ja si zase narozdiel od @2 nepamatam, ze by som niekedy nieco take vyuzila ako mozno nejaka malickost co si nespomeniem, ale veci ako praca, skola, urady, stkcka a podobne mi nikdy nikto nevybavoval
áno kvôli protekcii som nešla na výšku... znechucovalo ma to, že som vedela, že tam mám vyhriate miestočko už nejakú dobu a ktovie, či by som sa niekedy dozvedela že som sa tam dostala len kvôli tomu alebo naozaj vlastným pričinením tak ma to tak znechutilo že som sa na to vyjebala paradox je že miesto toho som šla do práce kde som bola tiež protekčne a potom ma protekčne aj vyhodili ale zas protekčne mám popri práci brigádu takže... protekčne som nemusela čakať pol roka na jedno vyšetrenie a spravili mi ho na druhy deň po jednom telefonáte... a dalej ma už nič tak nenapada momentalne...
@feelagain ked sa ti nechce čakať u doktora stači sa tvariť že ti je fakt naprd a poprosiť nech ťa pustia ľudia ktory tam čakaju od rana ale tiež to bol mamin napad no
ono.. môj ocino pozná dosť veľa ludí, ale ja sa na to nechcem spoliehať, je veľmi málo prípadov, kde sa za mňa prihovoril a aj to bolo take, nie že "daj jej robotu" ale že "dcéra by chcela brigádu, nevyskúšaš ju? ak sa ti nebude jej robota páčiť, tak ju nezober" v tom zmysle
Mala som ju jedine na strednej škole ale k tej som sa dostala sama na základe toho, že som bola výborná tak potom som mala rôzne úľavy. Inak nie. Nepotrebujem to, som sebestačná...
A ja osobne nista...ani co sa prace tyka,skoly,ee.
Ale zas v okoli to vidim dost casto
No som radsej ked mam pocit,ze viem nieco sama dokazat bez nejakeho push-u znamych...ale ak to robia ini,to je ich vec
Áno, veľa a často ale nechcem sa hrať na rozmaznaného kokota ako tu nadomnou niektorí. Ale tak napríklad u doktora som nikdy nečakala...Vždy zaklopem a berú má. A tak.
neviem... ja asi nie alebo len vo veľmi malej miere, lebo si neviem spomenúť na žiadny prípad, kedy by som sa niekam dostala protekčne.
ale čo sa iných týka, tak s protekciou som sa stretávala najčastejšie u zubárky, ktorá vždy chodila aspoň o hodinu neskôr ako mala a najprv vždy zobrala známych... ale bola milá a s jej prácou som bola spokojná, takže som ju nechcela meniť
veľakrát!
a áno, som sebestačná a samostatná a schopná si všetko vybaviť (a neviem, čo za bludy to tu ešte drístajú ostatní), ale keď sa taká možnosť ponúkne, tak prečo by som to nevyužila? to, že ma úradníčka zavolá skôr a nechá predbehnúť milión ľudí, ešte neznamená, že za mňa aj všetko urobí, akože, nechápem ako niečo takéto súvisí so sebestačnosťou
ja by som to asi nenazvala protekcia ale skor znamosti. vacsina ludi da prednost tomu cloveku, na ktoreho ma odporucenia. to vidim aj na zakazkach roznych a takychto veciach
ale to uz tak funguje, nikdy to nikde nebude absolutne objektivne podla mna.
Ja sa s tým nestretávam, keď som si ešte ako nástrocna hľadala brigádu mamina mi dokonca povedala, že aj keby mohla nič mi vybavovať nebude, mám byť sebestačná
A tak som celkom rada, že som schopná si poriešiť veci sama a nemusím sa spoliehať na iných a mám zo seba dobrý pocit
jj dost vela veci som mala aj mam vybavenych alebo cez znamosti a vzdy sa aj snazim zistit ci niekoho nepozname tam a hentam, aby to bolo rychlejsie
a nevnimam ci aj ostatni maju
tak obcas ano. ale nie casto.
na urade robi kamoska,tak mi RAZ daco vybavila urychlene a to len preto,ze ma tan uvidela,inak by som za nou nesla a cakala by som
frajerova teta je moja zubarka,tak tam mam iste vyhody cenove
a sesternica je doktorka v nemocnici,tak ked otca operovali,tak ho chodila navstevovat a potom sa k nemu sestricky lepsie spravali. ale to neviem ci sa rata.
a aj co robin,tak ma odporucila jedna znama. lebo sa tazko dostat do takych firiem.
ale nejak nemam pocit,ze by som bola kvoli tomu nejaka nesebestacna,neviem ako tons tym suvisi,nespolieham sa na to,ze mam znamosti.
a raz mi na skuske chcela jedna docentka dokonca poradit,lebo pozna moju tetu a nejak si spojika priezvisko,ale som povedala ze netreba ze to viem a nevedela som,mala som D,len mi to bolo blbe. a nefer voci ostatnym.
@pijemzelenycaj neber to nejak zle, vieš že ťa mám rada, ale podľa mňa to so sebestačnosťou súvisí, sebestačný človek sa klasifikuje ako osoba, ktorá nepotrebuje cudziu pomoc, podporu pri dosiahnutí svojich cieľov a to sa dosť vylučuje a protekciou, ktorá podľa vyznamoveho slovníka znamená podporu, pomoc, priazeň pri získavaní nejakých výhod, zamestnania a pod.
Ja len toľko, že viacerí tu písali, že to nesúvisí, ale podľa mňa súvisí.
