Ahojte Mám takú otázočku, kedže som vegetariánkou už cca 2 roky je možné, že sa mi kvôli tomu zhoršila kvalita vlasom/nechtov/pleti? Mamina má stále nejaká poznámky voči tomu ako sa stravujem a hovorí, že to kvôli tomu sa mi tá kvalita zhoršila. Bola s
@realsmileykaja clovek je vsezravec. jeho telo potrebuje ziviny z kazdej potraviny. necuduj sa, ze sa ti bude nieco zhorsovat, ked vlastnym pricinenim vynechavas zo stravy urcite veci. Teraz mozes mat vysledky v pohode, ale o par rokov ta to moze dobehnut. A ano, ja si myslim, ze kvalita vlasov/nechtov/pleti sa ti kvoli tomu mohla zhorsit.
jj vlasy a nechty sa spajaju z B12tkoiu... s udujem ze sa tito deje uz po dvoch rokoch....
kks sak ked ti chyba zinok tak sa ti to ukáže proste po týždni a nie hadzať to na absenciu masa v ejdalničku .D @method rovnako tak môžu chýbať aj extremnym neveganom, keďže Bčko všeobecne je veľmi citlivé na teploty a pri varení a processovaní sa ničí
... záleží, ako nahrádzaš mäso - mala by si prijímať bielkoviny aj živočíšne nie len rastlinné, tak začni viac jesť naprklad vajíčka alebo mlieko a mliečne výrobky, ak sa nič nezlepší, tak to asi vegetarianstvom nebude
Ak uz si vegetarianka tak musis mat velmi pestru stravu aby si ziskala vsetky potrebne ziviny.
Toto je dovod preco som pescetarian, kedze absolutne nevyhnutny B12 je velmi zlozite ziskat zo zeliny (pokial viem by si si ju nemohla absolutne cistit aby si odtial nezmila to co tam nechaju bakterie tvoriace B12) a tak som spravil vynimku a jem z casu na cas ryby. Povedal by som, ze odkedy som prestal jest maso (teda s vynimkou spominanych ryb) sa kvalita mojich vlasov a nechtov vyrazne zlepsila. Uz si ani nevidim moc sediny, ktore sa mi zacali tvorit par rokov dozadu.
Rozober si co vsetko jes a dopln to co ti chyba. Ja som takto chvilu skusal veganstvo, ale ani z daleka som neprijimal vsetko co som potreboval (tu na taiwane niektore veci proste nie su) a trvalo mi par mesiacov, kym som sa z toho dostal zdravotne.
@tommyhot Čo sa B12 týka, niektorí vravia, že v relatívne zdravom hrubom čreve ho vytvárajú nejaké črevné baktérie, takže ho nie je nevyhnutné prijímať externe; ale ak má niekto zálusk na B12 a nechce sa mu do jedenia zvierat, nevidím problém vo vitamínových doplnkoch, ktoré obsahujú húf B12.
Btw, čo všetko z toho, čo si potreboval, si nenašiel na Taiwane?
@damaris nie su tie vitaminove doplnky z criev zvierat, takze nie su vegan-friendly? Hej zdrave crevo by malo vytvarat B12, lenze ak jes cely zivot maso, tak zdrave crevo mat budes len velmi tazko takze ten skok z nevege na vege je z tohto pohladu celkom problem.
Napriklad sosovicu, fazulu v inom ako sladkom stave, neprazene neslane orechy a semena (su tu len chia seeds, ale mne sa velmi osvedcili konopne), mak na vapnik (je nelegalny) atd. Uz len z tychto veci by som vedel veselo ficat, ale bez nich je to velmi tazke preto tie ryby. Bol som cely minuly rok pescetarian a nikdy som sa necitil lepsie. Zacal som experimentovat s veganstvom a moje fyzicke aj psychicke zdravie islo do hovien...
@damaris no práve zdroje, ktoré som pozeral ja, hovorili o nevstrebateľnosti B12 z hrubého čreva, keďže cesta "hore" k tenkému črevu nie je možná. Ty ako riešiš B12?
Vitamín B12 sa dokáže vstrebať len z časti tenkého čreva zvanej ileum. To je "najnižšia" časť tenkého čreva (v poradí duodenum, jejunum a ileum), ktorá už hraničí s hrubým črevom. Len v ileu sa nachádzajú receptory, ktoré viažu B12 (tá sa nachádza v komplexe s istým glykoproteínom) a tam sa tiež B12 odštiepi z komplexu a vstrebe. Nikde inde to nejde.
Ale existujú určité domnienky, asi tak spolovice dokázané, že niektoré baktérie sú schopné emigrovať proximálne - teda akoby do protismeru hore a dostať sa tak práve do ilea, kde produkujú B12, ktorý sa dokáže vstrebať (skúmalo sa to u vegánoch). Ťažko ale povedať, koľko potreby B12 dokážu také "pomýlené" baktérie pokryť.
