Nezdá sa Vám, že v reštaurácii dávajú príliš veľké porcie? Keď si čítam, čo je pre telo dobré, všade sa dočítam, že treba jesť málo a často. Teraz tu predo mnou sedí obrovský rezeň a ja si z neho pomaly odkusujem a nerozumiem, ako to niekto môže zjesť na
v bežnej reštaurácií nejedávam, v menze sú porcie akurát, len málo mäsa a priveľa prílohy na môj vkus a v jednej čínskej, kde som párkrát bola, sú porcie priveľké aj na mňa
ževraj by mala byť obvyklá porcia toľko, koľko sa ti zmestí do dlane.... Ale to by sme boli asi viacerí hladní...Tak jedz koľko vládzeš...každý má iný žalúdok...Ja zjem na obed polievku+ hlavné jedlo a za hodinu-za 2 som hladný....
a myslím si že porcie ktoré sa podávajú v súčasných reštauráciách sú naozaj priveľké...
čo by sa ale stalo, keby ich nahradili malé porcie - ludia by boli proti lebo sú zvyknutí na také velké porcie, pričom nevedia že to vlastne ani nie je zdravé...
ja teraz chodím do jedálne lebo som na intráku a vždy mi stačí kupit si bud iba polievku tak do 300 ml, ktorá mi postačí.. keby si k nej kupim ešte niečo tak to už nezjem...
takže je to skor o zvyku...
a aj ked mame daco doma, snazim sa naberat si menej, tolko aby som nemala plny zaludok ..
napríklad aj Japonci jedia po menších porciách a prospieva im to ...
@kokinka jj presne, aj mne staci len polievka.. preto tomu vobec nerozumiem.. dokonca som nahnevana ked mame doma dobru polievku aj dobre jedlo a ja si mozem vybrat len jednu vec z toho ktoru zjem
je vedecky dokazane ze telo nestiha spracovat obrovsku porciu tak vacsinu ulozi do tukovych zasob, preto je najlepsie udrziavat ho viac-menej stale "hladne", tym ze jes malicke porcie a casto.. preto ti to vsetko zuzitkuje lebo mu vlastne nedas viacej ako treba.. ked sa clovek napraska a najlepsie, ze potom este pojde spat.. z toho sa pribera najviac
kludne si o tom najdi clanky, ja sa do toho tak nerozumiem a ani nie som chuda, ale viem ze hovorim pravdu
@boloabude si myslis ze mam peniaze chodit do nejakej restauracie? ha ha. to mi len dnes rodicia vynimocne doviezli, inak chodim 3-4krat za rok s mamou a platim 4 eura za cele menu a ano, je mi to tiez vela
@hoperpohroma ja sportujem uz dlho a ked som jedla castejsie-mensie porcie, tak som dost pribrala aj napriek sportu, no mozno to bude tym, ze vtedy som sportovala menej casto a asi som fakt viac kalorii prijala ako vydala
možno som len pridlho nebol v reštaurácii, ale vôbec si neviem spomenúť, kedy mi naposledy bola porcia priveľká... možno v čínskej reštaurácii, ale tam som nechal len dáke obaľovacie cestíčko, na ktoré som už chuť nemal
@boloabude ja tiez obedujem v BA v starom meste a sice to dokazem zjest na jedno posedenie, lenze potom sa mi uz aj tazko chodi a sama sa necitim dobre ked mam tak strasne plne brucho
Áno sú naozaj priveľké, nikdy ich nevládzem dojesť, už som si povedala že ak pôjdem do nejakej nabudúce tak si budem pýtať detskú porciu. Škoda jedla. Ináč človek by si myslel že budú dávať práve naopak čo najmenšie aby tak ušetrili, takže vôbec nechápem prečo dávajú také veľké.
