Vek je dost vyznamny faktor co sa rodenia deti tyka, takze by som to az tak nepochopitelne nevidela. Podla mna je idealne mat prve dieta do 25. Samozrejme, ludia sa skor musia ohliadat na uplne ine faktory a tak to dnes vyzera, tak ako to vyzera....
@glamorous Nie vždy si ludia charakterovo sadnú, tak preto Stačil mi len jeden názor a nemám potrebu sa tu s tebou vadiť kvôli blbosti. Ale ďalej neriešim, píš si čo chceš
@samito94 Dovoľ mi uviesť ťa do obrazu, keďže mi pripadáš trošku stratený sme na fórku ak si si nevšimol, funguje to tu tak, že si ľudia vymieňajú názory na základe argumentov, neviem síce prečo tu trepeš charakter, ale ok, s tým ťa už trápiť nebudem. skôr by ma zaujímalo ako si došiel k záveru, že "vek tvorí okolnosti človeka", ak nie si schopný argumentovať tak načo potom zakladáš fóra kde sa pýtaš na názor ľudí?
@trubajerichova a čo by si napísala ty na complete and utter bullshit? čakalo som že to aspoň nejako odôvodoní a až potom by som bola schopná na to dať niečo konštruktívne
@samito94 skúsenosti nie sú priamo úmerné veku ani zďaleka, niektorí ľudia sú od 18tky samostatní a iní do 30tky vyžierajú rodičov, nehovoriac o tom, že na skúsenostiach dobrú rodinu nezaložíš
@glamorous ale ved ty prva si zareagovala tak, ze je to uplne nepochopitelne a nasledne zbytocne vulgarne. Pritom si sa nezamyslela nad tym, ze nejaku logiku to moze mat. Je dokazany suvis medzi niektorymi ochoreniami a vyssim vekom rodicov (ci jedneho z nich). Nie je to taka hlupost ako sa zda. Len sme si zvykli (a tak trochu aj boli donuteni) zakceptovat ako normalne to, ze rodit sa bezne zacina po 30tke. Tu ide skor o vek ako biologicky faktor, nie to vsetko naokolo co si napisala ty. (ak som to teda spravne pochopila ja .
@trubajerichova práveže väčšina ľudí v našom veku má rodičov, ktorí nás mali po 20tke, teraz sa ten trend úplne zmenil a ľudia si viac dávajú záležať na tom aby vytvorili pre dieťa vhodné podmienky a nešli do rodičovstva len tak zbrklo, preto už to vôbec nie je otázkou veku, ale toho či sú rodičia pripravení...a je to úplne jedno či je to v 20tke, 30tke, alebo až 40tke....
@18 a ešte k tomu veku ako "biologickému faktoru", presne to som pokladala za úplne irelevantné, keďže podľa toho sa človek riadiť nemôže, lebo raz keď nemá peniaze, energiu ani čas vychovávsť dieťa tak je úplne jedno aký má vhodný "biologický faktor"
@glamorous este raz. Ano, toto vsetko je pochopitelne. Ale tu sa bavime o dopadoch zdravotnych. Pozri si vyskumy co sa tyka Downa alebo vela inych ochoreni, resp. genetickych poskodeni. Priamo suvisia s vyssim vekom rodicov. O to tu ide. Ze v uplnej zasade mat dieta tak neskoro nie je zdrave, ked to tak hlupo poviem.
To, ze sa posuvaju dalej hranice toho kedy si clovek dieta moze ci nemoze dovolit, ci kedy sa mentalne nan citi pripraveny, neznamena, ze sa posuva aj pripravenost fyzicka. Telo zeny je jednoducho nadstavene na to mat dieta skor ako v 35tke. (minimalne to prve). Tak to proste je.Hoci ani mne sa to nepaci
O vek sa predsa nejedná. V prvom rade musia byt ľudia dosť vyzretý a dospelý na to, aby vedeli vychovať vyrovnaných a charakterovo kvalitných človiečikov. A vyzretý človek si nezaloží rodinu skôr ako ked je dobre zabezpečený - bývanie, zdroje, zdravie a pod. Ak sa to niekomu podari do 30tky, v súčasnej dobe, má môj úplný rešpekt. Ja si na to netrúfam, ešte mám pred sebou niaku tú túra spoznávania seba, života a dospievania.
