Determinizmus v prírodných vedách je fakt, tam nepotrebuješ žiadnu vieru. Otázka potom je slobodná vôla, teda do akej miery môžeš niečo ovplyvniť z vlastnej vôle. To už je náročnejšia otázka. Ja verím, že slobodná vôla neexistuje - ale viera v osud v zmysle, že ti je niekto predurčený a podobne, je bullshit.
Situácie si vytvárame svojimi AKCIAMI a REAKCIAMI ale to, ako sa rozhodneme v danej situácii alebo zahráme s tými kartami, ktoré máme, je slobodná vôľa, ktorá nám vytvorí ďalšie AKCIE A REAKCIE, ďalšie karty… Každý dostane to, čo si zaslúži. O tom je slobodná vôľa... A osud tzv. "NPC-čiek" je viacmenej deterministický. Oni nemôžu zmeniť fakticky skoro nič. Z hmotného hľadiska je všetko deterministické. Vid. @9
Keď je niekto "NPC", resp. pod kontrolou materiálnej energie, tak je to deterministické. To znamená, že nemá takmer žiadnu možnosť zmeniť svoj osud, alebo len v dosť obmedzenej miere.
Ja som si dlho myslela, že máme slobodnú vôľu a vždy máme na výber a je to na nás, či si život pokazíme alebo vylepšíme, vďaka sérii rozhodnutí, ktoré urobíme, ale posledné mesiace ako sa sledujem, analyzujem svoje rozhodnutia a premýšľam, čo som mohla urobiť inak a kde som sa rozhodla zle, mám pocit, že som nikdy nemala na výber a že som tie rozhodnutia musela urobiť presne tak proste to je len nejaký pocit, že mám sama zásluhu na tom, že som si niečo vybrala správne a teraz mám vďaka tomu super život, no stále si myslím, že to je len pocit a že som na výber ani nemala, vždy by to dopadlo rovnako.
A mám aj par príkladov zo života, kde som presne vedela, čo ma na konci tej cesty čaká a urobila som všetko na svete, len aby som sa tomu vyhla, vlastne, nech by som sa rozhodla akokoľvek, vždy ma to vracalo späť na tú istú cestu s tým istým cieľom, aj keď som to nechcela
Jednoducho, myslim, že nemáme na výber, len nás niekto necháva myslieť si, že sú to naše rozhodnutia, aj keď nie sú a dávno je jasné, že si to vyberieme presne tak ako to robíme..
Hej, som asi len blbé npc, no a čo..aj tak mam pekný život.
Ale úplne osudom by som to nenazvala, len to bolo najbližšie k tomu, čo si o tom myslím..
azizi @5 teoreticky hej lebo ludia si to nespravne zamienaju...
@varlatan osud je determinovany, dopredu urceny a nemenny. Clovek nema moznost vyberu, co sa ma stat, to sa stane a neda sa tomu vyhnut.
Na rozdiel od toho, Boziu volu v nasich zivotoch si mozne vybrat alebo nemusime.
Boh neriadi vsetko a vsetkych (ako osud) na zemi lebo ludom dal slobodnu volu, cim im dal moznost vyberu a rozhodovania, zaroven sa tym zriekol casti svojej moci, ktoru prenechal ludom.
Boh vsak nadalej moze zasahovat a zasahuje do diania na zemi.
u boha neexistuje kategoria casu kedze je mimo neho a tym padom vznika dojem ze existuje predurcenie nasich zivotov. kedze existoval, existuje a bude existovat v jednom momente tak vie co bude ale pritom mame slobodnu volu a rozhodujeme sa sami
@james98@9 Lemmy67 @20 Vlastnou vôľou toho môžeme ovplyvniť veľmi vela. Ale čo to vlastne je tá slobodna vola? V skutočnosti je to "len" aktivita nášho mozgu, nervové impulzy (teda následok)... A tie ovplyvňuje štruktúra nášho mozgu, genetika, vonkajšie okolnosti a vzruchy, prostredie, ... (ciže príčina). Na to nepotrebujeme byť vedcami, aby sme chápali, že determinizmus je proste fakt. Stačí len chápať základné vedecke princípy.
Na hladine sa kolíše gumená kačička a morský prúd unáša chiméry v ústrety (ne)návratného zániku. Budúcnosť sa vracia v čase. A minulosť predbehla svoju dobu. Vesmír je priveľmi geniálny na to, aby umožnil existenciu náhody a osud je len zidealizovanou predstavou ľudstva. Logika a matematika s absolútnou presnosťou maľuje dokonalý obraz existencie. No len dovtedy, kým maľba sa nezmení v gumenú kačičku. A kačička sa točí vo víre chaosu. Miera neusporiadanosti stúpa...
A čo ak kačičky hrajú domino?
Na úplnom začiatku bol len jediný domino kameň uprostred prázdnej mnohorozmernej križovatky. Kameň mal spadnúť smerom k jednej z ciest. Na výber mal z nekonečného množstva možností a kombinácií. Keď kameň dopadol, spôsobil tým v zápätí domino efekt, ktorý trvá večne a za žiadnych okolností sa nezastaví. A všetko, čo sa vo svete deje, či už na úrovni kozmu alebo kvanta, sa deje ako dôsledok neustále padajúcich kameňov, ktoré majú svoju cestu už dávno dopredu danú. Nie vďaka osudu, nie vďaka náhode...ale vďaka reťazovej reakcii, ktorá funguje výhradne na základe prírodných zákonov.