@hoperpohroma to bola odpoved generalna pre vsetkych
urcite je lepsie, spravit porciu taku, kde si bude pochvalovat aj jedak, ako spravit porciu malu, ktora bude potom nevyhovovat 50% klientely tej-onej restiky etc
ked ta boli brucho a necitis sa dobre po zjedeni velkej porcie,tak jednoducho ju nezjedz alebo zjedz len tolko kolko vladzes a nerob tu reformy v restauraciach aby dostavali ludia este mensie porcie nez su
Ja nejem raňajky, na obed ziem najmenšie porcie, o 2 hodiny si dám zase obed a potom priebežne jem až na večeru si dávam nejakú polievku alebo mäso a nejaký jogurt za tým to býva takmer každý deň
@hoperpohroma tak moja odpoved bola ze nie NIEJE to vela .. mozno by si mala navstevovat mekace a chodit na dake hambace ako tvoji rovesnici,tam davaju male mini hovienka do skatuliek, s tym by si problem nemala zjest to na jedno hryznutie,a prenechat restauracie dospelym alebo polovicu zjedz a druhu polovicu posli malym Mumbam do afriky
@hoperpohroma ale restauracie maju za ulohu nakrmit ludi hlavne dospelych jedincov a nie 16 rocnych. To ako keby 8 rocne dieta napisalo podobne ako ty ze su velke porcie.
Bez problémov "vypijem" liter kuracej s rezancami a ešte si dám kašu z rezňom. Istý čas som si do školy nosil 10 rožkov s niečím na desiatu.
Teraz asi týždeň do zadu som bol chorý tak som za 2 dni zjedol 12 litrov polievky (som to pil namiesto čaju).
Do reštaurácie myslím sa chodí kôli tomu aby ste sa najedli a nie aby ste si len narobili chute. Naposledy mi doniesli polievku a bryndzové halušky ale potom mi musela doniesť ešte jedne halušky ale tie som od polovice už len tak dotlačil do seba pretože celkom v pohode boli porcie
tiež si myslím, že porcie sú priveľké, nikdy jedlo v reštike alebo fastfoode alebo hocikde nezjem celé. aj doma nikdy nejem viac chodov naraz, napr. dám si na obed polievku a potom už nič a keď vyhladnem, tak si dám "hlavné jedlo", proste naraz by som to nedala
@hoperpohroma to ti budú všetci chlapi hovoriť že porcie nie sú veľké, pretože muži sú veľký jedáci. mali by rozdeľovať porcie na mužské a ženské a boli by sme všetci spokojní . Ale napríklad minule som s rodičmi bola v nejakej akože kolibe a doniesli nám toľko jedla že nám to normálne padalo z taniera to už aj môj otec vravel že je to strašne veľa.
@nietimekki ty si dobry kkt, ked nevies, ze kazdy ma iny metabolizmus...ja som priberala z mensich porcii viac krat za den, nemusi to u kazdeho fungovat rovnaku, daj si facku (ach)
Ale to nemáš vo všetkých reštauráciách predsa. To je taký, ako by som to nazvala, robotnícky spôsob priemerných a lacnejších cenových variánt, ktoré sú určené aj takej cieľovej skupine ľudí. Si predstav, že si robotník, máš pauzu na obed od 12:00 do 12:45 a potom ťaháš ešte do piatej niekde na stavbe a nemôžeš sa ísť medzitým pomaly ani vyčurať, nie, že najesť.
Keby si išla do nóbl luxusnej reštiky, donesú Ti síce 5 chodov za sebou, ale predjedlom je šunková rolka, na obed polievka do pol tanierika, kopček niečoho preliaty žufankou omáčky a ako dezert koláčik 4x4x3cm a môžeš tam sedieť tri hodiny pri tom. Takže všetko je o nejakom štandarde.
