Nepojdu do riti nikdy, pretoze momentalne sa deje transformacia IKT do jedneho jedineho zariadenia, teda to co bude nebude ani pocitac, ani mobil. Je to to iste, ako sa pytat, ci pojde obycajny desktop (rozumej stolovy pocitac, nie book ani tablet) do riti, alebo tlaciaren do riti.
Ono v podstate uz aj teraz mozme zadarmo komunikovat odkialkolvek. Teda neviem ako to je na inych tabletoch/telefonoch, ale s apple devices mozes komunikovat zadarmo uz aj teraz. Mas tu imessage, co su v podstate akoby smsky, mas tu facetime, co je video hovor. Aj samotny Jobs sa cely cas usiloval, a chcel, aby ludia napriklad k iphonom nepotrebovali ziadne pausaly. Islo mu o to, aby vsetko co clovek potreboval, bolo internetove pripojenie a jeho prognozy boli take, ze ak si clovek napriklad kupi iphone, bude mu stacit len datovy pausal, pretoze vsetko bude pouzivat prostrednictvom internetu. Cize ja si skor myslim, ze mobily nebudu nahradene a budu tu aj mnoho, mnoho dalsich rokov. Pretoze tablet je tablet. Tablet ma mnoho ludi kvoli jeho akuratnej velkosti, cize podla mna tie ostanu take ake su a nebudu sa nejak radikalne zmensovat, a mobily zas dostanu nove a lepsie funkcie. Ale oba segmenty budu zachovane.
@chef dobre , ale prečo by ludia mali dalej platiť operátorom , ked čoskoro bude možné komunikovať prostredníctvom internetu (zadarmo) takmer odkialkolvek.
podla mna pôjde len o chvilkový modny výstrelok, možno 5 rokov od zavedenia sa udrží, kym mobilní operátori definitívne padnú.
@bjecm2yngn8j2g8bf6yxp7mb9h Mobilni operatori nekrachnu. Ak bude na svete dostupne lacne a rychle internetove pripojenie, operatori budu ponukat prave tento druh sluzby, namiesto dnesnych klasickych. To som uz aj pisal vyssie.
@bjecm2yngn8j2g8bf6yxp7mb9h Ja nevravim ze je to posledny vyvojovy stupen. Len to, ze je jeho velkost je akuratna, cize sa nejak extremne zmensovat nemusi.
@trdelniiiq ale lacné internetové pripojenie už je
oni nemajú z čoho vyťiahnúť peniaze , ak budeme komunikovať čojaviem cez skype a platiť pevný poplatok za net 10,max 20 eur mesačne (to je teraz priemerná cena internetu)... na čom chcú akože zarobiť
@bjecm2yngn8j2g8bf6yxp7mb9h A myslis, ze teraz je aka priemerna cena pausalov? Nie nahodou tiez okolo 20€? To bude to iste. Alebo firmy vyrabajuce produkty budu vlastnit svoje vlastne siete a teda ponukat internet sami pre svoje produkty. Tym by sa operatori znicit mohli. Ale podobne ako sa plati za hovorove pausaly teraz, potom sa bude rovnako platit iba za datove a podla mna krachovat nebudu musiet. Urcite sa preriedia, to hej. Ale 1-2 poskytovatelia tu ostanu.
Ad tablety: ano budu chciet, ale opat ako som pisal vyssie, tieto funkcie dostanu skor mobily, kedze uz teraz su male a vykonne a tablety ostanu verne svojej velkosti, ale nove vnutornosti dostanu tiez. Naco by sa mali zmensovat tablety, ked mobily su dostatocne malo a pomaly rovnako vykonne ako tablety.
ak si zoberiete, prvy net sa siril cez existujuce linky tel. operatorov. Cely prenos ionternetu zabezpecuju kable/wifi/siete existujucich operatov. Alebo si myslite ze net tu taha nejaka dobrovolna skupina?