@trubajerichova aké iné choroby okrem downu máš na mysli???? práve som našla, že aj keď je vyššia pôrodnosť do 35ky , 80% detí s dawnom sa narodí práve ženám DO 35 rokov... človek, ktorý sa stará o svoje zdravie a nenesie v sebe nejakú dedičnú chorobu nebude mať choré dieťa ani v 35ke ani 40tke...... jediný problém by som videla v tom, že ženám sa ľahšie na druhý stav adaptuje mladší organizmus, v staršom veku majú väčší problém otehotnieť
každopádne radšej mažť dieťa neskôr a mať čas aj peniaze ho vychovávať ako skôr a bude tým trpieť aj dieťa aj rodičia
záleží od vyzretosti toho človeka a jeho osobných predstáv o živote.....niektorí ju chcú už v 20 a sú ochotní deťom podriadiť všetko, tak ok. iní zasa chcú najskôr vzdelanie, rozbehnúť kariéru a rodinu, deti až okolo 30, tiež ok, lebo aj keby si ju založili skôr, nemali by na ňu čas a brali by ju ako obmedzenie.
a niektorí by si podľa mňa nemali zakladať rodiny vôbec alebo sa akýmkoľvek spôsobom rozmnožovať
@glamorous najdes vela clankov, nie je to "len" o Downovi, hoci to riziko Downa je natolko vyssie, ze uz len to je dost alarmujuci faktor (aspon z mojho pohladu). Neviem co za vyskum si nasla ty, nemam teraz cas velmi guglit a bit sa tu cislami, ale je logicke ze stale sa ich viac rodi do 35 rokov. Kolko rodiciek nad 35 poznas? Stale ich nie je prevaha. Stale viac zien rodi skor. Ale uz 35 je z pohladu veku velmi neskoro. Viedla som na tuto temu debatu s viacerymi lekarmi a vsetci sa zhodli, ze je to neskoro a nie je to dobre. To, co si napisala nie je pravda, ze ak v sebe nema dedicnu chorobu, nebude mat chore dieta.
A ano, to je dalsia vec, ze ten organizmus sa uz tazsie adaptuje na tehotenstvo, ale castokrat aj na rodicovstvo. Nehovoriac o tom, ze extremy u ludi, ktori maju dieta v 50tke ci neskor mi uz pridu az nezodpovedne (voci tomu dietatu).
Osobne si nemyslim, ze peniaze su to podstatne. Ale to uz je dnesna doba. Priority sa posunuli. (Samozrejme, ze teraz nemam na mysli ludi v existencnych problemoch, ale skor princip mat stale viac a viac).
je na spolocnosti ako sa postavi ku plodnosti, cize ked vravis nehladiac na tie faktory, tak ostavaju uz len biologicke, takze po tejto stranke je v poriadku mat hocikedy od prvych kramov a vlastne uz pred nimi, lebo tie prve su znamkou toho, ze prve vajicko vyslo navnivoc...
nejak 1. a 2. možnosť, ideálne od 19 do 23 fyziologicky, aaj s ohľadom na štúdium (keď žena doštuduje, má už doma veľkého škôlkara a teda nemusí riešiť materskú)
@samito94 nie je to číslo, je to stav mysle a štádium vývoja ľudskej povahy. niekto do toho nedorastie ani v 80tke, niekto je na to dorastený v 17tich (obvykle ženy).
a ak je na to povaha pripravená, tak ani na okolnostiach až tak nezáleží, imho
už celkovo je to divne postavené v tomto fóre, lebo pre každého rozumného človeka je somarina zakladať si rodinu, kým nie je zabezpečený, takže ja osobne si neviem predstaviť mať vlastnú rodinu skôr ako doštudujem a budem mať prácu...
komu na tom nezáleží, nech má aj v 18-tich
vtedy, keď existuje rozumný predpoklad, že to dieťa budú jeho rodičia schopní bez väčších problémov uživiť a vtedy, keď sa na takéto rozhodnutie rodičia skutočne cítia.
podla mna sa to tiez neda tak celkom naplanovat, ze vtedy a vtedy rodina, malo by to ist tak nejak s prirodzenym vyvojom vztahu a ked ludia randia od 15 rokov, tak preco nie zalozit si rodinu aj v dakych 22 rokoch... dolezite je, aby to nebolo hrr, "lebo biologicke hodiny", lebo si myslim, ze vtedy to nedopadne dobre.
kazdopadne si myslim, ze po psychickej a fyzickej stranke je na to najlepsie clovek pripraveny v tom veku 26-30.
