Prosím vás, mám doma mačku, a bývam dakedy často poškriabaná od nej, a učiteľka mi povedala že môžem byť neplodná a mám si dať spraviť vyšetrenie krvi...čo je na tom pravdy, pokiaľ tu mačku mám doma a prípadne to vyšetrenie krvi mi môže spraviť aj moja ob
Ak máš mačku od malička, a vieš aj o jej narodení a tak, a chodíš s ňou na očkovanie a poväčšine ju máš doma v byte alebo v čistom prostredí, tak ti nič nehrozí.
V tom prípade som aj ja neplodný, lebo máme doma kocúra, a veľa krát ma už poškriabal
Tie učiteľky, ani učiť nevedia a aj sprostosti šíria kade sa dá
Keďže máš mačku už dlho, toxoplazmóza-pozitívna už určite si..čo je približne 80-90% populácie..takže klídek..
problém by nastal jedine v prípade, že by si už dieťa čakala a práve si nejakú mačku zaobstarala-hrozí poškodenie plodu až abort pretože toxoplazma pri primoinfekcií(že by si dovtedy s mačkou alebo infekciou neprišla do kontaktu a práve sa nakazila) má afinitu k embryonálnym bunkám..
Nakazit sa mozes len z trusu maciek. Tzn, ze ak tie hovna nechytas holymi rukami alebo ich nezeries, nemozes sa nakazit. A dalsia vec, ak sa aj nakazis, po istom case si vypestujes odolnost voci tomuto parazitovi...
@denafilth ono, toxoplasma ma dost zlozity cyklus. Ale plati, ze najcastejsie toxoplasmu prenasaju MLADE macky, krmene surovym malo zmrazenym masom, alebo mlade macky krmene/loviace mysi. Ak by si mala takuto macku, tak paradoxne najvacsie riziko nakazenia je az na druhy den od doby, co sa macka hrabala.....vies kde...
moja mačička papá len mäso z konzervy a granule...žiadne myši ..ale raz sem jej dali aj pečeň a pľúca zo sliepky, ale ona bola asi v mrazničke pred tým..tak neviem..
@denafilth ono, ty ju uz mas, predpokladam, dlhsie, co znamena, ze ak by si sa aj nakazila (co nepredpokladam), uz by si bola rezistentna... A to s tou neplodnostou je hlupost, ale pre lepsi pocit mozes skocit na vysetrenie...
ja som počula že kto je Rh negatívny tak jemu sa tá toxomplazmoza zvykne skôr aj prejaviť...ale pokiaľ máš mačku už dlhšie a chodá k veterinárovi tak nie je problém
ah. Nemá ju 80-90% populácie (také percentá sa udávajú akurát pri Francúzsku a pár iných štátoch, kde ľudia oveľa častejšie jedávajú surové mäso/orgány). Na Slovensku s ňou prišlo do styku za život okolo 20-50% ľudí (čísla z rôznych zdrojov, napr. konkrétne v BA to bolo 30-40%).
"Riziko prenosu toxoplazmózy zo zvieraťa na človeka je veľmi malé. Dôvodov je niekoľko:
mačka vylučuje oocysty (vajíčka) parazita len po obmedzený čas, cca. 14 dní a najčastejšie len raz počas jej života, zväčša vo veku 3 až 8 mesiacov
vylúčené oocysty v truse ešte nie sú infekčné, musia prekonať proces sporulácie, ktorý trvá niekoľko dní a pri každodennom čistení mačacej toalety tak nehrozí riziko infekcie"
@15 a áno v podstate, Rh negatívni jedinci celkom rýchlo strácajú rýchlosť reflexov, stávajú sa pomalšími a malátnymi a nevedia rýchlo reagovať. Naopak Rh pozitívnu skupinu to tak takmer nijako až úplne minimálne ovplyvňuje, takže ani nevedia, že ju majú.
A na takmer všetkých zvieratách okrem mačiek je to zistiteľné v správaní.
A kašli na testy, pokiaľ nie si tehotná.
