Prečo vlastne sa toleruje a hovorí že vianoce su sviatky pokoja a mieru teda hlavne pre vsetkych a pritom si servirujes nieco co zabijes ? a nie len ako narodenie jezisa, aj ked vsetci vedia ze v tedy sa nenarodil.
Dajme tomu ze "cirkev" potrebovala le
Neberiem Vianoce ako kresťanský sviatok ale mám ich rada. Je mi jedno či sa vtedy niekto narodil alebo nenarodil, ja sa najem, dostanem darčeky, dám darčeky, všetci sme spolu, trochu mi je smutno, trochu som rada a je to fajn.
neriešim vianoce...
jejda 4 mysiaky ponad dom leteli
ja sa divim prečo ich oslavujú aj ti, ktorí nie sú veriaci a celý rok picuju na cirkev a potom na štedrý večer robia tie kresťanské zvyky..
btw silne pochybujem že to nezabiješ sa vzťahuje aj na zvieratá kedže v biblii máš velakrát že obetovali zviera Bohu... a plus sú tam isto aj niekde pasáže kde oni sami jedli mäso a niekde tam sa aj vraj spomína že zvieratá majú slúžiť človeku čiže kludne aj ako potrava
@barky toto je pisane jedine akurat tak v novom zakone. Inak dost casto ako pisem sa prekladalo jedlo ako maso. A ano pisane je ze maju zvierata sluzit cloveku ale clovek ich nema jest.
No sice v urcitych pasazach sa pise aj kolko stoji jeden otrok a mozes si zabit aj otroka a nic sa ti nestane lebo je to otrok a nie clovek ale to uz je novy zakon.
btw tie zvieratá sú už mrtve... ako ano odrátam tých čo kupili kapra a klepnú ho po hlave ale ak si myslíš že tie zvieratá už nemajú svoj osud už istý tak to je dosť naivné
jediné čo týmto dosiahneš je že bude o tebe viac ludí vediet že si vegán
@mefistofel no ja neviem starý zákon napr
Ak býk pokole muža alebo ženu tak, že zomrú, býka treba ukameňovať a jeho mäso sa nesmie jesť; majiteľ býka bude však bez viny
z tohto mi ale vychádza že to mäso sa jedlo aj normálne.. a hlavne v starom zákone máš že obetovali zviera
To je také na rozčúlenie sa fórum A diskutovanie o dogmách resp. o ničom..
Ja verím, že Ježiš sa narodil práve v takomto čase, že 25.12. (aj keď vtedy ešte neboli kalendáre a pod.), tak negeneralizuj..
@barky nie ja sa pytam ako to si predstavuju ludia, ked je to tak pisane, uplne ako sa to v skutocnosti aj robi.... a hlavne zaryty krestania!
to ci je clovek vegan, alebo nema rad krestanstvo alebo ma ho rad s tym nema nic spolocne.
@aprilynne v tej dobe boli kalendáre
možno nie úplne také, aké sú teraz, ale boli
(a vlastne isto boli dosť podobné, keď taký Juliánsky je pomenovaný po Cézarovi a ten žil cca v období vzniku kresťanstva... a ten kalendár sa používal až niekedy do stredoveku, ak to už nebol náhodou novovek)
@mefistofel to už je ale chytanie za slovíčka bavme sa o tej verzii čo je tu a teraz lebo ak kladieš otázku na kresťanov všetci sa držia a veria tomu čo čítame ja aj ty
ale tak k tomu mäsu sa dá vyjadriť aj takto . Písal si že kresťania pohanov chceli oklamať . Oklamať ich nechceli ale vymazať tú vieru s povrchu zemského a v rámci christianizácie europy proste len premenovali všetky pohanské sviatky to že sú mierne posuny v dátume o deň by som neriešil a kopu iných vecí o ktorých tu písať nejdem lebo by som sa len rozčertil.
To že sa im to tak úplne nepodarilo svedčí aj to že mnohé tie zvyky sa držia dodnes...
takže ludia viacmenej slávia stále len slnovrat
@mielikki myslím si že som niekde počul,čítal (ale možno je to len pičovina,hoax a overovať sa mi to fakt nechce) však že ked sa narodil Ježiš videli myslím kométu?