@glamorous Vidím, že patríš do tej skupiny odborníčok, ktoré požrali všetkú pravdu na svete. Každý má svoj názor a pokial nejak neubližuje druhým, tak by si to mala rešpektovať. Mne je úprimne jedno, čo si myslíš. Nemám potrebu tu na Birdzi s tebou niečo riešiť a ani vadiť sa kvôli jednému názoru. Tešilo ma
@Glamorous
z biologickeho hladiska pises hluposti. Vseobecne sa rodi viac deti zenam do 35 rokov. Proste od urciteho veku stupa riziko na vseliake chromozomalne vady, to je statisticky aj biologicky fakt. Takisto je to aj z muzkej strany ale az niekedy neskor + aj ine faktory. Napr. u toho downa su to nejake 2% po 35, 5% po 40 atd. Preto sa odporuca aj nejaka invazivna metoda vysetrenia, lebo riziko vad je vyssie ako riziko zakroku. A aj vdaka tomu sa aspon u nas vela takychto vad zachyti a casto sa aj prevedie interupcia.
A btw na dedenie dedicnych chorob ma vek maly vplyv, kedze tam to bud v tej zarodcnej bunke je alebo neni, a kedze u zeny sa vacsina vajiciek vytvori este v obdobi fetu, tak akurat mozno na ich preferenciu alebo nieco take vplyva vek. O nazoroch, ze sa tvoria aj po sa nebavime
V takom veku, aj ked nenesie dedicnu chorobu chorobu ani nic take, tak praveze mozu vzniknut vady. Down je napr. takmer vzdy de novo ( akoze nova mutiaca ) , tam je akurat atypicka moznost, kedy rodic moze byt zdravy a prenasat, co je mozno tak 5%.
@glamorous S vekom matky (ale niektoré aj vekom otca) sú okrem Downovho syndrómu (Trizómia21) spojené aj trizómie Tripple X, Edwardsov (T18), Patauov syndróm (T13)
ale tiež Klineffelterov (XXY), Turnerov (X0) plus veľa takých, ktoré sú pre plod letálne a dôjde k potratu
napríklad syndróm XYY je 100% závislý od poruchy u otca
@bress už sa to nemusí robiť inavzívne (amniocentéza atď), dá sa aj z krvi analýzou cirkulujúcej fetálnej DNA - u nás sa to nerobí, ale v USA bežne a ani to nie je také drahé
@samito94 za to že nesúhlasím s tvojim názorom ktorý ani nevieš vyargumentovať a nechávaš tu na to iných som pojedla všetku múdrosť sveta??? ty si dobrý cock...
@bress ja som si o tom čítala a nepísala som zdravotnom hľadisku až kým mi truba nezačala písať o downe čítala som už to čo si tu písal ale aj tak sa mi zdá blbé riadiť sa podľa štatistík keď raz na to niekto nieje pripravený do 35ky tak teraz nemá mať decko kvôli tomu že má 5% šancu že decko bude mať rôzne choroby??? srsly? @hellium asi pochádzam z inej planéty keď poznám plno ľudí ktorí sa rozhodli pre druhé dieťa po 35ke a sú úplne vporiadku
@hellium o tom screeningu nam hovorili ale na statne zdravotnictvo je to drahe zatial. @glamorous ja tym len myslim, ze proste ked clovek vie, ze chce a da sa, tak to treba brat do uvahy a niekedy sa mozno poponahlat. Jasne, ze to je kazdeho rozhodnutie, len s tym treba potom ratat .Takisto su castejsie aj mensie abnormality, proste je vacsia sanca na nejaku mutaciu, nemusi byt rovno taka obrovska. U nas je zas celkom dobre monitorovanie toho, casto aj lepsie ako na zapade, preto to tak casto nevidno, lebo vacsina sa nakoniec to rozhodne odstranit.
@bress to je jasné u nás sa vraj ani nezvažuje, že by také analýzy robili, lebo sa im to neoplatí a bolo by to oveľa drahšie
takto na vlastnú päsť (resp. cez doktora) to momentálne stojí tuším okolo 600 eur a myslím, že v tých rizikových prípadoch je to prijateľné - na to, o koľko je to presnejšie a hlavne nehrozí potrat, keďže sa len odoberie krv, pošle sa to poštou a o pár dní príde výsledok
@glamorous nuž, ale kým nepoznáš 1000 takých žien, tak to nemá štatisticky významnú hodnotu
ale samozrejme nehovorím, že kvôli tomuto by sa mal človek silou mocou hnať do rodičovstva, len je to jedna z mnohých vecí, ktoré treba brať do úvahy
Podla mna cim starsi su rodicia, tym vecsi strach maju o dieta, viac sa o neho staraju a rozmaznavaju a potom ma dieta problem presadit sa v zivote, lebo je rodicov maznacik a vsetko za neho aj rodicia robia. Mladsi rodicia nemaju taky strach a sami tlacia dieta aby bojovalo samo za svoje prava...,samozrejme je to aj od povahy cloveka.
