Ahojte, viem, že toho je tu už dosť čo sa týka tejto témy.. ale chcela som sa opýtať, čo sa oplatí v dnešnej dobe študovať na vysokej škole... som v 3. ročníku na gymnáziu a chcela by som sa už pomaly rozhodovať čo dalej.. baví ma matematika a cudzie jazy
@chlorofyl ak ma clovek ukoncene gymnazium samozrejme s maturitou a proste nechce ist na vysoku chcel by normalne ist pracovat. si myslite ze nema vobec sancu si nic najst??
@mrxxx ..presne ked je človek šikovný tak nepotrebuje ani vysokú školu.. ale v dnešnej dobe je to ťažšie.. ale dá sa aj tak.. len treba mať šťastie a byť šikovný
skús "Finanční a pojistná matematika" v Brne...náročnosť je dosť vysoká, lebo berú skoro všetkých a potom ich musia povyhadzovať...ale keby sa počas celého semestra pravideľne učíš a pripravuješ, tak je to v pohode
@n0win0u rozmýšlala som už aj nad STU lenže tam je večšinou niečo iba s informatikou.. alebo potom Fchpt lenže tam je veľa chémií a to ja moc nemusím..
a presne čo sa týka odboru som písala že tá ekonomická a finančná matematika alebo manažérska matematika..
@vladqog zvláštny názor.... ja som sa chcela len opýtať na niake to info od ludi, ktorý už majú niake tie skúsenosti s určitými školami.. nesúhlasím s tvojím názorom..
@karoline321 no ja si stale myslim, ze lepsie nieco s informatikou ako ekonomicke smery. informaticke smery vyuzivaju algoritmy a vela matiky a ta ta pises, ze bavi. dalej vyrokovu a diskretnu logiku a matiku, nejake tie algebry a nieco malo z elektrotechniky. podla mna lepsie uplatitelne
@tangerina rozmýšlala som už aj nad brnom, lenže ja som chcela niečo tu na SR (v BA najlepšie)... aj ked viem že v čechách sú omnoho lepšie podmienky a úroven škol.. ty tam chodíš na tú poistnu ?
@n0win0u to viem že informatika využíva veľa z matematiky.. lenže my na strednej sme už čoto mali z programovania a neviem či si trúfam na niečo také a to boli len základy ako dalo sa to pochopiť lenže nieje to presne to čomu by som sa chcela venovať.. ja by som radšej niečo s tými cudzými jazykmi a matematikou.. ty čo študuješ ?
@karoline321 nemám žiadne skúsenosti, ale jedno ti môžem povedať, že to je jedno akú školu si vyberieš, ľudia(mládež) ti bude stále na to tvoje rozhodnutie hovoriť, že táto škola je ťažká. To je jedno čo by si si vybrala. Veď nikde nenájdeš vysokú školu ktorá je ľahká. Nato si mala prvý stupeň na ZŠ. To je asi všetko Takže nepočúvaj čo je ťažké a čo nie, ale rozhodni sa podľa seba čo by si chcela.
@derimax3 to máš pravdu.. ale v živote by sme si mali voliť tie ťažšie cesty.. radšej 5 rokov vydržím a potom sa (snád) budem mať lepšie.. ty čo študuješ ak sa smiem spýtať ?
@bluepanter no myslím, že matika mi ide fajn.. lenže matika na vysokej škole nieje už o ,,počítaní jablčok,, ako na strednej.. určite je to náročné ale ked človek chce tak sa dá všetko zvládnuť.. vieš niečo o tžch odboroch MMN a EFM.. poznáš niekoho čo to študuje ?
@karoline321 zatiaľ ešte gymnázium, ale presne to isté mi hovorili na všetko čo som chcel skúsiť. (vyber si niečo ľahšie, táto škola je ťažká, Keď sa neučíš ani tam nechoď... atď)
@karoline321 vidím, že si z BA, aké gymnázium? Samozrejme, je medzi tou matematikou obrovský rozdiel, ale skôr ide o to myslenie. Ak máš na to stavané rozmýšľanie, tak ti to problém na VŠ robiť nebude. Na matfyze máš prvý týždeň taký prechodný, aby to nebolo zo začiatku také ťažké
@bluepanter niesom z Ba som zo stredného slovenska... to máš pravdu je dôležité aby tomu človek aj chápal a mal na to proste hlavu.. myslím, že ja niesom na tom až tak zle ..
a čo sa týka uplatnenia a náročností z tých odbor?