(btw. tiež ma kedysi niekto vydesil s touto chorobou podobne ako teba, tak som zabila pár hodín tým, že som si o tom čítala rôzne blbosti a snažila sa vypočítať pravdepodobnosť, že ju mám a podobne)
@denafilth ak máš náhodou onú bezpríznakovú toxoplazmózu, mala by si ju prekonať sama a to nespôsobí neplodnosť. Tá neplodnosť tam je vtedy, ak tu chorobu máš práve v tom trvaní, keď sa snažíš otehotnieť. (vtedy ju treba vyliečiť a hop)
Ako byť tebou (vlastne, tiež mám mačku, takže sa to týka aj mňa) tak pokiaľ to nemá žiadne príznaky, riešila by som takéto veci (testy) až v časoch, keď začnem plánovať nejakú rodinu a podobne.
Toxoplazma je nebezpečná ak by si ju dostala počas tehotenstva, tox. má takmer každý druhý človek a ani o tom nevie, nepočúvaj sprosté (s prepáčením) učitelky a všetko bude ok.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
19 komentov
Ak máš mačku od malička, a vieš aj o jej narodení a tak, a chodíš s ňou na očkovanie a poväčšine ju máš doma v byte alebo v čistom prostredí, tak ti nič nehrozí.
V tom prípade som aj ja neplodný, lebo máme doma kocúra, a veľa krát ma už poškriabal
Tie učiteľky, ani učiť nevedia a aj sprostosti šíria kade sa dá
problém by nastal jedine v prípade, že by si už dieťa čakala a práve si nejakú mačku zaobstarala-hrozí poškodenie plodu až abort pretože toxoplazma pri primoinfekcií(že by si dovtedy s mačkou alebo infekciou neprišla do kontaktu a práve sa nakazila) má afinitu k embryonálnym bunkám..
tvoja učiteľka je evidentne vzdelaná v odbore...
mačku som mala asi dva roky...teraz druhu mám rok..a na očkovaní sme s nou boli len raz
a ked moja mačka hrabe v piesku a dáko sa jej to dostane do pazúrikov a potom ma poškriabe???
moja mačička papá len mäso z konzervy a granule...žiadne myši ..ale raz sem jej dali aj pečeň a pľúca zo sliepky, ale ona bola asi v mrazničke pred tým..tak neviem..
čo znamená rezistentná? odolná? a spraví mi to teda moja detská-obvodná?
a mala by ti to urobit aj obvodna, nasa lekarka to robi...
Dufam, ze som pomohol...
áno pomohol dakujem
práveže som si pozrela, a písali tam o vyšetrení krvi a posielaní na infekčné a tak, tak preto som sa prišla spýtať sem
"Riziko prenosu toxoplazmózy zo zvieraťa na človeka je veľmi malé. Dôvodov je niekoľko:
mačka vylučuje oocysty (vajíčka) parazita len po obmedzený čas, cca. 14 dní a najčastejšie len raz počas jej života, zväčša vo veku 3 až 8 mesiacov
vylúčené oocysty v truse ešte nie sú infekčné, musia prekonať proces sporulácie, ktorý trvá niekoľko dní a pri každodennom čistení mačacej toalety tak nehrozí riziko infekcie"
@15 a áno v podstate, Rh negatívni jedinci celkom rýchlo strácajú rýchlosť reflexov, stávajú sa pomalšími a malátnymi a nevedia rýchlo reagovať. Naopak Rh pozitívnu skupinu to tak takmer nijako až úplne minimálne ovplyvňuje, takže ani nevedia, že ju majú.
A na takmer všetkých zvieratách okrem mačiek je to zistiteľné v správaní.
A kašli na testy, pokiaľ nie si tehotná.
(btw. tiež ma kedysi niekto vydesil s touto chorobou podobne ako teba, tak som zabila pár hodín tým, že som si o tom čítala rôzne blbosti a snažila sa vypočítať pravdepodobnosť, že ju mám a podobne)
Kašlať na testy??? čiže ak ju aj náhodou mám, moju plodnosť v budúcnosti to neovplyvní?
Ako byť tebou (vlastne, tiež mám mačku, takže sa to týka aj mňa) tak pokiaľ to nemá žiadne príznaky, riešila by som takéto veci (testy) až v časoch, keď začnem plánovať nejakú rodinu a podobne.