@samito94
Ja chcem bábo v 23ke. Nakoľko nemienim ísť dieťaťu na stužkovú ako starec...
Spolužiak má rodičov, ktorý majú cca 55? a nešli mu na stužkovú, lebo že sú starí... Ako keby nestačilo, spomínaná spolužiakova mama má dieťa, ktoré mala po 40tke, resp mala už asi 45 rokov a nestíha za ním, nevládze za ním behať, nemá toľko energie na neho.
Chcem dieťa, kým budem mať na neho silu ho vychovávať, športovať s ním... Kým mám proste energiu. Obávam sa, že pri mojej povahe,živote sa mi nebude chcieť mať dieťa neskôr ako v tej 23ke 24ke.
Samozrejme, človek mieni, pan boh zmení...
z cisto biologickeho hladiska cim skor su obaja jedinci pohlavne zreli a v najlepsej fyzickej kondicii, takze okolo 20 rokov - vtedy ma muz i najkvalitnejsie spermie a zena ma pruznejsie kosti, aby zvladla porod....ale viete ako je na slovensku, takze o niekolko rokov sa budeme tesit, ak sa narodi biele dieta na slovensku...
Nehľadiac na štúdium alebo prácu tak 19-26, no závisí to hlavne od psychickej zrelosti a osobnostnej pripravenosti, je to veľmi individuálne, niekto ani v 30 ešte deti nechce a aj to je v poriadku. Hlavne treba počúvať seba, svoju intuíciu a inštinkty viac než čo hovorí okolie a z hľadiska chorôb starší vek je rizikovejší u otca než u matky, do 35 rokov u ženy, ktorá žije naozaj zdravo, by som sa kvôli tomu veľmi neznepokojovala.
Nedá sa nehľadieť na skutočnosti, ktoré existujú ... preto pre každého je to individuálne, čo tvrdia odborníci je jedná vec, avšak aj ľudské presvedčenie hrá veľmi dôležitú úlohu ...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
74 komentov
@samito94 skúsenosti nie sú priamo úmerné veku ani zďaleka, niektorí ľudia sú od 18tky samostatní a iní do 30tky vyžierajú rodičov, nehovoriac o tom, že na skúsenostiach dobrú rodinu nezaložíš
To, ze sa posuvaju dalej hranice toho kedy si clovek dieta moze ci nemoze dovolit, ci kedy sa mentalne nan citi pripraveny, neznamena, ze sa posuva aj pripravenost fyzicka. Telo zeny je jednoducho nadstavene na to mat dieta skor ako v 35tke. (minimalne to prve). Tak to proste je.Hoci ani mne sa to nepaci
každopádne radšej mažť dieťa neskôr a mať čas aj peniaze ho vychovávať ako skôr a bude tým trpieť aj dieťa aj rodičia
a niektorí by si podľa mňa nemali zakladať rodiny vôbec alebo sa akýmkoľvek spôsobom rozmnožovať
A ano, to je dalsia vec, ze ten organizmus sa uz tazsie adaptuje na tehotenstvo, ale castokrat aj na rodicovstvo. Nehovoriac o tom, ze extremy u ludi, ktori maju dieta v 50tke ci neskor mi uz pridu az nezodpovedne (voci tomu dietatu).
Osobne si nemyslim, ze peniaze su to podstatne. Ale to uz je dnesna doba. Priority sa posunuli. (Samozrejme, ze teraz nemam na mysli ludi v existencnych problemoch, ale skor princip mat stale viac a viac).
PS: len prikladom:
» www.forbes.com/sites/alicegwal...
a ak je na to povaha pripravená, tak ani na okolnostiach až tak nezáleží, imho
komu na tom nezáleží, nech má aj v 18-tich
kazdopadne si myslim, ze po psychickej a fyzickej stranke je na to najlepsie clovek pripraveny v tom veku 26-30.
