Ide o čisto filozofickú otázku, netýka sa mňa a ani nikoho nechcem na nič nabádať: Keby ste sa dostali na ulicu (je jedno prečo) a nemali by ste kam ísť (predpokladajme že rodina vás nechce a nemáte priateľov ku ktorým by ste mohli ísť, jednoducho ste úplne v keli), čo by ste spravili? Ostali by ste bývať na ulici, boli by ste relatívne slobodní (môžete si ísť kam chcete, robiť čo chcete, netrápia vás dane a podobné poplatky), ale každý deň by ste sa museli starať kde prespíte, zháňať jedlo (možno aj z kontajnerov, možno by ste museli žobrať) , v zime dúfať že nezmrznete a znášať nepríjemné pohľady okoloidúcich. Alebo by ste spáchali zločin (nemusíte nikoho zabiť ani nič ukradnúť, bol by to čin len naoko, aby ste sa dostali do väzenia) a šli do väzenia. Avšak mali by ste s istotou každý deň čo jesť, strechu nad hlavou, opäť žiadne povinnosti a starosti, avšak za cenu že stratíte slobodu, možnosť rozhodovať sa sám za seba.
Čo by ste si vybrali?
Toto casto napada aj mne, preco ti bezdomovci sa aspon na zimu naschval nechcu dostat do vazania kde maju istotu ze nezomru od hladu alebo smadu ani nezamrznu..
@haytham ale skus si teraz predstavit situaciu,ze sa uz nemozes postavit na nohy (nemas obciansky, ani ziadne ine doklady, ucet v banke,nic) ako sa teda postavis na nohy? ako si najdes pracu ked nemas ani trvale bydlisko?
Ja neviem, priebezne si pozeram pracovne ponuky a zakazdym je tam minimalne 10 pracovnych ponuk aj s poskytnutim ubytovania (na ubytovni). Tak asi by som zvolila tu moznost - podradna praca, byvanie na ubytovni, samozrejme docasne.
Vzdy je moznost dostat sa zo sraciek, samozrejme musi clovek chciet (a nebyt popritom zavisly na chlaste ci drogach).
@janehonda inak citit v tvojich komentoch istu lutost voci bezdomovcom, ja ti garantujem ze minimalne 80 az 90 percent bezdomovcov si za to moze samo ako dopadli ( alkohol, hazard , drogy )
"ostla by som na ulici" lenze z mestskej by som odisla do pritody a zamierila na juh kde mi bude teplo spat pod holym nebom a utrhnem si plody stromov k jedeniu
@adulicek01 iste,ale neviem ci tam vezmu bezdomovca. pozri sa na to takto- na pohovor neprides v obleku lebo ziaden nemas, uz to je velke minus. ak aj nejakym zazrakom na nich zaposobis aj napriek tomu, na konci pohovoru sa ta napr. spytaju preco si nedoniesol zivotopis pisany na pocitaci (samozrejme ziadny nemas).aj to este zvladnu. potom si vypytaju na teba kontakt aby ste sa mohli spojit (tak co im das, svoju mailovu adresu na ktoru sa nedostanes, alebo cislo na svoj neexistujuci telefon?)
ja viem asi to prehanam, ale aj takato situacia sa moze prihodit.
myslim ze jedina praca o ktorej viem ze je pre bezdomovcov je predavanie novin NotaBene, ale ani tam neberu kazdeho
Ale, asi by som možno bola radšej aj bezdomovec. Pretože bezdomovec môžem byť aj s frajírkom a teda budeme už stále spolu a odišli by sme niekde kde by sme boli dobrí bezdomovci a keby som väzeň tak som bez neho.
