Čaute ľudia. Mám viac menej veľkú-malú dilemu. Výber strednej školy. Už len rok a musím sa rozhodovať. Rozmýšľala som nad španielskym bilingválnym gymplom, lenže čo z toho? Kde sa uplatním. I ked španielčina je ľahká. Na normálnom gymply je to ťažké. Ďale
túto dilemu si musíš dať do poriadku sama a zistiť čo vlastne chceš... podľa toho už si školu nájdeš ale ťažko ty radiť keď sama nevieš čo chceš a najlepšie sa poznáš ty ... takže o radu kam ísť ... btw rok je ešte dosť času, dobre si to rozmysli aby si nedopadla ako moji spolužiaci, že sa 4 roky učili čo nechceli
hlavne sa riaď tým, čo ťa najviac baví a na čo máš talent. keď to nie je niečo mimoriadne extréme neužitočné, tak sa s trochou snahy a záujmu uplatniť dokážeš.
odporucam gymnazium..ale klasicke nie spanielske co je tazke ? nevies co hovoris odborne skoly su dnes tazsie jak gymnazium... najma maturity ..( aspon niektore)
@elisse ak ťa bavia jazyky, tak nad čím uvažuješ ? Kde sa uplatníš so španielským gymplom? Môžeš ísť predsa na VŠ buď študovať učiteľku alebo prekladateľku, hm?
gympel alebo umelecká? gympel máš ako prípravu na vysokú nemáš odborné zaučenie takže zväčša jediná cesta smeruje na vysokú ...
umelecká by ťa možno bavila ale musela by sis priznať že vieš kresliť a nepodceňovať sa lebo keď si nebudeš veriť tak ťažko niekam zapadneš ..... ale spoločné tie školy majú že po obidvoch sa ťažko uplatňuje... skus si to ešte rozmyslieť a keď tak si podáš prihlášky na obidve však máš na to rok
Ja som bola presne tvoj prípad ešte s tým, že som okrem výtvarníckej školy uvažovala aj nad konzervatóriom. Uvedom si, že sú to iba stredné školy a keď ťa to baví, budeš sa tomu venovať i ďalej ako ja.
Gymnázium ťa lepšie pripraví na výšku, nech si hovorí kto chce, čo chce. Radšej vedieť jazyk a potom budeš maž i vačšie sebavedomie vo výbere práce, brigády al. štúdia v zahraničí. A nikde sa v našom veku nenaučíš spoľahlivejšie jazyk ako keď buď odcestuješ alebo v jazykovej škole. Ja som sa rozhodla pre gympel a zatiaľ neľutujem.
@elisse ak gymko tak potom počítaj aj s výškou lebo z gymka budeš mať hlavu plnu vedomostí ( niekedy ani nie ) ale nebudeš vedieťnič robiť chápeš ako napríklad keby si šla na odbor kuchár môžeš isť robiť kuchárku z gymka veľmi nie..
ak ťa to kreslenie extremne baví a vezmu ťa na tu školu tak chod tam ale rozmýšľaj aj čo dalej.. čo po umeleckej aká robota alebo čo, či sa ti to oplatí
lebo ísť študovať len to čo ťa baví podľa mňa nie je veľmi múdre lebo potom nezarobíš toľko koľko by si chcela ak chápeš čo myslím
Umelecka radsej nie. Musela by si byt fakt moc vyborna v tom co robis aby si sa v tom uplatnila alebo to robila aspon po skole (z 80% ludi z umeleckej robi nieco ine ako studoval)
bilingválne je dobré naozaj len na to, aby si sa naučila jazyk (na tvojom mieste by som si dala anglický).... ale učiť sa matiku a fyziku po španielsky ak ich nemáš rada, je oveľa ťažšie ako po slovensky (vidím to na mojich spolužiakoch)... ja naopak ich zase mám rada, ale teraz mám problém s tým, že si musím dobrať všetko, čo sme nestihli (a je toho dosť), pretože chcem ísť študovať matiku
ja som tiež rozmýšľala, že pôjdem na umeleckú, ale z neznámych príčin vyhral gympeľ a som rada
@mkamka chcela som ísť na anglické. lenže jediné v mojom okolí je súkromné bilingválne anglické gymnázium a to stojí mesačne 500 eur, a stým sa má ževraj rozlúčiť. a v mojom okolí je bilingválne iba španielske alebo francuzke,
@mkamka .. chcela som na ten intrák, neboj aj nad tým som už veľa rozmýšlala. ale rodičia ma nechcú pustiť a to vážne neviem pochopiť prečo. za to, že moja sesternica sa na intraku veľmo ožrala a vyhodili ju..... tak si myslia že aj ja tak dopadnem pritom ja som iná. nebudem sa o tom rozprávať s blbcami ako sú oni...
