Takže...moja rodina ma vo vegetariánstve rozhodne nepodporuje a čiastočne preto aj neznáša. Ja až revem keď musím každú nedeľu žrac mäso. Keďže naši sú silní evanjelici a ja niečo ako ateistka je to v prdelke ešte viac. Teda zlatom neprekypujeme ale ja si
tak to maso jednoducho nezjedz a hotovo. nikto ta nemoze donutit otvorit usta, dat si do nich nieco a prehltnut to. to dokazes len ty, lebo je to tvoje telo. mozu este pouzit nasilie, ale to uz mozes ist niekde nahlasit, takze moja rada je, nejedz ked nechces, mozu ta presviedcat, nutit, ale ked si tak velmi zaryta ako tvrdis, tak s tebou nepohne nic.
@poviemjakje myslis, ze toto je riesenie? pozriet si video a prestat jest maso, lebo tie zvierata tyraju? nebolo by lepsie maso jest ale sprisnit zakony a nariadenia, aby sa k tym zvieratam spravali lepsie a ich utrpenie znizili na minimum? pretoze to, ze par osob prestane jest maso utrpenie zvierat velmi neovplyvni.
@atropabelladona to sa nedá čo ty hovoríš. Nedá sa nekŕmiť nasilu sliepky, nezobrať kravám ich teľatá, aby ich mohli dojiť, nedá sa ich neprepravovať, atď.
@lowinqa ja som tiez vegetarian, a rodiaci mali tiez s tym problem, ale ja som ho nejedol, a potom som si zacal robit jedlo sam, aby som ich uz nemusel pocuvat...
ked maju problemi, vysvetli im ze krestanstvo vzniklo len zlym prekladom zo zidovskeho nabozenstva a podla zidou jezis neni mesias v ziadnom pripade
@mrjimmy bezne sa robilo ze tela bolo z mamou niekolko mesiacov a podobne len potom spravili fastfood a dopyt bol vacsi ako ponuka. a sliepka sa nikdy nekrmi nasilu, jedine hus
@mrjimmy aj vo velkych chovoch. teda teraz uz sa take nieco nerobi, ale postupne sa k tomu zas dostane. a Nasilu sliepka sa nekrmila nikdy mozno maximalne tak na dedine aj to pochybujem
i ja som vegetarianka (no sem tam zjem nejaku rybu - tak raz za 2 mesiace ,ked je v jedalni ) a jednoducho ,ked ho nechces jest, tak ho nejedz, nie je az take nutricne dolezite ,pokial si to vykryjes napr.vajciami,sojou, mliecnymi vyrobkami,strukovinami....prave naopak, dennodenna konzumacia skor prispieva k zvysenemu riziku vzniku rakoviny hrubeho creva (mozes tym rodicov postrasit,ak chces) ...mne doma nerobili nejake extra problemy, sem tam hucali, ze je to dolezite, ale kedze som bola stale zdrava, tak to nejako nesilili...a tiez som si od cca 12 rokov zacinala varit sama.
@mefistofel no mne sa vidí, že som taký nejaký záber videl niekde. V každom prípade je x prípadov, kedy je tým zvieratám spôsobovaný neskutočný stres. Videl som ako naháňajú napríklad v austrálií dobytok vrtulníkmi. Tie kravy museli byť strachmi bez seba. A v každom prípade končia zabitím čo už naozaj sa asi nespraví zákon, že budeme čakať kým zomrú prirodzenou smrťou
a este by som chcela dodat, na margo toho zbytocneho zabijania zvierat...je jasne, ze z jedneho dna na druhy sa ho ludia nevzdaju, no budu ho do buducna musiet aspon obmedzit,lebo bude coraz drahsie...namiesto toho, co sa zbytocne zabera poda na pestovanie krmiva pre zvierata,kt. budu zabite , by sa mala ta poda radsej vyuzit na vypestovanie krmiva pre ludi....a chov na maso vyrazne obmedzit...budeme k tomu casom dotlaceni
@mrjimmy keby nahodou nevies, tak sliepky vacsinou sa len paralizuju elektrinou a potom sa im prerezie krk a necha sa vykrvacat este zaziva, teda musi srdce bit aby mohla krv tiect rychlejsie
tiež som v mladšom veku veľmi ,,rebelovala,, a nejedla som mäso...skončila som v nemocnici...nikdy viac som sa s takýmto niečím nepohrávala..nestojí to za to.
@lowinqa nuž, človek drahý, tvoji rodičia sú podľa všetkého kardinálni arogantní namyslení bigotní zaslepení nahlúpli nahluchlí neempatickí nerozmýšľajúci kokolesíkovci hoviaci si vo vlastnom vševediacom egu, ktorí do teba budú ondiať vždy vtedy, keď budeš konať v rozpore s ich primitívnou predstavou o svete.
takto to je, taký je stav vecí a najbližších 5-6 rokov, kým sa nevyteperíš z tamtoho ich sídla, budeš mať ťažké časy.
žiaľ, pokiaľ nie si ultrageniálna osoba, nejestvuje ničové nič, ktoré by s touto situáciou mohlo pohnúť.
(a priprav sa, že tvoj otec bude skoro určite každý druhý deň volávať tvojmu prvému priateľovi s oznamom, že ho na ďalší deň prerazí sekerou.)
@ridgeback@moonbeam mala som 14 rokov.. takéto deti sa stále vyvíjajú, rastú a potrebujú milión pecto živín a všetkého...mäso si môžeš kompenzovať hocičím...ale nie v takom mladom veku keď potrebuješ všetko a ešte aj dvojnásobne...takže pre toto ... podľa môjho názoru nie je vegetaríánstvo zlé...ale až v dospelosti...keď človek vie čo a ako...
@blueffect človek veru ani nie je uspôsobený na konzumáciu mäsa čoho dôkazom sú mnohé choroby. Lev (mäsožravec) nebude mať nikdy upchaté cievy. Všežravece sú napríklad psy, alebo medvede. To že ľudské telo dokáže využiť rôznu potravu ešte neznamená, že je na jej dlhodobé užívanie prispôsobený
@mrjimmy takze vies dokazat, ze mnohe choroby suvisia s konzumaciou masa? ako napr. upchatie ciev? keby suviselo upchatie ciev s konzumaciu masa, vacsina populacie by mala upchate cievy. clovek je vsak plne usposobeny na prijimanie masa.
@mrjimmy tieto veci sa predsa nedaju zovseobecnovat to ze to niekomu nic neurobilo neznamena ze druhemu nemohlo. Mozem ta absolutne ubezpecit ze problem nebol aj inde . Ja vegetarianstvo neodsudzujem za mna nech si kazdy je co chce. Pisala som cisto len moju skusenost
@blueffect no dobre...keď myslíš Ale pochybujem, že keď v 60tke dostaneš infarkt tak ti doktor odporučí jesť viac mäsa a masla a mlieka Samozrejme netvrdím, že choroby sú len z jedenia toho čo jesť nemáme. Ale nechcem ťa prehovárať čo máš jesť...ale to, že sme plodožravci je proste fakt aj keď sa na hlavu postavíš
@beaurebelle ja viem, že neodsudzuješ...to by som si nedovolil tvrdiť Ale myslím, že tieto veci sa veru dajú zovšeobecňovať, keďže nie si iný živočíšny druh (aspoň predpokladám )
@mrjimmy a ja zas pochybujem, ze mi povie, aby som nejedol ziadne maso. o tvojej odbornosti vsak uz nepochybujem. je jasne, ze vobec netusis, ako posobi maso na telo. a k tomu, ze sme plodozravci mozem povedat len tolko, ze zo samotnej definicie slova "plodozravec" ja jasne, ze plodozravec je zivocich, ktory sa zivi konzumaciou plodov. clovek sa konzumaciou plodou nezivy, nie je teda plodozravec.
