Zdravim, predstavte si ze mate na vyber len tieto dve alternativy. Nazory ako ani jedno a podobne su irelevantne, skratka keby mate LEN tieto dve moznosti, ako sa rozhodnete? Zalozil som to len zo zvedavosti, ako uvazuju ostatni ludia, v com vidia ake pre a proti a kolko ludi by sa rozhodlo rovnako ako ja.
Zubne. Nemas tam zvacsa az taku zodpovednost - neejde tak casto o zivot a navyse zubnych lekarov je este menej ako tych vseobecnych. Cize aj viac zarobia.
Asi všeobecné, máš viac možností, ako pokračovat s prácou, ale zas zubní študujú kratšie a vacsina zarába oveľa viac, ako všeobecní (teda ak nevravíme o špičkových chirurgoch a pod.)
A preco chces studovat taketo hluposti ? Prachy sa daju zarobit aj inac ako robenim pokusov na pacientoch . Mam v rodine par takychto ''lekarov'' tak viem ..
@Xy12345 tiez mam kvoli chybe lekarov trvale nasledky po zlomenine ruky. Mozno to nie je take vazne ako tvoja situacia, neviem na com si, ale viem zhruba o com hovoris. Existuje vsak lepsi sposob ako sa pricinit o zdvihnutie urovne zdravotnictva, nez sa sam pokusit co najzodpovednejsie angazovat v tomto obore?
@aidenn No ak to myslis seriozne, co dufam, tak si vyber co ta bavi. Ked ta bavi pomahat ludom chod za lekara a ked mas pevne nervy a si zrucny chod za zubara. Zubari zarabaju o dost viac ako lekari...
@aidenn Ja študujem VL a tiež som zvažoval aj to ZL ale nakoniec vyhrala "klasika"... Myslím si, že obidva odbory aj keď sa nebudem pozerať na lukratívnosť majú určite niečo do seba. Poznám aj zažratých študentov ZL, ktorých to baví a sú v tom fakt dobrí. VL je teoretickejší odbor, menej praxe, viac sa učíš princípy a porozumieť človeku ako celku, v teoretických disciplínach ideme spravidla hlbšie ako zubári, oni zase majú veľa svojich predmetov naviac takže tu sa náročnosť vyrovnáva. Občas si hovorím, že možno som mohol to ZL, ale viem, že keby som bol na ZL hovorím zase opačne. Ale nikdy som neolutoval svoj výber. U nás na fakulte je dokonca možné doštudovanie ZL pre absolventov VL, ktoré trvá cca 3 roky. Je to možné aj naopak, ale všeobák podľa mňa ľahšie doštuduje ZL ako zubár VL. Takže ak by si si predsa zle vybral nič nie je stratené, celý život máš pred sebou a len treba chcieť a môžeš byť MDDr.MUDr. Čokoľvek si vyberieš aj jedno je krásne a aj to druhé len ti to občas lezie hore krkom Takže tak.
Kebyže som mal hlavu na medinu, tak asi zubné. Otvoriš si súkromnú zubnú ambulanciu a pekne si zarobiš, kedže ceny si stanovuješ sám + zubár je ako maslo na chlieb.
Ja sa tiež neviem rozhodnúť, ale všeobecné ma láka viac. Myslím, že máš viac možností, čomu sa potom ďalej venovať. Zubné kratšie študuješ a vo väčšine prípadov aj viac zarobíš...
Ja som na VL a nemenila by som. Je takto milion moznosti co mozeme robit, fakt to nemusi byt ani klinika ale aj vyskum a hlavne z rosiahlejsich odborov, to zubne je moc fixovane podla mna...
Nemyslim si, ze vykonavanie prace zubara je v rozpore s moralnymi zasadmi ludstva. Treba si uvedomit, ze ak si nechas spravit dva zuby. ale ze komplet nove, nie je to nieco, co potrbujes zo zdravotneho hladiska, ale z estetickeho. Za esteticke vykony sa v medicine skratka plati, ci uz sa jedna o nove zuby, vlasy, prsia alebo kadeco ine. Mozes argumentovat, ze tymto zubar nijako nepomaha zdraviu pacienta, avsak to plati iba o zdravi fyzickom. Mnoho ludi ma pre svoj vyzor komplexy a prave praca plastickych chirurgov alebo v tomto pripade zubarov im moze dopomoct k vacsej sebaistote, a teda lepsiemu psychickemu rozpolozeniu.
