Mám problém s (ľavým) vaječníkom. Už druhýkrát som si všimla, že tesne pred "mojimi dňami" ma bolí (niekedy to cítim akoby v slabine), nie silno, ale cítim to. Bolesť je mierne pichavá, niekedy aj na dotyk, niekedy na dotyk nereaguje bolesťou... Predtým s
Podľa mňa je bolesť vaječníkov/vaječníka pred menštruáciou úplne normálna. Samozrejme môže tam byť aj nejaký zápal, cysta alebo tak, ale to by sa potom nevyskytovalo iba pred menštruáciou, skrátka s menštruáciou by to nesúviselo( teda mohla by si ju mať nepravidelnú alebo tak) Zbehni za gynekológom a ten ti povie o čo ide
@lilta Pichľavé bolesti, ktoré prechádzali do takých extrémnych kŕčov, že som sa nemohla vystrieť a často ani nadýchnuť.
Ale nemala som to iba pred menštruáciou ale prakticky furt. Gynekológ mi spravil ultrazvuk, prehliadku a povedal že mám cystu. Tak mi ju vybral (zákrok o niekoľkých pár minút).
Nuž, mňa pred menzesom vždy bolia vaječníky, ale to je normálne.
@darkkizz a to vyšetrenie??? bral ti aj nejaké vzorky???? no ak mám byť úprimná, občas ma to pichne, ale len raz a koniec... a inak nič... ja to cítim už od januára, ale potom to prešlo... a teraz som mala "svoje dni" a zas som to cítila... preto vravím, že to nie je také strašné...
@lilta Presne ako @darkizz. Pri cyste som nemohla dýchať, pretože som dostávala kŕče. Mala som pocit, že pri každom nadýchnutí umriem (bolelo ma pri bránici). Tiež mi to sledovali a zistili, že sa mi taká cysta tvorí každý mesiac a teraz na to beriem lieky.
a to vás začalo bolieť tak náhle zrazu? zrazu ste nemohli dýchať? či najprv popichávalo a až potom to bolo také??? ako dlho ste to mali? ten problém s kŕčami a dýchaním??? och, bojím, že to mám :/
@darkkizz veď to, čo som čítala, alebo sa bavila, tak každému to začalo tak v plnej intenzite... čiže je možné, že to nebude cysta??? lebo ja už potom neviem... a u gyn, som ešte nebola, preto sa strašneeeeeee bojím, hanbím a ktovie, čo ešte...
@lilta Mňa to začalo len tak zrazu, pokiaľ si pamätám. Ráno som sa zobudila a už som to mala. Už v ten deň som frčala na ambulanciu a potom ma i hospitalizovali, pretože to bolo veľké ako rádioaktívne veľkonočné vajíčko.
@darkkizz veď raz pôjdem... len neviem, ako sa mám pripraviť na tú prehliadku (poraď, ak môžeš), takže si myslíš, že to nebude cysta??? (samozrejme len názor ).
@lilta Nie je to v poriadku. Ale ďakujem za podporu
A ty choď čo najskôr k lekárke A cystu ti vyšetria ultrazvukom, čo je vlastne behanie takou myškou po brušku. Veď vieš. Čo robia tehotným. Maximálne ti tú cystu ohmatajú i cez vagínu/análny otvor, podľa toho, či si, alebo nie si panna. Operácia nie je náročná.
Možno ti urobia aj výter, či nemáš zápal a tiež odoberú krv. To je vše. Nemáš sa čoho báť. Hlavne choď čo najskôr.
@stenatko keďže sa mi to zlepšovalo nechystala som sa už... z ťahania krvi mám priam traumu... a hanbím sa... neviem, čo si doktor ("o mne") pomyslí, keď mu výjdem na kozu...
@natashatko no, mne to nerobilo, a raz som sa prechladila, od nôh, lebo bol január a som chodila po dome len v ponoškách... a keďže bývam v byte a na studený dom nie som zvyknutá prechladla som sa a od vtedy pred každými krámami to cítim, no nie extra strašne... tiež som myslela, že je to OK, ale asi nie, podľa komentárov tu
Ak máte cysty na vaječníkoch, uvarte si bylinnú zmes. Najprv si namiešajte zmes z týchto byliniek:
■ 30 g vňate alchemilky
■ 30 g listov žihľavy
■ 30 g vňate hluchavky bielej a kvetov rumančeka
■ 2 g vňate prasličky
■ 2 g listov medovky
■ 2 g skorocelu kopijovitého
■ 2 g myšieho chvosta
■ 2 g nátržníka husieho
■ 2 g materinej dúšky
■ 2 g kvetov nechtíka
■ po 10 g šištíc chmeľu, vňate ľubovníka a plodov fenikla obyčajného
Dve čajové lyžičky zmesi zalejte litrom vriacej vody a nechajte 15 minút lúhovať. Čaj pite po dúškoch počas dňa. Nemali by ste ho piť počas menštruácie.
