Tak, leto je v plnom prúde, čo nevidieť máme za sebou prvú polovicu (ale som povzbudivá, čo? )... zaujíma ma, aké knihy ste toto leto prečítali a ktorá vám najviac utkvela v pamati.
Ja som cez školský rok čítala také, čo som chcela, ako vždy. Ale na "Ked báčik z Chochoľova umrie" som sa vykašľala . Čítam len to, čo ma baví. Život je prikrátky.
aka j ebrida? chstam sa kupit si to tak by ma to zaujimalo, coleho ma zatial v dvoch knihach sklamal a v dvoch prekvapil takze neviem celkove skore jeho prace
@9 a náhodou, Mor ho! sa mi páčilo. To druhé sme nemuseli čítať. Tento rok sme mali ešte Balzaca - Otec Goriot, to bolo v pohode. Prečítali sme to asi 3 z triedy, ostatní to stiahli z netu
@meredith555 : Na Draculu a Soffin svet sa tiež chystám, asi si to v najbližšom čase požičiam.
Brida je moja prvá skúsenosť s Coelhom a páčila sa mi, je písaná dosť jednoducho, ale myšlienky sú tam pekné. Vraj sa to ale dost podobá na Čajodejnicu z Portobela, ale to neviem posúdiť, kedže som to nečítala. Ty si ktoré knihy od neho čítala?
no ja som až tak moc nečítala tieto prázdniny ale bol to tuším Sherlock Holmes asi 2 knihy, taká oddychovka, potom Coelho - Záhir, The catcher in the rye (Kto chytá v žite), Hlava XXII, Údolie bábik
a potom take,ktore som nasla doma... Satinsky - Cucoriedkaren a mam rozcitanu Mlady Donc od P.Pistanka - ale nejak sa nemozem donutit k tomu,aby som to docitala
@inkheart ja osm citala alchymistu, veronika s arozhodla zomriet tie boli uzasne zboznujem ich, potom piata hora a carodejnica z portobella, tie s ami nepacili, to mma nijako nezaujalo.ako tak nieco sa tam dalo najst co sa mi pacilo ale knihy ako take ani moc nie. sofiin svet je nadherna kniha..mala byt cisto o filozofii ale ten pribeh s atiez zadaril, velmi dobre dielo...
ja toto leto čítam LOVE IT! anglický časák, na knihy som lenivá, na anglické knihy sa ani necítim.
a zo slovenských som prečítala prvú stranu z nejakej keleovej-vasilkovej a tým som s jej knihami skončila... nechápem, ako tá žena dospela k tomu, že má talent na písanie des a hrôza.
lilnikola: vlk a holubica je najlepšie spracovaný román, čo som čítala, starší ročník, veľmi dobré, Aislen? tak nejak sa volala? a Wulf
nemám čas ani čítať knihy, ani pozerať filmy, zjedla som HP7 kvôli Severusovi, Pokání bolo skvelé, nemám ho s čím porovnávať, a teraz som si všimla, že brat má toho ekonomika sapkowksého, tak si preletím prvé strany, uvidím, lebo je to nábožko, a o tom už nemám nervy čítať toľko, hlavu mám inde...a chcem toho prašeta si požičať, ale som skeptik, nechce sa mi veľmi rehliť...musím si požičať Idiota znovu, chcem sa vrátiť k záruke dobrého čítania
Vzhladom na to.. ze sa kniznica v PD rekonstruuje mam to troska obmedzene tak som precitala len dve..
