si veriaci alebo ateista+Preco?
prehodnotil by si vieru keby mas nejake dokazy?
Ako reagujete na veriacich? akceptujete ich alebo sa im to snazite vyvratit nejakymi faktami ak ano +ich reakcia.
Verím v Boha a vždy budem. Aj keby mi milion ľudí dali dôkazy a jeho neexistencii, ja budem stále veriť. A viera iných ľudí ma nezaujíma. Nech si každý verí v čo chce, alebo neverí. jeho život.
Svoju vieru spájam s vedou a s poznatkami, ktoré o existencii mám a stále získavam. Neviem si preto predstaviť dôkaz, ktorý by moju vieru komplet vyvrátil, pretože vedu používam na vysvetlenie viery.
Kedysi som bol ateista a prave veda mi otvorila oci a utvrdila vo viere, ale ci existuje jeden boh, alebo ich je viac, alebo je za tym nieco uplne ine si netrufam tvrdit.
Rozhodne ale viem ze nic neni take ako na prvy pohlad vizera. Dnesna veda sa na svet pozera uplne inymi ocami ako Newton alebo Einstein. Uz len taka hmota je z velkej casti len prazdny priestor. Linearne plynutie casu je podla fyzikov iluzia v skutocnosti vraj vsetky casove useky paralerne existuju vedla seba.
My sme pravdepodobne len sucastou nejakeho vacsieho celku ktory sa riadi zakonmi a tieto zakony su velmi inteligentne. A to ze si uvedomujeme sami seba je maly zazrak lebo ani ten najzlozitejsi stroj si sam seba uvedomit nedokaze.
@rosiegrace neviem, ci ma vobec cenu to vraviet, kedze ty zi mi uz stihla ukazat, ze si sa s logikou velmi pohadala...ale neverit, ze existuje a verit, ze neexistuje su dve velmi odlisne veci.
@Rosiegrace@notme chem poukazat na to ze verit ze je boh a verit v to ze nie je diametralne odlisne. Verit znamena nieco ako slepo dufat v nieco bez vedeckych dokazov. Verit mozme v boha v snehulienku v jednorozcov. Ak nepripustame existenciu objektov bez dalsich dokazov vtedy sa slovo viera nepouziva. Je to nevyvrateny fakt.
Samozrejme. Urcite by som prehodnotila svoju vieru ak by bol jasny a nespochybnitelny dokaz o tom, ze Boh neexistuje. Tym padom, by som uz veriaca najskor nebola, pretoze by som nemala dovod. Ale urcite by som asi pokracovala v nejakej naivnej viere, ze ucenie Krista, jeho zivot a to ako sa spraval k ludom a miloval ich bez ohladu na ich minulost, farbu pleti alebo status je v tomto svete spravne a potrebne aj ked z toho nic nemam.
O svojej viere sa rozpravam len s ludmi, ktori su ochotni pocuvat a respektovat a ak su to ateisti, tak aspon ohladuplne a taktne reagovat. Ale nemam potrebu sa o tychto veciach zhovarat s ludmi, ani neviem ci som o tomto niekedy viedla nejake siahodlhe dialogy.
Kazdy z nas v nieco veri, kazdy ma nejaku predstavu vzniku zivota, o tom, ako svet funguje. Ale verit v nieco a samotna viera su dve rozdielne veci.
A ak ta viera vedie ludi k tomu byt lepsimi, tak ju budem akceptovat.
Verím vo vyšši princíp (v boha) a myslím si, že boh ako taký, je kolektívne vedomie všetkého čo kedy existovalo, existuje a bude existovať v rôznych podobách. Avšak Boh, akého ho opisuje kresťanstvo, mi pripadá ako (prinajmenšom) kus sebeckého a namysleného DEBILA, ktorého odmietam akceptovať a už vôbec nie velebiť - ako je zvykom.
Ale taktiež som toho názoru, že VIERA je veľmi dôležitý aspekt všetkých životov a že život bez nej (aspoň pre ľudí) nie je možný.
Avšak, nech si každý verí v čo chce - či už je to vedecky dokázané alebo je to jeho vlastná dogma.