@micenzo obcas si skocim do mc a nevidim na tom nic zle
@boloabude jj tak zakaz 16 rocnym vstup rovno O______o dospeli ludia by rovnako mali jest male porcie ako aj mladi, ja som svojou fyzicqou stavbou uz dospela, niekolko rokov uz nerastiem a telo sa mi vyrazne nezmeni, jedine ze by som po porode este pribrala.. inak fakt nevidim rozdiel O_____o keby mi toto povies ked mam 10 rokov tak fajn, ale toto si sa dost osral
ze z velkych porcii sa pribera? bitch please @neitimekki no v ramci mojich zelenych vyletov vyzera moj obed tak ze zjem par chlebov co mam z domu,ovocie za tym rovno vyprazany rezen s polievku a potom rychlo bezim do kaufu a zlikvidujem 300g milku za pár minút keby ma vidis nazivo si myslis ze som na hladovkach
zbožňujem jednu reštiku v TN... u Šánera za 4 e človek dostane porciu ktorú je cleý deň z tretiny halušiek som plná, necham zabaliť a mám večeru a aj obed na druhý deň
záleží od reštaurácie. V tých lacnejších (kde podávajú rezeň tak to asi nebude lepšia reštaurácia) dávajú pomerne veľké porcie ale zasa nie nnejako extra a zasa v reštauráciách kde sa nechá za obed 20€ + tak tam sú tie porcie podstatne menšie.
No v princípe keď to porovnám s porciami v USA tak tu sú veľmi malé porcie
a ešte dodám, že som zásadne proti rozdeľovaní porcií na mužské a ženské, to aby som sa potom cítila divno objednávajúc si chlapskú
(teda, mám dni, kedy mi nechutí a tie dva chody na raz proste nezjem, a potom sú dni, kedy zožeriem dve fašírky, o hodinu zjem kus kuraciny s chlebom a o ďalšiu hodinu som zas hladná, tak si dám aspoň veľký jogurt
Nie, porcie v reštauráciách mi vôbec neprídu veľké, navyše všade šetria mäsom. Ale ak občas zavítam do čínskej reštaurácie, tak si dávame porciu napoly.
Doma vládzem v pohode zjesť polievku aj hlavné jedlo naraz, ale väčšinou máme doma vždy len jedno.
..vždy, všade na SR v reštikách, pizzerkách atd´ som dostala obrovitánsku porciu, a nikdy som ju nedokázala dojesť. Dávali dosť veľké porcie mäsa, aj prílohy, a ani priateľ to nezvládal dojesť. Tak odvtedy si radšej pýtam polovičnú porciu, zaplatím menej, neprežerem sa
stravujem sa takmer dennodenne v kadejakých reštikách, lebo v praci často cestujem. no mám pocit že porcie su skor primalé, doma zjem minimálne štvornásobne viac... a som skor chudý ako tlstý...
Neviem, mne vo väčšine reštaurácii vyhovujú porcie. Aj keď je pravda, že ja radšej jem častejšie a menšie porcie, ale väčšina reštaurácii má primerané by som povedal.
mne sa tiež bežné porcie zdajú privelké a po každom väčšom jedle mi príde zle :/ ja si dávam väčšinou stredné menu na mcdonalde a hranolky vždy ledva dojem alebo niekedy ani nedojem. radšej jem častejšie a malé porcie aj keď na tom väčšinou nemám čas
A k teme.. Ruky nohy by som sekal za obrovske porcie. Ked chcem zjest viac, tak si predsa dam aj dezert, alebo rovno idem na pol kilovy steak... Ale co uz, na slovensku je gastronomia padnuta na hlavu. Prides do restiky a jedalny listok hrubsi nez biblia....
jedávam v reštauráciách väčšinu z toho, čo zjem, a tie porcie mi vyhovujú - presne pre to, čo si povedala.. jednoducho nemám čas jesť stokrát za deň, a aj keby hej, nemám čas si to pripravovať doma, nosiť so sebou a potom jesť (doma som málo, väčšinou práca, škola atď.).. a keby chcem tých trebárs 5 krát denne jesť v reštauráciách, to tiež nemôžem, lebo by som zjedla tak štvrťku.. takže vlastne je to hrozné a najlepšie by bolo, keby všade robili min. polovičnú porciu za nízku cenu..
