Zaujíma ma to len preto, lebo mnohí sa tu pasujú do pozície liberálov a by ma teda len zaujímalo, či im ich ideológia v tomto bráni, keďže nemajú problém s inými modernými západnými inštitúciami.
ak by slo cisto o moznost "mat viac manzeliek" tak by to katastrofalne naklonilo vahy na stranu muzov.. co je nepripustne ako v nasej filozofii tak cez tradicie a celkovo snahy "na zapade"
ak by slo o moznost "mat viac partnerov" tak mi pride strasne zaujimave ak si muz najde viac zien, zena si najde dalsich muzov, ti si najdu dalsie.. a bude z toho jeden velky grupak.. proste uff..
a ked sme presli z extremov.. pri pohlade do minulosti, na to co bolo a na to ako zijeme teraz si myslim ze toto by nic pozitivne neprinieslo. a hoci mnohi by povedali "ved by to bolo fajn" myslim si ze 90% veci na ktore sa to teraz vravi velmi fajn nie je..
Vies ze ma to ani moc netrapi ? Je to proti mojej prirodzenosti, takze by som taku vymozenost urcite nevyuzil.
Ak by to ludia chceli, davno by si to presadili.... neviem o nikom, kto by nejak horlivo bojoval za uzakonenie polygamneho manzelstva ci mi nieco uniklo ?
Ludia su takto asi spokojni, takze by to nemalo vyznam.
@semhamforas Nikde som nepovedal ze nemenia. Ale tie zasady co pretrvavaju stovky rokov maju vacsinou nejaky realny zaklad... Ked ich chces zmenit okamzite, tak tvrdo narazis.
@hluzar ja som písal o tom, že keby je taká požiadavka. A samozrejme, že nám to v budúcnosti reálne hrozí, celkovo ako Európe. imigranti z určitých častí Ázie si zvyky prenášajú aj k nám.
Narážal som na to, že podobne ako sa špekuluje s registrovanými partnerstvami by sa dalo úplne perfektne zlegalizovať aj toto a aj za pomoci liberálnych argumentov.
Princip liberalizmu je, ze ludstvo pochopilo / postupne zacina chapat (ako kde) , ze nema vyznam lipnut na tradiciach, ktore v pokrocilej dobe stratili svoju vypovednu hodnotu.
@semhamforas Je dost diskutabilne nakolk to ludia realne beru. Ono v dnesnej dobe je "in" byt liberalom, ale to je tak vsetko. Poznam v svojom okoli jeden konkretny pripad takeho liberala, ktory odrazu zistil, ze jeho dospely syn je homosexual.
A veruze sa VOBEC nezachoval tak, ako stale hlasal
Jedna vec je okolo seba sirit auru porozumenia a tolerancie a druha vec je ako sa k tomu clovek postavi s odstupom casu, ked sa ho to ude bytostne tykat. To je velmi velky rozdiel.
Presne ako som povedal Z hladiska sexualnych partnerov to mozno nie je prirodzene, ale manzelstvo nie je sexualne partnerstvo a teda nema zmysel pri nom hovorit o prirode
Arabi maju cele nabozenstvo postavene na hlavu, kde pre nich je žena len rodička a umyvacka riadov a nema skoro ziadne prava len roztiahnut nohy, splodit potomkov a potom ich vychovavat. Ak chce mat chlap viac zien, tak nech sa nezeni a potom je to jeho osobna vec, len neviem aka zena by chcela byt v takom vztahu dobrovolne a vedomky
Ano, maju na to pravo, nikomu tym neskodia, nikoho do toho nic nie je, takisto je chore sa starat trebars do homosexualov alebo do tych, co maju manzelstav so zvieratami, odvolavat sa na tradiciu je imho blbost
Nie. Keď si manželia nestačia sami dvaja, tak nech majú milenky, milencov, je to ich vec, keď im to nevadí. Ale potom manželsvo stráca zmysel, na čo sa potom vôbec berú
Z hľadiska manželstva nie z hľadiska spolužitia mi to je jedno ak je to slobodné rozhodnutie a nieje v tom žiaden teror alebo nadvláda. Aj keď pre mňa osobne to je dosť nepredstaviteľné.
Polyandria sa vyskytuje aj na náhorných plošinách Himalájí, medzi primitívnymi kmeňmi pastierov. Ak má rodina viac synov, zoberú si spoločnú manželku, aby sa nemuselo deliť stádo oviec.
Mnohoženstvo aj ,,mnohomužstvo" nielenže nemá v našej kultúrnej oblasti miesto, ale ani filozoficko-antropologické odôvodnenie. V súčasnosti sa vyskytuje len u zastaralých kultúr (Islam je však samostatný fenomén, toho by som sa nerád dotýkal).
Niektoré zvieratá majú vnútorné nastavenie pre celoživotného partnera/partnerku, iné svojich druhov striedajú. U človeka je vnútorné nastavenie pre jedného partnera. Dejiny a zdravá filozofia, či mnohé náboženstvá chápu manželstvo ako intímny vzťah JEDNÉHO muža a JEDNEJ ženy. Nie jedného muža, jednej manželky a dvoch mileniek.
"Niektoré zvieratá majú vnútorné nastavenie pre celoživotného partnera/partnerku, iné svojich druhov striedajú. U človeka je vnútorné nastavenie pre jedného partnera." Rad by som vedel, ako si prisiel na toto.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
46 komentov
Obnazovanie sa na verejnosti je tiez slobodne rozhodnutie a tiez mi nepripada v poriadku
ak by slo o moznost "mat viac partnerov" tak mi pride strasne zaujimave ak si muz najde viac zien, zena si najde dalsich muzov, ti si najdu dalsie.. a bude z toho jeden velky grupak.. proste uff..
a ked sme presli z extremov.. pri pohlade do minulosti, na to co bolo a na to ako zijeme teraz si myslim ze toto by nic pozitivne neprinieslo. a hoci mnohi by povedali "ved by to bolo fajn" myslim si ze 90% veci na ktore sa to teraz vravi velmi fajn nie je..