Suskind- Parfum
Elsnerova- Vagina monology na obale bolo, ze sa budem citit slobodnejsie.. no ale jaksi som ostala este viac mimo.. si pripadam ako v inom svete teraz asi som pozadu
@39 noo ona je aj taka originalna.. svojska treba si preciitat no. ide tam vlastne o monology vytvorene z pribehov zien o ich vaginach..
noo a parfum ma celkom bavil.. ako citala som lepsie knihy to bez debaty.. a aj som cakla nieco ine.. ale tak co uz noo.. napr. mna sklamal alchymista.. do toho som tiez davala vela nadeji.. a mi to prislo take.. ako keby autor nuti svoje poucovanie.. teda aspom mne to tak prislo
@40 Ja som Alchymistu nečítala, pretože hoci sa mi Brida (jediná kniha od Coelha, ktorú som čítala) celkom páčila, Alchymista ma akosi nikdy neoslovil natoľko, aby som ho chytila a prečítala. Mám radšej skor dlhšie knihy, poriadne rozvité, s desiatkami dejových línií... Ale s Coelhom sú ľudia zo zásady buď úplne paf, alebo sklamaní.
@41 neviem noo.. ja by som uz asi nic necitala.. mam rada, ked ma kniha aj nejaky filozoficky podmaz.. ale v tejto knihe ma presne naopak zaujimal dej. som sa stotoznila s par myslienkami.. a bolo to vsetko.. sa mi zdalo.. ako keby mi cez tu knihu nieco nanucuje.. taky efekt to malo noo..
@42 Samozrejme, aj ja mám rada knihy s dobrými myšlienkami, ale jednoducho musia mať i niečo viac, nejaký dej, zaujímavé postavy, ukázať mi miesta, ktoré som nevidela... Som náročná . Tieň vetra mal napríklad všetko toto vrátane super myšlienky o rozdieloch medzi zlom a ľudskou hlúposťou. Skvelá kniha.
Sofiin svet je uplne super , normalne ma to podnietilo k myslienke ze by som isla studovat filozofiu
Ja som na tom s knihami fakt biedne, ako za cele leto som precitala 1.5 knihy. Takze precitala som knihu s 4mi hrami od ibsena -nora, duchovia, hedda gabler, majster stavitel a som prave v polovici down and out in london and paris od orwela, moc dobre citanie.
Ah este nieco som citala, takmer celu priucku umelca ale tiez dost zaujimave citanie, zistila som ze moja umelecka polovica prispieva k vyhynu minkov vo vychodnej europe kedze z ich chvostov su vyrabane najlepsie stetce...
ja som prečítala Deltoru(iba prvé 4),Elyonovu krajinu(všetky),Stratený svet v podzemí,Dievčatko z krajiny drakov(iba prvé dve)...ale v lete čítam prevažne časáky...ale najlepšie bolo Podľa mňa Dievčatko z krajiny drakov-Mezzarthys...
ja som precitala od Viewegha Vybijanu.. to bola super knizka... a teraz citam po anlicky prvu cast serie nestastnych pribehov a pripravujem sa na hlavuXXII...
@zipporah Páči sa mi na tých knižkách tá prepracovanosť, hlavná myšlienka o boji dobra so zlom (kde v podstate hrdinovia neustále zisťujú že to celé nie je až tak čiernobiele a že niekedy pokus o šírenie dobra spôsobí väčšiu katastrofu než zlo a podobne) Má to dosť prepracovanú psychológiu a zároveň je to akčné. A je to mestská fantasy, takže je to fantasy ale prostredie má bližšie k dnešnej dobe ktorú poznáme. V podstate jediné čo mi vadilo bolo, že v Dennej hliadke bola väčšina knižky len debaty o tom, čo sa vlastne deje a prečo robia to čo robia... A ono to nakoniec ani nemalo nejaký hlbší význam...