@karoline321 statistika a analýza dat na MUNI, preto hovorím, že som mala spoločné matematické predmety s ľuďmi z finančnej... no a zanedbávala som štúdium počas semestra a cez skúškové sa mi to nepodarilo dohnať, tak ma vyhodili
4. maturujem teraz. Vlastne som rozmýšľal ešte dávnejšie nad FTvŠ, vojenská akadémia a také, ale to ma po čase prešlo. Skúsim to u policajta, no to sa ešte uvidí. Nechcem nič viac hovoriť, lebo v dnešnej dobe keď povieš slovo policajt, tak ostaneš hneď odradený spoločnosťou, že tam sa nemáš šancu dostať aj keď nevidia ďalšie faktory. Takže tak
Chod na nejaky odbor s prijimackami najlepsie. Tam sa budes mat ty lepsie bez ohladu na pristup ucitelov podla mna. Cim tazsie je to na zaciatku, tym viac sa to casom oplati mam skusenost...ale zase tak, aby si to zvladla, nie nieco nemozne, lebo skoncis tak, ze ta nezoberu, povies si, ze ty mas ciel a pojdes zase ale ja takych ludi nerespektujem tak velmi ako takych, co sa prirodzene dostali na prvy sup. No musis byt hlavne zodpovedna a o tom je vs. Vyber si nieco, na co mas vlohy. Nestuduj take, co davas len priemerne alebo si nikdy nevedela, ked nie si univerzalny student jednotkar, iba preto, ze je to popularny odbor alebo ma uplatnenie a momentalne horsie stavy, takze beru bez prijimacok alebo ze je to lahke sa tam dostat, lebo potom akurat ulahcis studium ostatnym...zaplatis im lepsie prostredie, lebo ta skola dostane dotacie na teba a oni sa budu mat lepsie...skus si vybrat poctivo no...
@karoline321 potom sa nemáš čoho báť. podaj si radšej v prihláške na MMN aj EFM (prípadne aj na teoretickú matematiku) a podľa výsledku prijímačiek uvidíš, ako si na tom v porovnaní s ostatnými. Na EFM kladú väčšie nároky.
uplatnenie podľa mňa v pohode (neviem konkrétne profesie), absolventi z matfyzu majú celkovo nezamestnanosť do 4-5 % tuším. Ber to tak, že určite je lepšie uplatnenie ako iba z ekonomickej školy. Tu ako keby študuješ dve VŠ naraz matiku a ekonómiu
ja som aplikovaný informatik z matfyzu, my to máme asi najľahšie na škole, teda možno po poistných matematikoch
@derimax3 preečoo ?? nie ved v pohode.. je to síce ťažšie sa tam dostať ale potom máš prácu istú a celkom pekne ohodnotenú .. ak na to máš tak to určite skus... tuším sú tam aj tie fyzické testy a tak.. to si už musel mať prijímačky nie ? a maturuješ z akých predmetov?
@bluepanter hej hej to viem, že na EFM kladú večšie nároky a celkovo, že je to tam o niečo aj ťažšie..
aplikovaný informatik ? a máte to najlahšie na škole ?? no už ako ? ja som skor myslela, že je to ťažší odbor.. ktorý rok študuješ ? a ked porovnáš uplatnenie aplikovaná matematika a aplikovaná informatika..?
@karoline321 ale ja nemyslím policajnú akadémiu, ale obyčajne policajt. Zoberú ťa>ideš na 6 mesiacov na kurz>si obyčajný policajt>postupne sa môžem zlepšovať>externe vysokú školu>lepšia pozícia>viac peniazi>lepší život>ešte rodina nejaká>DOVOLENKY HAVAJ, MEXIKO, AUSTRÁLIA, KARIBIK, BRAZÍLIA atĎ. . Mne sa už totiž nechce byť daľších 5 rokov na výške. Uvidíme ako to bude no, keď sa to nepodarí, tak budem vedieť, že to bola iba moja chyba.
Pokial viem, EFM patri k najlukratovnejsim matfyzackym predmetom, takze ak mas pocit, ze by si na to mohla mat, urcite to skus (bola to moja 2nd choice pri vybere uni)
a ak by ti to neslo, pravdepodobne sa da prestupit na tu manazersku, ktora asi tiez nebude na zahodenie. Ak mas rada matiku a mysli ti to, uprednostnila by som to pred EUBA, isto.