@mrjimmy to ze sme rovnaky zivocisny druh ( ako pekne povedane neznamena ze mame rovnake travenie, potreby a neviem co vsetko...chapes kazde ludske telo reaguje inak na mnozstvo veci... moje proste toto nezvladalo a niekoho moze ako nic...to je proste fakt nemozem ani teraz povedat ze by som sa nejako prezierala masa..je pravda ze radsej mam zeleninu, ale viem si dopriat aj poriadny rezen ako nic
@beaurebelle ja len usudzujem z toho ze si skoncila v nemocnici ked si nejedla maso lebo maso obsahuje najmenej vyzivy oproti jedlu rastlineho povodu typujem: to ze ty si jedla maximalne tak chleba z dzemom tak to si bola urcite podvyzivena co sa tyka vitaminou atd.... keby si jedla normalne ovocie, zeleninu, pripadne strukoviny tak nemas sancu skoncit v nemocnici uz len kvoli comukolvek, lebo toto je zdrava strava ktora ti sposobi to ze budes jedine zdrava....
vsak aj rakovina sa lieci zeleninou(aj ovocim ale menej) a vysledok je 60% vyliecenych pacientov oproti chemoterapii co je 30%
@beaurebelle no ja si myslím, že sa ti nedostalo vhodnej kombinácie zeleniny a ovocia a vody, ale to nechám tak, lebo o tom sa tu môžme dohadovať naveky
@mefistofel zle tipuješ mozem ti povedat ze som jedla strukovinu, soju, zeleninu, ovocie dokonca takmer vsetko domace zo zahrady a vobec vobec nie malo a aj tak to dopadlo ako to dopadlo ako som uz pisala vyssie nech si ludia jedia cokolvek mne je to uplne sum a fuk pisala som len ako som dopadla ja
@daeviant vyskumi? pripadne ked sa jedna o tu rakovinu, tak napriklad to bol vyskum niekolkych doktorov v 40rokoch 20storocia ale boli zavrazdeny po tych zverejnenych vysledkoch a iba pred niekolkymi rokmi sa obnovilo toto liecenie ale len v mexiku v niektorych statoch je taketo liecene povazovane za tazky zlocin tresta sa horsie ako vrazda.
@beaurebelle ale ak je ako vravíš a zas počul som už častejšie takéto skúsenosti, tak je to pre mňa niečo na zamyslenie. Je tu asi nejaký problém, ale osobne teda odmietam možnosť, že ľudia nie sú schopní prežiť, len z konzumácie plodov To je podľa mňa proste ako keby tiger nebol schopný prežiť z ulovenej koristi Ale nejaký problém tu asi bude. A napadá ma tá možnosť, že ľudia už strašne dlho konzumujú mäso a že za ten čas sa niektorí mohli natoľko zmeniť, že náhly prechod nie je možný...maybe.
@daeviant nemusis, ale fakt ze americky doktory v mexiku liecia rakovinu z 60% uspesnostou co pri chemoterapii je 30% a vacsina pacientov aj tak do 5rokou zomrie aj po vylieceny (casto kvoli zlyhaniu imunitneho systemu pripadne sa rakovina vratila spat a podobne) je znamy fakt za to ze nic necitas a nevies to je tvoja chyba
@mefistofel ja citam neboj,ale nevedel si mi ani povedat odkial mas tie cisla a co, to nie je moja chyba. a myslim ze v dnesnej dobe by bolo tazke take info ututlat, a ja nikde nevidim radostne pochodujucich exrakovinakov rozdavajucich zeleninu ako naky bozsky liek. a kolko liecenych zeleninou zomrelo po liecbe si nedal tiez...
@daeviant ja mám knihu "Zázračná detoxikácia" od doktora Roberta Morse a ten tam tvrdí, že pomocou prijímania tepelne nespracovanej stravy vyliečil každého okrem tých, ktorých choroba už bola v nevyliečiteľnom štádiu a tých, ktorý sa vyliečiť nechceli. Možno, keď si ju prečítaš zmeníš názor. Vieru však zmeniť ťažko. Bola by to na prd viera, keby sa dala ľahko zmeniť
@daeviant vitaminova liecba neni ako chemoterapia, chemoterapia s tym ti odchadza komplet imunitny system, pri vitaminovej liecbe tak tam ti rakovinu vylieci prave tvoj imunitny system ktory nezlyha ako u chemoterapii
@mrjimmy o surovej strave som aj ja cital, tam som nieco ako ze staci prijat 51% surovej strave oproti tepelne upravovanej ze to staci na to aby sa nespustal v tele (uz neviem presne co nieco ako ochrana bielimi krvinkami proti skodlivinam nieco takeho)
@mrjimmy ano, lebo ludsky imunitny system je tak silny, ze nieco ako rakovina a podobne choroby neni saca aby clovek dostal, pokial ten imunitny system neni zoslabeny a v tejto dobe ho ma skoro kazdy.
@mrjimmy chlorela, zeleny jacmen, spirulina a podobne su dobre na prekysleny organizmus. okrem toho ze tieto latky zbavuju kyslosti organizmu, posobia aj detoxikacne.
ako som niekde cital pekny clanok, nieco v takom style ze je jedina choroba a to je prekysleny organizmus, ine choroby su neni, to su len nasledky prekysleneho organizmu.
@mrjimmy no cekol som si toho "doktora", ma v ponuke vytazky zo zvieracich zliaz...to ti jak vegosovi neprekaza? a este k tomu ma aj nadvahu jak vidim, fajn. a 250 dolarov za konzultaciu je v pohode ked je taky dobry, so svojim titulom z Brantridge University of Sussex, ktora ani akreditacie nema. a toto ma fakt rozosmialo:
“You shouldn’t eat different types of fruit in the one meal, each fruit has it’s own level of consciousness, so when you eat different types of fruit at the one time you get ‘confused in the mind’” - Dr Morse - takze zjem jablko a pomaranc a budem blizsie k cvokhausu?
Ked jeho metody tak funguju, preco nie su mainstreamove? Zabila by ho Velka Pharma? alebo by boli vystavene prieskumom a to by mohol byt problem?
@mefistofel furt si mi neopdovedal kolko pacientov liecenych surovou zeleninou zije dalej a hlavne kolko. a ze neexistuje ziadna choroba len kysly organizmus...AIDS, pneumonia, tyfus mam pokracovat? a imunitny system neni ziadni terminator, ci ty si asi dokotor, alebo citas viac jak ja co?
@daeviant v jednej kapitole tam je aké potraviny a ako kombinovať a je tam aj mäso. Ale nie preto, že by ho odporúčal, ale pretože to píše aj pre ľudí, ktorí nekonzumujú iba surovú stravu. A nevadí mi, že nenúti ľudí byť veganmi. Ani ja nenútim iba hovorím čo si myslím.
A s tým jablkom a pomarančom...nie k cvokhausu, ale môže to spôsobovať depresie, zlé nálady, hnev atď. Myslím, že je normálne, že potrava vplýva na duševný stav človeka. Je známe, že banány sú napríklad dobré na depresiu. A to, že študoval na škole, ktorá teraz vraj nemá akreditáciu ako tvrdíš...neviem či je to pravda...budem ti veriť...ale to neznamená, že on nemohol poriadne študovať a stať sa ozajstným odborníkom aj keď možno pre teba s podradným titulom. Okrem toho písal, že sa učil od rôznych ľudových liečiteľov, ktorí sú dnes považovaní skôr za šarlatánov ako za doktorov, ale budiž.