P.S.: Filmy čo boli k tomu natočené boli síce natočené dobre, ale bol tam príliš pozmenený dej, vôbec som z filmu niektoré veci nepochopila a navyše oba filmy, napriek tomu že sa volali rozdielne, boli asi dve tretiny z deju prvej knihy
fíha, tak si teda prečítam nočnú hliadku, a fajn, že som nevidela ešte film, ani nechcem, kým neprečítam knihu...a thalion, už čítaš aj božích bojovníkov? lebo men sa zdá druhý diel o dosť menej akčný, ako prvý
Update : HP7 som si zopakovala aj ja, a ešte som si prečítala Posledného jednorožca, The Scent of Water, Alanna : The First Adventure, hmm a mám rozčítané : The Vampire Lestat, Villette, Hobbita po francúzsky (preto mi to aj tak trvá ), Malého princa po taliansky (detto), požičala som si kompletnú tvorbu Jane Austen, ael ako tak na to hľadím, najprv by nezaškodilo dokončiť začaté... toto je pre mňa strašne atypické, málokedy mám rozčítaných viacero kníh.
Za moje prazdniny som citala najma na dovolenke. Inac som pracovala a vytesovala sa kedy si urobim volno s knizkami.
Dovolenka:
1.China Mieville-Železna Rada,scifi+fantasy+horor=new weird,velmi sviezi novy svet nie monotne,uchvacujuci clovek ten autor,citala som uz od neho 3 kniha kazda ina ale vsetky genialne napisane.
2.Ken Kessay-Bol som dlho preč/tiez ako Prelet nad kukucim hniezdom-viem videli ste formanov film,ale tu su myslienky Nacelnika citelnejsie,postupne sa vam sam otvara a tesite a placete s nim,posledne strany som prerevala
3.Dušank Mitana-Moj rodny cintorin,Ak ste od Mitanu ešte nic necitali tak prichadzate o dlhe zachvaty smiechu,ak vas zaujima obdobie komunizmu u nas jeho diela su perfektou pomockou pre studium pocas zabavy.
4.Opium
a ked som dostala v auguste vyplatu sla som do knihkupectva a mali vypredaj kniziek z Aspektu,a za policami vo fantasy som nasla dotlac k 1.vydaniu Tezkeho Melodična od Pattcheta WOW
@61 Každý má iný vkus, našla som na internete aj recenziu na Hliadky kde autor recenzie dal nejakých 30% aj to len kvôli tomu že uznal že niektoré časti sú pútavo napísané... Ale celkovo sa mu to nepáčilo kvôli filozofickým debatám ktoré sa tam vyskytujú...
@64 Ja osobne som čítala len jednu hliadku, prvú - The Night Watch -, a popravde neviem povedať nejaký solídny dôvod, prečo sa mi to vlastne nepáčilo - nie môj štýl, dajme tomu. Zdalo sa mi, že koniec každej časti bol akýši prislabý, ale to je zrejme len môj názor. Inak to bolo pomerne originálne a filofické debaty mi vadili len spoly,pretože nie vždy som sa s nimi stotožnovala... sto ľudí, sto chutí
Hm.... zahodila som knihy typu "Tvoja do úsvitu" (hej hej, ja viem aaa siahla som po Twilight-e... Odporucam. Neviem sa dockat slovenskeho prekladu, z originalu ma uz bolia oci, co to citam na compe
mmm, práve čítam Cesta späť od Remarquea, je skvelý autor, to ako jednoducho konštatuje všetko, vžívam sa zase do sveta vojakov, takto aspoň čiastočne poznávam:/
Toto leto bolo v mojom prípade "palahniukovské" keďže som od tohto majstra satiry prečítal takmer všetko, čo som dokázal zohnať... Ale kompletný zoznam:
1. Chuck Palahniuk: Klub rváčů (100%), Zalknutí (75%), Program pro přeživší (90%), Strašidla (100%), Deník (80%)
2. Neil Gaiman a Terry Pratchett: Dobrá znamení (100%)
3. Neil Gaiman: Koralina (85%)
4. Ian McEwan: Betónová záhrada (85%)
5. Nick Hornby: Dlouhá cesta dolů (80%)
6. Arto Paasilinna: Autobus sebevrahů (70%)
7. Cormac McCarthy: Cesta (100%)
8. Stephen King: dve poviedky - 1408 (45%), Jízda na střele (80%)
prvi prispevok bol na zaciatku leta tento je na zaciatku skoly.