@elisse odkail si? no a k škole mala som scénickú kostýmovú tvorbu ... škola je fajn, len pokiaľ nemáš bohvie aký talent, prachy tak je to zle škola upadá ako všetky ostatné na slovensku, ale inak si treba dobre rozmyslieť odbor ak tam fakt chceš ísť... že čomu sa chceš venovať po škole a tak ..
@alysia som z dediny pri TN tak ako baví ma to veľmi... kreslenie. chcela som buď animovaná tvorba ako odbor, alebo ešte dizajn interieru. len stále mam pocit že nič z toho nebude.
@elisse ach tak mam chut vymenovat dediny ale sak to je jedno odkial si ... nechcem byt zla len nestaci ked ta len bavi kreslenie animovana tvorba je fajn aj ked ten odbor otvorili este len teraz tak sami nevedia ako bude vyzerat a co bude obsahovat.. ako vzdy pri novych odboroch .. nic z toho nebude ako co v buducnosti? alebo ze nakoniec pojdes na iunu skolu ?
@hippiechick A aká je tá francúžčtina ? Idem na bilingválny gympeľ a ak angličtine si mám vybrať ďalší jazyk a najviac asi rozmýšľam práve nad francúžčtinou ...
@elisse Keď máš talent, chod na umeleckú, ked nie a niesi vyslovene hlúpa, chod na ten gympeľ (teda ak počítaš s výškou) a ked ťa nebaví matika a fyzika, tak na tom gympli to bude pre teba horšie. Máš ešte rok, čo takto dať si prihlášku na tú umeleckú a ked spravíš príjimačky a máš talent ísť tam a ked nie skúsiť ten gympeľ ?
@alysia rozmyšlam nad tym že iná škola... buď to španielske bilingválne v novom meste, ved španielčina je lahká. nejako dobojujem. alebo normálny gympel :.]
len tu nezhadzujte španielske bilingválne gymnázium! Tiež som uvažovala nad umeleckou a bilingvou, a za celý rok som ani raz neoľutovala že som šla na bilingvu. Španielčina patrí k najpoužívanejším jazykom na svete, takže ju jendoznačne využiješ. A kamarátky z druháku vavia, že po pšanielsky matike a fyzike rozumejú viac ako po slovensky. Dosť to záleží aj od lektora.
A na normálnom gympli sa netreba až tak učiť. A na bilingve s abudeš učiť rovnako veľa. Prvý rok zvládneš jazyk a potom to máš stále o tom istom ako na normálnom gympli len s tým rozidelom že sa to učíš v cudzom jazyku. Ako keby si študovala v zahraničí.
Ak myslíš kvalitu výuky, tak to záleží na škole a tvojom prístupe k učeniu...
Pokiaľ si myslela franinu ako jazyk, tak je geniálna. Teda aspoň mne sa páči. Preto som si ju i vybrala. Keď sa ju chceš učiť, tak k tomu budeš musieť pristupovať zodpovednejšie, lebo slovná zásoba a tak dá zabrať, lebo predsa len je to úplne iný level ako angličtina. A nie je až taká ťažká ako sa o nej hovorí.. Lenže sa gramatiku budeš musieť učiť poriadne, no... Ak ju mám porovnať s nemčinou, tak mi príde na rovnakej úrovni a v porovnaní so španielčinou... Tak španielsky jazyk je tiež ľubozvučný, ale menej náročným spôsobom.
Ale ved ty máš talent a aj pekne kreslíš. Ty sa len podceňuješ.. Podla mňa ak ťa to kreslenie tak baví ... a myslí si ,že hej podľa toho čo si vravela.. tak by si tam mala isť.. ale ak nie tak si to ešte poriadne musíš rozmyslieť. Aby si to potom neľutovala. No a keby si si to rozmyslela tak ešte stále môžeš ísť aj na inú školu..
@zuzinka1406 v prvom ročníku to ani ľutovať nemôžeš, že si tam šla (lebo ten je o hovne), to zistíš až v štvrtom, piatom....ja som štvrtáčka, bilingvu milujem lenže.......
je tam iný prístup výučby ako na slovenských predmetoch a naozaj sa toho veľa naučíš, ALE na prijímačky na vysoké školy to nestačí, moja sestra s tým mala veľký problém, keď sa musela učiť celú slovenskú chémiu aj bilógiu (prijímačky má najbližšie tri dni) a bolo to úplne rozdielne od toho, čo nás učia na španielskej.... ja som tiež už zistila, že z matiky mi kopec vecí chýba (fyziku ani nevravím), lebo sa jednoducho nestihli a niektoré veci sa tam učia inak ako na Slovensku, takže poteší....
neľutujem tú školu len pre jednu vec- pre tých ľudí, čo som vďaka nej spoznala, vďaka ktorým som sa zmenila k lepšiemu....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
51 komentov
hlavne sa riaď tým, čo ťa najviac baví a na čo máš talent. keď to nie je niečo mimoriadne extréme neužitočné, tak sa s trochou snahy a záujmu uplatniť dokážeš.