Bylinkový čaj z vresu
Vyskúšajte aj tento jednoduchší čaj. Potrebujete: 5 dielov vresu obyčajného
■ 3 diely vňate stavikrvu vtáčieho
■ 2 diely vňate železníka lekárskeho
Polievkovú lyžicu zmesi zalejte 3/4 l vriacej vody, lúhujte 10 minút. Scedené prelejte do termosky, ktorú si vezmite aj do práce.
Obmedzte:
Ak máte problém s cystami, obmedzte pitie kávy, alkoholu, fajčenie, ale aj konzumáciu mlieka a cukru. Nepite bublinkové minerálky.
Jedzte hojne:
Do jedálneho lístka zaraďte veľa rýb, čerstvej zeleniny, ovocia, celozrnných výrobkov, tofu. Zvýšte aj príjem jedál s vitamínom A, teda tých, kde je mrkva, paradajky, zelený šalát.
Sedací kúpeľ a obklady
Používame pri cystách na vaječníkoch, no obklady si môžeme prikladať aj na podbrušie.
Potrebujete:
■ slez lesný
■ vňať hluchavky
■ kvety rumančeka
■ vňať alchemilky
■ šalviu v rovnakom pomere
Za hrsť zmesi dajte do litra vriacej vody a 5 minút povarte na miernom ohni. Potom ešte chvíľu lúhujte a prilejte do pripraveného teplého kúpeľa, v ktorom si poseďte 20 minút. Teplé obklady s výluhom si môžete priložiť aj na podbrušie v oblasti vaječníkov.
@lilta mas 20 a bojis sa ku gynekologicke? Najvyssi cas prekonat strach! Aj ja som sa ale treba zmeniť pristup. Uvedom si, ze zien ako ty gynekologicke za den pride asi 30. A navyse ta vobec nepozna takze ti moze byt jedno co si pomysli alebo podobne. a Hned ako odides z dveri na teba zabudnu. A navyse ak by sa ti ta lekarka nepacila prenesies si kartu inde. O nic nejde nadych vydych a porozmyslaj nad tym co som teraz napisala.
Pred rokom ma pred a aj pocas kramov tak velmi boleli nielen vajecniky ale aj krize, az som sa dostala do nemocnice a tieto bolesti vyriesil gynekolog a antikoncepcia. Nevravim, ze teraz mam menstruaciu bezbolestnu, chytim jeden, dva krce, ale je to neporovnatelne s tym ako som chodila po styroch, napinalo ma na vracanie a neprijimala som ani jedlo, ani tekutiny. Utekaj k lekarovi, ten bude viac vediet. Ale lekarovi-gynekologovi, taky foniater Ti v tomto pripade bude na nic
@eminem2561 urobím tak no, nachvíľu som sa ukľudnila, lebo som si to prešla s mojou tetou, ona je doktorka, konečne som sa aspoň odhodlala zdôveriť sa jej, teraz budem už robiť to, čo ona povie... takže vám všetkým veľmi preveľmi ďakujem za rady, povzbudzujúce a utešujúce slová ste super, a aj toto mi pomohlo, hoc to je len fórum
@lilta bola si nakoniec u tej gynekologicky? lebo mam podobny problem, boli ma lavy vajecnik, ale nie len pre menstruaciuou, ale kedykolvek. Nie je to sice casto, ale ked uz tak poriadne. Je to taka pichava bolest, az krcovita...
@smejkap a @limetkajaja nie nebola som ... akurát som sa radila s tetou, čo je doktorka, povedala mi, že je to bežné... že hoci som niekedy bolesti nemala, teraz ich už môžem mať, lebo telo sa neustále mení... ak sa mi objavia teploty, kŕče, alebo neznesiteľné bolesti, tak ma pošle na sono... po tom, ako som jej to opísala nekazala mi ísť s tým za lekárom... navyše mi to zmizlo... nebolí to už... ale kázala mi informovať ju o hocijakom malom probléme s tým alebo ak sa vyskytne hocijaká zmena! zatiaľ, našťastie, to však nebolo potrebné...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
53 komentov
Ja som mala z vaječníkami kurva veľké problémy a riešil to gynekológ samozrejme. Ja som mala cystu ale to bola už iná bolesť.