Citam skoro všetko možne s dôrazom na slovíčko skoro mam niejake vyhradi voči nejakím konkrétným knihám ale žáner mi nevadí žiaden (Teda pardon nebavi ma čitať enciklopedie cele, vzdy si najdem len to co ma prave zaujima ale taka naj kniha ktoru som prečital bola: David Gemell - Trója - je to triológia ja mám zatial iba dve časti Pán Strieborného luku a Hromový štít
zipporah: Záhradu vrelo odporúčam. Skvelá, atmosférická kniha o krutosti ľudskej existencie, neuveriteľným pocitom zmaru a morbidity. Je tiež dosť smutná, občas až depresívna, hoci autor to občas odľahčí humorom (aj keď čiernym, ako uhoľ). Sleduje osudy niekoľkých detí, ktorým umrie matka a oni zostávajú uprostred leta samé vo svojom dome. Je to pomerne útla kniha v ktorej sa autor vyjadruje prostredníctvom symbolov a stavia hlavne na atmosfére. Od McEwana odporúčam aj jeho knihu poviedok PRVÁ LÁSKA, POSLEDNÉ POMAZANIE
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
78 komentov
arkadij averčenko: humor pre hlupákov
rudolf sloboda:narcis
theodore dreiser: americká tragédia
ladislav mňačko: smrť sa volá engelchen
honoré de balzac: šagrénová koža
dušan mitana: koniec hry
alexander solženicyn: matrionina chalupa
david weiss: nahý som prišiel na svet
všetky dobré, hehe
V zajatí túžob
Zamatová pieseň
Nespoznaná láska
Vlk a holubica
preco preboha citam taketo "craps"??? kriste... trebalo by nieco hodnotne... ale co?
dracula,sofiin svet,male zeny, piata hora
najslabsie : piata hora
najlpsie: sofiin svet
Brida je moja prvá skúsenosť s Coelhom a páčila sa mi, je písaná dosť jednoducho, ale myšlienky sú tam pekné. Vraj sa to ale dost podobá na Čajodejnicu z Portobela, ale to neviem posúdiť, kedže som to nečítala. Ty si ktoré knihy od neho čítala?
Analýza vražda-Jed Rebenfeld
Oblek mrtveho-Joe Hill
Nočná zmena-Stephen King
Polnočný let-V.C.Anderwsova
Láska v čase prítomnem-Catherine Ryan Hyde
Mefistov klub-Tess Gerritsenová
a to ej asi všetko
@19 nápodobne
a ja citam dako pobiedne ale za zmienku stoji
Gunnar Matson - Princezna
Nicholas Sparks - Utek do samoty
obe velmi dobre, ale to druhe som necitala cele ale taku skratenu verziu lebo k celej som sa nemohla dostat
a momentalne mam rozcitane Vlani, ked som bol mlady a to je celkom fajn aj ked nejaky super velky pribeh tam neni
Maxim E. Matkin - Polnočný denník
Maxim E. Matkin - Mexická vlna
Maxim E. Matkin - Láska je chyba v programe
a potom take,ktore som nasla doma... Satinsky - Cucoriedkaren a mam rozcitanu Mlady Donc od P.Pistanka - ale nejak sa nemozem donutit k tomu,aby som to docitala
a teraz citam : bez dcery som neodisla velmi dobre to je odporucam
Coelhovky som precitala takmer vsetky, Maximovky su tiez dobre a Sofiin svet je zaujimavy
a zo slovenských som prečítala prvú stranu z nejakej keleovej-vasilkovej a tým som s jej knihami skončila... nechápem, ako tá žena dospela k tomu, že má talent na písanie des a hrôza.