@karoline321 ono je to preto ľahšie, lebo máme väčšiu voľnosť vo výbere predmetov a kladú na nás nižšie nároky. Samozrejme, sú tu tiež niektoré brutálne predmety, ale naša matematika je mnohonásobne jednoduchšia.
Uplatnenie jednoznačne lepšie z informatiky. Verím, že aj takých pobiednych programátorov iste vezmú niekam pracovať (napr. IBM asi berie úplne každého). Výhodou ešte je aj to, že v podstate ani nepotrebuješ zamestnávateľa. Ak vieš programovať, vieš sa uživiť aj samostatne.
@karoline321 v podstate nepracujem, ale dá sa, hoci úplne plnohodnotne sa venovať štúdiu a záverečnej práci a súčasne zamestnaniu nie je až také jednoduché, skôr mám pocit, že väčšina pracujúcich z toho štúdia trocha poľaví... mám pocit, že to skúškové nám takto v poslednom ročníku už aj pomaly končí, ale neviem, nemal som žiadnu skúšku tento semester
@nenay ked ja sama neviem, či by som na to mala.. ale určite by som to chcela skúsiť... ty si sa pre akú školu rozhodla ? čo študuješ ?
hej radšej mám matiku a logické rozmýšlanie ako biflovanie a tlačenie si veci do hlavy,.. ako ked som prinutená tak mi nerobí problem aj to talčiť si niečo do hlavy ale uprednostnujem logické rozmýšlanie
@bluepanter fakt ?? tak to som ani nevedela.. a dá sa to tak že keby ma nevzali na MMN a ani na EFM.. tak by som prestupila na aplikovanú informatiku ? .. lebo ja som myslela, že aplikovaná informatika je ťažšia než matika.. a čo sa týka prímačiek robia sa tam niake skúšky na tú informatiku ?
@karoline321 by som ešte dodal k tej aplikovanej informatike a informatike na matfyze, že na 1.stupni je programovanie na aplikovanej informatike a informatike v zásade rovnaké a rozdiel je hlavne v podstatne náročnejších matematických predmetoch na informatike (+viac takých základov z teoretickej informatiky, čo je vlastne ale tiež len matematika)
@karoline321 studujem matematiku (dokopy cistu aj aplikovanu, cize to trosku zabrda do fyziky, ale vo vyssich rocnikoch si budem moct volit co budem chciet v Anglicku, to bola moja 1st choice.
a teda, poznam kopu ludi na matfyze, a EFM by mohla byt fajn volba, ak si sikovna
@tikalok@karoline321 ja by som len upozornil, že rozdiel medzi teoretickou informatikou a aplikovanou je obrovský v obtiažnosti. Máme pár spolužiakov, čo prešli z teoretickej k nám na AIN a teraz sú v podstate u nás skoro najlepší, pričom tam boli slabí.
@nenay fakt v anglicku ? tak si potom šikovná tam si robila aj prijímačky ?? ako to tam funguje.. ? spokojná si asi však ? .. a robila si potom aj a EFM prijímačky ? ..
@bluepanter tak toto som nevedela.. presne pre toto sú dpbré tieto fora že sa dá popýtať druhých ludí, čo vedia čo a ako.. aj ked viem, že niektorým idú na nervy fora takého typu.. dakujem za info
@karoline321 neviem úplne dobre tie dva odbory porovnať, ja som na 1.stupni študoval teoretickú a na druhom aplikovanú, pretože 2.stupeň teoretickej je na mňa príliš teoretický, z mojich pôvodných spolužiakov tam zostalo už len asi 10 ľudí, viacerí z nich zostávajú na tretí stupeň a tých zvyšných určite nečaká zlá budúcnosť ale teoretická na druhom stupni už rozhodne nie je žiadna sranda. Kým čo sa prvého stupňa týka, tak tam som veľmi spokojný s tým, že som bol na teoretickej, dalo sa to v pohode zvládnuť a mám pocit, že ma to naučilo viac vecí, ako by ma naučila aplikovaná.
jj, robila som sem prijimacky, ale to je skor vynimka - v UK ti vacsinou daju na zaklade znamok a odporucania rovno offer s podmienkami (maturita, certifikaty..), ktore ked. splnis, tak ta vezmu k nam sa robili interviews na jesen, a potom som pisala testy po maturite, ale to zalezi...
a na EFM som bola prijata bez prijimaciek (za maticku olympiadu), takze nerobila
@karoline321 nuz, o tyzden pisem testy, a veruze sa necitim az tak sikovne.