Tak ak vedci vypočítajú,prepočítajú cykly v akých sa ku nám vracia zistíš približné obdobie kedy sa ten ježiš narodil a nwm či to nevychádzalo na leto
@barky hej, toto som počula
(prečo to potom ale nedali na letný slnovrat? Dávalo by to väčší zmysel
ale tak, minule som čítala nejaké výklady citátov z Biblie z historicko-kultúrneho hľadiska a ak to bolo hoci len trocha vierohodné, tak v skutočnosti znamenali takmer opak z toho, ako si to vykladajú kresťania, bolo to celkom zábavné a zaujímavé čítanie Čím som ale chcela povedať to, že v tom, prečo to dali na zimu, asi netreba hľadať hlbšiu logiku
U mna to je tak ze cez sviatky mam pokoj od vsetkeho proste zerem pozeram filmiky a mam pi*i tak asi rpeto sviatky pokoja a mieru. Co sa cirkvy tyka picovina podla mna cela cirkev.
ja sa na vianoce nepozerám nábožensky pre mňa sú to sviatky kde veľa jem, mám pokoj od školy, dostávam darčeky a cestujem za rodinou, a jem na vianoce to čo aj po celý rok (čiže krokety, ryžu, kačku a ryby) + kapustnicu a koláčiky to prečo sú vianoce také a onaké ma nezaujíma
No tak k tým zvieratám... Biblia hovorí, že môžeš zjesť (zabiť) všetko, okrem toho, čo ma dušu a dušu majú len ľudia. A zabíjať zvieratá pre jedlo nie je hriech. Hriech by bolo ich zabiť len tak (keď ťa neohrozujú)
No a cirkev vie, že Ježiš sa nenarodil 25.12.0, lebo to mylne vypočítal nejaký mních či kto... Ale narodil sa niekedy medzi rokmi 8 až 1 pred našim letopočtom.
A zajkuško ---- Ľudia sa nevyvinuli z opice! Ale z živočíšneho predchodca človeka... ktorý je príbuzný opici.
A to, čo boh stvoril za "jeden deň" nieje 24 hodín ale nejake časové obdobie, napr. 1 dekáda, ktorá trvá niekoľko miliónov rokov.. a Adam a Eva je len obrazný príbeh o tom, že to naše hrešenie je dedične ale oni (možno) nikdy neexistovali.
No a ja nechápem, prečo napr. Japonci oslavuju vianoce.. to si neuvedomuju, že keď im nosí darčeky Santa Klaus (Saint Nicholas), čiže Svätý Mikuláš, že je to kresťanský sviatok a nie Šintoizmus.
A k cirkvi... Boh nám dal slobodnú vôľu a ľudia to tak zneužili.. napr pre peniaze.. Kupovanie odpustkov atď... Pedofilný kňazi no comment... nehovorím, že niektorý niesu normálny (náš Miľa (Michal) zasa je nervák), ale fakt neviem čo k tomu povedať veď to není normálne.
Ale napr., ja uznávam pápeža Františka, je to dobrý človek..
No a ja slávim Vianoce klasicky.. štedrovečerná večera, slama pod stolom, umývanie rúk vodou s peniazmi, zasiate pšenice do pohára na Luciu, Modlitba pred jedením, zahasenie sviece -- dym hore= nebo... do strany= peklo a potom polnočná omša
@barky k tej "komete" nebola to zrejme kometa ale konjunkcia Jupitera a Saturna (alebo aj Venuše) ktorá sa v roku 7 pred našim letopočtom zopakovala 3x (čo je veľmi neobvyklé).. a to zrejme nasmerovalo troch mudrcov do betlehema..
nikomu neberiem jeho názor a ani tebe nebudem protirečiť..tak ťa vychovali, taky si...
ja som iny nebýval a zrazu som iný...
a to preto, že prišiel môj čas všetko pochopiť a si uvedomiť si na čom som na tomto svete...
nejdem ti odporovať, lebo ten tvoj čas ešte len príde...
dnes som počul aj tieto slová a videl toto vídeo:
Je to veľmi ľahké byť ateistom, ked si úspešný, zdravý a všetko sa ti darí, ale je to veľmi ťažké, keď si ateistom a ležíš na smrteľnej posteli....