Stephen King - Podpaľačka
Robin Cook - Únosné riziko
Stephen King - Zelená míľa
.. a musel som si zopakovať toto : Antoine de Saint Exupéry - Malý princ
najlepšie : The Green Mile jednoznačne
nemám čas ani čítať knihy, ani pozerať filmy, zjedla som HP7 kvôli Severusovi, Pokání bolo skvelé, nemám ho s čím porovnávať, a teraz som si všimla, že brat má toho ekonomika sapkowksého, tak si preletím prvé strany, uvidím, lebo je to nábožko, a o tom už nemám nervy čítať toľko, hlavu mám inde...a chcem toho prašeta si požičať, ale som skeptik, nechce sa mi veľmi rehliť...musím si požičať Idiota znovu, chcem sa vrátiť k záruke dobrého čítania
Suskind- Parfum
Elsnerova- Vagina monology na obale bolo, ze sa budem citit slobodnejsie.. no ale jaksi som ostala este viac mimo.. si pripadam ako v inom svete teraz asi som pozadu
Tá druhá kniha má naozaj originálny názov
noo a parfum ma celkom bavil.. ako citala som lepsie knihy to bez debaty.. a aj som cakla nieco ine.. ale tak co uz noo.. napr. mna sklamal alchymista.. do toho som tiez davala vela nadeji.. a mi to prislo take.. ako keby autor nuti svoje poucovanie.. teda aspom mne to tak prislo
Ja som na tom s knihami fakt biedne, ako za cele leto som precitala 1.5 knihy. Takze precitala som knihu s 4mi hrami od ibsena -nora, duchovia, hedda gabler, majster stavitel a som prave v polovici down and out in london and paris od orwela, moc dobre citanie.
Ah este nieco som citala, takmer celu priucku umelca ale tiez dost zaujimave citanie, zistila som ze moja umelecka polovica prispieva k vyhynu minkov vo vychodnej europe kedze z ich chvostov su vyrabane najlepsie stetce...
Christiane F.- My deti zo stanice zoo
Maxim E. Matkin - Polnocny dennik
Radek John - Memento
pred koncom skoly: Kukucin - Dom v strani
a chystam sa na Kinga...
potom Tolkien- Hurinove deti
Anna Adamova- Na lasku sa nezomiera,len to obcas boli,kurevsky
Hubert Selby Jr- rekviem za sen
a teraz asi idem citat Pratcheta...
galinka: to znie dobre, aspoň jeden dôvod napíš, prosím, prečo odporúčaš
P.S.: Filmy čo boli k tomu natočené boli síce natočené dobre, ale bol tam príliš pozmenený dej, vôbec som z filmu niektoré veci nepochopila a navyše oba filmy, napriek tomu že sa volali rozdielne, boli asi dve tretiny z deju prvej knihy
Charles Dickens: Nádejné vyhliadky
Andrzej Sapkowski: Veža bláznov
Aldous Huxley: Prekrásny nový svet
George Orwell: 1984
Miloš Ferko: Šťastie za dverami
Paulo Coelho: Pútnik z Compostely
George MacDonald: Lilith
Alois Jirásek: Na dvore vevodském
Stephanie Meyer: Nový mesiac
Arthur C. Doyle: Stratený svet
Christopher Paolini: Eldest
Erich M. Remarque: Na západe nič nové
Roald Dahl: Matilda
Washington Irving: The Legend of Sleepy Hollow
Terry Pratchet: Barva kouzel
Jozef Valiska: Lásky Vojnového zajatca
Je toho dosť, ale ešte by som chcel aspoň 5 kníh prečítať do konca prázdnin.
ja teraz čítam autobiografiu Ronnieho Sullivana
a pár týždňov dozadu to bola kniha 102 minút o páde WTC...
Za moje prazdniny som citala najma na dovolenke. Inac som pracovala a vytesovala sa kedy si urobim volno s knizkami.
Dovolenka:
1.China Mieville-Železna Rada,scifi+fantasy+horor=new weird,velmi sviezi novy svet nie monotne,uchvacujuci clovek ten autor,citala som uz od neho 3 kniha kazda ina ale vsetky genialne napisane.