Pokial mi niekto ponukne jasný dôkaz, som ochotný všetko prehodnotiť. Zatiaľ sa tak nestalo (Biblia nie je žiaden dôkaz), takže zatial stale ateista, pretože na rozprávky neverím...
som ateista pretože mi zdravý rozum hovorí že nedáva zmysel aby to bolo tak ako sa hovorí z biblie, od babiek, pana farara a ďaľších x ľudí ktorí chodia do kostola a vela krát hovoria veci ktoré nedávajú zmysel no .. veria im .. proste neverím nikomu v celých dejinách ľudstva kto vraví že existuje boh, pretože to nevie rozumne dokázať a opiera sa iba o vieru .. nie o logiku
či by som prehodnotil vieru (názor, postoj) keby veda dokáže že boh existuje ? ... nedalo by sa hovoriť o viere ale o prijatí pravdy...a pravdu by som prijal samozrejme nech už by bola akákolvek, nemalo by zmysel popierať skutočnosť
veriaci mi nevadia, rešpektujem ich pokial sa chovajú a zmýšlajú rozumne .. ak nie tak potom ich nerešpektujem ..
a je mi srdečne jedno čomu veria nemam potrebu ich konvertovať a presviedčať ... rád síce vediem filozofické debaty na akukolvek tému s kýmkolvek pretože viem že akykolvek názor ma obohacuje v niečom, ale nikdy ľudí nepresviedčam o svojej pravde, iba ukazujem iný (svoj) uhol pohladu
Verím vo všetko nadprirodzené a mám zato, že ak BOH existuje, tak je určite mimozemšťan a radšej odtiaľto utiekol
A @Padlyanjel to napísala celkom pekne a diplomaticky
Každý v niečo verí. Ja napríklad verím, že zajtra niečo vyhrám aj napriek tomu, že som nikde nestavil Som veriaci, alebo nie? Som, pretože verím vo svoju výhru
Verím všetkému čomu chcem. Som v tom prípade silný veriaci. Čomu nechcem, tak tomu neverím.
Cirkevnú vieru a náboženstvá ľudia podľa mňa vytvorili na ochranu ich samých a pre pokoj ich duší. Ale je to len môj názor.
Ja sa považujem za veriaceho, pretože verím tomu, čomu chcem. A hlavne verím v seba, bez toho by to nešlo.
Býval som ateista, dosť oduševnený ateista, potom ale časom, ako som zažíval mesiace a mesiace "temného" obdobia, prišiel zlom, chcel som niečomu veriť... modlil som sa k niečomu, čo som kedysi popieral... zo zúfalstva.
Nemusí to byť Boh (kresťanský), proste vyššia entita...
Nie som veriaci ani teraz, ale naučil som sa rešpektovať veriacich, som dokonca rád, že niečomu veria, a je ťažké vysvetliť prečo... ak niekto niekedy zažil stav že viera bola jediné, čo vás držalo nad vodou, tak pochopí, o čom hovorím.
A k vede? Veda sa nedá poprieť. A nevnímam ju ako opozitum k náboženstvu, v prvom rade. Vlastne, čo sa zdá ako protiklad má často k sebe bližšie, než by sa zdalo.
Som ateista. Myslím, že nikdy neprehodnotím vieru. To, že niekde môže niekto byť síce nevyvraciam, ale neverím tomu, kvôli motýliemu efektu. Babka sa so mnou rada háda o viere, ale ani jedna z nás sa nedá presvedčiť, tak to vždy radšej vzdáme a necháme sa na pokoji. Teda vždy po nejakom čase ju to znova chytí a snaží sa ma presvedčiť, ale to sa jej nikdy nepodarí. Takže strata času. Ale nejako sa nesnažím ostatných presvedčiť. Len keď sa chcú oni hádať. Ja sa rada hádam.