ja proste ráno idem von, dám si niekde raňajky, zvyčajne 2-3 vajíčka, k tomu je pečivo.. to mi stačí do obeda, obed si dám normálne menučko niekde, tam v poho dám polievku aj hlavné, mám dosť roztiahnutý žalúdok.. keď tak poobede si nejaké tousty dám a večer ďalšiu tú "bežnú" porciu, ale skôr už nejaké panini, cestoviny, šaláty atď.. neviem si ale predstaviť, že by som viackrát denne stíhala jesť momentálne
Neviem, či som divná alebo... Veľmi ma tieto odpovede, že sú porcie priveľké prekvapujú. Jem málo, žalúdok mám malý a napriek tomu sa mi zdajú porcie akurátne až také, že by som pokojne zvládla aj väčšie. Mám spolubývajúcu, ktorá sa čuduje, ako sa to do mňa zmestí, čo si uvarím, pretože sama konzumuje asi polovičné porcie a stačí jej to. (Asi polovicu normálneho rezňa a polovicu porcie ryže).
Do reštaurácií chodím pomerne často, jem jedlá aj s polievkou a nemávam problém so zjedením všetkého vrátane ozdobných pažítok a petržlenových lístkov.
No nemám pocit že v reštaurácii dávajú veľké porcie, ale je zas pravda že keby som jedla aj polievku tak by som to asi nezvládla zjesť. Napríklad pizza je skoro vždy moc veľká, ale keď je to mäso so zemiakmi tak tak akurát. A nechápem ako niekto môže napísať že proste neje pätkrát denne (ako by sa malo) lebo to NESTÍHA, proste neverím tomu že si človek nenájde 5 krát denne trochu času.
ja toho zjem strašne málo, takže pre mňa nemá zmysel sa stravovať v reštauráciach presne kvôli tým veľkým porciám( aspoň pre mňa), jasné, také sushi či pizzu na polovičku zvládam, ale tak..
a tobôž by som si nevedela dať polievku a hneď za tým hlavné jedlo ( i keď to občas závisí od veľkosti hladu)
@hoperpohroma sorry ale musim ti vynadat vies clovek ktory fyzicky tazko pracuje alebo sportuje tak sa musi najest a myslim is ze je lepsie ze je vela ja sa napriklad nenajem z jedneho menucka
@hoperpohroma tak ja uz fakt neviem co chces psies o restauraciach a ked obetujes niekde inde tak si daj tiez nieo male nie ? a co ked si das iba polievku ? naco si budes kupovat nieoc co nezjes to nehcapem alebo je to obzerstvo
@yoy uz ma fakt seres O_______o myslis si ze ked zalozim forum o restauraciach tak ze tam zerem kazdy den? a toto forum nie je len o restauraciach, je to o VSEOBECNE ZAUZIVANYCH VELKOSTIACH PORCII JEDLA
a si predstav ze ked idem do restauracie tak si chcem dat aj hlavne jedlo ale necitit sa ako nafuknuty balon, je to zlozite pochopit vsak O___o
btw ja som mimo domu cely den cize nemozem zrat polievku hocikde v skole alebo co, v restauraciach tiez nestoji 50 centov, neni to take jednoduche ako si myslis zdravo sa stravovat ked nemas ziadne peniaze na jedlo, si mimo domu a aj ked obcas prides domov tak nic neni navarene
@hoperpohroma z tohot neviem vycitat ci jes preto aby si zila alebo zijes preto aby si jedla lebo ja sa potrebujem len zasitit a nie to riessit nejako hlbsie proste zjem kolko zjem ostane ostane nesotane dam s dalsie nie ?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
101 komentov
a myslím si že porcie ktoré sa podávajú v súčasných reštauráciách sú naozaj priveľké...