A prečo nie sú mainstreamové? Chcel by som vidieť tie spoločnosti zarábajúce na rôznych liekoch a doplnkoch do stravy (ktorá je pri tom úžasne perfektná sa zdá podľa vás) ako začnú tvrdiť, že ich produkt je vlastne zbytočné, lebo stačí jesť surovú stravu
@mrjimmy a @daeviant viete co to znamena vlastne prekysleny organizmus? Nacrite trosku do fyziologie a potom to pochopite ze je to uplna hlupost a dobre spojenie slov, ktore namotava ludi, ktori nie su v tom doma...
@daeviant aj logicky sa da asi uvazovat... ked po chemoterapii zomrielaju ludia na to ze im zlyha imunitny system a po vitaminovej liecbe maju ten imunitny system uplne zdravy tak asi kolko ludi to moze byt?
a este co sa tyka prekyslenia organizmu, tak ked ma clovek prekysleny organizmus tak sposobuje aj zoslabnutie imunitneho systemu len tak mimochodom okrem ineho.
@poviemjakje jeden clovek to zmenit nedokaze, to je jasne, ale plno ludi radsej prestane jest maso a zacne si zakryvat oci pred tym co sa deje a nic tym nevyriesia. prestat jest maso je prvy krok, potom by bolo na mieste urobit dalsie, zakladat organizacie, nahlasovat vinnikov a aktivne sa zapajat. lenze naozaj, vacsina ludi si povie, ze nebudem jest maso a tam pre nich zaujem o prava zvierat konci. robia to len kvoli sebe, aby sa citili lepsie, ze oni s tym nic spolocne nemaju. ale zvieratam sa tym nepomoze.
@atropabelladona Takeho cloveka nepoznam ani jedneho. Skor som sa stretla s tym, ze oci si zakryvaju ludia, co ho jedia, povedia si ''je mi to luto, ale mäso aj tak jest neprestanem, lebo mi chuti'' a bodka.
Ved sa robia rôzne peticie, co ine mozu robit? Aj ked ich ucinnost je skoro ziadna. Minule som sa rozpravala s nejakymi aktivistami, co uz niekolko rokov (fakt si nepamätam kolko, ale bolo to dost) zbierali podpisy proti klietkoveho chovu sliepok. A zmena prisla len nedavno, a to len vdaka EU, takze tie peticie im boli nakoniec nanic. (aj ked to, ze tym sliepkam pridali par centrimetrov naviac a vystlali im klietky im nijako vyrazne nepomohlo, ale o tom by sa dalo pisat inokedy...)
Problem je podla mna najviac v neinformovanosti obycajnych ludi, ktori si ani neuvedomuju, ako tie zvierata ziju, nikdy si nepozru tieto videa, lebo vedia, ze to bude nechutne ale nikdy nepochopia ako velmi, pokial si to nepozru. A este k tomu je to uplne zbytocne utrpenie
aj odo mňa by rodičia chceli aby som jedla mäso a vajcia a syr a tak .. a čo robím? ignor.. proste nezjem niečo čo nechcem.. vzdala som to s vysvetľovaním.. oni ma proste nechcú počúvať, tak nebudem počúvať ani ja ich
@veronika638 Ani by si neverila ako je mäso dôležité moja najlepšia kamarátka odkedy neje mäso sa jej neuveriteľne zhoršila pleť, vlasy jej padajú po chumáčoch a pribrala 7 kilo z toho, že stále žerie pečivo, a zemiaky...
A okrem toho, na každom vegetariánovi je vidieť že neje mäso, aj keď oni si to neuvedomujú
@lowinqa aj napriek tomu čo som napísala nikto nemá právo ťa nútiť jesť niečo čo jesť nechceš, proste sa zatni a kašli na nich a s tým ateizmom takisto, nikto ti nesmie nasilu cpať svoj názor!
@mrjimmy to nie je len pre teba, ale pre vsetkych, co by ich to zaujimalo alebo o tom dokonca ani nevedia.
@poviemjakje tak ja napr. nejem maso uz od svojich 12 rokov, ale zivocisne potraviny typu - vajcia alebo syr jem, pretoze je kontraproduktivne si poskodzovat zdravie v mene zachrany, ktora sa mojim cinom ani neuskutocni. zabijanie zvierat samo o sebe nie je az take zlo, lebo clovek bol na to stvoreny - aby lovil a najedol sa. horsie su tie zivotne podmienky pred tou ich smrtou, ale to je skoro nemozne zmenit. obycajny clovek je skoro bezmocny..
@atropabelladona Ved ja ani neodsudzujem jedenie mäsa, ale to ako tie zvierata zbytocne tyraju. A to sa nikdy nezmeni, lebo ludia to nechcu vidiet.
@candy36 To ma za to ze je p*coviny. Moje dve najlepsie kamaratky su skoro odmalicka vegetarianky a nie je to na nich vobec vidno. Praveze vyzeraju dost dobre
@50 nie si si vedomí ake hluposti hlasas. maso obsahuje vsetky esenciálne aminokyseliny v jednom balicku (cize aj plnohodnotne bielkoviny ktore vie organizmus najlepsie vyuzit)tv ktorom mas pribalene aj zinok, zelezo, selén, vit B, a dalsie latky, aj tie tuky - aj tie clovek potrebuje
plus uspesnost chemo 30percent su hlasky ktore neobstoja. kazdy druh rakoviny ma inu percentualnu uspesnost.
ja ti to poviem tak ze raz za cas podla mna clovek to maso potrebuje ale to by bol prirodzeny kolobeh keby kazda rodina jedla raz za tyzden maso ale na tomto svete sa to prehana a skoro kazdy den sa to je ... mne je tiez luto zvierat ale raz za cas to proste treba ... sme proste silnesji zivocich ktory dokaze "ulovit" tu korist v podobe zvierata a tak to ma byt ale ludstvo to prehana a zabija miliardy zvierat zbytocne a to je smutne
Ak máš starších súrodencov spýtaj sa ich. Ak nie tak na to budeš musieť prísť sama.
Čo sa týka vegetariánstva. Príprava aj cena mäsitej stravy je drahšia ako príprava vegetariánskej stravy. Takže by som skúsil ich presvedčiť že tebe mäso nemusia kupovať a nech ti radšej kúpia zeleninu akú chceš. Môžeš sa ponúknuť že občas budeš variť ty. Prípadne dobrým kompromisom je podľa mňa ryba.
@keylie pravda...obsahuje. Ale neobsahuje enzýmy vďaka ktorým môžeš potravu tráviť. A fakt je, že žiadna zelenina, ani ovocie ani strukovina ani nič neobsahuje všetko pokope ako mäso, ale pri ich kombinovaní už áno
Ja som vegetariánka už viac než polku mojho života ... tj cca 11 rokov ... Začiatky boli ťažké, keďže som mala len cca 10-11 rokov. Plač každý deň, keď ma nechceli pustiť od stola, kým to nezjem to si pamätám do dnes
A moja rodina to doteraz tak chápe /nechápe mamka sa s tým zmierila a uz roky rokúce mi varí zvlášť, aby mi nič nechýbalo (vitamíny, železo atď ...) . Ocko ako by to ignoroval Vždy sa ma ešte stále spýta či nechcem kurča apodobne, a ja sa len zasmejem (občas rozmýšľam či si len nerobí srandu)
Priateľ (s ktorým sme už viac než 5 rokov) to konečne pochopil, najprv ma chcel naučiť jesť mäso lebo sa o mna bál, ale aj teraz keď vidí, že mám dobré výsledky (chodím na kontroly krvy a tak) tak ma rešpektuje.