hm... preco anglicko.. no, tato skola je fakt super, akoze ma naozaj dobre meno, + som tu mala znamych o rocnik vyssie, ktori ma prehovarali, a nejak sa mi sem podarilo dostat a teda, anglictinu som sa ucila celkom intenzivne na gympli, tak ani to nebranilo...
financne je to take cudne. no, rodicov stojim cca tolko co brat v Prahe, ale k tomu mam jedno stipendium, ktore pokryva ubytovanie, a studentsku pozicku na skolne
@nenay takže si tam už mala niakych známych.. to máš fajn ja mám tieš rada angličtinu dokonca som čo to aj povyhrávala na škole angličtina a matika ú proste u mna naj...
ja by som si asi z finančných dovod nemohla dovoliť štúdium niekde v zahraničí..
@karoline321 aplikovana inf. FEI STU ... u nas na STU neviem o programe kde by si vyuzila hlavne ci cistu matiku bez omaciek z ineho odboru ako elektro, fyz., chem. a tak ... ale tam to smrncnute ekonomiou trosku a vela roznych casti matiky, moj tip je, ze si sprav Bc. tam na efm ci poistnej a na druhy stupen ked popri skolu pobrigadujes skocit do zahranicia kde vyuzijes cudzi jazyk a najdes aj brigadicku nejaku
@matwejo fúha FEI STU tieš nieje ,,prechádzka ružovou záhradou,, , tam je to ževraj tieš doť ťažké.. no uvidím ešte.. na STU mi chodí sestra prvý rok a je spokojná veľmi
@james144 matematicky aparat je dolezity vo veeela odvetviach, ale hej aj matfyzacke mat. odbory maju nejake zaklady programovania, lebo to pekne rozvija logicke myslenie ... tak ako my ITckari mame aj dost matiky a nejaku fyziku na analyticke myslenie ..
@karoline321 to je jedno, IT ma bavi, mam trosku problem s matikou (ale to bude aj lenivostou, ), ale inak to ide pokial ta to nenudi, nesere, netrapi aj ked mam obcas noci bez spania ... STU je velky pojem, zalezi aj od toho kam chodi,
@matwejo to máš fajn ked ta to baví.. je dôležité veľmi aby to toho človeka bavilo študovať inak to nemá význam.. no chodí na fchpt a páči sa jej.. je tam dosť chémií a matiky..
@matwejo Nie nemyslel som základy. Numerické algoritmy vytváranie modelov, zložité paralelné výpočty a simulácie. Aby to mohol niekto robiť s papierom a kalkulačkou to je dosť nepraktické.
EFM je u mna jedna z možností nad ktorými premýšlam (o rok maturujem), tiež mam rada matiku ale aj biolu a naopak, jazyky mi nejdú. Preto si myslím, že by som mohla mať po skončení školy problém, kedže v ekonomickej sfere so slabými jazykmi je to ťažko, avšak pre teba asi najlepšia volba
@mrxxx jasne ze ma. pokial mu to niekto vybavi. gymnazium ti neda podklad na nic a v dnesnej dobe uz vobec. je sice pekne ze vas tam ucia snad seckemu moznemu teoretickemu ale to ti je na nic a zistis to az cestou zivotom
@bluepanter dakujem veľmi pekne.. ja sa o seba nebojím, nech už skončím na akéjkoľvek škole.. ja sa proste v tomto svete rozhodne nestratím dakujem vám všetkým za infááá
@smajlo18 ahoj, ja tieš maturuj až o rok ale je dôležité vybrať si na čo sa chceš zamerať a ten rok popri pripravovanie sa na maturity riadne zamakať... lebo !!! stredoškolské učivo už nestačí !!! ked sa chceš niekde na niaku dobrú školu dotať musíš na tom aj popracovať a poctivo sa pripravovať... matiku mám tieš rada a čo sa týky bioly tá tieš vcelku ujde.. to že ti nejdu jazyky možno nesod profesor alebo spôsob akým vás v škole učia.. to by si dobehla keby ideš do zahraničia na určitý čas...