- najprv mali kable potahane, cez co prenasali analogovy hlas.
- potom to zdigitalizovali a pripli k tomu modem a poskytovali po kabloch aj telefonovanie aj net.
- potom prosli mobilne siete (to iste, ale bezdrotovo), prenasal sa len hlas
- zdokonalila sa EDGE technologia a teda uz nielen si mobilne volal, ale aj internetoval
- medzitym sa vyvinuli CISTO technologie tahajuce net inak ako cez operatorov.
@trdelniiiq neverím, že žijú z pevných poplatkov.... to je nonsens... ludia proste telefonujú , lebo spoločnosť nevyužíva potencial internetu naplno.
Otázne je, či sa štátna správa bude ochotná prispôsobiť novému trendu, predstav si, že budeš môcť zavolať na akýkolvek úrad prostrednictvom skypu .....
to môže byť realita akonáhle vymrie informačne negramotná generácia... môže to byť realita našich detí
Je mi jasné, že operátori budú robiť všetko preto, aby nepadli, budú špekulovať, kombinovať, pretransformovávať sa, ale internet už drahší nebude a podla môjho názoru pokrok nezastaví nikto.
Cize mobil (zariadenie len pre telefonovanie) zmizne, nezmizne ale princip telefonovania. Operatori tak isto nezmiznu, nakolko sprostredkovanie hlasovych sluzieb nie je ich jedina obziva
@chef pripúšťam, že operátor prežije, pokial zmení príslušne služby , podla mna zanikne mobil... lebo ked bude internet skutočne celosvetovou sieťou v pravom slova zmysle , čiže bude pocit nasýtenia , tak existencia mobilných sieti nebude mať zmysel.
@bjecm2yngn8j2g8bf6yxp7mb9h Ved hej. S tym s tebou suhlasim. Napriek tomu, ze dnesna spolocnost je relativne informacne gramotna, pre niektorych ludi by bol takyto prechod az prilis radikalny. Ako vravis, najblizsie sa to do reality pretransformuje asi az s prichodom nasich deti. V tej dobe by mohol uplne zaniknut klasicky hovorovy a nahradit ho ciste datovy pausal. Ale to by musel byt dostatocne rychly a svojou cenou vhodny pre kazdeho pouzivatela. Ale na druhej strane tu mame socialne slabsich ludi, ktori urcite nemaju peniaze ako na chod internetu, tak i kupenie zariadenia, ktore by to podporovalo. Ale zas, take nieco je mozno priskoro hovorit. Kto vie co tu bude tak o 10 rokov
@chef ale už to nebude mobilný operátor proste takže akoby zanikol no
@trdelniq tak ale kto si nemôže dovoliť internet, ten si nemôže dovoliť ani vyvolávať z mobilu, takže táto kategoria je (poviem to hnusne, ale nemyslím to ako urežku) tak či tak mimo hru nie ?
@bjecm2yngn8j2g8bf6yxp7mb9h A sice mas pravdu. Ale zober si, ze v o2 mas pausalnu alebo kreditnu sluzbu, kde platis len to, co prevolas. Cize riesenie pre tuto skupinu by som videl v podobnych sluzbach. Alebo nieco obmedzene za maly poplatok. Alebo ako ty vravis, boli by mimo hru
tak ako sa tu spominalo, stale budu ludia, ktori budu chciet LEN telefonovat. A po dalsie, ak aj prejde klasicky hovor pod VoIP (voice over IP), bude moznost spoplatnit jednotlive protokoly (HTTP(s), SMTP, POP, IMAP, FTP, UDP), coze je rozdelenie na telefonovanie, stahovanie, mail a podobne...
Takze operator nezanikne, pretoze sprostredkuvava sluzby. Naco by aj zanikol, ked prave oni maju najvacsiu vybudovanu siet. Vybudovat vlastnu stoji miliardy Funkcie telefonu prebera pocitac a naopak, cize to ide aj tak do jedneho zariadenia. Ale net poskytoval, poskytuje a bude poskytovat prevazne OPERATOR.