Netreba zabudat, ze ulohou zubara nie je iba "robit nove zuby". To je len velmi malicka cast jeho naplne prace. V drvivej vacsine ide skor o to, ze niekto ma bolesti, popripade kazy a bez pomoce zubara bude jednoducho trpiet. A nechci mi tvrdit, ze v tomto pripade je zubar zbytocny a akysi vypalnik. Este som nepocul o tom, aby niekto nechal na klinike vyplatu za vytrhnutie zubu popripade jeho rozvrtanie. Tieto ukony su spoplatnene minimalne. A rovnako tak nikto nikoho nenuti navstivit zubara, je to kazdeho slobodne rozhodnutie tak o akom zdierani ludi sa tu bavime?
TY mozno zubar byt nechces, nepaci sa ti ta robota a co ja viem co, ale to neznamena, ze automaticky musis vsetkych ostatnych, ktori zubarmi byt chcu, popripade su, odsudit. Mozno raz, az budes sam potrebovat pomoc takehoto odbornika si spomenies na svoje slova.
Neviem presne ako si to myslel s tou "hranicou rozhodnutia", ale je uplne prirodzene vahat nad kadecim, obzvlast nad vyberom povolania. Kazdy je individualny, a to si pamätaj. Az budes studovat medicinu, ver, ze tam stretnes kopec ludi, ktori aj v pokrocilejsom rocniku budu rozmyslat nad tym, ci sa rozhodli spravne a ci si nemali vybrat nieco ine. Cely nas zivot je totiz o rozhodnutiach, ci uz tych nepatrnych alebo naopak tych, ktore maju zasadny vplyv na zvysok nasho zivota.
@aidenn Moc nad tým filozofuješ. Mne sa páči názor jednej medičky, že proste ak tu medicínu chceš robiť tak proste musíš ísť do toho a bez váhania. Keď o tom len troška rozmýšľaš tak kašli na to. A nejak obhajovať to, to že zubárina nie je v drvivej väčšine o peniazoch je nezmysel. Tých ľudí čo sa v tom vyžívajú je fakt minimum aj keď takých poznám. Ale proste moc špekuluješ nad niečím o čom by si mal byť dávno presvedčený. Ja som ani nedával nakoniec si na ZL prihlášku pretože som si povedal, že nevyberám si "super job" ale povolanie. A stavať zubára a plastického chirurga do jednej roviny napríklad s kardiologom alebo anesteziologom je totálny bullshit. Nevravím, že jedno alebo druhé je viac potrebné, ale trošku je to aj o zodpovednosti a o tom komu pomáhaš a čo je tvoja hlavná motivácia a trochu aj charakter a mentalita ľudí. Pochybujem, že nejaký zubár alebo plastický chirurg by šiel pomáhať nezištne niekde do rozvojových krajín. Áno je prirodzené vádať nad rozhodnutiami, ale v prípade medicíny si radšej klaď otázku je to pre mňa vôbec alebo nie? Z tvojho rozhodovania mi skôr príde, že hľadáš niečo čo má viac výhod, zabezpečí ti lepší sociálny status alebo zázemie a necítiť z teba nejaký zápal pre jedno alebo druhé v takom prípade je VL asi tá horšia možnosť. A ak si predsa vyberieš VL tak sa ti asi 500x zmení predstava o konkrétnom zameraní a do veľkej miery to ani neovplyvníš resp. budeš si môcť vybrať len z úzkeho portfólia alebo pôjdeš kdesi na kraj sveta kde bude voľné miesto na tvoj vysnený odbor takže asi tak Teraz povedať, že chcem niekam smerovať je totálne naivné pretože o tom oku nevieš ešte nič a nevieš ani o čom sú iné odbory a vyberáš si len na základe nejakej intuície. A váhať medzi zubným a všeobecným je ako váhať medzi všeobecným a akýmkoľvek iným nehumanitným odborom pretože motivácia študentov VL (aspoň dúfam, že väčšinou to tak je) a ZL je diametrálne odlišná aj keď sa to snažíš nepriamo spochybniť. Čím viac sa budeš rozhodovať tým to bude horšie. Proste si vyber a snaž sa urobiť max. preto aby si bol dobrý zubár, ktorý odvedie kvalitnú robotu za ktorú dostane náležitú odmenu alebo dobrý lekár, ktorý si vybral medicínu pretože ho fascinuje a chce ňou naplniť celý svoj život a bude ju robiť dobre preto lebo je to jeho morálna povinnosť a má súcit s ľuďmi, ktorý trpia a aj napriek tomu, že sa občas bude cítiť zle ohodnotený a frustrovaný....
@Corwinuss ked to podas takto, tak samozrejme musim suhlasit. Avsak rozhodnutie som uz ucinil a zmenit sa to neda, tato tema bola skor len kvoli tomu, lebo ma zaujimalo ako by sa rozhodovali ostatni ludia.