2.Ken Kessay-Bol som dlho preč/tiez ako Prelet nad kukucim hniezdom-viem videli ste formanov film,ale tu su myslienky Nacelnika citelnejsie,postupne sa vam sam otvara a tesite a placete s nim,posledne strany som prerevala
3.Dušank Mitana-Moj rodny cintorin,Ak ste od Mitanu ešte nic necitali tak prichadzate o dlhe zachvaty smiechu,ak vas zaujima obdobie komunizmu u nas jeho diela su perfektou pomockou pre studium pocas zabavy.
4.Opium
a ked som dostala v auguste vyplatu sla som do knihkupectva a mali vypredaj kniziek z Aspektu,a za policami vo fantasy som nasla dotlac k 1.vydaniu Tezkeho Melodična od Pattcheta WOW
dovi dopo
..so many books
so little time..
erich segal - chlapci z harvardu
gunaar matson - princezná
norah gordon - lekárka
terry pratchatt - zemeplocha 1, 2
eva urbaníková - všetko alebo nič
romain rolland - peter a lucia
chálil džibrán - zlomená krídla
richard bach - čajka johnathan lingviston
práve čítam:
nathaniel hawthorne - šarlátové písmeno
timea keresztényiová - bez dcéry som neodišla
A. Nothomb: Metafyzika trubic
P. Roth: Everyman/Ktokolvek
I. Ruisel: Osobnost a spoznavanie
V. Klimacek: Nada ma cas
R. Sloboda: Laska
H. Murakami: Norske drevo
R. Chandler: Spanelska krev
R. Chandler: Vyderaci nestrileji
S. King: Dolores Claibornova
S. King: Hodina desu
S. King: Dievca, ktore malo rado Toma Gordona
co mi utkvelo v pamati, ostatne si akurat nespominam
najhorsie: Spanelska krev
najlepsie: Norske drevo, Laska, Dolores Claibornova
Takže?
1. Haruki Murakami- Nórske drevo+ Hon na ovcu (genialne knizky)
2. McIwan- Pokanie+ Na pláži
3. Šarlátové písmeno
4. Majster šarkanov
5. Marquez- Láska v čase cholery
6. Ostrov nekonečných lások
7. Le Guinová- Carodej zememorí+Hrobky Atuanu
8. Douglas- celý Stopárov sprievodca
Ehm, bolo toho ešte o dosť viac, len si už všetko nepamätám- ja viem, je toho strašne veľa
1. Chuck Palahniuk: Klub rváčů (100%), Zalknutí (75%), Program pro přeživší (90%), Strašidla (100%), Deník (80%)
2. Neil Gaiman a Terry Pratchett: Dobrá znamení (100%)
3. Neil Gaiman: Koralina (85%)
4. Ian McEwan: Betónová záhrada (85%)
5. Nick Hornby: Dlouhá cesta dolů (80%)
6. Arto Paasilinna: Autobus sebevrahů (70%)
7. Cormac McCarthy: Cesta (100%)
8. Stephen King: dve poviedky - 1408 (45%), Jízda na střele (80%)
Citam skoro všetko možne s dôrazom na slovíčko skoro mam niejake vyhradi voči nejakím konkrétným knihám ale žáner mi nevadí žiaden (Teda pardon nebavi ma čitať enciklopedie cele, vzdy si najdem len to co ma prave zaujima ale taka naj kniha ktoru som prečital bola: David Gemell - Trója - je to triológia ja mám zatial iba dve časti Pán Strieborného luku a Hromový štít
J. Lindsay: Dexter v temnotách
C. Bukowski: Najkrajšia žena v meste
D. Dán: Beštia
D. Dán: Červený kapitán
D. Kapitáňová: Vražda v Slopnej
všetko super a (skoro) každá z iného súdka - odporúčam všetky