čo sa týka FCHPT na STU odbor biotechnologia a potr.technologia... moja sestra tam chodí prvý rok a je veľmi spokojná... je tam najviac chémií a matiky a plus potom asi také omáčky neviem.. zvládnuť sa to dá, berú síce bez prijímačok, čo znamená že je tam potom dosť veľké sito ale ked sa ripravuješ tak sa to dá v pohode zvládnuť.. dokonca ani z chémiíí nematurovala a zvdlá v pohode skúšky len sa treba učiť.. a prístup profesor je tieš fajn.. ona je veľmi spokojná.. čo viem, že táto fakulta má veľmi dobré meno a čo sa týka uplatnenia je na tom tieš fajn.. ved však ked si pozrieš rebríček vysokých škol čo robila arra tak je na prvom mieste...keby si potrebovala niake to info o tejto škole kludne napíš TS-ku... alebo môžme popísať aj o EFM...
Viem, že FCHPT je dobrá škola, aj ťažká, ja sa najviac obávam fyziky, ktorej je tam ževraj hodne a takisto to sito.. Tvoja sestra vyberala už na začiatku, či chce študovať biotech. alebo potravinarsku tech.? Kde presne by sa po skončení chcela uplatniť? A čo ty po EFM? Ja uvažujem nad týmito dvoma odbormi a ešte som premýšlala nad medinou, ale fchpt zatial vyhráva, zaujímam sa o potraviny, výživu a ide mi aj matika
@smajlo18 hej je to fajn škola teda zatial je s nou spokojná uvidíme čo a ako jej to pojde dalej... no ona si dala fchpt len ako ,,poistku,,... ona tam veľmi ani ísť nechcela .. skúšala medicínu do brna a ba lenže ju nezobrali.. teraz na medicínu je fakt riadny nával takže ak by si šla skúsiť medinu treba sa poriadne pripraviť.. no a ja som rozmýšlala nad tou EFM alebo manažerska matematika, lebo matika ma baví a že je celko dobré uplatnenie z toho.. tak uvidíme.. ty si chceš aké maturitné predmety dávať ? a na gymnázium chodíš ?
ak si vybrat medzi Eubou a Matfyzom, tak urcite Matfyz.. to je ako vyberat medzi Stu a Tuzvo podla mna....
ja som z Matfyzu odisla, nasla som si robotu.. sice ako pokladnicka iba, ale manazerka sa ma uz po dvoch tyzdnoch v robote pytala, ci by som mala zaujem o manazerske pozicie a minuly tyzden mi oznamila, ze nemam potom ostat prekvapena velmi, ale ze do konca roka sa budu diat personalne zmeny medzi manazermi a ze v prvom rade sa budu brat ludia co tam robia, co to poznaju.... tak snad sa usmeje stastie konecne raz aj na mna
iba na trapne ucitelstvo, kombinacia informa-biola
odisla som v prvaku, teraz v aprili (oficialne som zanechala studium)
nepacilo sa mi to tam... ako sla na to s velkymi ocami, ze wau Matfyz, proste pre mna bol Matfyz nieco velke, nieco tazke, kde chodia iba super inteligentny.. o com som roky ci na zakladke, alebo strednej pocuvala "legendy", aky je narocny, aky je dobry a neviem co vsteko...
a prisla som tam a padla mi sanka dole... na predmete Informacne a komnunikacne technologie sme prvu hodinu kreslili v Skicari!!! a podobnym tonom to slo aj dalej... ked som po uspesnom skuskovom dalsi semester uz nechodila vobec do skoly, tak som tam raz omylom zabludila, bo som potrebovala ist na net dat dole svoju stranku, co bola ako "skuska" z toho IKT, tak im tam chlapik vykladal kolko usb portov ma standrardne pocitac a co svteko sa da cez ne zapojit... uprimne skoro som sa pozvracala ... ako aj semestralka: urobte si vlastnu stranku. Ano, clovek sa drbe v kazdom volnom case s tym, ako to zrobit ako hento a pride niekto, zaregistruje sa na Webnode a to da ako svoju stranku urobenu... vysmech matfyzu totalny... z 15 ci kolko ludi sme boli asi 4, co sme mali normlne urobene stranky... humus, odpad.
Ale verim tomu, ze ine studijne programy su fakt na tej kvalite, ako sa o matfyze hovori... nebyt uplne znechutena z BA, tak idem odznova na Aplikovanu.
Bola by som byvala od zaciatku na Aplikovanej, hned som mala zaujem prestupit, ale veduca studijneho ma poslala do prdele, nakricala do mna, ze som mala skor sa rozhodovat, ze sa to uz neda, pritom vtedy este ani semester nebol... v decembri ked som sa rozpravala s garantkou z Aplikovanej, mi povedala, ze som hned mala za nou prist... keby som bola vedela...