@fxx sú bezdomovci,ktorí na začiatku zimného obdobia,respektíve na jeseň spáchajú nejaký "jednoduchší" trestný čin,aby ich zavreli a mali tak pravidelnú stravu a ubytovanie.Robiť si čo chceš a chodiť si kde chceš sa dá len v prípade,že máš vybudované nejaké zázemie,domov,do ktorého sa môžeš vrátiť,a samozrejme peniaze,bez toho je sloboda dosť na prd,hlavne teda pre bezdomovcov.Niektorým to väzenie dokonca prospeje,získajú tam pracovné návyky a ked ich prepustia,vedia sa späť do života adaptovať lepšie než vtedy,ked z nejakých príčin skončili na ulici...samozrejme,nie všetci sú takí,ale sú aj také prípady.
v zime keby fakt neni nikto u koho by som mohol prespavat tak by som isiel do nejakej roboty kera ponuka aj ubytovanie, vacsinou tam aj tak zoberu hocikoho
keby je leto tak mam v pici prespavam vonku a robim ilegal dovtedy kym sa z toho nedostanem
vzdy sa da nejako zarobit si te penaze
a keby uz chcem ist sam od seba do vazenia tak aspon nejako stylovo, napr. ze skusim vykradnut banku.... a mozno by sa to aj podarilo a este by som bol bohaty
@janehonda je to povacsine praca vo fabrikach - pasova vyroba, cez agentury, tam nepotrebujes ziadny oblek, ziadne profesionalne vystupovanie, ziadny zivotopis, staci, ze mas ukoncenu zakladnu skolu Sama som tak zacinala v 19, zavolala som, prisla do agentury a na druhy den ma odviezli busom az pred ubytovnusamozrejme byvanie nahovno, ale lepsie ako ulica.
Ono kazdy obcan ma narok na socialne davky, na to minimum, staci len zajst na urad. A z toho sa daju kupit nejake handry zo sekaca, ci kupit stary telefon...
Ja si aspon tak myslim, vo vacsine pripadov je to fakt o tom chlaste a o tom, ze im taky 'nezavisly zivot' vyhovuje.
@11@janehonda jj presne jako píše @19 , alebo sa dá trochu si zarobit na roznich fuškách, jako pomocný robotš. na stavbe, v menších murarskich partiách..
a tam fakt žiadny životopis nevedú ani nepoznajú, o oblekoch už ani nevraviac..
btw., na UPSVARe sa dá dostat grátis na pc s internetom, a pozret emaily (a ak tam neni vela ludí,nečakajú na tie pc, môže tam byt ten človek aj dlhšie..)
väzenie mi príde do istej miery ako lepšia voľba, lenže ja ked som nejakým spôsobom obmedzovaná tak sa scítim strašne zle... a to by som nezniesla... čiže asi by mi bolo lepšie na ulici.... aj ked no, najradšej som samozrejme doma
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
Čo by ste si vybrali?
ale teraz naozaj, realne ma to zaujima.
Vzdy je moznost dostat sa zo sraciek, samozrejme musi clovek chciet (a nebyt popritom zavisly na chlaste ci drogach).
ja viem asi to prehanam, ale aj takato situacia sa moze prihodit.
myslim ze jedina praca o ktorej viem ze je pre bezdomovcov je predavanie novin NotaBene, ale ani tam neberu kazdeho
a @8
keby je leto tak mam v pici prespavam vonku a robim ilegal dovtedy kym sa z toho nedostanem
vzdy sa da nejako zarobit si te penaze
Ono kazdy obcan ma narok na socialne davky, na to minimum, staci len zajst na urad. A z toho sa daju kupit nejake handry zo sekaca, ci kupit stary telefon...
Ja si aspon tak myslim, vo vacsine pripadov je to fakt o tom chlaste a o tom, ze im taky 'nezavisly zivot' vyhovuje.
a tam fakt žiadny životopis nevedú ani nepoznajú, o oblekoch už ani nevraviac..
btw., na UPSVARe sa dá dostat grátis na pc s internetom, a pozret emaily (a ak tam neni vela ludí,nečakajú na tie pc, môže tam byt ten človek aj dlhšie..)
Ulica tho
a vo vazeni by som trpela