@zajkousko ja som kresťan :ehm: a Bibliu netreba brať DOSLOVNE Cirkev ju už toľkokrát cenzurovala, že nejaký hocijaký príbeh sa mohol skončiť úplne inak, ale kým Vatikán vo svojom archíve drží všetky evanjelia a spisy, ktoré sú bez cenzúri, tak sa úplnu pravdu nedozvieme. Ani to, či mal Ježiš za manželku Mariu Magdalenu, či mal nejakého brata atď... Cirkev to tají..
@zajkousko
sa ta teraz pytam ako veriaci veriaceho, nie aby som rypal
kde beries istotu pre svoju vieru?
lebo aj ked s tebou v mnohom nesuhlasim , obdivujem silu tvojho presvedcenia...
@kilobbite lepšie by som to nepovedala som kresťanka ale tých škandálov okolo cirkvi a nejasností je moc nebudem sa tváriť, že všetko je idylka ako @zajkousko a pritom my v podstate nič nevieme ako to naozaj je samozrejme v Boha verím ale horšie je to už s cirkvou...
Nemám rád tých zaťatích kresťanov, čo okrem Biblie nič ine neprijmaju! A teraz mi povedz, prečo ma Biblia len 4 evanjelia, keď ich bolo napísane v vyše 20? Prečo ich cirkev tají a uchováva vo svojom archíve? Lebo je tam napísane, že Ježiš sa podobal na obyčajného človeka (aj keď ním nebol!), mal za manželku Máriu Magdalénu (veď manželstvo je posvätné) A Cirkev je skazená! Veď Vatikán mal určite dohody s Hitlerom! A dôkaz je v archíve.
A som kresťan, rímskokatolický, pokrstený, prijal som sväté príjimanie, mám birmovku, manželstvo ešte neplánujem, užívam si
Ani to, či mal Ježiš za manželku Mariu Magdalenu, či mal nejakého brata atď... Cirkev to tají..
Čo podľa tebe Cirkev tají ? Ježiš nemal nikdy manželku, pretože taká významná udalosť v jeho živote by bola poznačená v Evanjeliach a spisoch cirkevných otcov. Nič také neexistuje, rovnako nie je ani jeden spoľahlivý dôkaz o niečom takom.
@sherloch tak ja to tiež neviem na 100%, ale všetky evanjelia v biblii boli x-krát cenzurovaé, aby to bolo pre rannú a aj súčasnú cirkev výhodne . A tiež v minulosti bola pozmenená tak, aby vyhovovala panovníkom so štatným naboženstvom kresťanstvom.
@mielikki@aprilynne v casoch Julia Cezara sa pouzival starorimsky kalendar, ktory bol reformovany egyptskym hvezdarom Sosigenom, po tejto reforme sa zacal pouzivat priestupny rok, priestupny den bol vsunuty medzi 23. a 24. februar a zacali sa pravidelne striedat 30- a 31-dnove mesiace. Vtedy sa stanovil aj pevny datum Velkej noci - prva nedela po prvom jarnom splne (za prvy jarny den sa povazuje jarna rovnodennost a jej datum bol stanoveny na 21. marca pocaj Nicejskeho koncilu). Pocas Tridentskeho koncilu v r. 1562 sa dohodlo na gregorianskej reforme, ktora bola papezskou bulou uzakonena v r. 1582 a do platnosti vstupila v r. 1583. Na nasom uzemi vstupila do platnosti az v r. 1588 a protestantske krajiny ho prijali omnoho neskor (napr . Greci ho prijali az v roku 1924)
@barky nevie sa velkom presne, co bola "Betlehemska hviezda" - mohla to byk kometa Halley (mala blizky prelet okolo Slnka v r. 12 BC), mohla to byt konjunkcia Saturnu a Jupitera (boli na oblohe takmer na tom istom mieste), mohol to byt vybuch novy alebo supernovy alebo dokonca hypernovy niekde v Galaxii v Andromede - mame dost vela moznosti, co sa vtedy mohlo vlastne stat.