@sheily jejda jasne neboj
je to tvoj nazor,ja ti to neberiem,ale za to,ze poznam niekoho na urade a vybavi mi to skor, tak velmi mi to nejde dokopy ze preco by som mala byt pre to nesamostatna napr?. toto by ste mi mohli vysvetlit.
a to,ze ma niekto odporuci na pohovor,to tiez neberiem ako nesamostatnost,lebo predtym som mala brigady co som si sama vybavila a tu ma len odporucia na pohovor a neni iste ci ma vezmu a je to mozno smutne,ale u nas a nielen u nas to dost vo firme funguje na baze 'nepoznate niekoho kto by mohol ist na tuto poziciu?' a ak sa nikto nenajde,daju na profesiu inzerat. alebo aj aj a vyberu si.
alebo priklad,oco pozna jedneho automechanika a raz mu daco spravil zadarmo,tak ja neviem no,rata sa toto za protekciu? je to nesamostatnost?
alebo proste teta robi na skole a dava mojmu frajerovi jej listky na obed. on by si ich mohol kludne kupit,to nie je problem,ale ked ma takuto inu moznost,tak je nesamostatny teraz?
@pijemzelenycaj no podľa mňa to čo popisujes sú skôr dobre známosti ako protekcia, teda ja osobne to vnímam tak, že ak by ťa na to miesto zobrali bezohľadu na schopnosti len pre to, že si to ty, vtedy by to bola protekcia.. áno vtedy by som to brala, že je dotyčný človek nesebestacny..
@sheily tak v tom sa zhodneme!
ked by zobrali niekoho kto je neschopak len preto ze 'poznam tvojho tatka' tak to sa mi nepaci. ked vsak na zaklade odporucania prijmu niekoho kto na to ma a je sikovny,tak na tom nevidim nic.
Som v robote jediný bylinožrút a v kuchyni ma majú radi, takže mám vždy špeci večeru na želanie
A frajer má kolegyňu, ktorá má sestru, ktorá má kamaráta ktorý pred pár mesiacmi súrne potreboval prenajať byt tak sme na poslednú chvíľu dostali úplne super bývanie
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
A ja osobne nista...ani co sa prace tyka,skoly,ee.
Ale zas v okoli to vidim dost casto
No som radsej ked mam pocit,ze viem nieco sama dokazat bez nejakeho push-u znamych...ale ak to robia ini,to je ich vec
ale čo sa iných týka, tak s protekciou som sa stretávala najčastejšie u zubárky, ktorá vždy chodila aspoň o hodinu neskôr ako mala a najprv vždy zobrala známych... ale bola milá a s jej prácou som bola spokojná, takže som ju nechcela meniť
a áno, som sebestačná a samostatná a schopná si všetko vybaviť (a neviem, čo za bludy to tu ešte drístajú ostatní), ale keď sa taká možnosť ponúkne, tak prečo by som to nevyužila? to, že ma úradníčka zavolá skôr a nechá predbehnúť milión ľudí, ešte neznamená, že za mňa aj všetko urobí, akože, nechápem ako niečo takéto súvisí so sebestačnosťou
ale to uz tak funguje, nikdy to nikde nebude absolutne objektivne podla mna.
A tak som celkom rada, že som schopná si poriešiť veci sama a nemusím sa spoliehať na iných a mám zo seba dobrý pocit
a nevnimam ci aj ostatni maju
na urade robi kamoska,tak mi RAZ daco vybavila urychlene a to len preto,ze ma tan uvidela,inak by som za nou nesla a cakala by som
frajerova teta je moja zubarka,tak tam mam iste vyhody cenove
a sesternica je doktorka v nemocnici,tak ked otca operovali,tak ho chodila navstevovat a potom sa k nemu sestricky lepsie spravali. ale to neviem ci sa rata.
a aj co robin,tak ma odporucila jedna znama. lebo sa tazko dostat do takych firiem.
ale nejak nemam pocit,ze by som bola kvoli tomu nejaka nesebestacna,neviem ako tons tym suvisi,nespolieham sa na to,ze mam znamosti.
a raz mi na skuske chcela jedna docentka dokonca poradit,lebo pozna moju tetu a nejak si spojika priezvisko,ale som povedala ze netreba ze to viem a nevedela som,mala som D,len mi to bolo blbe. a nefer voci ostatnym.
Ja len toľko, že viacerí tu písali, že to nesúvisí, ale podľa mňa súvisí.
je to tvoj nazor,ja ti to neberiem,ale za to,ze poznam niekoho na urade a vybavi mi to skor, tak velmi mi to nejde dokopy ze preco by som mala byt pre to nesamostatna napr?. toto by ste mi mohli vysvetlit.
a to,ze ma niekto odporuci na pohovor,to tiez neberiem ako nesamostatnost,lebo predtym som mala brigady co som si sama vybavila a tu ma len odporucia na pohovor a neni iste ci ma vezmu a je to mozno smutne,ale u nas a nielen u nas to dost vo firme funguje na baze 'nepoznate niekoho kto by mohol ist na tuto poziciu?' a ak sa nikto nenajde,daju na profesiu inzerat. alebo aj aj a vyberu si.
alebo proste teta robi na skole a dava mojmu frajerovi jej listky na obed. on by si ich mohol kludne kupit,to nie je problem,ale ked ma takuto inu moznost,tak je nesamostatny teraz?
ked by zobrali niekoho kto je neschopak len preto ze 'poznam tvojho tatka' tak to sa mi nepaci. ked vsak na zaklade odporucania prijmu niekoho kto na to ma a je sikovny,tak na tom nevidim nic.
A frajer má kolegyňu, ktorá má sestru, ktorá má kamaráta ktorý pred pár mesiacmi súrne potreboval prenajať byt tak sme na poslednú chvíľu dostali úplne super bývanie