko okolo môjho auta. Zvyšné výdavky (jedlo, vylety, lekári ) platíme úplne náhodne. Napr ideme k zubárovi obidvaja a vyvalíme tam 300€ tak raz to zaplatím ja, raz on.
Neviem si moc predstaviť spoločný účet, nechcem vidieť na čo utráca a tiež nechcem aby mu chodili sms kde som kedy a koľko zaplatila.
@laurikaaa spoločný účet si predstavujem tak, že každý má svoj účet a k tomu spoločný. Keď platím nájom, toaletný papier, chleba - platím zo spoločného. Keď kupujem boxerky, platím zo svojho.
máme aj každý osobný účet, ale máme aj jeden spoločný, na ktorý každý mesiac posielame peniaze na splátku hypotéky a na platenie účtov (ale zároveň sa tam snažíme aj peniaze šetriť, pre prípadne nečakané výdavky, alebo svadbu, takže sa tam snažíme mať čo najviac peňazí)
a aj keď on zarába viac peňazí ako ja, ja na ten spoločný posielam viac peňazí, ale on potom viac platí tie bežné výdavky, (potraviny, benzín, .. ) ja si teda len na môj osobný účet pošlem nejaké peniaze na tie bežné výdavky a platím toľko, koľko mi vyjde (to čo si v daný mesiac na môj osobný účet pošlem, to aj v ten mesiac miniem, lebo to nie je dáka veľká suma) a zvyšné peniaze pošlem na ten spoločný účet..
S manželom máme jeden spoločný účet a potom ešte každý vlastný. Na spoločný posielame vopred dohodnutú čiastku (50/50) a z toho platíme hypo, inkaso, účty, autá, stravu... proste všetko čo je spoločné. No a z vlastného účtu si míňame každý na čo chceme
Ja platim momentalne vsetko, manzelka nema este viza / pracovne povolenie. V buducnosti to asi spravime formou 3 uctov:
- ucet pre mna
- ucet pre nu
- spolocny ucet na bezne vydavky (elektrina, uver, internet...)
Neviem v akom pomere budeme prispievat na spolocny ucet, je to podla mna jedno. Asi tam ale nebudeme davat vela penazi, len na pokrytie zakladnych vydavkov a mala rezerva. Ehm, este sme sa o tom ale nejako velmi nebavili
Vo vaznejsom vztahu si predstavujem schemu ktora tu uz bola viackrat uvedena - spolocny ucet z ktoreho idu spolocne vydavky, a potom kazdy svoj ucet. Este by som rada mala nejaku formu spolocneho setrenia na vylety a zazitky.
kazdy mame svoje ucty.
najom este chvilu budeme platit aplikvotne: doteraz som bola student tak som platila menej ako on. teraz to bude 50/50
nakupy potravin a inych potrbnosti napoly
Máme každý svoj účet a jeden spoločný kde mesačne posielame nejakú sumu na ktorej sa dohadujeme podľa toho aká je sezóna z nej sme platili opravy auta, depozit o bytu a pod.
Nákupy striedame, nájom neplatíme rovnako ale zatiaľ v pomere k platom
kazdy mame svoj ucet, za byvanie posielam jemu polovicu, jedlo kupujeme raz on, raz ja (ale nejako to neriesime), ak ideme na dovolenku tak tiez mu vzdy potom poslem polku, na aute jazdi 90% len on takze to neplatim
Mame vlastne ucty. Rentu platime ona 20%, ja zvysok. Jedlo na varanie si kazdy kupujeme sami ale vo vysledku aj tak zdielame. V restikach zvycajne platim ja, ona mozno tak 10%. Ucty plati zvycajne ona, ale inak to velmi neriesime. Kto skor chyti ucet do ruky ten zaplati. Drogeriu si kazdy kupujeme sami a spolocne veci kupujem ja. Benzin si riesime kazdy sam, ked ideme spolu busom tak raz plati ona raz ja. Vylety platim ja ubytko, ona dopravu, ak letime tak letenky kazdy sam. A mame spolocny pohar s mincami
@Koprdil odvec k teme ale neda mi to - to odkial mas manzelku, ze uz ste svoji ale ona este nema ani len viza/pracovne povolenie? Sa sem pristahovala za Tebou z nejakej tretej krajiny?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
Neviem si moc predstaviť spoločný účet, nechcem vidieť na čo utráca a tiež nechcem aby mu chodili sms kde som kedy a koľko zaplatila.
a aj keď on zarába viac peňazí ako ja, ja na ten spoločný posielam viac peňazí, ale on potom viac platí tie bežné výdavky, (potraviny, benzín, .. ) ja si teda len na môj osobný účet pošlem nejaké peniaze na tie bežné výdavky a platím toľko, koľko mi vyjde (to čo si v daný mesiac na môj osobný účet pošlem, to aj v ten mesiac miniem, lebo to nie je dáka veľká suma) a zvyšné peniaze pošlem na ten spoločný účet..
- ucet pre mna
- ucet pre nu
- spolocny ucet na bezne vydavky (elektrina, uver, internet...)
Neviem v akom pomere budeme prispievat na spolocny ucet, je to podla mna jedno. Asi tam ale nebudeme davat vela penazi, len na pokrytie zakladnych vydavkov a mala rezerva. Ehm, este sme sa o tom ale nejako velmi nebavili
najom este chvilu budeme platit aplikvotne: doteraz som bola student tak som platila menej ako on. teraz to bude 50/50
nakupy potravin a inych potrbnosti napoly
Nákupy striedame, nájom neplatíme rovnako ale zatiaľ v pomere k platom