Už asi 3 roky mám taký problém, že sa stresujem kvôli totálnym debilinám, dakedy aj kvôli ničomu. Všimol som si, že sa vyhýbam ľuďom alebo neviem viesť konverzácie aj keď chcem. Viem, že pôvodom je trauma z detstva (bližšie to nechcem špecifikovať). Čo m
to aj ja..pre všetko stresujem ,či už pred odpoveďou,pred prezentáciou,pred písomkou,pred stretnutím s novými ľuďmi,stresujem aj keď viem,že na tom nezáleží a že to viem a že je všetko v poriadku ..a stresujem u zubára, doktorka,mám vysoký tlak a pulz.. . a skutočne som nonstop v strese a neviem čo by mi pomohlo. asi nič,proste sa s tým nejako sám vyrovnať a dostať sa do bodu,že na tom fakt nezáleží..a neviem. sama si neviem pomôcť.
niekedy je najlepšie vyrovnať sa sám so sebou, pokiaľ ti to nijak nesťažuje život a je to tvojou prirodzenou súčasťou povahy... ale ak máš pocit, že ťa to nikam neposúva a nevidíš východisko, tak by som asi volil tú terapiu... rodičom si to už napr. povedal?
neviem ci ide o stres typu, ze ti to posobi aj na zdravie a citis sa zle, napr. mas zaludocnu nervozitu...ale mne na toto pomohli bylinkove caje a na podobne stavy dostanes aj sedativa bez predpisu, napr. sirup Novopassit, mozes vyskusat, ale ver tomu, ze najviac tak ci tak pomaha pyschicke naladie, lebo tvoje zdravie viac ovplyvnuje aj tak psychika ako ostatne veci, cize musis sa pozitivne naladit, viem, ze to znie niekedy odveci, ale sama som to vyskusala a zabralo to a proste ja nemam stres z takych veci ako ini, typu skola/praca, ale skor stres zo stresu, lebo som momentalne v inom prostredi
Nesmieš sa vyhýbať spoločnosti, práve naopak, konverzuj a komunikuj, zver sa so svojím problémom spoľahlivým ľuďom, tak vypustíš zo seba ten stres, v 15 rokoch je to normálne, keď dospeješ, uvedomíš si, čo je vlastne v tom živote ťažké, ale stres je naozaj zbytočný.
keby si mal viac rokov odporučil by som posedenie pri poháriku alebo bongo s dobrými luďmi ... no ale keď že asi máš len 15 tak ťažko povedať ... skús viacej času venovať nejakým svojím záľubám a koníčkom (a tým nemyslím hranie CS-ka ), možno si skús nájsť niečo nové čomu sa chceš venovať a na to sa sústreď
@MatthewP no, mam dva napady- 1. pokial nemozes zajst za psychologom alebo niekym kto by ti mohol pomoct, obavam sa ze sa s tym budes musiet naucit zit. mozno by sa na tom dali najst nejake pozitiva, napr. mas rychlejsi tep a zrychlene dychanie, a nedokazes komunikovat. kde by sa to dalo vyuzit? tak napr. skus zacat behat. tam hovorit nepotrebujes, potrebujes rychly tep a dychanie (ja viem asi blba rada, ale to je len taky priklad, mozno by sa to dalo zuzitkovat inde)
2.viem ze je aj toto asi sprosta rada, ale mne to nahodou pomohlo (nie konkretne so stresom, s niecim inycm, ale princip je ten isty) skus si pomoct sam. teda nieco ako sokova terapiat. jednoducho vezmi si nejaku akciu, ktora tebe mozno pride dolezita ale v skutocnosti nie je (napr. ist na chatu s kamaratmi). ked budes mat kratko pred odchodom, budes stresovat,ci si nieco nezabudol, ako sa tam dostanes a tak. a na poslednu chvilu, ked uz budes stat v dverach, sa proste otoc a vrat sa domov. jednoducho zostan doma. presvedc sam seba, ze nezomries ked raz nepojdes na chatu. zazijes stres, ktory v poslednej chvili z teba naraz odpadne. a takto to skus parkrat zopakovat, neplanuj dopredu ktore akcie tesne pred tym zrusis, rozhodni sa spontanne ze-nie,sem nejdem. a casom si mozno tvoje telo na ten stres a naraz jeho zmiznutie tak zvykne, ze pomaly ten stres uz pred akciami ani citit nebudes.