čo by sa ale stalo, keby ich nahradili malé porcie - ludia by boli proti lebo sú zvyknutí na také velké porcie, pričom nevedia že to vlastne ani nie je zdravé...
ja teraz chodím do jedálne lebo som na intráku a vždy mi stačí kupit si bud iba polievku tak do 300 ml, ktorá mi postačí.. keby si k nej kupim ešte niečo tak to už nezjem...
takže je to skor o zvyku...
a aj ked mame daco doma, snazim sa naberat si menej, tolko aby som nemala plny zaludok ..
napríklad aj Japonci jedia po menších porciách a prospieva im to ...
je vedecky dokazane ze telo nestiha spracovat obrovsku porciu tak vacsinu ulozi do tukovych zasob, preto je najlepsie udrziavat ho viac-menej stale "hladne", tym ze jes malicke porcie a casto.. preto ti to vsetko zuzitkuje lebo mu vlastne nedas viacej ako treba.. ked sa clovek napraska a najlepsie, ze potom este pojde spat.. z toho sa pribera najviac
kludne si o tom najdi clanky, ja sa do toho tak nerozumiem a ani nie som chuda, ale viem ze hovorim pravdu
ja ti verim, nieco na tom bude
rezne rovno 3
ved jedz kolko chces ne ?
aj teraz mame toho celkom dosť a tak si to rozplánujem teraz polievka, na olovrant knedla , a na večeru kolače
urcite je lepsie, spravit porciu taku, kde si bude pochvalovat aj jedak, ako spravit porciu malu, ktora bude potom nevyhovovat 50% klientely tej-onej restiky etc
boze vcera som bol na takej genialnej cine ze dopo
a pre @micenzo - kde vidis nejaku reformu? pytam sa ludi na nich nazor na velkosti porcii. sa poserte z toho -.-
dakujem aj tebe dobru chut ked budes jest
neber to tak vazne..
a inak v kazdej civilizovanej restauracii ti to jedlo bezplatne zabalia a mozes si ho potom dojest kde len chces ,takze aka skoda jedla?
Teraz asi týždeň do zadu som bol chorý tak som za 2 dni zjedol 12 litrov polievky (som to pil namiesto čaju).
Do reštaurácie myslím sa chodí kôli tomu aby ste sa najedli a nie aby ste si len narobili chute. Naposledy mi doniesli polievku a bryndzové halušky ale potom mi musela doniesť ešte jedne halušky ale tie som od polovice už len tak dotlačil do seba pretože celkom v pohode boli porcie
A nevidím problém, veď si popytaš menšiu porciu, a to je omnoho lepšie než dostať úplne malú a byť hladný...
Keby si išla do nóbl luxusnej reštiky, donesú Ti síce 5 chodov za sebou, ale predjedlom je šunková rolka, na obed polievka do pol tanierika, kopček niečoho preliaty žufankou omáčky a ako dezert koláčik 4x4x3cm a môžeš tam sedieť tri hodiny pri tom. Takže všetko je o nejakom štandarde.
Aby sme si ako názorne rozumeli;
..a želvy nežeru!
Feministky by dostali porazku
lepsie je to proste nastavit takto, aby tam boli ludia spokojni, aj ked urcita skupina ludi to tam nezje proste
@boloabude jj tak zakaz 16 rocnym vstup rovno O______o dospeli ludia by rovnako mali jest male porcie ako aj mladi, ja som svojou fyzicqou stavbou uz dospela, niekolko rokov uz nerastiem a telo sa mi vyrazne nezmeni, jedine ze by som po porode este pribrala.. inak fakt nevidim rozdiel O_____o keby mi toto povies ked mam 10 rokov tak fajn, ale toto si sa dost osral
» z0r.de/L/z0r-de_3714.s...