Je to podľa mňa aj tažké, mnoho ľudí ťa nebude chápať (ani ta nebudú chcieť pochopiť), ale veď to nie je problém Ľudia, na ktorých ti záleží,ťa skôr či neskôr pochopia, ostatní ťa nemusia trápiť
Keby sme mali jesť trávu, máme 4 žalúdky a prežúvame. A keďže sme takí hlúpi, že sme nepochopili, že okrem nás sa mýlia aj primáty a mačky a prasatá a iné všežravce, tak aj my stále jeme mäso. Ale sme hlúpi, čo? Keby som skončil bez jedla niekde v prírode, tak si pôjdem niečo uloviť. Ale Vy v pohode môžete skúšať nejaké random bobule, či čo, alebo čakať do jesene, až Vám vyrastie mrkva.
Trinásťročné dievča ako odborník na výživu nás o tom presvedčí.
Nothing to do here (flies away)
Kurňa, @willbebetter idem s Tebou, urobila si mi chute.
Jo a na adresu hlúpeho argumentu, že "pozri, čo robia s tými zvieratami" musím povedať iba: hold, je nás 7 miliárd, takže nejako sa nakŕmiť musíme. Humánne chovaj svoje zvieratká a zjedz ich, až umrú prirodzenou smrťou...
Aj tomu Levovi by bolo jedno, či Ťa zabije humánne, alebo nie, ak má hlad. Ešte som v prírode nevidel, aby sa niekto zabíjal humánne. Čo Vám to tu drbe ľudia??? Ako myslíte, že v prírode majú tie zvieratá aký život? Väčšina sa ani dospelosti nedožije. A denne bojujú o prežitie. Proste sme na vrchole evolučného rebríčka.
@mrjimmy neviem neviem ale zda s ami ze prave vlaknina obsiahnuta v zelenine a ovoci je nestravitelna a pokial viem trávice enzymi mam pritomne v svojom creve a zaludku , takze ich absolutne nepotrebujem mat v potrave .... vsetko nie a uz vobec nie v takom mnozsteve a potrebnom pomere.
@ink presne tak ked vidim nejaky dokumentrny film zo zvieracej rise tiez je mi zle a tiez nadavam na tych bezcitnych levov, alebo vlkov co trahju to bezbranne zvieratko ... ale tak to proste je , zivot je tak urobeny , je kruty. samozrejme som za zrusenie tych velkofabrik a za navrat k mensim chovom kde zvierata tak netrpia a nie su tirane
@keylie áno...a aj v ústach a kadetade inde... Ale potrava ktoré tieto enzýmy obsahuje by mala byť ľahšie stráviteľná. A vláknina teda určite nestráviteľná nie je
@mrjimmy ano vlaknina je dolezita vec ... napriek tomu maso trávim, nehnije v creve, ak sa aj nieco nestrávi vyluci sa to stolicou a nehnije, maso sa ale trávi a aj sa z neho látky vstrebávajú lepsie ako z tych istych latok obsiahnutych v zelenine ... mier s Tebou
Ocovi je to pomerne fuk, lebo si myslím, že mi dokáže do očí povedať že ma nemá rád. Mama so starkou sa o mňa stále starali keďže som bola väčšinou na hranici života a smrti a som im za to aj patrične vďačná ale mysím si že až také veľké právo ovládať môj život nemajú. Ja od mala milujem zvieratá. Do 10 rokov mi nevadilo že jem mäso ale posledné roky je to hrôza. Keď som bola 9-12 ročná v škole ma šikanovali a jediní s kým som sa cítila dobre boli zvieratá.
Pár týždňov dozadu mi zomrel psík ktorého som mala od narodenia takže som na tom dosť zle ale tá zarytosť ma neprechádza. Priznávam že som tvrdohlavá. Riadim sa mojím mottom: Tresni hlavu o stenu za svoj názor. Je to však zlé lebo nechcem štvať rodinu ale ani seba. Minule som pozerala video ako v Číne za živa sťahujú psov z kože ako pri tom kňučia-tak mi zle bolo že som sa povracala. Potom keď som videla ako zabíjajú kurčatá-no ešte horšie. Akurát vtedy bola nedeľa a mama ma zavolala jesť kuracie stehno. Nedokázala som ho zjesť. Neviem fakt čo s tým.
@lowinqa Lowinqa aj mne je to luto , to strahavanie koze zo psov j asi skor koli kozuchom, a tie fabriky je to nieco hrozne. ale tym ze prestanes jest maso nic nezmozes, nic sa nezmeni, tie zvieratka tam budu aj tak dalej trpiet. potrebne je bojovat za male farmy a za zrusenie velkpopredaja masa, pretoze ludia budu maso jest vzdy a takymto sposobom sa to proste nepodari zastavit. myslim ze Tvoji rodicia Ta do toho nutia lebo Ta maju radi a zalezi im na Tebe. skus aspon jedavat mäso aspon kym uz nebudes mat zastaveny vyvoj a potom sa mozes dat na vegetariansku stravu, len ju musis dodrziavta rozumne a tak aby Ti nic nechybalo cize si budes musiet davat pozor. ale pre vyvijajuci sa organizmus to nie je moc vhodne. ja som dlhu nejedavala na Vianoce kaprov lebo to boli moji kamosi ked plavali vo vani. este stale kaprov nejako moc nemusim ale uz som ich par krat ochutnala za poseldnyh 5 rokov.
@ink jezismarja, lev utoci na hrdlo, to je najrychlejsi sposob zabitia, to vazne chces porovnavat s tym ako ludia davaju napr. kravam elektrosoky, potom ich podrezu a cakaju kym vykrvacaju a neraz sa tie kravy pocas toho zobudia? a to ze sa zvierata nedoziju dospelosti, ale aspon si ziju volne v prirode porovnavas k tomu, ako ludia chovaju prasata v tesnych klietkach, kde sa ani neotocia, kde ziju vo svojich vykaloch cely zivot a prasata su nahodou velmi inteligentne zvierata, inteligentnejsie nez psy, a su od prirody cistotne a ludia ich takto nutia zit neprirodzene.....
to, ze je nas 7 miliard nas opravnuje ich zbytocne tyrat?? Sorry ale to tvoj argument je blby. Ved nech ludia jedia mäso, ale preco sa musime takto spravat? Naco tie zvierata zbytocne tyrat? Vidno, ze nemas sajnu, ako to tam vyzera... hlavne, ze sa tu ohanas evolucnym rebrickom.
Ludia na vrchole evolucneho rebricka, a pritom sa castokrat spravaju horsie jak zvierata.
Lev útočí na hrdlo, ale z kravy pomaličky urezávame za živa to mäso, že? Ako humánnejšie chceš zabíjať? Nejaká eutanázia vysokou dávkou morfia? Ale platiť dvakrát toľko za potraviny by sa Ti už nepáčilo, že? To nejde iba o mäso. To potom idú ceny všetkého hore. Jaj, obetovať nejaký iFón, či inú chujovinu, to už si hneď každý rozmyslí, že?