A inak... aj klasicke telefonovanie bolo robene cez ustredne (co su akoze novodobe routre), v dnesnej dobe je to uz aj tak prakticky VoIP Kto ma nejake zaklady komunikacnych technologii, tak vie o com rozpravam
mobilné telefóny určite nepôjdu do riti, lebo postupne dostávajú funkcie, ktoré majú počítače atď. takže výrobcovia prídu vždy s niečím novým, čo ľudí zaujme a budú to proste kupovať a používať.
@tryptaminedream do hlavy ti už teraz budú vedieť všeličo natlačiť ale asi sa s tým nebudú dať zázraky robiť =D
@matus123 hmm ale čo ked tak= zariadenie nebude len na komunikáciu, ale budeš tam mať aj údaje totožnosti(myslené ako OP), zdravornú kartu, atd. ... proste budeš o sebe udávať údaje všade tak ako do teraz le to budeš robiť myslou... ty to možno nebudeš chcieť ale oni tak nastavia systém, dvere na úrade si bez toho neotvoríš, do metra nenastúpiš, nakúpiť nebudeš môcť(ludí v obchodoch nahradia roboty)... ved už teraz začíajú robiť PR pre elektronické OP, moc chce ľudí kontrolovať a ovládnuť ich myseľ je dokonalé riešenie...................... =D ale je to fantasmagória ešte =D =D
k mobilom súhlasím so @chef ..... mobil ako taký možno zanikne ale nahradí ho len iné zariadenie ktoré bude mať viac funkcií, telefonovať(komunikovať hlasom) budú chcieť ľudia stále
@greenbunny Naaah , cele zle ... je to SCI-FI , ja nepotrebujem nic pohodlne a nepotrebuje to ani dalsia vacsina ludi , narodil som sa v dobe kde je technika a pocitace este len vo vyvoji , a vyhovuje mi to , nemam rad nic nove , ziadne technicke vymozenosti , som mozno konzervativny , ale je to proste humus ... to je moj nazor
Mobily pojdu do riti, ale bude to trvat podstatne viac ako 10 rokov. Uz teraz sa pracuje na sosovkach do oka, ktore maju v sebe zabudovany internet a kopu dalsich technologii.
@matus123 jasné že to je sci-fi =D a nemusí to byť vôbec tak, ale určite sa v budúcnosti budú rôzne tech. pomôcky tlačiť do tela
nepovedal som že s tým súhlasím ale ľudia sú pohodlní, oni budú radi za všetko čo im trochu zjednoduchší život, aj ked to teoreticky ohrozí ich slobodu
@greenbunny jo , mas pravdu ze to mozno sci-fi je , ale za 100 rokov to bude asi bezna realita , co je celkom smutne , vies si predstavit svet uplne dokonaly ? bez ziadnych problemov , vsetko mas pri sebe co potrebujes , nejaky wall-e ta obsluzi , nemusis nic robit ... paradicka , nie ? NIE ! ani keby ma mucili , ked budem dost stary , a umriem potom nech si robia co chcu
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
39 komentov
Ako samostatny kus HW ano, ako princip nie.
podla mna pôjde len o chvilkový modny výstrelok, možno 5 rokov od zavedenia sa udrží, kym mobilní operátori definitívne padnú.
skrachujú.....
oni nemajú z čoho vyťiahnúť peniaze , ak budeme komunikovať čojaviem cez skype a platiť pevný poplatok za net 10,max 20 eur mesačne (to je teraz priemerná cena internetu)... na čom chcú akože zarobiť
Ad tablety: ano budu chciet, ale opat ako som pisal vyssie, tieto funkcie dostanu skor mobily, kedze uz teraz su male a vykonne a tablety ostanu verne svojej velkosti, ale nove vnutornosti dostanu tiez. Naco by sa mali zmensovat tablety, ked mobily su dostatocne malo a pomaly rovnako vykonne ako tablety.
ak si zoberiete, prvy net sa siril cez existujuce linky tel. operatorov. Cely prenos ionternetu zabezpecuju kable/wifi/siete existujucich operatov. Alebo si myslite ze net tu taha nejaka dobrovolna skupina?