Inak aby som odpovedala na pôvodnú otázku - nie som nejakou extrémnou zástankyňou žiadnych alternatívnych výživových smerov, ale podľa mňa je vegetariánstvo ešte celkom zdravý a nešibnutý štýl stravovania, hlavne, ak je dotyčný vegetarián šikovný a dokáže si dobre vyskladať stravu. V opačnom prípade (a niekedy dokonca aj u šikovných vegetariánov) môže dôjsť k zhoršeniu kvality nechtov, vlasov, pleti. Ale:
1. nemusí to byť len nedostatkom vitamínu B12 (môže ísť aj o nedostatok zinku, železa - tie sa z rastlinných zdrojov vstrebávajú ťažšie a treba vedieť, ako si ich správne pripraviť, alebo o nedostatok iných vitamínov alebo plnohodnotných bielkovín). na vine môže byť aj stres alebo iné vonkajšie alebo vnútorné faktory...
2. Nedostatok vitamínov alebo minerálnych látok nemusí byť nutne spôsobený vegetariánstvom, preto ani vypadávanie vlasov a lámanie nechtov nemusí mať na svedomí iný životný štýl, môže ísť o nejakú vnútornú poruchu (napr. Addisonova choroba, nízka činnosť štítnej žľazy, vitiligo,) alebo aj keď máš gastritídu alebo vyoperovanú časť žalúdka (aj keď sa tam B12 netvorí, ale tvorí sa tam ten vyššie spomínaný glykoproteín - vnútorný faktor) a vegetariánstvo to len zakrýva.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
23 komentov
kks sak ked ti chyba zinok tak sa ti to ukáže proste po týždni a nie hadzať to na absenciu masa v ejdalničku .D
@method rovnako tak môžu chýbať aj extremnym neveganom, keďže Bčko všeobecne je veľmi citlivé na teploty a pri varení a processovaní sa ničí
Toto je dovod preco som pescetarian, kedze absolutne nevyhnutny B12 je velmi zlozite ziskat zo zeliny (pokial viem by si si ju nemohla absolutne cistit aby si odtial nezmila to co tam nechaju bakterie tvoriace B12) a tak som spravil vynimku a jem z casu na cas ryby. Povedal by som, ze odkedy som prestal jest maso (teda s vynimkou spominanych ryb) sa kvalita mojich vlasov a nechtov vyrazne zlepsila. Uz si ani nevidim moc sediny, ktore sa mi zacali tvorit par rokov dozadu.
Rozober si co vsetko jes a dopln to co ti chyba. Ja som takto chvilu skusal veganstvo, ale ani z daleka som neprijimal vsetko co som potreboval (tu na taiwane niektore veci proste nie su) a trvalo mi par mesiacov, kym som sa z toho dostal zdravotne.
Btw, čo všetko z toho, čo si potreboval, si nenašiel na Taiwane?
Napriklad sosovicu, fazulu v inom ako sladkom stave, neprazene neslane orechy a semena (su tu len chia seeds, ale mne sa velmi osvedcili konopne), mak na vapnik (je nelegalny) atd. Uz len z tychto veci by som vedel veselo ficat, ale bez nich je to velmi tazke preto tie ryby. Bol som cely minuly rok pescetarian a nikdy som sa necitil lepsie. Zacal som experimentovat s veganstvom a moje fyzicke aj psychicke zdravie islo do hovien...
Ale existujú určité domnienky, asi tak spolovice dokázané, že niektoré baktérie sú schopné emigrovať proximálne - teda akoby do protismeru hore a dostať sa tak práve do ilea, kde produkujú B12, ktorý sa dokáže vstrebať (skúmalo sa to u vegánoch). Ťažko ale povedať, koľko potreby B12 dokážu také "pomýlené" baktérie pokryť.
Inak aby som odpovedala na pôvodnú otázku - nie som nejakou extrémnou zástankyňou žiadnych alternatívnych výživových smerov, ale podľa mňa je vegetariánstvo ešte celkom zdravý a nešibnutý štýl stravovania, hlavne, ak je dotyčný vegetarián šikovný a dokáže si dobre vyskladať stravu. V opačnom prípade (a niekedy dokonca aj u šikovných vegetariánov) môže dôjsť k zhoršeniu kvality nechtov, vlasov, pleti. Ale:
1. nemusí to byť len nedostatkom vitamínu B12 (môže ísť aj o nedostatok zinku, železa - tie sa z rastlinných zdrojov vstrebávajú ťažšie a treba vedieť, ako si ich správne pripraviť, alebo o nedostatok iných vitamínov alebo plnohodnotných bielkovín). na vine môže byť aj stres alebo iné vonkajšie alebo vnútorné faktory...
2. Nedostatok vitamínov alebo minerálnych látok nemusí byť nutne spôsobený vegetariánstvom, preto ani vypadávanie vlasov a lámanie nechtov nemusí mať na svedomí iný životný štýl, môže ísť o nejakú vnútornú poruchu (napr. Addisonova choroba, nízka činnosť štítnej žľazy, vitiligo,) alebo aj keď máš gastritídu alebo vyoperovanú časť žalúdka (aj keď sa tam B12 netvorí, ale tvorí sa tam ten vyššie spomínaný glykoproteín - vnútorný faktor) a vegetariánstvo to len zakrýva.