@candy36 no nieco o tom,ze sa v pohode da zit aj bez neho viem, studujem medicinu a raz na prednaske sme mali aj tieto novodobe smery v stravovani ( od veganstva az po vitarianstva) a profesorka fyziologie sa k vegetarianstvu vyjadrila tak,ze nie je nebezpecne,pokial nie su uplne vylucene zivocisne bielkoviny (rozumej napr.vajcia) ...s tymi veganmi je to horsie, ale tak ziju aj ti nejaka... a co mne nejde do hlavy , taki vitariani tiez sa nemaju najhorsie...ale na to by som sa ja osobne nedala...ani by som to neodporucala niekomu kto zije na slovensku, skor to viem pochopit u tych co ziju niekde v rovnikovom pasme, su tak nauceny od malicka...pre organizmus je dost sok,ked s tym clovek zacne neskor a hlavne toto ovocie resp. zeleninu co na slovensku mame by som urcite nejedla bez nicoho cele dni...da sa z toho otravit ( skusenost znamej jednej znamej ) - lebo to su same chemikalie...ja zastavam nazor vsetko s mierou...mne maso vyslovene nechuti, tak naco ho jest...no a tazko povedat ,preco mi nechuti,ci kvoli tej konzistencii alebo kvoli tomu ,ze mi je luto jest zviera...tko
@veronika638 ano da sa zit, mas pravdu ze v dospelosti laktovo vegetariani mozu uplne v pohode zit. ale pozri si knihu Fyziologia kamil Javorka str.338 - konzumácia prevazne alebo výlucne rastlinnej stravy predstavuje aj iste zdrav. riziká, kt treba posudzovat najma so zreelom na vývojové stadium, vek a funkcnu aktivitu cloveka. Pretoze clovek je omnivor, moze ho vegetarianska strava v urcitých konkretnych prípadoch poskodit. V období rastu a dospievania, teda pri zvýsených nárokoch organizmu na energiu, bielkoviny, vitamíny a minerálne látky, sposobuje vegetarianska dieta (najma veganska) zdravotne problemy. Esenciálne zlozky výzivyv rastlinnej strave bud chýbaju (vit D, B12, vyssie nenasýtene mastne kyseliny, taurín)alebo sa v nej nachádzaju v mensom mnozstve (esenciálne aminokyseliny, karnitín, vápnik) prípadne sa z rastlinných zdrojov horsie resorbuju a utilizujú (zelezo, vápnik, zinok).
Bielkoviny, kt su zakla stav.prvkom sa sice nachadzaju aj v rastlinách, no ich kvalitatívne zlozenie a vyuzitelnostv organizme v porovnaní so zivoc. bielkovinami je nizsia.
U deti s vegetarianskou vyzivou je casty nedostatok zeleza- retoze z rastl stravy sa ho resorbuje menej ako zo ziv.zdrojov.okrem toho resorbciuzeleza brzdi kys.fytová z obilnína zo sojovych produktov. moze sa zistit aj znizena hodnota koncentrácie zinku, kt s anormalne prijima zo ziv. zdrojov.deficit zinku je rizikovým faktorom v gravidite a pocas laktácie a následne aj u dojciat vegánskych matiek . (doplním ze pri gravidite nastava aj nedostatok cholesterolu , z coho mozu dietatu vzniknut vyvojove poruchy- kedze aj cholesterol je sucastou zdravych buniek).
Pre dospelých laktoovovegetariánovlaktovegetariánov, kt konzumuju mlieko, vajcia, mliecne vyrobky, neznamená takato vyziva nijaké resp. len velmi male riziko.
- vynechala som poznamky o veganoch. takze dievca viac studuj a citaj knihy, a hlavne pocuvaj na prednaskach pozornejsie ked chces davat rady detom
@ink ja platim tolko za potraviny, nejem mäso tak casto ako osatatni a ked uz tak z fariem, a ifon nemam
keby sa konzumacia mäsa aspon obmedzila, tak by si ho ludia mohli dovolit kupit aj za drahsie a to co sa vypestuje pre chov zvierat by sa rovno mohlo vypestovat pre ludi, tak o akom zvysovani hovoris?
Chcem založiť aj skupinu vegetariánov aby sme mohli uplatňovať svoje názory a ukázať ľuďom čo nevedomky robia, ale bývam v dedine v ktorej zistili na čo je oheň,
@keylie...z tej knihy som sa ucila....neviem naco mi tu robis prednasku cislo 2- hadam som povedala, nieco co neplati? jasne som napisala podobne veci ako si tu odrecitovala ty...ze ovolakto a laktoveget. su ok, vegani uz menej, ano ,je tam vyssie riziko nedostatku , ale nepodcenovala by som to ani by som nehovorila basnicky o amk,lebo tie su o tom,ze zivocisne bielkoviny ich obsahuju vsetky esencialne a z rastlinnych je soja ta naj, lebo jej k dokonalosti chyba len jedna, to vsak neznamena ,ze ta jedna sa neda ziskat z niecoho ineho...lebo jedna vec je teoria, druha prax a taky clovek moze byt uplne zdravy aj ked konzumuje takuto prisnu vegansku stravu,ved vo svete ich nie je malo...ale ja jej zastancom nie som,lebo treba v tom byt profik a vediet co a ako skombinovat,naco si dat pozor a to nie kazdy vie ....detsky vek je specificky, narocnejsi,ale na vlastnej skusenosti mozem povedat,ze som maso nejedla od 5 rokov ( neratam parky raz za uhorsky rok, ale uz aj s tymi som prestala pred cca 10 rokmi, i tak to je skor mucny vyrobok )...staci mozno suplovat zelezo podla KO ,ja som mala akurat s tym problem ( podotykam,ze ked som si nedavala pozor na skladbu jedalneho listka a dominovali v nom sacharidy...) alebo je podla teba lepsie robit decku traumu z toho,ze musi jest maso, ak ho z neho vyslovene napina? ja som sa preto bala chodit do skoly ...
@veronika638 dospelý vek ... o tom si sa nezmienila to je dost dolezity detail ... aj anorekticky napina z jedla ... nutit nie ale normalne jej to vysvetlit ... to by mali hlavne jej rodicia a mozno by v tomto pripade dokazal pomoct psycholog
presne teoria je ina ako prax a to palti hlavne pre teoriu vegeteriasntva
. prejavit sa mozu problemy aj v starsom veku napriklad na kostiach. a okrem toho kazdy organizmus je iny takze co si mozno ty zvladala v poriadku nemusi zvladat iny, aj ked sama hovoris ze sa nieco dostavilo
nechcela som Ta poucovat len to uviest na spravnu mieru (hlavne ked si sa zmienovala o tom ze si medicka)
@keylie i deti by vedeli prezit...dakedy sa tolko masa nejedlo a ludia zili a boli omnoho menej chori...tie sajrajty z hypermarketov kazdy den na obed su asi pre beznu populaciu zdravsie ( toto neber osobne, to sa len vyjadrujem na margo toho, ze mnoho ludi si mysli,ake je maso prepotrebne a pritom oni si len takto ospravedlnuju jeho nadmernu konzumaciu ....raz tyzdenne podla mna bohate staci) a ked nie, tak i tak sa tie aminokyseliny daju vykryt, sice tazsie ,ale daju sa...co sa tyka kosti, tak potom mi vysvetli ako je mozne, ze takou osteoporozou trpia aj zeny ,kt.maso jedia/jedli ? vlastne vo vseobecnosti chori su aj taki,co maso jedia...a bolo dokazane, ze ak vegetariani sa stravuju tak ako maju, teda spravne, tak su zdravsi ...a to napinanie z jedla...to je individualne, kazdeho predsa napina z niecoho ineho , neviem naco tu miesas anorexiu , to je vylucne psychicky problem, tie devy by do seba nenapchali ani maso ani zeleninu, kdezto decko,ktoremu sa protivi maso a do ust ho neda (psychicky problem, jeho limbickemu systemu sa chut masa nepaci ) vsak na druhej strane do seba alternativny obed dostane...a vysvetlovanim u malych deti toho vela nedosiahnes(neuvedomuju si ,ze je to pre nich dolezite), mozno nejake male % sa da presvedcit a tak chtiac nechtiac to do seba dostane , vacsinu deti v puberte uz vobec nepresvedcis , takze mozno taka normalna rec sa da hodit s odrastenejsim deckom a to sa potom samo rozhodne ci to bude jest alebo nie...no a aby som nezabudla, tak ako niekoho nenapina z hovadzieho, bravcovheo a podobne v nasej kulture normalne konzumovaneho masa, tak ho moze napinat z jedla, ktore by mal ochutnat pri navsteve takej ciny ( hadam nemusim menovat co vsetko su tam schopni upiect) ....a potom nech si skusi ake to je , nutit niekoho jest nieco , z coho mu je vyslovene ZLE ....
inak, ja dodnes nechapem preco vacsina ludi povie na bravcove mnam a rezen zo psa fuj...ved to je to iste..