Výbuch novy/supernovy/hyperovy neni pravdepodobný, kedže by to bol len niekoľkosekundový záblesk a Mudrci išli z Perzie do Betlehema podstate dosť dlho, takže do úvahy pripáda kométa alebo konjukcia
@zajkousko biblia bola za tych 2000 rokov a 100 nasobnom prepisovani urcite pozmenena takze teraz tam moze byt tak 20% povodneho obsahu. aspon podla mna
@kilobbite
Nemáš jediný odklad a ideš niečo tvrdiť ?
Biblia nebola nikdy cenzúrovaná, iba ak máš na mysli isté obdobia, kedy sa mohli vyskytnúť pozmenené texty, ale presné znenie Biblie bolo po celé stáročia prísne strážené a chránené už židmi, neskôr mníchmi...Pôvodné hebrejské, grécke a aramejské texty sa aj v súčasnosti presne zhodujú s naším prekladom.
Pokiaľ ovšem tvoja Biblia nie je od Jehovistov a pod.
@antifunebracka Môže, ale on narážal na prikázanie nezabiješ, ktoré sa týka bytostne iba ľudí. Pretože iné prikázanie hovorí, že všetko živočíšstvo je tu nato aby nám slúžilo resp. slúžilo za potravu (teda to, ktoré nieje zakázané jesť). Chcel naznačiť, že Nezabiješ sa týka aj zvierat a to je nezmysel - ale na druhej strane, nemalo by sa zabíjať pre potešenie, ale pre prežitie...
@62 To je pravda, množstvo komentárov sa líši. Preto som dodal aj to, že zvieratá je možné zabíjať len v takej miere, koľko je k životu potrebné. Veľké množstvo zvierat je pritom zakázané jesť. Ale nečítal som taký komentár, ktorý by priamo zakazoval jesť hoci aké mäso - ak sa to netýka sviatkov či rôznych špeciálnych udalostí, kedy sa jedia len určité pokrmy. Ďalšia vec je tá, že žiadne mäso sa nemá jesť, ak si človek nieje istý či je kosher - či ho Mojžiš schvaluje napr. v zajatí, v cudzine resp. na mieste, kde si človek nieje istý čo mu podajú. Práve vtedy je vhodné jesť len zeleninu... je to komplikované a skôr by som povedal, že sa odvíja od konkrétneho kontextu ako žeby to bolo určené paušálne
@zajkousko
no napriklad mi pride ze si si dost isty v tom ze boh existuje...
akoze ja tiez dufam ze hej, ale furt ma mrazi take to ze
´´a co ked nie´´...
hm, a čo keď nie...
a teraz mi napíš o čo prídem, keď nebude existovať, čo teda je abolutná blbosť čo píšem...
a čo ak On bude existovať a prídem pred Neho absolutne nepripravený a poputujem po poslednom súde do večného zatratenia?
čo potom?!
potom je už neskoro..
teraz treba robiť na sebe....
ak neveriš v nebo, peklo a ani v evanjelia, potom neveríš ani v Boha...
čo z toho plynie, že ja nemám o čo prísť, ani iný milujúci kresťan katolík...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
68 komentov
jejda 4 mysiaky ponad dom leteli
ja sa divim prečo ich oslavujú aj ti, ktorí nie sú veriaci a celý rok picuju na cirkev a potom na štedrý večer robia tie kresťanské zvyky..
s krestanstvom to nema nic spolocneho v tom je ten problem
ahooooj
No sice v urcitych pasazach sa pise aj kolko stoji jeden otrok a mozes si zabit aj otroka a nic sa ti nestane lebo je to otrok a nie clovek ale to uz je novy zakon.
