Ahojte nepoznate nejake osvečene rady ako znížit cukor v krvi ? na poslednej kontrole mi namerali 5,5 čo už je taka hranicna norma .Viem že cibula a cesnak pomahaju znizovat cukor vie mi niekto poradit čo dalšie znizuje ?
ja by som povedala, ze jest menej potravin, ktore cukor obsahuju a vyvazovat to zeleninou. nie je to ziadna veda podla mna.
btw. co sa tyka zeleniny, uhorka ho obsahuje upne najmenej.
@candy36 to má jesť iba mäso a vajcia? myslite ľudia!
k téme, čo keby si napísal, aký je tvoj denný jedálniček? zvýšený cukor je spôsobený nižším vylučovaním inzulínu, čo môže byť spôsobené rôznymi faktormi... v rodine má niekto cukrovku?
Treba pozerať glykemický index a správne jesť a kombinovať cukry, aby cukor v krvi bol (dlhodobo) čo najvyváženejší a nehumpľoval hore a dole ako jojo - teda bol ustálený!
Potraviny majú glykemický index. Ak je GI potraviny vysoký, znamená to, že ti prudko narastie hladina krvného cukru, ak ju zješ. To sa deje vtedy, ak zješ napríklad čokoládovú tyčinku, pričom si predtým nič dve hodiny nejedol. Cukor rýchlo stúpne a vzápätí po čase klesne a dostaví sa hlad.
(Ak si pred čokoládovou tyčinkou zjedol kopec šalátu (vláknina), alebo nejaké bielkoviny, tak ten nárast nebude tak rapídny).
GI potraviny sa zvyšuje tepelnou úpravou, napríklad cestoviny ak sú al dente, majú menší GI ako keď ich rozvaríš. Zemiaky majú menší GI ak ich krátko varíš v šupke, ako keď z nich urobíš zemiakovú kašu, resp. pečené zemiaky.
Ak máš na raňajky chleba, odporúča sa na to dať i syr, alebo šunku, tiež to bude mať menší glykemický index - lebo to nebude čistý príjem sacharidov, ale zabrzdia to aj bielkoviny a tuky obsiahnuté v šunke a syre. Teda sacharidy by sa nemali jesť
V podstate ide o spracovanosť potravín, dá sa povedať, že čím menej spracované ("tvrdšie", náročnejšie na rozloženie v žalúdku), tým lepšie.
Odporúčajú sa potraviny s pomalými sacharidmi, teda nízkym glykemickým indexom a nerobiť telu šoky - to je také, že nejem celý deň a večer sa prežeriem ako sviňa.
Takže na ustálenie krvného cukru sa odporúča:
1, Jesť pravidelne! 5-6 x denne menšiu porciu
2, Jesť potraviny hlavne s nízkym glykemickým indexom
3, Ak už jem rýchle sacharidy, teda potraviny s vysokým GI, tak to niečím vyvážiť - vlákninou, bielkovinami, tukmi
4, Piť pravidelne čistú vodu
@kitty7 heeeeeeeej? a to si kde zobrala zlatá moja? mám brata aj frajera diabetikov, asi viem lepšie v čom sú sacharidy než ty
nájdi mi v uhorke alebo šaláte sacharidy, na to by som sa pozrela....
@kitty7 Škroby sú zemiaky a strukoviny, nieže by neboli zelenina, ale väčšinou ich oddeľujeme mysľovo i potravinovo zvlášť od tej klasickej zeleniny.
Vláknina - ak myslíš šupku od zeleniny a spomínané strukoviny, na prosím, strašné.
Okrem toho, tieto sacharidy sú zdravé a netreba sa im vyhýbať, vláknina je veľmi prospešná (a dokonca nezvyšuje krvný cukor, práve naopak, pomáha ho stabilizovať) a denne by sa malo zjesť 30 g
@onlymasque presne to som mala na mysli, nie sú sacharidy ako sacharidy... problémom sú ľahké sacharidy, nie sacharidy vo všeobecnosti... vzhľadom na aj tebou spomenutú DDD je jej v zelenine dosť (a nielen v šupke)...
@candy36 je to sacharid alebo nie je? "neondí" mi ani trochu, ako človek, čo sa do diabetu vyzná by si mala vedieť rozdiely medzi jednotlivými druhmi sacharidov.
@candy36 vypni si caps lock, znieš tak akurát ako dáka zakomplexovaná sliepka... normálne som ťa chytila za slovo, že nie sú sacharidy ako sacharidy a ty tu dobre že hysák nechytíš... ukľudni sa.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
22 komentov
btw. co sa tyka zeleniny, uhorka ho obsahuje upne najmenej.
k téme, čo keby si napísal, aký je tvoj denný jedálniček? zvýšený cukor je spôsobený nižším vylučovaním inzulínu, čo môže byť spôsobené rôznymi faktormi... v rodine má niekto cukrovku?
Potraviny majú glykemický index. Ak je GI potraviny vysoký, znamená to, že ti prudko narastie hladina krvného cukru, ak ju zješ. To sa deje vtedy, ak zješ napríklad čokoládovú tyčinku, pričom si predtým nič dve hodiny nejedol. Cukor rýchlo stúpne a vzápätí po čase klesne a dostaví sa hlad.
(Ak si pred čokoládovou tyčinkou zjedol kopec šalátu (vláknina), alebo nejaké bielkoviny, tak ten nárast nebude tak rapídny).
GI potraviny sa zvyšuje tepelnou úpravou, napríklad cestoviny ak sú al dente, majú menší GI ako keď ich rozvaríš. Zemiaky majú menší GI ak ich krátko varíš v šupke, ako keď z nich urobíš zemiakovú kašu, resp. pečené zemiaky.
Ak máš na raňajky chleba, odporúča sa na to dať i syr, alebo šunku, tiež to bude mať menší glykemický index - lebo to nebude čistý príjem sacharidov, ale zabrzdia to aj bielkoviny a tuky obsiahnuté v šunke a syre. Teda sacharidy by sa nemali jesť
V podstate ide o spracovanosť potravín, dá sa povedať, že čím menej spracované ("tvrdšie", náročnejšie na rozloženie v žalúdku), tým lepšie.
Odporúčajú sa potraviny s pomalými sacharidmi, teda nízkym glykemickým indexom a nerobiť telu šoky - to je také, že nejem celý deň a večer sa prežeriem ako sviňa.
Takže na ustálenie krvného cukru sa odporúča:
1, Jesť pravidelne! 5-6 x denne menšiu porciu
2, Jesť potraviny hlavne s nízkym glykemickým indexom
3, Ak už jem rýchle sacharidy, teda potraviny s vysokým GI, tak to niečím vyvážiť - vlákninou, bielkovinami, tukmi
4, Piť pravidelne čistú vodu
nájdi mi v uhorke alebo šaláte sacharidy, na to by som sa pozrela....
a čo vláknina a škroby?
Vláknina - ak myslíš šupku od zeleniny a spomínané strukoviny, na prosím, strašné.
Okrem toho, tieto sacharidy sú zdravé a netreba sa im vyhýbať, vláknina je veľmi prospešná (a dokonca nezvyšuje krvný cukor, práve naopak, pomáha ho stabilizovať) a denne by sa malo zjesť 30 g
a ondí ti očividne poriadne