@prasaman ty tu nezavádzaj ,hej ? nastuduj si zlozenie jednotlivych potravin a potom komentuj
ja som ziadnej ironii s rakovinou neuverila, ale jest maso stale a dokola ako je to v nasej spolocnosti je zdraviu skodlive...rakovina je MULTIFAKTORIALNE OCHORENIE , takze nemusi byt len z masa, aby si si nebodaj nemyslel, ze si to myslim
@prasaman ja neviem ci ty nerozumies, tak este raz : maso resp.zivocisne bielkoviny obsahuju vsetkych 8 esencialnych aminokyselin (treba ti ich aj vymenovat ?)....a soja je zlozenim co sa amk tyka na tom takmer tak dobre ako maso (obsahuje amk,z kt. 7 je esencialnych ) to vsak NEZNAMENA ,ze ked jej chyba ta jedna posledna, ze ta nie je uz nikde inde,len v mase, ta totiz moze byt v inej potravine rastl.povodu popripade v inej potravine zivocisneho povodu (nie masa) to ZNAMENA ,ze clovek ,kt. si to vykombinuje, ich ziska vsetkych 8 esencialnych. chapes??....mimochodom dobre si sa trafil, pit vodu dookola je skodlive ( ak slovo dookola myslis prilis vela ) rovnako aj jest maso dookola je skodlive (ak slovo dookola myslis prilis vela) ....vsetkeho vela skodi....aj zeleniny ....ako som uz napisala inde
No Wau, veronika.. To si napísala asi takú informáciu akože som si nafúkal kolesa na bicykly pumpičkou
Ale to je nešvar, čo píšeš, bez mäsa ti vždy vznike dysbalancia. Skrátka to nejde.. Bodka... Nemôžeš si povedať "že tak budú niekde inde".. Budú, ale sú tam aj tie ďalšie, ktoré môžu byť zrovna nadbytkové aj v sóji napr.. a už je to v prdelke..
A ty si myslíš že sója je v pohode a mäso škodí ?
mäsu napr. hovädziemu sa v amináčoch nevyrovná nič iné. Ani sója.. čo tie nedostatkové potom dopĺňaš tabletkami ?
a tie nadbytkové ako riešiš ?
bez mäsa ich nikdy nebudeš mať toľko koľko treba. môžeš kombinovať čo chceš....
@prasaman no posledne co ti na to mozem napisat je, aby si si daval bacha na tu vahu 106 kil pri tvojej vyske, lebo ak ide o tuk, tak mas nabeh na ats a infarkt, popripade v starsom veku cukrovku a ak ide o svaly, si koledujes o problemy so slachami , cievami - bud ti nadmerna svalova sila pri sporte moze odtrhnut sval.upon (slachu) alebo sa ti mozu postlacat cievy vplyvom svalovej sily a budes ich mat nedokrvene...ako som spomenula vsetkeho vela skodi....a stojim si za tym,ze maso netreba jest kazdy den...ale kazdy nech si robi co chce, ja nikomu nezakazujem,len si vyprosim ,aby mi niekto tlacil kaleraby do hlavy tym,ze bez masa sa zit neda...
@veronika638 ale kolegovci veteráni čo majú cez 160 kg a cez 60 rokov, sú na tom so všetkým čo si menovala niekoľkonásobne lepšie ako hocikto iný a to jedli mäso každý boži deň 3 a viac krát
@veronika638@prasaman aj Veronika aj prasaman mate pravdu v niecom. jest maso kazdy den je nezdrave. caste jedenie masa je cesta ako sa dopracovat ku rakovine hrubeho creva. na druhu stranu prasman spravne podotlkol ze v ratlinach nemas vsetko tak ako je to v mase a sice kombinujes ale nikdy to nenakombinujes tak aby to bolo v pohode plus su aj veci ktore v rastlinach enajde s a nehovorim o aminokyselinach.
veronika su deti co nezansaju zeleninu. myslis si ze je spravny postup dietatu teda z jedalnicka vynechat zeleninu, lebo je im z nej zle a nechcu ju jest? inak ale suhlasim ze sa je velmi vela masa . aj ked v tej chorobnosti sa skor uplatnuje nedostatok antioxidantov ktore su v rastlinach , plus menej pohybu, a este aj faktory prostredia ako ovzdusie, nezdrave vyrobky (chipsy )atd, ako samotny vplyv masa. ten moze mat vplyv skor na to hrube crevo. ... k tomu supermarketu aj ovocie a zeleninu ludia kupuju v supermartkete a dnes uz ani o nich nemozes tvrdit ze su uplne zdrave- geneticky modifikovane, postrekovane karcenogenmi .... je to celkovo dost zle s potravinami dnes. ale zatial aspon mame co jest, mozno bude aj horsie :/ ..
takze prezit plnohodnotne dokazu aj vegetarini,ked su teda ti lakto ovo ale musia si velmi davat pozor na to co jedia, a najlepsie je konzultovat to s odbornikom aby mu pomohol zostavit jedalnicek .pritom zmysel ich stravovania je nemyslitelny pretoze je jasne ze maso proste ludia jedia, totizto nie v kazdom kute zeme s anajdu vsetky rastlinne zdroje tak aby to nahradilo maso .. proste vegetarianstvo a ta teoria nezabijat zvierata je fake, pretoze ludia to proste konzumuju pre svoje prezitie.
este dodám ze take tehotne zeny , tie zvaslt su nachylne na tekto veci aj ich plod. casto sa stava ze sa narodfi poskodene dieta- napr » www.edusan.sk/clanky/veda/ved... a to je len taka mensia chyba su aj horsie. proste aj nadbytok zeleniny nie je dobry. malo by to byt vyvazene je to moj nazor. a zit sa da , dnes dokazu zit ludia so zlyhanim obliciek. umele preparaty existuju. to bude asi dovod, ale odporucit to ako zdravu vyzivu davat si chemicky upravene tabletky sa mi nezda byt moc zdrave. takze laktoovo vegetarianstvo s ami zda bat este celkom fajn, ak si clovek dokaze tak zostavit jedalnicek ako ma.
Bolo to však o hovne. Dokonca naschvál kupovali iba mäso aby som buď hladovala alebo jedla mäso. Rozhodnutie:V 20-21 si balím veci a idem do riti. 20-21 kvôli tomu lebo už mám vybratú strednú a zo školy odísť nechcem.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
142 komentov
Máš ešte aj nejaký iný dôvod prečo nechceš mäso okrem toho že si zarytá ?
ked maju problemi, vysvetli im ze krestanstvo vzniklo len zlym prekladom zo zidovskeho nabozenstva a podla zidou jezis neni mesias v ziadnom pripade
sa spamätaj..
máš 13?
sa spamätaj...
Kto to nechce podporovat, mäso jest nebude. Alebo si ho moze zaobstaravat z fariem, kde sa o nich aspon dobre staraju, kym ich zabiju.
keď ho nechceš jesť , tak ho nejedz veď ti ho do krku hádam nenapchajú o__O donútiť ťa nemôžu.
tiež som vegetarianka , doma z toho najprv nadšení neboli ale zvykli si.Varím si sama , ony si jedia svoje a ja svoje .
Proste nútiť ťa nemôžu. Nejedz to...
Keď máte na obed nejaké mäso, tak proste zjedz len prílohu a mäso nechaj na tanieri. Zvyknú si časom, neboj ..
takto to je, taký je stav vecí a najbližších 5-6 rokov, kým sa nevyteperíš z tamtoho ich sídla, budeš mať ťažké časy.
žiaľ, pokiaľ nie si ultrageniálna osoba, nejestvuje ničové nič, ktoré by s touto situáciou mohlo pohnúť.