Alebo počkaj ešte rok a až potom stresuj.
no a umelecká... keď nevieš kresliť, alebo si myslíš, že nevieš kresliť, tak tam ani nechoď...
A čo si myslím ja, ak vieš čomu sa chceš venovať, vyser sa na celý gympel a choď na odbornú.
Ja to robím teraz, prestupujem na inú strednú a pôjdem medzi prváčikov, jééj
umelecká by ťa možno bavila ale musela by sis priznať že vieš kresliť a nepodceňovať sa lebo keď si nebudeš veriť tak ťažko niekam zapadneš ..... ale spoločné tie školy majú že po obidvoch sa ťažko uplatňuje... skus si to ešte rozmyslieť a keď tak si podáš prihlášky na obidve však máš na to rok
Gymnázium ťa lepšie pripraví na výšku, nech si hovorí kto chce, čo chce. Radšej vedieť jazyk a potom budeš maž i vačšie sebavedomie vo výbere práce, brigády al. štúdia v zahraničí. A nikde sa v našom veku nenaučíš spoľahlivejšie jazyk ako keď buď odcestuješ alebo v jazykovej škole. Ja som sa rozhodla pre gympel a zatiaľ neľutujem.
ak ťa to kreslenie extremne baví a vezmu ťa na tu školu tak chod tam ale rozmýšľaj aj čo dalej.. čo po umeleckej aká robota alebo čo, či sa ti to oplatí
lebo ísť študovať len to čo ťa baví podľa mňa nie je veľmi múdre lebo potom nezarobíš toľko koľko by si chcela ak chápeš čo myslím
@hippiechick mám robnaký nazor a na aký máš zakladný jazyk?
ja som tiež rozmýšľala, že pôjdem na umeleckú, ale z neznámych príčin vyhral gympeľ a som rada
@elisse Keď máš talent, chod na umeleckú, ked nie a niesi vyslovene hlúpa, chod na ten gympeľ (teda ak počítaš s výškou) a ked ťa nebaví matika a fyzika, tak na tom gympli to bude pre teba horšie. Máš ešte rok, čo takto dať si prihlášku na tú umeleckú a ked spravíš príjimačky a máš talent ísť tam a ked nie skúsiť ten gympeľ ?
A na normálnom gympli sa netreba až tak učiť. A na bilingve s abudeš učiť rovnako veľa. Prvý rok zvládneš jazyk a potom to máš stále o tom istom ako na normálnom gympli len s tým rozidelom že sa to učíš v cudzom jazyku. Ako keby si študovala v zahraničí.
Ak myslíš kvalitu výuky, tak to záleží na škole a tvojom prístupe k učeniu...
Pokiaľ si myslela franinu ako jazyk, tak je geniálna. Teda aspoň mne sa páči. Preto som si ju i vybrala. Keď sa ju chceš učiť, tak k tomu budeš musieť pristupovať zodpovednejšie, lebo slovná zásoba a tak dá zabrať, lebo predsa len je to úplne iný level ako angličtina. A nie je až taká ťažká ako sa o nej hovorí.. Lenže sa gramatiku budeš musieť učiť poriadne, no... Ak ju mám porovnať s nemčinou, tak mi príde na rovnakej úrovni a v porovnaní so španielčinou... Tak španielsky jazyk je tiež ľubozvučný, ale menej náročným spôsobom.
Ale ved ty máš talent a aj pekne kreslíš. Ty sa len podceňuješ.. Podla mňa ak ťa to kreslenie tak baví ... a myslí si ,že hej podľa toho čo si vravela.. tak by si tam mala isť.. ale ak nie tak si to ešte poriadne musíš rozmyslieť. Aby si to potom neľutovala. No a keby si si to rozmyslela tak ešte stále môžeš ísť aj na inú školu..
je tam iný prístup výučby ako na slovenských predmetoch a naozaj sa toho veľa naučíš, ALE na prijímačky na vysoké školy to nestačí, moja sestra s tým mala veľký problém, keď sa musela učiť celú slovenskú chémiu aj bilógiu (prijímačky má najbližšie tri dni) a bolo to úplne rozdielne od toho, čo nás učia na španielskej.... ja som tiež už zistila, že z matiky mi kopec vecí chýba (fyziku ani nevravím), lebo sa jednoducho nestihli a niektoré veci sa tam učia inak ako na Slovensku, takže poteší....
neľutujem tú školu len pre jednu vec- pre tých ľudí, čo som vďaka nej spoznala, vďaka ktorým som sa zmenila k lepšiemu....
máme to ťažké..