Tak mi napadlo,m aké látkové skupenstvo najdlhšie udrží teplo/chlad?
Toto je príklad ktorý mi úplne náhodou napadol, pochybujem že je to pravda: Napr. liter istej látky zahrejeme na 100°C,takúto teplotu udrží 2 min. a potom vychladne. Tá istá látka
@janehonda nezáleží na látkovom skupenstve, ale na tepelnej kapacite.
@anitchka@tunidlo - nie že by som bol profík, ale tepelná vodivosť s tým práveže nesúvisí vôbec pokiaľ viem, pretože tá len určuje ako rýchlo sa teplo šíri vrámci danej látky.
@midnight veď okej, to bolo len prvé čo som strelila, lebo to trochu súviselo s tým teplom a ďalej som sa nad tým nezamýšľala - čo bola chyba, takže vďaka za opravu
ale tiež by som povedala, že na látkovom skupenstve asi až tak nezáleží, toto mi tam už od začiatku nesedelo
Tiež mám ďaleko od znalca a pravdivosť nezaručujem.
Ale na wiki som sa práve dočítal
"...Correspondingly materials of high thermal conductivity are widely used in heat sink applications and materials of low thermal conductivity are used as thermal insulation"
Tvoj predpoklad som neoveroval, ale aj ak platí, má to istú logiku.
Pomalšie stratíš teplo, ak si obalený niečím, čo si ho medzi svojimi časticami posiela pomalšie.
Ale aj tak sa mi ten predpoklad intuitívne trochu nezdá, predsa dobrých tepelných vodičov ako sú kovy sa pri vysokej/nízkej teplote chytám nerád, aj keď nie som z kovu.
To len mne sa na tom niečo nevidí? Ako môže mať tá istá látka pri rovnakej teplote rôzne skupenstvá? či to je myslené na hraniciach topenia, tuhnutia...? Alebo som práve zo seba spravila riadneho debila?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
13 komentov
alebo nalej kyselinu sirovu do vody, budes mat tolko tepla az z toho budes vrieskat od radosti
PS: nerob to
Presne tak, každého na birdz určite nezaujíma táto téma, zato tvoj hodnotný komentár ostane v srdci každého návštevníka.
Asi je dôležiá nielen tepelná vodivosť, ale aj tepelná kapacita.
A čo je dôlžitejšie, dobré tepelné vodiče sú dobré v presnom opaku udržiavania tepla.
@adriana92
Merná hmotnosť nebude jediný dôležitý parameter
@anitchka @tunidlo - nie že by som bol profík, ale tepelná vodivosť s tým práveže nesúvisí vôbec pokiaľ viem, pretože tá len určuje ako rýchlo sa teplo šíri vrámci danej látky.
ale tiež by som povedala, že na látkovom skupenstve asi až tak nezáleží, toto mi tam už od začiatku nesedelo
Tiež mám ďaleko od znalca a pravdivosť nezaručujem.
Ale na wiki som sa práve dočítal
"...Correspondingly materials of high thermal conductivity are widely used in heat sink applications and materials of low thermal conductivity are used as thermal insulation"
Tvoj predpoklad som neoveroval, ale aj ak platí, má to istú logiku.
Pomalšie stratíš teplo, ak si obalený niečím, čo si ho medzi svojimi časticami posiela pomalšie.
Ale aj tak sa mi ten predpoklad intuitívne trochu nezdá, predsa dobrých tepelných vodičov ako sú kovy sa pri vysokej/nízkej teplote chytám nerád, aj keď nie som z kovu.
(fúha, koľko otázok )