ze z velkych porcii sa pribera? bitch please @neitimekki no v ramci mojich zelenych vyletov vyzera moj obed tak ze zjem par chlebov co mam z domu,ovocie za tym rovno vyprazany rezen s polievku a potom rychlo bezim do kaufu a zlikvidujem 300g milku za pár minút keby ma vidis nazivo si myslis ze som na hladovkach
takže mi to vyhovuje
No v princípe keď to porovnám s porciami v USA tak tu sú veľmi malé porcie
(teda, mám dni, kedy mi nechutí a tie dva chody na raz proste nezjem, a potom sú dni, kedy zožeriem dve fašírky, o hodinu zjem kus kuraciny s chlebom a o ďalšiu hodinu som zas hladná, tak si dám aspoň veľký jogurt
Doma vládzem v pohode zjesť polievku aj hlavné jedlo naraz, ale väčšinou máme doma vždy len jedno.
..vždy, všade na SR v reštikách, pizzerkách atd´ som dostala obrovitánsku porciu, a nikdy som ju nedokázala dojesť. Dávali dosť veľké porcie mäsa, aj prílohy, a ani priateľ to nezvládal dojesť. Tak odvtedy si radšej pýtam polovičnú porciu, zaplatím menej, neprežerem sa
ale keď som mal grass tak som zjedol 10sojových rezov (take malé komunistické) tuším 50g jeden to mas pol kila a bol som hladný ešte no neboli už love
ale inak ak som doma,jem jem jem a aj tak nepriberiem
Ale musim povedat ze zatial co som bol v restikach , nebolo ich zrovna 10000 ale ani malo tak NIKDE som nevidel malu porciu ako tu ludia trepu
Ja by som u nas daval o stvrtinu mensie a v USA , UK a 85% mensie.
A k teme.. Ruky nohy by som sekal za obrovske porcie. Ked chcem zjest viac, tak si predsa dam aj dezert, alebo rovno idem na pol kilovy steak... Ale co uz, na slovensku je gastronomia padnuta na hlavu. Prides do restiky a jedalny listok hrubsi nez biblia....
ja proste ráno idem von, dám si niekde raňajky, zvyčajne 2-3 vajíčka, k tomu je pečivo.. to mi stačí do obeda, obed si dám normálne menučko niekde, tam v poho dám polievku aj hlavné, mám dosť roztiahnutý žalúdok.. keď tak poobede si nejaké tousty dám a večer ďalšiu tú "bežnú" porciu, ale skôr už nejaké panini, cestoviny, šaláty atď.. neviem si ale predstaviť, že by som viackrát denne stíhala jesť momentálne
Neviem, či som divná alebo... Veľmi ma tieto odpovede, že sú porcie priveľké prekvapujú. Jem málo, žalúdok mám malý a napriek tomu sa mi zdajú porcie akurátne až také, že by som pokojne zvládla aj väčšie. Mám spolubývajúcu, ktorá sa čuduje, ako sa to do mňa zmestí, čo si uvarím, pretože sama konzumuje asi polovičné porcie a stačí jej to. (Asi polovicu normálneho rezňa a polovicu porcie ryže).
Do reštaurácií chodím pomerne často, jem jedlá aj s polievkou a nemávam problém so zjedením všetkého vrátane ozdobných pažítok a petržlenových lístkov.
ale rozhodne ma viac nasere ked je toho malo ako ked je toho vela
a tobôž by som si nevedela dať polievku a hneď za tým hlavné jedlo ( i keď to občas závisí od veľkosti hladu)
a erni to podla mna super vystihol
a ked uz som v restauracii tak nebudem si kupovat iba polievku predsa >_________>
a si predstav ze ked idem do restauracie tak si chcem dat aj hlavne jedlo ale necitit sa ako nafuknuty balon, je to zlozite pochopit vsak O___o
btw ja som mimo domu cely den cize nemozem zrat polievku hocikde v skole alebo co, v restauraciach tiez nestoji 50 centov, neni to take jednoduche ako si myslis zdravo sa stravovat ked nemas ziadne peniaze na jedlo, si mimo domu a aj ked obcas prides domov tak nic neni navarene