jediné čo týmto dosiahneš je že bude o tebe viac ludí vediet že si vegán
ja tiež neriešim, že pochádzaš z opice
Ak býk pokole muža alebo ženu tak, že zomrú, býka treba ukameňovať a jeho mäso sa nesmie jesť; majiteľ býka bude však bez viny
z tohto mi ale vychádza že to mäso sa jedlo aj normálne.. a hlavne v starom zákone máš že obetovali zviera
Ja verím, že Ježiš sa narodil práve v takomto čase, že 25.12. (aj keď vtedy ešte neboli kalendáre a pod.), tak negeneralizuj..
to ci je clovek vegan, alebo nema rad krestanstvo alebo ma ho rad s tym nema nic spolocne.
a @barky
možno nie úplne také, aké sú teraz, ale boli
(a vlastne isto boli dosť podobné, keď taký Juliánsky je pomenovaný po Cézarovi a ten žil cca v období vzniku kresťanstva... a ten kalendár sa používal až niekedy do stredoveku, ak to už nebol náhodou novovek)
ale tak k tomu mäsu sa dá vyjadriť aj takto . Písal si že kresťania pohanov chceli oklamať . Oklamať ich nechceli ale vymazať tú vieru s povrchu zemského a v rámci christianizácie europy proste len premenovali všetky pohanské sviatky to že sú mierne posuny v dátume o deň by som neriešil a kopu iných vecí o ktorých tu písať nejdem lebo by som sa len rozčertil.
To že sa im to tak úplne nepodarilo svedčí aj to že mnohé tie zvyky sa držia dodnes...
takže ludia viacmenej slávia stále len slnovrat
Tak ak vedci vypočítajú,prepočítajú cykly v akých sa ku nám vracia zistíš približné obdobie kedy sa ten ježiš narodil a nwm či to nevychádzalo na leto
(prečo to potom ale nedali na letný slnovrat? Dávalo by to väčší zmysel
ale tak, minule som čítala nejaké výklady citátov z Biblie z historicko-kultúrneho hľadiska a ak to bolo hoci len trocha vierohodné, tak v skutočnosti znamenali takmer opak z toho, ako si to vykladajú kresťania, bolo to celkom zábavné a zaujímavé čítanie Čím som ale chcela povedať to, že v tom, prečo to dali na zimu, asi netreba hľadať hlbšiu logiku
btw asi nemáš link na tie výklady čo?
pre mna
nech si každý slávi vianoce podľa svojho presvedčenia, tak ako sa jemu páči a nerieši ostatných
No a cirkev vie, že Ježiš sa nenarodil 25.12.0, lebo to mylne vypočítal nejaký mních či kto... Ale narodil sa niekedy medzi rokmi 8 až 1 pred našim letopočtom.
A zajkuško ---- Ľudia sa nevyvinuli z opice! Ale z živočíšneho predchodca človeka... ktorý je príbuzný opici.
A to, čo boh stvoril za "jeden deň" nieje 24 hodín ale nejake časové obdobie, napr. 1 dekáda, ktorá trvá niekoľko miliónov rokov.. a Adam a Eva je len obrazný príbeh o tom, že to naše hrešenie je dedične ale oni (možno) nikdy neexistovali.
No a ja nechápem, prečo napr. Japonci oslavuju vianoce.. to si neuvedomuju, že keď im nosí darčeky Santa Klaus (Saint Nicholas), čiže Svätý Mikuláš, že je to kresťanský sviatok a nie Šintoizmus.
A k cirkvi... Boh nám dal slobodnú vôľu a ľudia to tak zneužili.. napr pre peniaze.. Kupovanie odpustkov atď... Pedofilný kňazi no comment... nehovorím, že niektorý niesu normálny (náš Miľa (Michal) zasa je nervák), ale fakt neviem čo k tomu povedať veď to není normálne.
Ale napr., ja uznávam pápeža Františka, je to dobrý človek..