Ja by som si to aj odôvodnil, ale s niektorými škoda rečí a mojho času. To je jak hovoriť do steny
Ďakujem za názor
predsa keď to človek cíti.
a keď má na to aj partnera.
z biologickeho hladiska pises hluposti. Vseobecne sa rodi viac deti zenam do 35 rokov. Proste od urciteho veku stupa riziko na vseliake chromozomalne vady, to je statisticky aj biologicky fakt. Takisto je to aj z muzkej strany ale az niekedy neskor + aj ine faktory. Napr. u toho downa su to nejake 2% po 35, 5% po 40 atd. Preto sa odporuca aj nejaka invazivna metoda vysetrenia, lebo riziko vad je vyssie ako riziko zakroku. A aj vdaka tomu sa aspon u nas vela takychto vad zachyti a casto sa aj prevedie interupcia.
A btw na dedenie dedicnych chorob ma vek maly vplyv, kedze tam to bud v tej zarodcnej bunke je alebo neni, a kedze u zeny sa vacsina vajiciek vytvori este v obdobi fetu, tak akurat mozno na ich preferenciu alebo nieco take vplyva vek. O nazoroch, ze sa tvoria aj po sa nebavime
V takom veku, aj ked nenesie dedicnu chorobu chorobu ani nic take, tak praveze mozu vzniknut vady. Down je napr. takmer vzdy de novo ( akoze nova mutiaca ) , tam je akurat atypicka moznost, kedy rodic moze byt zdravy a prenasat, co je mozno tak 5%.
ale tiež Klineffelterov (XXY), Turnerov (X0) plus veľa takých, ktoré sú pre plod letálne a dôjde k potratu
napríklad syndróm XYY je 100% závislý od poruchy u otca
@bress už sa to nemusí robiť inavzívne (amniocentéza atď), dá sa aj z krvi analýzou cirkulujúcej fetálnej DNA - u nás sa to nerobí, ale v USA bežne a ani to nie je také drahé
@bress ja som si o tom čítala a nepísala som zdravotnom hľadisku až kým mi truba nezačala písať o downe čítala som už to čo si tu písal ale aj tak sa mi zdá blbé riadiť sa podľa štatistík keď raz na to niekto nieje pripravený do 35ky tak teraz nemá mať decko kvôli tomu že má 5% šancu že decko bude mať rôzne choroby??? srsly?
@hellium asi pochádzam z inej planéty keď poznám plno ľudí ktorí sa rozhodli pre druhé dieťa po 35ke a sú úplne vporiadku
@glamorous ja tym len myslim, ze proste ked clovek vie, ze chce a da sa, tak to treba brat do uvahy a niekedy sa mozno poponahlat. Jasne, ze to je kazdeho rozhodnutie, len s tym treba potom ratat .Takisto su castejsie aj mensie abnormality, proste je vacsia sanca na nejaku mutaciu, nemusi byt rovno taka obrovska. U nas je zas celkom dobre monitorovanie toho, casto aj lepsie ako na zapade, preto to tak casto nevidno, lebo vacsina sa nakoniec to rozhodne odstranit.
@dee99
v tomto veku si poroď dieťa sám a behaj za ním sám :letim:
takto na vlastnú päsť (resp. cez doktora) to momentálne stojí tuším okolo 600 eur a myslím, že v tých rizikových prípadoch je to prijateľné - na to, o koľko je to presnejšie a hlavne nehrozí potrat, keďže sa len odoberie krv, pošle sa to poštou a o pár dní príde výsledok
@glamorous nuž, ale kým nepoznáš 1000 takých žien, tak to nemá štatisticky významnú hodnotu
ale samozrejme nehovorím, že kvôli tomuto by sa mal človek silou mocou hnať do rodičovstva, len je to jedna z mnohých vecí, ktoré treba brať do úvahy
Ja chcem bábo v 23ke. Nakoľko nemienim ísť dieťaťu na stužkovú ako starec...
Spolužiak má rodičov, ktorý majú cca 55? a nešli mu na stužkovú, lebo že sú starí... Ako keby nestačilo, spomínaná spolužiakova mama má dieťa, ktoré mala po 40tke, resp mala už asi 45 rokov a nestíha za ním, nevládze za ním behať, nemá toľko energie na neho.
Chcem dieťa, kým budem mať na neho silu ho vychovávať, športovať s ním... Kým mám proste energiu. Obávam sa, že pri mojej povahe,živote sa mi nebude chcieť mať dieťa neskôr ako v tej 23ke 24ke.
Samozrejme, človek mieni, pan boh zmení...
@hoperpohroma môže byť
V tomto fóre mi išlo len o názor ľudí, nič iné lebo dosť často sa táto otázka preberala u kámošov