Ak sa učíš z poznámok tak si daj dopredu na viac strán nejaké sladkosti a keď sa dostaneš na tú určitú stránku, potom ich môžeš zjesť a tak ideš k ďalšej stránke... Neviem či to funguje, ale že vraj áno
Take, ze viem, ze keby tu skolu nedam tak som v pici a ze viem, ze ak nedam skusku, tak ju budem musiet opakovat a moje utrpenie sa tym len predlzi. Toto si pripomeniem vzdy, ked mam potrebu robit kokotiny namiesto toho, aby som sa ucila.
Mne pomáhalo veľmi robiť si poznámky. A z poznámok kratšie poznámky a tých ešte kratšie až som mala len také hesla - osnovu a tým že som to písala tak som to vedela aj obrozpravat
Alebo
Keď si potrebujem preštudovať nejakú latku ..
Veľa čítam, Spíšem si poznámky do hlavných bodov , ktoré si potom rozviniem tak aby som si ich mohla ľahko zapamätať .
Hlavne aby to bolo pre mna logické, ľahko zapamätateľne resp. Aby som to Vedela druhému človeku vysvetlit .
Čiže ja sa učím tak aby som to dokázala druhému predniesť ..
Ale to už vyplýva z mojej práce ...
Mne pomáha opakovať si jednu-dve vety dokola až pokým ich viem od slova doslova zopakovať a potom idem na ďalšie vety
Neviem, či dáva zmysel to, čo som napísala
Zavisí čo sa učím, ak na históriu a literatúru tak zväčša si pripravým materiál k tomu (knihy, poznamky, odporuč. literatúru) a vyberiem si jednu tému resp. autora (napr. francuzska veľka revolúcia; Ivan Krasko) a párkrát si to prečítam nahlas (zvačša len kratku časť, napr. jednu A4), snažím sa si to potom vysvetliť, povedať svojimi slovami, ešte raz si to prečítam, doladím nezrovnalosti a idem ďalej dokým neviem celú tému, resp. predmet Zvykneme si popritom robiť také osnovy, dôležitých rokov, udalostí, mien, nazvov diel + nejakú hlavnu podstatu napr. basnickej zbierky, alebo historickej udalosti... Ak sa učím na jazykovedu a treba to pochopiť - vedieť urobiť prakticke cvičenia , tak si zoberiem material, cvičenia a precvičujem si to zväčša, memorujem teoriu ( zváčša ju musím vedieť naspamäť, tak sa vyžaduje na testoch: poučky, schémi, delenia - to sa často cez myšlienkové mapy učím) .. Zaberá to ale dosť času,..
Ze cim skor sa to naucim, tym skor to budem moct zabudnut ale tak snazim sa to hlavne pochopit a prepojit s inymi vedomostami a pomaha mi, ked to nahlas akoby niekomu vysvetlujem.
veci musím dostať do ruky, teda prepočítavam priklady, niekoľkokrát si prejdem všetky dôležité odvodzovačky, spisujem si na A4 zhrnutia jednotlivých tém/otázok atď
keď som sa na strednej učil také tie memorovacie veci ako biológia a literatúra, tak som si proste sadol a učil sa a po písomke väčšinu zabudol
Na učenie platí jedna vec, sadnúť si na zadok a učiť sa.
Samozrejme, možno niekomu pomôže sa najesť, zacvičiť, vykúpať, vypočuť si hudbu, ... ale neexistuje žiadny návod. Ak sa chceš učiť, tak sa uč. Viem, že učenie je nočná mora a človek ho má už plné zuby po rokoch školy, ale bohužiaľ, treba to pretrpieť.
pisem si poznamky, tam si zo zapisujem do hlavy....a potom sa snazim ucit z poznamok .... a kedze pisem velmi necitatelne tak fakt pouzivam hlavu na to aby som to precitala a viac pracujem s textom ...a funguje to... + mam vyhradene pauzy na prokrastináciu a pauzy na cvicenie emdzi tym...a aj kvôli tomu mam na ucenie vyhradene strasne vela casu lebo skrze moje problemy s pozornostou si musim stimulovat mysel mnohymi sposobmi aby som bola schopna sa ucit a to zabere fest vela casu ...ale zasa ak spadnem do hyperfocusu (den pred skuskou) tak sa naucim kvanta veci ani neviem ako
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
14 komentov
Alebo
Keď si potrebujem preštudovať nejakú latku ..
Veľa čítam, Spíšem si poznámky do hlavných bodov , ktoré si potom rozviniem tak aby som si ich mohla ľahko zapamätať .
Hlavne aby to bolo pre mna logické, ľahko zapamätateľne resp. Aby som to Vedela druhému človeku vysvetlit .
Čiže ja sa učím tak aby som to dokázala druhému predniesť ..
Ale to už vyplýva z mojej práce ...
Neviem, či dáva zmysel to, čo som napísala
keď som sa na strednej učil také tie memorovacie veci ako biológia a literatúra, tak som si proste sadol a učil sa a po písomke väčšinu zabudol
Samozrejme, možno niekomu pomôže sa najesť, zacvičiť, vykúpať, vypočuť si hudbu, ... ale neexistuje žiadny návod. Ak sa chceš učiť, tak sa uč. Viem, že učenie je nočná mora a človek ho má už plné zuby po rokoch školy, ale bohužiaľ, treba to pretrpieť.