(a priprav sa, že tvoj otec bude skoro určite každý druhý deň volávať tvojmu prvému priateľovi s oznamom, že ho na ďalší deň prerazí sekerou.)
ľudia celý život (rozumej od narodenia po súčasnosť alebo smrť) nejediaci maso sú polla teba asi ufóni, alebo?
celkovo maso obsahuje nedostatok zivin, lepsie povedane skoro najmenej
vsak aj rakovina sa lieci zeleninou(aj ovocim ale menej) a vysledok je 60% vyliecenych pacientov oproti chemoterapii co je 30%
ako som niekde cital pekny clanok, nieco v takom style ze je jedina choroba a to je prekysleny organizmus, ine choroby su neni, to su len nasledky prekysleneho organizmu.
“You shouldn’t eat different types of fruit in the one meal, each fruit has it’s own level of consciousness, so when you eat different types of fruit at the one time you get ‘confused in the mind’” - Dr Morse - takze zjem jablko a pomaranc a budem blizsie k cvokhausu?
Ked jeho metody tak funguju, preco nie su mainstreamove? Zabila by ho Velka Pharma? alebo by boli vystavene prieskumom a to by mohol byt problem?
A s tým jablkom a pomarančom...nie k cvokhausu, ale môže to spôsobovať depresie, zlé nálady, hnev atď. Myslím, že je normálne, že potrava vplýva na duševný stav človeka. Je známe, že banány sú napríklad dobré na depresiu. A to, že študoval na škole, ktorá teraz vraj nemá akreditáciu ako tvrdíš...neviem či je to pravda...budem ti veriť...ale to neznamená, že on nemohol poriadne študovať a stať sa ozajstným odborníkom aj keď možno pre teba s podradným titulom. Okrem toho písal, že sa učil od rôznych ľudových liečiteľov, ktorí sú dnes považovaní skôr za šarlatánov ako za doktorov, ale budiž.
A prečo nie sú mainstreamové? Chcel by som vidieť tie spoločnosti zarábajúce na rôznych liekoch a doplnkoch do stravy (ktorá je pri tom úžasne perfektná sa zdá podľa vás) ako začnú tvrdiť, že ich produkt je vlastne zbytočné, lebo stačí jesť surovú stravu
a este co sa tyka prekyslenia organizmu, tak ked ma clovek prekysleny organizmus tak sposobuje aj zoslabnutie imunitneho systemu len tak mimochodom okrem ineho.
Ved sa robia rôzne peticie, co ine mozu robit? Aj ked ich ucinnost je skoro ziadna. Minule som sa rozpravala s nejakymi aktivistami, co uz niekolko rokov (fakt si nepamätam kolko, ale bolo to dost) zbierali podpisy proti klietkoveho chovu sliepok. A zmena prisla len nedavno, a to len vdaka EU, takze tie peticie im boli nakoniec nanic. (aj ked to, ze tym sliepkam pridali par centrimetrov naviac a vystlali im klietky im nijako vyrazne nepomohlo, ale o tom by sa dalo pisat inokedy...)
Problem je podla mna najviac v neinformovanosti obycajnych ludi, ktori si ani neuvedomuju, ako tie zvierata ziju, nikdy si nepozru tieto videa, lebo vedia, ze to bude nechutne ale nikdy nepochopia ako velmi, pokial si to nepozru. A este k tomu je to uplne zbytocne utrpenie
A okrem toho, na každom vegetariánovi je vidieť že neje mäso, aj keď oni si to neuvedomujú
@lowinqa aj napriek tomu čo som napísala nikto nemá právo ťa nútiť jesť niečo čo jesť nechceš, proste sa zatni a kašli na nich a s tým ateizmom takisto, nikto ti nesmie nasilu cpať svoj názor!
@3 a bodka, to ostatne sa mi citat nechce.
@poviemjakje tak ja napr. nejem maso uz od svojich 12 rokov, ale zivocisne potraviny typu - vajcia alebo syr jem, pretoze je kontraproduktivne si poskodzovat zdravie v mene zachrany, ktora sa mojim cinom ani neuskutocni. zabijanie zvierat samo o sebe nie je az take zlo, lebo clovek bol na to stvoreny - aby lovil a najedol sa. horsie su tie zivotne podmienky pred tou ich smrtou, ale to je skoro nemozne zmenit. obycajny clovek je skoro bezmocny..
@candy36 To ma za to ze je p*coviny. Moje dve najlepsie kamaratky su skoro odmalicka vegetarianky a nie je to na nich vobec vidno. Praveze vyzeraju dost dobre
plus uspesnost chemo 30percent su hlasky ktore neobstoja. kazdy druh rakoviny ma inu percentualnu uspesnost.
Čo sa týka vegetariánstva. Príprava aj cena mäsitej stravy je drahšia ako príprava vegetariánskej stravy. Takže by som skúsil ich presvedčiť že tebe mäso nemusia kupovať a nech ti radšej kúpia zeleninu akú chceš. Môžeš sa ponúknuť že občas budeš variť ty. Prípadne dobrým kompromisom je podľa mňa ryba.
Ja som vegetariánka už viac než polku mojho života ... tj cca 11 rokov ... Začiatky boli ťažké, keďže som mala len cca 10-11 rokov. Plač každý deň, keď ma nechceli pustiť od stola, kým to nezjem to si pamätám do dnes
A moja rodina to doteraz tak chápe /nechápe mamka sa s tým zmierila a uz roky rokúce mi varí zvlášť, aby mi nič nechýbalo (vitamíny, železo atď ...) . Ocko ako by to ignoroval Vždy sa ma ešte stále spýta či nechcem kurča apodobne, a ja sa len zasmejem (občas rozmýšľam či si len nerobí srandu)
Priateľ (s ktorým sme už viac než 5 rokov) to konečne pochopil, najprv ma chcel naučiť jesť mäso lebo sa o mna bál, ale aj teraz keď vidí, že mám dobré výsledky (chodím na kontroly krvy a tak) tak ma rešpektuje.
Je to podľa mňa aj tažké, mnoho ľudí ťa nebude chápať (ani ta nebudú chcieť pochopiť), ale veď to nie je problém Ľudia, na ktorých ti záleží,ťa skôr či neskôr pochopia, ostatní ťa nemusia trápiť
(asi tolko k vegetarianstvu)
Trinásťročné dievča ako odborník na výživu nás o tom presvedčí.
Nothing to do here (flies away)
Kurňa, @willbebetter idem s Tebou, urobila si mi chute.
Aj tomu Levovi by bolo jedno, či Ťa zabije humánne, alebo nie, ak má hlad. Ešte som v prírode nevidel, aby sa niekto zabíjal humánne. Čo Vám to tu drbe ľudia??? Ako myslíte, že v prírode majú tie zvieratá aký život? Väčšina sa ani dospelosti nedožije. A denne bojujú o prežitie. Proste sme na vrchole evolučného rebríčka.
A vôbec, ako viete, že to tú zeleninu nebolí?
Pár týždňov dozadu mi zomrel psík ktorého som mala od narodenia takže som na tom dosť zle ale tá zarytosť ma neprechádza. Priznávam že som tvrdohlavá. Riadim sa mojím mottom: Tresni hlavu o stenu za svoj názor. Je to však zlé lebo nechcem štvať rodinu ale ani seba. Minule som pozerala video ako v Číne za živa sťahujú psov z kože ako pri tom kňučia-tak mi zle bolo že som sa povracala. Potom keď som videla ako zabíjajú kurčatá-no ešte horšie. Akurát vtedy bola nedeľa a mama ma zavolala jesť kuracie stehno. Nedokázala som ho zjesť. Neviem fakt čo s tým.
to, ze je nas 7 miliard nas opravnuje ich zbytocne tyrat?? Sorry ale to tvoj argument je blby. Ved nech ludia jedia mäso, ale preco sa musime takto spravat? Naco tie zvierata zbytocne tyrat? Vidno, ze nemas sajnu, ako to tam vyzera... hlavne, ze sa tu ohanas evolucnym rebrickom.