Ako sa však prvý kameň zjavil a vedel, ktorú cestu si má zvoliť? Mohol spadnúť...len tak?
problém je v definícii. čo je to presne slobodná vôľa? a aj keby ti napadla dobrá definícia, ako to komunikuješ druhému človeku? Aj keď to komunikuješ druhému človeku, nemáš istotu že to pochopil tak ako ty. všetko je len akcia a reakcia a všetky javy sú ozveny minulosti ktoré je veľmi ťažké spätne vystopovať. nemyslím si, že sa dá dôjsť k definitívnej odpovedi. minimálne nie našim spôsobom zmýšľania. chce to niečo otvorenejšie, efektívnejšie ako ľudský jazyk.
@bot@27 Neviem, mne ako vystudovanej biologičke sa zdá celkom logické, ako som to opísala napriklad v @23
"všetko je len akcia a reakcia a všetky javy sú ozveny minulosti ktoré je veľmi ťažké spätne vystopovať."
To si napísal dosť presne. Až na to, že niektoré javy vystopovať určite dokazeme. Napríklad ak udries do loptičky určitej váhy a veľkosti na dokonale hladkom povrchu určitou silou (príčina), tak by sa asi dalo vypočítať, ako ďaleko sa odkotula (následok). Alebo teda neviem, fyzici by isto uviedli lepšie priklady. Na úrovni nervových impulzov to sice súčasná veda nedokáže, čo ale neznamena, že nie sú tiež determinovane mnozinou príčin.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
33 komentov
Ci aky je tam rozdiel?
Keď je niekto "NPC", resp. pod kontrolou materiálnej energie, tak je to deterministické. To znamená, že nemá takmer žiadnu možnosť zmeniť svoj osud, alebo len v dosť obmedzenej miere.
Vid.
» www.birdz.sk/darksider96/obr...
» www.birdz.sk/darksider96/obr...
» www.birdz.sk/darksider96/blo...
A mám aj par príkladov zo života, kde som presne vedela, čo ma na konci tej cesty čaká a urobila som všetko na svete, len aby som sa tomu vyhla, vlastne, nech by som sa rozhodla akokoľvek, vždy ma to vracalo späť na tú istú cestu s tým istým cieľom, aj keď som to nechcela
Jednoducho, myslim, že nemáme na výber, len nás niekto necháva myslieť si, že sú to naše rozhodnutia, aj keď nie sú a dávno je jasné, že si to vyberieme presne tak ako to robíme..
Hej, som asi len blbé npc, no a čo..aj tak mam pekný život.
Ale úplne osudom by som to nenazvala, len to bolo najbližšie k tomu, čo si o tom myslím..
@varlatan osud je determinovany, dopredu urceny a nemenny. Clovek nema moznost vyberu, co sa ma stat, to sa stane a neda sa tomu vyhnut.
Na rozdiel od toho, Boziu volu v nasich zivotoch si mozne vybrat alebo nemusime.
Boh neriadi vsetko a vsetkych (ako osud) na zemi lebo ludom dal slobodnu volu, cim im dal moznost vyberu a rozhodovania, zaroven sa tym zriekol casti svojej moci, ktoru prenechal ludom.
Boh vsak nadalej moze zasahovat a zasahuje do diania na zemi.
Lenže bežní ľudia nie sú vedci. Nemáme toľko znalostí, aby sme mali čas všetko si overiť ako fakt. My akurát dôverujeme vedcom.
Logika a chaos
Na hladine sa kolíše gumená kačička a morský prúd unáša chiméry v ústrety (ne)návratného zániku. Budúcnosť sa vracia v čase. A minulosť predbehla svoju dobu. Vesmír je priveľmi geniálny na to, aby umožnil existenciu náhody a osud je len zidealizovanou predstavou ľudstva. Logika a matematika s absolútnou presnosťou maľuje dokonalý obraz existencie. No len dovtedy, kým maľba sa nezmení v gumenú kačičku. A kačička sa točí vo víre chaosu. Miera neusporiadanosti stúpa...
A čo ak kačičky hrajú domino?
Na úplnom začiatku bol len jediný domino kameň uprostred prázdnej mnohorozmernej križovatky. Kameň mal spadnúť smerom k jednej z ciest. Na výber mal z nekonečného množstva možností a kombinácií. Keď kameň dopadol, spôsobil tým v zápätí domino efekt, ktorý trvá večne a za žiadnych okolností sa nezastaví. A všetko, čo sa vo svete deje, či už na úrovni kozmu alebo kvanta, sa deje ako dôsledok neustále padajúcich kameňov, ktoré majú svoju cestu už dávno dopredu danú. Nie vďaka osudu, nie vďaka náhode...ale vďaka reťazovej reakcii, ktorá funguje výhradne na základe prírodných zákonov.
Ako sa však prvý kameň zjavil a vedel, ktorú cestu si má zvoliť? Mohol spadnúť...len tak?
Viera v čokoľvek je zbytočná.
"všetko je len akcia a reakcia a všetky javy sú ozveny minulosti ktoré je veľmi ťažké spätne vystopovať."
To si napísal dosť presne. Až na to, že niektoré javy vystopovať určite dokazeme. Napríklad ak udries do loptičky určitej váhy a veľkosti na dokonale hladkom povrchu určitou silou (príčina), tak by sa asi dalo vypočítať, ako ďaleko sa odkotula (následok). Alebo teda neviem, fyzici by isto uviedli lepšie priklady. Na úrovni nervových impulzov to sice súčasná veda nedokáže, čo ale neznamena, že nie sú tiež determinovane mnozinou príčin.
Mimochodom, vysvetlis mi rozdiel medzi odpovedou "determinizmus" a "osud"? ..ak sa to tu este neriesilo, necital som cele.