ak ti to prie hlupe, neskusaj to. ale fakt, mne to s jednym problemom naozaj pomohlo.
sleduj co to sposobuje. nevzdavaj sa. nenechaj si nakecat ze to je taka povaha.. to je problem ktory chces vyriesit tak ho ries. moze to trvad dlho ale aspon mas ciel.
odporucal by som meditaciu ale treba to robit dlhodobo...
taktiez z osobnej skusenosti viem ze strava ma tiez velku vahu na psychike. proste sleduj v akych situaciach sa ako citis a hladaj dovod. vela krat mozno najdes nieco co to moze byt ale nakoniec budes mimo.. to vobec nevadi
@MatthewP definuj "debiliny", lebo ja sa tiez stresujem kvoli mnohym veciam - najmä verejnym vystupovaniam a kvoli situaciam a veciam ktore mam zazit prvykrat
@matthewp Nie je dobre sa stresovat kvoli kazdej jednej malickosti, ale to predpokladam ze urcite vies. Snaz sa s tym bojovat (mozno ti pomozes psycholog, ak sa rozhodnes k nemu zajst - nie je to hanba, ako to tu uz bolo spomenute). Alebo si precitaj nejaku literaturu, knihy, v ktorych najdes aspon ciastocne riesenie svojho problemu. Ciastocne preto, lebo vsetko je v tvojej hlave a ak si hlava povie, ze to nechce, tak sa mozes akokolvek snazit a vysledok nepride. Ja som si napriklad kupila knihu "Jak překonat strach z veřejného vystoupení" a je tam vela dobrych odporucani aj cviceni, ktore sa daju praktizovat. Good luck
Ked si vedel nestresovat predtym, dokazes to aj teraz. Cvic to a pracuj na sebe. Ja by som ti doporucila niakeho kamarata, ktory je pohodak a fflegmatík, to by pomohlo. Obklop sa pohodovymi ludmi a neber zivot vazne, aj tak z neho nevyviaznes zivy
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
niekedy je najlepšie vyrovnať sa sám so sebou, pokiaľ ti to nijak nesťažuje život a je to tvojou prirodzenou súčasťou povahy... ale ak máš pocit, že ťa to nikam neposúva a nevidíš východisko, tak by som asi volil tú terapiu... rodičom si to už napr. povedal?
2.viem ze je aj toto asi sprosta rada, ale mne to nahodou pomohlo (nie konkretne so stresom, s niecim inycm, ale princip je ten isty) skus si pomoct sam. teda nieco ako sokova terapiat. jednoducho vezmi si nejaku akciu, ktora tebe mozno pride dolezita ale v skutocnosti nie je (napr. ist na chatu s kamaratmi). ked budes mat kratko pred odchodom, budes stresovat,ci si nieco nezabudol, ako sa tam dostanes a tak. a na poslednu chvilu, ked uz budes stat v dverach, sa proste otoc a vrat sa domov. jednoducho zostan doma. presvedc sam seba, ze nezomries ked raz nepojdes na chatu. zazijes stres, ktory v poslednej chvili z teba naraz odpadne. a takto to skus parkrat zopakovat, neplanuj dopredu ktore akcie tesne pred tym zrusis, rozhodni sa spontanne ze-nie,sem nejdem. a casom si mozno tvoje telo na ten stres a naraz jeho zmiznutie tak zvykne, ze pomaly ten stres uz pred akciami ani citit nebudes.
ak ti to prie hlupe, neskusaj to. ale fakt, mne to s jednym problemom naozaj pomohlo.
odporucal by som meditaciu ale treba to robit dlhodobo...
taktiez z osobnej skusenosti viem ze strava ma tiez velku vahu na psychike. proste sleduj v akych situaciach sa ako citis a hladaj dovod. vela krat mozno najdes nieco co to moze byt ale nakoniec budes mimo.. to vobec nevadi
@soltino napríklad, že idem na tréning
vidno že nemáš empatiu
na to ho žit, lebo príde čas kedy problemy
pominu alebo ich človek vyrieši
keby sa mali zabiť všetci kt. kedysi trapil život
tak by bola populacia dobre preriedena
a ty si sa prečo nezabil ked si mal problemy?
si tu aj o nich písal