- najprv mali kable potahane, cez co prenasali analogovy hlas.
- potom to zdigitalizovali a pripli k tomu modem a poskytovali po kabloch aj telefonovanie aj net.
- potom prosli mobilne siete (to iste, ale bezdrotovo), prenasal sa len hlas
- zdokonalila sa EDGE technologia a teda uz nielen si mobilne volal, ale aj internetoval
- medzitym sa vyvinuli CISTO technologie tahajuce net inak ako cez operatorov.
Otázne je, či sa štátna správa bude ochotná prispôsobiť novému trendu, predstav si, že budeš môcť zavolať na akýkolvek úrad prostrednictvom skypu .....
to môže byť realita akonáhle vymrie informačne negramotná generácia... môže to byť realita našich detí
Je mi jasné, že operátori budú robiť všetko preto, aby nepadli, budú špekulovať, kombinovať, pretransformovávať sa, ale internet už drahší nebude a podla môjho názoru pokrok nezastaví nikto.
@trdelniq tak ale kto si nemôže dovoliť internet, ten si nemôže dovoliť ani vyvolávať z mobilu, takže táto kategoria je (poviem to hnusne, ale nemyslím to ako urežku) tak či tak mimo hru nie ?
inak spomínam si, ako som kedysi hovorila "ja ozaj neviem, čo na tých telefónoch chcú zlepšovať, majú farebné obrazovky, fotoaparáty, hudbu..."
a to boli telefony, kde 1,3 mpx bola vymoženosť a telefón sa sekal pri 512mb karte
tak ako sa tu spominalo, stale budu ludia, ktori budu chciet LEN telefonovat. A po dalsie, ak aj prejde klasicky hovor pod VoIP (voice over IP), bude moznost spoplatnit jednotlive protokoly (HTTP(s), SMTP, POP, IMAP, FTP, UDP), coze je rozdelenie na telefonovanie, stahovanie, mail a podobne...
Takze operator nezanikne, pretoze sprostredkuvava sluzby. Naco by aj zanikol, ked prave oni maju najvacsiu vybudovanu siet. Vybudovat vlastnu stoji miliardy Funkcie telefonu prebera pocitac a naopak, cize to ide aj tak do jedneho zariadenia. Ale net poskytoval, poskytuje a bude poskytovat prevazne OPERATOR.
@matus123 hmm ale čo ked tak= zariadenie nebude len na komunikáciu, ale budeš tam mať aj údaje totožnosti(myslené ako OP), zdravornú kartu, atd. ... proste budeš o sebe udávať údaje všade tak ako do teraz le to budeš robiť myslou... ty to možno nebudeš chcieť ale oni tak nastavia systém, dvere na úrade si bez toho neotvoríš, do metra nenastúpiš, nakúpiť nebudeš môcť(ludí v obchodoch nahradia roboty)... ved už teraz začíajú robiť PR pre elektronické OP, moc chce ľudí kontrolovať a ovládnuť ich myseľ je dokonalé riešenie...................... =D ale je to fantasmagória ešte =D =D
k mobilom súhlasím so @chef ..... mobil ako taký možno zanikne ale nahradí ho len iné zariadenie ktoré bude mať viac funkcií, telefonovať(komunikovať hlasom) budú chcieť ľudia stále
nepovedal som že s tým súhlasím ale ľudia sú pohodlní, oni budú radi za všetko čo im trochu zjednoduchší život, aj ked to teoreticky ohrozí ich slobodu