ževraj je to tam dosť ťažké? o tom vysoká je nie? to by ťa odradiť nemalo, pretože každá dobrá škola je aj náročná....zadarmo ti nič nedajú.... a ak ťa to baví tak to pre teba problém nebude
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
98 komentov
presmejdi si ved stranky matfyzu nie ? a popozeraj odbory nejake co by sa ti pozdavali a pytaj sa priamo na ne
a presne čo sa týka odboru som písala že tá ekonomická a finančná matematika alebo manažérska matematika..
A je to NEJAKY/A/E
ja studujem informatiku ^__^
keď sa v tej informatike veľmi nevidí, tak by to asi nebolo úplne dobré...
ak vieš dobre matematiku a baví ťa programovanie (nevadí, že ho nevieš dobre, na VŠ sa ide od nuly), tak sa poobzeraj po nejakej informatike.
každopádne, vyber si to, čo ťa bude baviť, aj keď to bude o trochu menej perspektívne ako to, čo ťa nebaví
poznám pár ľudí z oboch odborov
a čo sa týka uplatnenia a náročností z tých odbor?
ty čo študuješ ?
uplatnenie podľa mňa v pohode (neviem konkrétne profesie), absolventi z matfyzu majú celkovo nezamestnanosť do 4-5 % tuším. Ber to tak, že určite je lepšie uplatnenie ako iba z ekonomickej školy. Tu ako keby študuješ dve VŠ naraz matiku a ekonómiu
ja som aplikovaný informatik z matfyzu, my to máme asi najľahšie na škole, teda možno po poistných matematikoch
aplikovaný informatik ? a máte to najlahšie na škole ?? no už ako ? ja som skor myslela, že je to ťažší odbor.. ktorý rok študuješ ? a ked porovnáš uplatnenie aplikovaná matematika a aplikovaná informatika..?
a ak by ti to neslo, pravdepodobne sa da prestupit na tu manazersku, ktora asi tiez nebude na zahodenie. Ak mas rada matiku a mysli ti to, uprednostnila by som to pred EUBA, isto.
Uplatnenie jednoznačne lepšie z informatiky. Verím, že aj takých pobiednych programátorov iste vezmú niekam pracovať (napr. IBM asi berie úplne každého). Výhodou ešte je aj to, že v podstate ani nepotrebuješ zamestnávateľa. Ak vieš programovať, vieš sa uživiť aj samostatne.
hej radšej mám matiku a logické rozmýšlanie ako biflovanie a tlačenie si veci do hlavy,.. ako ked som prinutená tak mi nerobí problem aj to talčiť si niečo do hlavy ale uprednostnujem logické rozmýšlanie
AIN je easy, moje prvé FX z riadneho termínu prišlo až tento semester
a teda, poznam kopu ludi na matfyze, a EFM by mohla byt fajn volba, ak si sikovna
a ty máš aspoň prehľad o existencii tých odborov, takže sa nepýtaš na triviality
a na EFM som bola prijata bez prijimaciek (za maticku olympiadu), takze nerobila
hm... preco anglicko.. no, tato skola je fakt super, akoze ma naozaj dobre meno, + som tu mala znamych o rocnik vyssie, ktori ma prehovarali, a nejak sa mi sem podarilo dostat a teda, anglictinu som sa ucila celkom intenzivne na gympli, tak ani to nebranilo...
financne je to take cudne. no, rodicov stojim cca tolko co brat v Prahe, ale k tomu mam jedno stipendium, ktore pokryva ubytovanie, a studentsku pozicku na skolne
aspon nejakú vyssiu odbornú skolu, ci nadstavbu musis mat,
chod na taky odbor kde su aj prijimcky
ja by som si asi z finančných dovod nemohla dovoliť štúdium niekde v zahraničí..
