Nie, a ani na nahodu. Človek tvori sam seba ako hovori Sartre. Ked sa spoliehaš na osud alebo mytologicke božske bytosti, tak to aj dopadne. Rovnako ked sa spoliehaš na nahodu, že sa niečo same zmeni. Nikdy to tak nebude fungovať. Tvoríš sam / samu seba svojimi rozhodnutiami.
Verím,že človek môže byť k niečomu predurčený, aj ked si to sám nevybral, napríklad talent, ale to neznamená,že ho stačí len mať a tvoja budúcnosť je jasná, všetko môže dopadnúť inak než si človek predstavuje,takže tézu o osude neuznávam.
No máš letieť lietadlom. V poslednej chvíli si rozmyslíš, že neletíš. Lietadlo havaruje. Je to osud ? Myslím, že nie. Je to len tvoje rozhodnutie. Bez ohľadu či by lietadlo havarovalo, alebo nie, by si skrátka tým lietadlom neletel. Skrátka svoj osud máme vo svojich rukách svojimi rozhodnutiami. Všetko ostatné je keby bolo keby.
@melancholik áno, funguje tak príroda .. funguje tak fyzika.. ale to, kým sa staneme, ovplyvňujeme my sami. Ten "vesmír" môžu byť len nejaké faktory, ktoré nám bránia k dosiahnutiu cieľa, Resp. nám menia život, ale nijako predurčeno. Ofc podľa môjho subjektívneho názoru. A každá maličkosť nás ovplyvňuje a keby sme zmenili len jednu vec, už sme mohli byť úplne niekym iným. od prírody môžme dostať akurát vlohy na niečo, aké či to zúžitkujeme, je na nás ..
@gnomeslayer už som si začinal myslieť z toho čo si napisal že neberieš do vzorca aj fakt že naše vnutornosti a každy jeden atom a bunka je sučasť tohto vesmiru a poriadku ... lebo až na toto človek myslí tak nebude človeka vyzdvihovať ako niečo separované od tohto systemu .. ale skôr ako jeho sučasť
@melancholik ja chápem, čo chceš povedať a prečo máš názor aký máš. Ale fungovanie organizmu a realizácia životných úspechov sú podľa mňa dve diametrálne odlišné veci. Samozrejme že celý svet je úžasne dokonalý a je to logické, pekne sa všetko prispôsobilo podmienkam a vyvinul sa život, ale to, kým sa staneme, riadime my. Ale je to môj postoj a chápem ten tvoj.
nevravim ze nemozem ovplivnit kym budem, aky budem, co presne a kedy urobim, len vravim ze vsetko co urobim kedy je aj tak riadene vesmirom @gnomeslayer
@melancholik Takže keď sa mi pomiatol kamarát a vyskočil z 13teho poschodia, tak za to môže vesmír, nie jeho chorá hlava a zlá psychika ? alebo to bolo vesmírom predurčené? Lebo má zaujíma, do akej miery si o tom presvedčený.. že či všetko čo urobíme, boli predurčené, alebo len nejaký výsledný efekt kým sa staneme .. neber to ako zabŕdanie.
to ci sa narodime riadi vesmir, riadi aj kedy sa narodime, s akymi vlastnostami, tiadi aj nas vyvin osobnosti a nase prostredie, riadi vsetko... s ludskeho hladiska mozme riadit velmi vela veci len tym ze sa rozhodneme, zonvseobecneho hladiska je nasa vola odrazom vesmiru a jeho cinov ... vsetko je poriadene prirode podla mna @gnomeslayer
@melancholik nemyslíš si, že takéto názory majú ľudia kvôli tomu, aby upokojovali svoju psychiku, že veci nie sú zlé, ale to tak malo byť a všetko je tzv. All righ? Niečo na princípe karmy? Že si poviem, že som zakopol len kvôli tomu, lebo som nedal drobáky bezďákovi? Aby ms to menej bolelo, lebo to bolo za to, že si neurobil toto a hento?
nie nemyslim, aj ked sa to pouziva ako argument voci deterministom.. mne je napriklad ukradnute ci su veci ako su, z emocionalneho hladiska...mna to zaujima z fyzikalneho @gnomeslayer
myslím, že príroda vie, čo robí, ale to čo sa stane každému z nás v živote podľa mňa nie je nijak predurčené a záleží to len na našich predchádzajúcich konaniach.
takže ani si nemyslím, že je všetko náhoda, keďže sami vieme ovplyvniť, čo sa stane.
@melancholik myslíš, že keď je všetko kvázi predpovedané, respektíve všetko má svoj osud, že budeme to vedieť aj predpokladať, lebo keď hovoríš, že to vyplýva z fyziky, a na základe fyziky vieme predpovedať veci, tak že budeme vedieť aj predpokladať osudy ľudí? Alebo sa to deje? Veriaci kamarát má vždy atakuje bibliou a jej "predpoveďami" alebo proroctvami ktoré sa vraj sedia. ale sem by som ako ateista nechcel zasahovať
myslim ze veda raz pride do momentu kedy budeme detailne vediet predpovedat velmi vela prirodnych dejov aj ci sa tyka ludskeho tela a mysle, ale pochybujem ze sa toho dozijem, ja sa macimalne dozijem toho ako sa dostaneme na mars a ako tu budu behat roboty ktore sa na nas budu podobat a hudu mat ako tak vyvinutu umelu inteligenciu @gnomeslayer
@melancholik ľudská psychika je tak zaujímavá a nepoznaná.. dúfam že sa dožijem toho, ako budeme zisťovať všetko okolo toho.
Vieme na základe farieb určiť z čoho sa skladajú planéty na ktorých sme nikdy neboli, ale nevieme čo nosíme na krku ..
neviem. nemam pocit, ze by sme poznali dostatok informacii. kauzalita sice implikuje existenciu "osudu", na druhej strane existuje velke mnozstvo subatomarnych castic, ktorych spravanie nevieme vhodne vysvetlit. co by hypoteticky mohlo podkopavat samotnu kauzalitu. ale vravim, s takymto malym mnozstvom informacii sa neda prist s rozumnou odpovedou.
Myslím si, že nám je niečo dané na základe toho ako sme sa narodili, aké máme schopnosti a tak... Avšak nemali by sme sa spoliehať na osud alebo na čokoľvek ale snažiť sa rozvíjať naše schopnosti aby sme mohli smerovať pozitívne.
Každý deň máme príležitosť sa neajako zachovať, a každé naše rozhodnutie nás posúva takže to, kde sme a čo dnes robíme je výsledok našich predošlých rozhodnutí tak isto ako naše dnešné rozhodnutia ovplyvnia to aká bude naša budúcnosť. Samozrejme že to neovplyvňujeme len my, ale aj rozhodnutia ľudí okolo nás.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
25 komentov
chýba možnosť "Nie", bez toho dodatku o náhode
takže ani si nemyslím, že je všetko náhoda, keďže sami vieme ovplyvniť, čo sa stane.
Vieme na základe farieb určiť z čoho sa skladajú planéty na ktorých sme nikdy neboli, ale nevieme čo nosíme na krku ..