Porovnavat esteticku a zdravotnu medicinu ani prinajmensom nechcem, skor som poukazoval na to, ze zubar v tomto nie je o nic iny co sa financii tyka nez ti, ktori vystuduju medicinu a daju sa potom na plasticku chirurgiu a pod.
Rad sprijemnujem ludom den, rad pomozem ak viem, ale nemal som to 100% odhodlanie stat sa lekarom, preto je mozno dobre, ze som si vybral zubarinu
S tym zameriavanim sa mas tiez pravdu, to bolo len na zaklade nejakych sympatii k urcitemu odboru a mozno tiez na zaklade toho, kolko o com viem (o oci som sa uz odmalicka zaujimal aj kvoli samemu sebe).
Ako som uz spomenul, ja si to priznam, ze u mna medicina nebola celozivotny sen, cize preto som aj vahal a vybral si nakoniec zubarinu, co teda mozno bude pre dobro veci, lebo moje miesto sa moze uvolnit nejakemu zanietenemu cloveku, ktory o medicine snival uz od malicka
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
31 komentov
rozmýšlajte ľudia
byť zubárom - nikdy, je to len o peniazoch, čistá jednotvárna nezáživna robota :S
Nemyslim si, ze vykonavanie prace zubara je v rozpore s moralnymi zasadmi ludstva. Treba si uvedomit, ze ak si nechas spravit dva zuby. ale ze komplet nove, nie je to nieco, co potrbujes zo zdravotneho hladiska, ale z estetickeho. Za esteticke vykony sa v medicine skratka plati, ci uz sa jedna o nove zuby, vlasy, prsia alebo kadeco ine. Mozes argumentovat, ze tymto zubar nijako nepomaha zdraviu pacienta, avsak to plati iba o zdravi fyzickom. Mnoho ludi ma pre svoj vyzor komplexy a prave praca plastickych chirurgov alebo v tomto pripade zubarov im moze dopomoct k vacsej sebaistote, a teda lepsiemu psychickemu rozpolozeniu.
Netreba zabudat, ze ulohou zubara nie je iba "robit nove zuby". To je len velmi malicka cast jeho naplne prace. V drvivej vacsine ide skor o to, ze niekto ma bolesti, popripade kazy a bez pomoce zubara bude jednoducho trpiet. A nechci mi tvrdit, ze v tomto pripade je zubar zbytocny a akysi vypalnik. Este som nepocul o tom, aby niekto nechal na klinike vyplatu za vytrhnutie zubu popripade jeho rozvrtanie. Tieto ukony su spoplatnene minimalne. A rovnako tak nikto nikoho nenuti navstivit zubara, je to kazdeho slobodne rozhodnutie tak o akom zdierani ludi sa tu bavime?
TY mozno zubar byt nechces, nepaci sa ti ta robota a co ja viem co, ale to neznamena, ze automaticky musis vsetkych ostatnych, ktori zubarmi byt chcu, popripade su, odsudit. Mozno raz, az budes sam potrebovat pomoc takehoto odbornika si spomenies na svoje slova.
Neviem presne ako si to myslel s tou "hranicou rozhodnutia", ale je uplne prirodzene vahat nad kadecim, obzvlast nad vyberom povolania. Kazdy je individualny, a to si pamätaj. Az budes studovat medicinu, ver, ze tam stretnes kopec ludi, ktori aj v pokrocilejsom rocniku budu rozmyslat nad tym, ci sa rozhodli spravne a ci si nemali vybrat nieco ine. Cely nas zivot je totiz o rozhodnutiach, ci uz tych nepatrnych alebo naopak tych, ktore maju zasadny vplyv na zvysok nasho zivota.
Porovnavat esteticku a zdravotnu medicinu ani prinajmensom nechcem, skor som poukazoval na to, ze zubar v tomto nie je o nic iny co sa financii tyka nez ti, ktori vystuduju medicinu a daju sa potom na plasticku chirurgiu a pod.
Rad sprijemnujem ludom den, rad pomozem ak viem, ale nemal som to 100% odhodlanie stat sa lekarom, preto je mozno dobre, ze som si vybral zubarinu
S tym zameriavanim sa mas tiez pravdu, to bolo len na zaklade nejakych sympatii k urcitemu odboru a mozno tiez na zaklade toho, kolko o com viem (o oci som sa uz odmalicka zaujimal aj kvoli samemu sebe).
Ako som uz spomenul, ja si to priznam, ze u mna medicina nebola celozivotny sen, cize preto som aj vahal a vybral si nakoniec zubarinu, co teda mozno bude pre dobro veci, lebo moje miesto sa moze uvolnit nejakemu zanietenemu cloveku, ktory o medicine snival uz od malicka
Nie nie, Košice
:S