@karoline321 to je jedno, IT ma bavi, mam trosku problem s matikou (ale to bude aj lenivostou, ), ale inak to ide pokial ta to nenudi, nesere, netrapi aj ked mam obcas noci bez spania ... STU je velky pojem, zalezi aj od toho kam chodi,
@smajlo18 tak tip odo mna:
Biotechnológia a potravinárska technológia FCHPT STU
vodné stavby a vodné hospodárstvo SvF STU
geodézia a kartografia (GAK) - SvF STU
ŠTUDIJNÝ ODBOR 9.1.1 MATEMATIKA - FMFI UK
tak presne tú biotechnologiu a potr. technologiu STU si trafil , to je moja volba pravdepodobne
čo sa týka FCHPT na STU odbor biotechnologia a potr.technologia... moja sestra tam chodí prvý rok a je veľmi spokojná... je tam najviac chémií a matiky a plus potom asi také omáčky neviem.. zvládnuť sa to dá, berú síce bez prijímačok, čo znamená že je tam potom dosť veľké sito ale ked sa ripravuješ tak sa to dá v pohode zvládnuť.. dokonca ani z chémiíí nematurovala a zvdlá v pohode skúšky len sa treba učiť.. a prístup profesor je tieš fajn.. ona je veľmi spokojná.. čo viem, že táto fakulta má veľmi dobré meno a čo sa týka uplatnenia je na tom tieš fajn.. ved však ked si pozrieš rebríček vysokých škol čo robila arra tak je na prvom mieste...keby si potrebovala niake to info o tejto škole kludne napíš TS-ku... alebo môžme popísať aj o EFM...
Viem, že FCHPT je dobrá škola, aj ťažká, ja sa najviac obávam fyziky, ktorej je tam ževraj hodne a takisto to sito.. Tvoja sestra vyberala už na začiatku, či chce študovať biotech. alebo potravinarsku tech.? Kde presne by sa po skončení chcela uplatniť? A čo ty po EFM? Ja uvažujem nad týmito dvoma odbormi a ešte som premýšlala nad medinou, ale fchpt zatial vyhráva, zaujímam sa o potraviny, výživu a ide mi aj matika
jj gymnazium osemročné, maturitné predmety mám Sj, Aj, Bio, Mat a Che
Kde presne sa chceš uplatniť? či to asi ešte nevieš Nuž to mi nikto nepovie, kam mám ísť, sami sa musíme rozhodnúť
ja som z Matfyzu odisla, nasla som si robotu.. sice ako pokladnicka iba, ale manazerka sa ma uz po dvoch tyzdnoch v robote pytala, ci by som mala zaujem o manazerske pozicie a minuly tyzden mi oznamila, ze nemam potom ostat prekvapena velmi, ale ze do konca roka sa budu diat personalne zmeny medzi manazermi a ze v prvom rade sa budu brat ludia co tam robia, co to poznaju.... tak snad sa usmeje stastie konecne raz aj na mna
iba na trapne ucitelstvo, kombinacia informa-biola
odisla som v prvaku, teraz v aprili (oficialne som zanechala studium)
nepacilo sa mi to tam... ako sla na to s velkymi ocami, ze wau Matfyz, proste pre mna bol Matfyz nieco velke, nieco tazke, kde chodia iba super inteligentny.. o com som roky ci na zakladke, alebo strednej pocuvala "legendy", aky je narocny, aky je dobry a neviem co vsteko...
a prisla som tam a padla mi sanka dole... na predmete Informacne a komnunikacne technologie sme prvu hodinu kreslili v Skicari!!! a podobnym tonom to slo aj dalej... ked som po uspesnom skuskovom dalsi semester uz nechodila vobec do skoly, tak som tam raz omylom zabludila, bo som potrebovala ist na net dat dole svoju stranku, co bola ako "skuska" z toho IKT, tak im tam chlapik vykladal kolko usb portov ma standrardne pocitac a co svteko sa da cez ne zapojit... uprimne skoro som sa pozvracala ... ako aj semestralka: urobte si vlastnu stranku. Ano, clovek sa drbe v kazdom volnom case s tym, ako to zrobit ako hento a pride niekto, zaregistruje sa na Webnode a to da ako svoju stranku urobenu... vysmech matfyzu totalny... z 15 ci kolko ludi sme boli asi 4, co sme mali normlne urobene stranky... humus, odpad.
Ale verim tomu, ze ine studijne programy su fakt na tej kvalite, ako sa o matfyze hovori... nebyt uplne znechutena z BA, tak idem odznova na Aplikovanu.
Bola by som byvala od zaciatku na Aplikovanej, hned som mala zaujem prestupit, ale veduca studijneho ma poslala do prdele, nakricala do mna, ze som mala skor sa rozhodovat, ze sa to uz neda, pritom vtedy este ani semester nebol... v decembri ked som sa rozpravala s garantkou z Aplikovanej, mi povedala, ze som hned mala za nou prist... keby som bola vedela...