Ludia na vrchole evolucneho rebricka, a pritom sa castokrat spravaju horsie jak zvierata.
Lev útočí na hrdlo, ale z kravy pomaličky urezávame za živa to mäso, že? Ako humánnejšie chceš zabíjať? Nejaká eutanázia vysokou dávkou morfia? Ale platiť dvakrát toľko za potraviny by sa Ti už nepáčilo, že? To nejde iba o mäso. To potom idú ceny všetkého hore. Jaj, obetovať nejaký iFón, či inú chujovinu, to už si hneď každý rozmyslí, že?
a tu je jeden pekne napisany clanok ktory to pekne vysvetluje » zena.centrum.cz/deti/clanek.pht...
Bielkoviny, kt su zakla stav.prvkom sa sice nachadzaju aj v rastlinách, no ich kvalitatívne zlozenie a vyuzitelnostv organizme v porovnaní so zivoc. bielkovinami je nizsia.
U deti s vegetarianskou vyzivou je casty nedostatok zeleza- retoze z rastl stravy sa ho resorbuje menej ako zo ziv.zdrojov.okrem toho resorbciuzeleza brzdi kys.fytová z obilnína zo sojovych produktov. moze sa zistit aj znizena hodnota koncentrácie zinku, kt s anormalne prijima zo ziv. zdrojov.deficit zinku je rizikovým faktorom v gravidite a pocas laktácie a následne aj u dojciat vegánskych matiek . (doplním ze pri gravidite nastava aj nedostatok cholesterolu , z coho mozu dietatu vzniknut vyvojove poruchy- kedze aj cholesterol je sucastou zdravych buniek).
Pre dospelých laktoovovegetariánovlaktovegetariánov, kt konzumuju mlieko, vajcia, mliecne vyrobky, neznamená takato vyziva nijaké resp. len velmi male riziko.
- vynechala som poznamky o veganoch. takze dievca viac studuj a citaj knihy, a hlavne pocuvaj na prednaskach pozornejsie ked chces davat rady detom
keby sa konzumacia mäsa aspon obmedzila, tak by si ho ludia mohli dovolit kupit aj za drahsie a to co sa vypestuje pre chov zvierat by sa rovno mohlo vypestovat pre ludi, tak o akom zvysovani hovoris?
presne teoria je ina ako prax a to palti hlavne pre teoriu vegeteriasntva
. prejavit sa mozu problemy aj v starsom veku napriklad na kostiach. a okrem toho kazdy organizmus je iny takze co si mozno ty zvladala v poriadku nemusi zvladat iny, aj ked sama hovoris ze sa nieco dostavilo
nechcela som Ta poucovat len to uviest na spravnu mieru (hlavne ked si sa zmienovala o tom ze si medicka)
btw, nutričné hodnoty músa nevykriješ, tie aminokyseliny v mäse sú proste také len v mäse a bodka.
inak, ja dodnes nechapem preco vacsina ludi povie na bravcove mnam a rezen zo psa fuj...ved to je to iste..
ja som ziadnej ironii s rakovinou neuverila, ale jest maso stale a dokola ako je to v nasej spolocnosti je zdraviu skodlive...rakovina je MULTIFAKTORIALNE OCHORENIE , takze nemusi byt len z masa, aby si si nebodaj nemyslel, ze si to myslim
aké zloženie? čo to zas kecáš? to je známe stovky rokov že každá bielkovina má iné aminokyseliny..
Tvrdenie že jedenie mäsa dookola je zdraviu škodlivé, je rovnako obmedzené ako tvrdiť že piť vodu dookola je zdraviu škodilvé..
nemám k tomu viac čo dodať.
No Wau, veronika.. To si napísala asi takú informáciu akože som si nafúkal kolesa na bicykly pumpičkou
Ale to je nešvar, čo píšeš, bez mäsa ti vždy vznike dysbalancia. Skrátka to nejde.. Bodka... Nemôžeš si povedať "že tak budú niekde inde".. Budú, ale sú tam aj tie ďalšie, ktoré môžu byť zrovna nadbytkové aj v sóji napr.. a už je to v prdelke..
A ty si myslíš že sója je v pohode a mäso škodí ?
mäsu napr. hovädziemu sa v amináčoch nevyrovná nič iné. Ani sója.. čo tie nedostatkové potom dopĺňaš tabletkami ?
a tie nadbytkové ako riešiš ?
bez mäsa ich nikdy nebudeš mať toľko koľko treba. môžeš kombinovať čo chceš....
ale mi to pripadalo že si všetkú vinu hodila na mäso.
To musí byť hlavný zdroj toho...
šak preto tí vegoši vyzerajú tak ako vyzerajú, ale čo narobíme
sú to svaly a šlachy si chránim tiež radšej. No mal som už veľa zranení, robím silové športy, takže dačo tam bude.. život je gamble
ale ja viem čo si tým chcela povedať.
veronika su deti co nezansaju zeleninu. myslis si ze je spravny postup dietatu teda z jedalnicka vynechat zeleninu, lebo je im z nej zle a nechcu ju jest? inak ale suhlasim ze sa je velmi vela masa . aj ked v tej chorobnosti sa skor uplatnuje nedostatok antioxidantov ktore su v rastlinach , plus menej pohybu, a este aj faktory prostredia ako ovzdusie, nezdrave vyrobky (chipsy )atd, ako samotny vplyv masa. ten moze mat vplyv skor na to hrube crevo. ... k tomu supermarketu aj ovocie a zeleninu ludia kupuju v supermartkete a dnes uz ani o nich nemozes tvrdit ze su uplne zdrave- geneticky modifikovane, postrekovane karcenogenmi .... je to celkovo dost zle s potravinami dnes. ale zatial aspon mame co jest, mozno bude aj horsie :/ ..
takze prezit plnohodnotne dokazu aj vegetarini,ked su teda ti lakto ovo ale musia si velmi davat pozor na to co jedia, a najlepsie je konzultovat to s odbornikom aby mu pomohol zostavit jedalnicek .pritom zmysel ich stravovania je nemyslitelny pretoze je jasne ze maso proste ludia jedia, totizto nie v kazdom kute zeme s anajdu vsetky rastlinne zdroje tak aby to nahradilo maso .. proste vegetarianstvo a ta teoria nezabijat zvierata je fake, pretoze ludia to proste konzumuju pre svoje prezitie.
este dodám ze take tehotne zeny , tie zvaslt su nachylne na tekto veci aj ich plod. casto sa stava ze sa narodfi poskodene dieta- napr » www.edusan.sk/clanky/veda/ved... a to je len taka mensia chyba su aj horsie. proste aj nadbytok zeleniny nie je dobry. malo by to byt vyvazene je to moj nazor. a zit sa da , dnes dokazu zit ludia so zlyhanim obliciek. umele preparaty existuju. to bude asi dovod, ale odporucit to ako zdravu vyzivu davat si chemicky upravene tabletky sa mi nezda byt moc zdrave. takze laktoovo vegetarianstvo s ami zda bat este celkom fajn, ak si clovek dokaze tak zostavit jedalnicek ako ma.
aj tak mám rád keď si to mäsko môžem vychutnávať na milión spôsobov
Bolo to však o hovne. Dokonca naschvál kupovali iba mäso aby som buď hladovala alebo jedla mäso. Rozhodnutie:V 20-21 si balím veci a idem do riti. 20-21 kvôli tomu lebo už mám vybratú strednú a zo školy odísť nechcem.
Len tak ďalej, má to zmysel