Ale nemala som to iba pred menštruáciou ale prakticky furt. Gynekológ mi spravil ultrazvuk, prehliadku a povedal že mám cystu. Tak mi ju vybral (zákrok o niekoľkých pár minút).
Nuž, mňa pred menzesom vždy bolia vaječníky, ale to je normálne.
vyberal ti ju operatívne????
A prv som dostávala injekcie a potom mi to vybrali. Áno, operatívne. Ale bol to len malý zákrok priamo v ambulancii. Nič strašné.
Na gynku by si mala zájsť. A nielen kvôli vaječníkom (osobne si myslím, že to nič také nebude) ale aj kvôli prehliadke, ktorá je veľmi dôležitá.
@darkkizz veď raz pôjdem... len neviem, ako sa mám pripraviť na tú prehliadku (poraď, ak môžeš), takže si myslíš, že to nebude cysta??? (samozrejme len názor ).
A ty choď čo najskôr k lekárke A cystu ti vyšetria ultrazvukom, čo je vlastne behanie takou myškou po brušku. Veď vieš. Čo robia tehotným. Maximálne ti tú cystu ohmatajú i cez vagínu/análny otvor, podľa toho, či si, alebo nie si panna. Operácia nie je náročná.
Možno ti urobia aj výter, či nemáš zápal a tiež odoberú krv. To je vše. Nemáš sa čoho báť. Hlavne choď čo najskôr.
Ak máte cysty na vaječníkoch, uvarte si bylinnú zmes. Najprv si namiešajte zmes z týchto byliniek:
■ 30 g vňate alchemilky
■ 30 g listov žihľavy
■ 30 g vňate hluchavky bielej a kvetov rumančeka
■ 2 g vňate prasličky
■ 2 g listov medovky
■ 2 g skorocelu kopijovitého
■ 2 g myšieho chvosta
■ 2 g nátržníka husieho
■ 2 g materinej dúšky
■ 2 g kvetov nechtíka
■ po 10 g šištíc chmeľu, vňate ľubovníka a plodov fenikla obyčajného
Dve čajové lyžičky zmesi zalejte litrom vriacej vody a nechajte 15 minút lúhovať. Čaj pite po dúškoch počas dňa. Nemali by ste ho piť počas menštruácie.
Bylinkový čaj z vresu
Vyskúšajte aj tento jednoduchší čaj. Potrebujete: 5 dielov vresu obyčajného
■ 3 diely vňate stavikrvu vtáčieho
■ 2 diely vňate železníka lekárskeho
Polievkovú lyžicu zmesi zalejte 3/4 l vriacej vody, lúhujte 10 minút. Scedené prelejte do termosky, ktorú si vezmite aj do práce.
Obmedzte:
Ak máte problém s cystami, obmedzte pitie kávy, alkoholu, fajčenie, ale aj konzumáciu mlieka a cukru. Nepite bublinkové minerálky.
Jedzte hojne:
Do jedálneho lístka zaraďte veľa rýb, čerstvej zeleniny, ovocia, celozrnných výrobkov, tofu. Zvýšte aj príjem jedál s vitamínom A, teda tých, kde je mrkva, paradajky, zelený šalát.
Sedací kúpeľ a obklady
Používame pri cystách na vaječníkoch, no obklady si môžeme prikladať aj na podbrušie.
Potrebujete:
■ slez lesný
■ vňať hluchavky
■ kvety rumančeka
■ vňať alchemilky
■ šalviu v rovnakom pomere
Za hrsť zmesi dajte do litra vriacej vody a 5 minút povarte na miernom ohni. Potom ešte chvíľu lúhujte a prilejte do pripraveného teplého kúpeľa, v ktorom si poseďte 20 minút. Teplé obklady s výluhom si môžete priložiť aj na podbrušie v oblasti vaječníkov.
a lekar si nic o tebe nepomysli,kazdy den sa pred nim rozkroci vela zenskych takze myslim ze nebudes vynimkou nieje to strasne
jednoducho,cim skor tym lepsie