No a ja slávim Vianoce klasicky.. štedrovečerná večera, slama pod stolom, umývanie rúk vodou s peniazmi, zasiate pšenice do pohára na Luciu, Modlitba pred jedením, zahasenie sviece -- dym hore= nebo... do strany= peklo a potom polnočná omša
nikomu neberiem jeho názor a ani tebe nebudem protirečiť..tak ťa vychovali, taky si...
ja som iny nebýval a zrazu som iný...
a to preto, že prišiel môj čas všetko pochopiť a si uvedomiť si na čom som na tomto svete...
nejdem ti odporovať, lebo ten tvoj čas ešte len príde...
dnes som počul aj tieto slová a videl toto vídeo:
Je to veľmi ľahké byť ateistom, ked si úspešný, zdravý a všetko sa ti darí, ale je to veľmi ťažké, keď si ateistom a ležíš na smrteľnej posteli....
» vimeo.com/21761084...
nech sa ti dari a žehná ťa všemohúci Boh†
keď si toto myslíš čo si napísal, tak nie si kresťan, len sa považuješ za kresťana...
to nema s vierou v Boha, jeho milosrdenstvom nič spoločné...
a ako som napísal, nech sa ti darí v živote a tlieskajuju ti tak ako aj tu na birdzi
sa ta teraz pytam ako veriaci veriaceho, nie aby som rypal
kde beries istotu pre svoju vieru?
lebo aj ked s tebou v mnohom nesuhlasim , obdivujem silu tvojho presvedcenia...
A som kresťan, rímskokatolický, pokrstený, prijal som sväté príjimanie, mám birmovku, manželstvo ešte neplánujem, užívam si
@45
Ani to, či mal Ježiš za manželku Mariu Magdalenu, či mal nejakého brata atď... Cirkev to tají..
Čo podľa tebe Cirkev tají ? Ježiš nemal nikdy manželku, pretože taká významná udalosť v jeho živote by bola poznačená v Evanjeliach a spisoch cirkevných otcov. Nič také neexistuje, rovnako nie je ani jeden spoľahlivý dôkaz o niečom takom.
@barky nevie sa velkom presne, co bola "Betlehemska hviezda" - mohla to byk kometa Halley (mala blizky prelet okolo Slnka v r. 12 BC), mohla to byt konjunkcia Saturnu a Jupitera (boli na oblohe takmer na tom istom mieste), mohol to byt vybuch novy alebo supernovy alebo dokonca hypernovy niekde v Galaxii v Andromede - mame dost vela moznosti, co sa vtedy mohlo vlastne stat.
naspíš mi jednu vec s ktorou so mňou nesúhlasiš a ja ti napíšem kde spočíva sila môjho presvedčenia...
Nemáš jediný odklad a ideš niečo tvrdiť ?
Biblia nebola nikdy cenzúrovaná, iba ak máš na mysli isté obdobia, kedy sa mohli vyskytnúť pozmenené texty, ale presné znenie Biblie bolo po celé stáročia prísne strážené a chránené už židmi, neskôr mníchmi...Pôvodné hebrejské, grécke a aramejské texty sa aj v súčasnosti presne zhodujú s naším prekladom.
Pokiaľ ovšem tvoja Biblia nie je od Jehovistov a pod.
a čo je to pre teba platné, keď neveríš v Boha...
môže ti to byť jedno, nie?
Dal som vám na celej zemi každú bylinu nesúcu semená aj každý strom, na ktorom rastú plody zo semenami. To budete mať za pokrm.
a casto prorokovia odsudzuju jedenie masa v biblii, takze neni to uplne pravda co pises.
no napriklad mi pride ze si si dost isty v tom ze boh existuje...
akoze ja tiez dufam ze hej, ale furt ma mrazi take to ze
´´a co ked nie´´...
hm, a čo keď nie...
a teraz mi napíš o čo prídem, keď nebude existovať, čo teda je abolutná blbosť čo píšem...
a čo ak On bude existovať a prídem pred Neho absolutne nepripravený a poputujem po poslednom súde do večného zatratenia?
čo potom?!
potom je už neskoro..
teraz treba robiť na sebe....
ak neveriš v nebo, peklo a ani v evanjelia, potom neveríš ani v Boha...
čo z toho plynie, že ja nemám o čo prísť, ani iný milujúci kresťan katolík...