@livre na 90% som napísal presne to isté a ako som to mal rozpísané tak čítam tvoje tak som to zmazal aby som nepísal 2x to isté - plne súhlasím takto to vidím aj ja.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
27 komentov
Rozhodne ale viem ze nic neni take ako na prvy pohlad vizera. Dnesna veda sa na svet pozera uplne inymi ocami ako Newton alebo Einstein. Uz len taka hmota je z velkej casti len prazdny priestor. Linearne plynutie casu je podla fyzikov iluzia v skutocnosti vraj vsetky casove useky paralerne existuju vedla seba.
My sme pravdepodobne len sucastou nejakeho vacsieho celku ktory sa riadi zakonmi a tieto zakony su velmi inteligentne. A to ze si uvedomujeme sami seba je maly zazrak lebo ani ten najzlozitejsi stroj si sam seba uvedomit nedokaze.
Samozrejme. Urcite by som prehodnotila svoju vieru ak by bol jasny a nespochybnitelny dokaz o tom, ze Boh neexistuje. Tym padom, by som uz veriaca najskor nebola, pretoze by som nemala dovod. Ale urcite by som asi pokracovala v nejakej naivnej viere, ze ucenie Krista, jeho zivot a to ako sa spraval k ludom a miloval ich bez ohladu na ich minulost, farbu pleti alebo status je v tomto svete spravne a potrebne aj ked z toho nic nemam.
O svojej viere sa rozpravam len s ludmi, ktori su ochotni pocuvat a respektovat a ak su to ateisti, tak aspon ohladuplne a taktne reagovat. Ale nemam potrebu sa o tychto veciach zhovarat s ludmi, ani neviem ci som o tomto niekedy viedla nejake siahodlhe dialogy.
#logic #smart
dokaz mi neexistenciu spagetoveho monstra, pls.
A ak ta viera vedie ludi k tomu byt lepsimi, tak ju budem akceptovat.
Ale taktiež som toho názoru, že VIERA je veľmi dôležitý aspekt všetkých životov a že život bez nej (aspoň pre ľudí) nie je možný.
Avšak, nech si každý verí v čo chce - či už je to vedecky dokázané alebo je to jeho vlastná dogma.
či by som prehodnotil vieru (názor, postoj) keby veda dokáže že boh existuje ? ... nedalo by sa hovoriť o viere ale o prijatí pravdy...a pravdu by som prijal samozrejme nech už by bola akákolvek, nemalo by zmysel popierať skutočnosť
veriaci mi nevadia, rešpektujem ich pokial sa chovajú a zmýšlajú rozumne .. ak nie tak potom ich nerešpektujem ..
a je mi srdečne jedno čomu veria nemam potrebu ich konvertovať a presviedčať ... rád síce vediem filozofické debaty na akukolvek tému s kýmkolvek pretože viem že akykolvek názor ma obohacuje v niečom, ale nikdy ľudí nepresviedčam o svojej pravde, iba ukazujem iný (svoj) uhol pohladu
A @Padlyanjel to napísala celkom pekne a diplomaticky
Každý v niečo verí. Ja napríklad verím, že zajtra niečo vyhrám aj napriek tomu, že som nikde nestavil Som veriaci, alebo nie? Som, pretože verím vo svoju výhru
Verím všetkému čomu chcem. Som v tom prípade silný veriaci. Čomu nechcem, tak tomu neverím.
Cirkevnú vieru a náboženstvá ľudia podľa mňa vytvorili na ochranu ich samých a pre pokoj ich duší. Ale je to len môj názor.
Ja sa považujem za veriaceho, pretože verím tomu, čomu chcem. A hlavne verím v seba, bez toho by to nešlo.
Ešte stále som tu.
Nemusí to byť Boh (kresťanský), proste vyššia entita...
Nie som veriaci ani teraz, ale naučil som sa rešpektovať veriacich, som dokonca rád, že niečomu veria, a je ťažké vysvetliť prečo... ak niekto niekedy zažil stav že viera bola jediné, čo vás držalo nad vodou, tak pochopí, o čom hovorím.
A k vede? Veda sa nedá poprieť. A nevnímam ju ako opozitum k náboženstvu, v prvom rade. Vlastne, čo sa zdá ako protiklad má často k sebe bližšie, než by sa zdalo.