Ak by to ludia chceli, davno by si to presadili.... neviem o nikom, kto by nejak horlivo bojoval za uzakonenie polygamneho manzelstva ci mi nieco uniklo ?
Ludia su takto asi spokojni, takze by to nemalo vyznam.
Ved milovat sa da len jeden clovek.
Narážal som na to, že podobne ako sa špekuluje s registrovanými partnerstvami by sa dalo úplne perfektne zlegalizovať aj toto a aj za pomoci liberálnych argumentov.
Ne je prirodzene mat jedneho sexualneho partnera, alebo jedneho partnera?
Priroda totiz nenaraba s vecami ako laska. A manzelstvo v dnesnej dobe nebyva o tom, ze si "uzurpujem jedneho sexualneho partnera"
Aj keby tu byvali martankovia system bude taky, aky chcu ludia zmier sa s tym.
A prečo.
Je to o pocte. Nemozeme ignorovat zelanie tisiciek ludi. To je nedemokraticke.
Ale pokial viem nikto to nechce (resp nie dostatocny pocet), teda by som s tym nesuhlasil.
Z tvojho uhľa pohľadu je zbytočné aj manželstvo, pretože keď niekto chce, bude žiť len tak s niekym.
Teda tu nejde o to, koľkí by sa tak sobášili, ale aby bola taká možnosť.
Predsa keď niekto platí dane, tak by mu to mal štát umožniť, no nie ? Škodí niekomu ? Nech je to hoci aj zopár desiatok ľudí, no nie ?
(samozrejme som použil argumenty tých, ktorí súhlasia aj s inými inštitúciami)
ale už keď je manželstvo a niekto nemá problém s registrov. partnerstvami, tak či by tí ľudia mali problém s polygamiou. To ma zaujíma.
Ale ja to poviem.
Lebo inak to nejde... keby si kazdy robil co chce nikam by sme sa nedostali.
Ale ak je mensina velka jej poziadavky ignorovat nemozno.
A prečo chceš ignorovať ľudí, hoci je ich len zopár, keď platia dane ? Oni nie sú ľudia ?
Dovod je ten isty.
Winston Churchil povedal ,,Demokracia nie je idealna, ale je to to najlepsie co zatial mame.'
Takze tak.
A toto nemá nič spoločné s tým čo som písal ja.
Ja hovorim, ze keby tych ludi bolo dostatocne vela , museli by sme. I ked by boli mensinou.
To je demokracia. Nedokonala, ale snazi sa.
Toto čo tu píšeš je mimo. Ako nič v zlom.
Mňa len zaujíma tvoj názor prečo by si to nepodporil/podporil
A veruze sa VOBEC nezachoval tak, ako stale hlasal
Jedna vec je okolo seba sirit auru porozumenia a tolerancie a druha vec je ako sa k tomu clovek postavi s odstupom casu, ked sa ho to ude bytostne tykat. To je velmi velky rozdiel.
Presne ako som povedal Z hladiska sexualnych partnerov to mozno nie je prirodzene, ale manzelstvo nie je sexualne partnerstvo a teda nema zmysel pri nom hovorit o prirode
A potom padla s moralkou na urovni zumpy.
Z hľadiska manželstva nie z hľadiska spolužitia mi to je jedno ak je to slobodné rozhodnutie a nieje v tom žiaden teror alebo nadvláda. Aj keď pre mňa osobne to je dosť nepredstaviteľné.
Nemá problém s reg. partnerstvami, ale zároveň má problém s polygamiou.
Hoci argumentácia sa dá použiť taká istá aj na jedno aj na druhé.
Vážne?
Ak sa niekto pre niečo slobodne rozhodne, môže sa vysrať na nejaké právo.
Nie, nie je to ich slobodné rozhodnutie, o tom rozhoduje boh?
Samozrejme, že je to ich osobné rozhodnutie ...
chlap ak ce viac zien musi zabezpečiť každej žene vlastny byt a starat sa financne o nu
a ak ma zena viacej chlapov.....no stihat uspokojovať všetkých
lebo poznám zakladateľa
som zásadne proti promiskuite............a ak polygamia, tak aj polyandria
a pri množstve nevier si nie som istá, že to je len o chybe charakteru
občas robí príroda svoje, či je to morálne alebo etické alebo čo
Polyandria sa vyskytuje aj na náhorných plošinách Himalájí, medzi primitívnymi kmeňmi pastierov. Ak má rodina viac synov, zoberú si spoločnú manželku, aby sa nemuselo deliť stádo oviec.
Mnohoženstvo aj ,,mnohomužstvo" nielenže nemá v našej kultúrnej oblasti miesto, ale ani filozoficko-antropologické odôvodnenie. V súčasnosti sa vyskytuje len u zastaralých kultúr (Islam je však samostatný fenomén, toho by som sa nerád dotýkal).
Niektoré zvieratá majú vnútorné nastavenie pre celoživotného partnera/partnerku, iné svojich druhov striedajú. U človeka je vnútorné nastavenie pre jedného partnera. Dejiny a zdravá filozofia, či mnohé náboženstvá chápu manželstvo ako intímny vzťah JEDNÉHO muža a JEDNEJ ženy. Nie jedného muža, jednej manželky a dvoch mileniek.