uz dlhsi cas som vela uvazovala a nechcem sa ani pytat, ci ste alebo nie ste veriaci. Dokazy na potvrdenie tej ci onej teorie aj tak nikdy nebudu.
Pochadzam z krestanskej rodiny a bola som vedena predovsetkym k tomu, aby som nehladala argumenty na potvr
Na gymn. so mnou chodilo dievca, ktore veri v boha, je krestanka, spieva v krestanskej kapele atd a pritom to bol fakt uplne vludny, dobry clovek. Na druhej strane sa vedela aj zabavit, atd, cize ziaden suchy panbickar ale uplne normalne, v pohode dievca. A takych prikladov je viacero.
Ale myslim, ze viac ako v tom, k akej viere/neviere sa hlasia, zavisi z velkej miery prave na vychove, spolocnosti, v ktorej sa nachadza, vyrasta, povaha cloveka, atd
mam 1 skusenost, kedy ma rozpravanie krestansky zalozeneho cloveka dokazalo totalne upokojit, citila som sa tak dajak zvlastno uvolnene super, akoby z neho volaco vyzarovalo ked hovoril, neviem bol to divny pocit, a vtedy vobec nezalazalo na tom, ze som sa nestotoznovala s tym co hovori v takej forme ako to hovori, aj ked v uplnej podstate som sa celkom stotoznovala. proste stacilo, ze som videla, ako ho to naplna a co to s nim robi, ked o tom rozprava; neviem, bola to divna, ale pozitivna skusenost
Poznám jedno žieňa, trénuje jógu a je to budhistka. Áno, to je veriaca ktorá verí svojej viere, jej reči sú múdre, prejav charizmatický a celkovo... tak ukľudňujúci...
V podstate to bola za celý môj život asi jedna z (max.) desiatich žien, ktoré na mňa svojim celkovým zjavom zapôsobili.
Kresťana som ešte takého nezažila :-|
mnoho takych super ludi co su veriaci poznam, prave ze som sa este nestretol s podobnymi fanatikmi o ktorych sa tu casto hovori, na ktorych ludia len somru a nadavaju
moja stará mať chodievala každý deň do kostola, modlila sa, milovala boha a verila v neho....a keď som ju 10000000 krát počúvala ohovárať nadávať a o láske sa tu rozprávame iba k peniazom a sama k sebe ...+ Darwinovej teórií verím a chcela by som aby po smrti bol nejaký raj
@jasminee Poznám veľa takých ľudí.
Tú tvoju situáciu môžeš brať ako možnosť, výzvu k niečomu. Napr. aby si sa správala tak ako chceš, aby sa správali tí okolo. Ľudí treba niekedy inšpirovať, napr. tým, že ich máš rada, pomáhaš im... :letim:
Doba je taká, že ľudia v produktívnom veku sú natoľko unavení prácou, že sa im už nechce robiť niečo "naviac".
A to platí aj o veriacich. Je to bežné, že sa niekedy neodlišujem od ostatných inak ako tým, že chodím do kostola. Sám na sebe vidím aký som "unavení" zo situácií, z problémov, z povinností.
To isté mladí veriaci. Je to o tom, že ľudia berú vieru v Boha, lepšie povedané dôveru Bohu ako niečo čo ich obmedzuje, lebo nemôžu hento a tamto. A pritom Božie prikázania sú založené na prirodzených pravidlách, ktoré platia odjakživa. A hlavne sú založené na základe Lásky. Je to len rozhodnutie konať to čo mi bude pomáhať stávať sa lepším človekom, ktorí potom bude schopní žiť naplno pre druhých. Pravá láska človeku nemôže ubližovať... :letim:
poznám pár (doslova 2ks) jeden kamoš sa zaoberá východným náboženstvom, správa sa a aj žije podľa toho. keď rozpráva o svojej viere, celkom dobre sa to počúva. nikdy nikomu nevtláča svoj názor, vraví len o pozitívach čo to pochopenie viery prinieslo jemu. nenásilne a zaujímavo. a fakt z neho vyžaruje vyrovnanosť.
druhý študoval za farára, už ním tuším aj je. tiež duchovne veľmi založený, ale tak skromne a pokorne si verí v boha a riadi sa tým, že viera je v srdci a činoch. a a nie na jazyku, ako niektoré fanatické indivíduá chápu. vždy pomôže, chápe, vypočuje všetko. nikdy som od neho nepočul slová ako boží súd-na adresu druhých čo nezastávajú jeho presvedčenie. dobré debaty sú s ním.
nuž veriacich takých nepoznám čo by boli nápomocní, moc milí atd. ale neveriacich takých poznám pár čo su fakt super ludia a maju fajn zmyšlanie a pomahaju druhým a tak...
poznám veľa takých, len škoda, že nie je to zrovna v mojom bezprostrednom okolí, tam mám skúsenosti s krutým moralizmom a farizejstvom...a čo sa týka predstaviteľov cirkvi tak Maroš Kuffa, Bezák, pápež František a zaujal ma aj istý český kňaz, ktorý okrem teologie vyštudovala aj pychologiu a tento bloger » zamyslenia.rybka.sk/...
veriaci ktorych poznam ja su ludia ktori idu do kostola aby ich ostatni neohovarali a ked idu z kostola pridaju sa k tym co ohavaraju tych co tam nesli.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
17 komentov
Ale myslim, ze viac ako v tom, k akej viere/neviere sa hlasia, zavisi z velkej miery prave na vychove, spolocnosti, v ktorej sa nachadza, vyrasta, povaha cloveka, atd
ja by som niektorých tých, ako nazývaš milých nedokázala narátať na prstoch (viac, oveľa viac ako 10 ľudí) a zas to isté pri tých druhých.
,,Kresťanstvo je to najúžasnejšie náboženstvo, škoda len, že ma o tom kresťania nepresvedčili." - Dalajláma
V podstate to bola za celý môj život asi jedna z (max.) desiatich žien, ktoré na mňa svojim celkovým zjavom zapôsobili.
Kresťana som ešte takého nezažila :-|
Tú tvoju situáciu môžeš brať ako možnosť, výzvu k niečomu. Napr. aby si sa správala tak ako chceš, aby sa správali tí okolo. Ľudí treba niekedy inšpirovať, napr. tým, že ich máš rada, pomáhaš im... :letim:
Doba je taká, že ľudia v produktívnom veku sú natoľko unavení prácou, že sa im už nechce robiť niečo "naviac".
A to platí aj o veriacich. Je to bežné, že sa niekedy neodlišujem od ostatných inak ako tým, že chodím do kostola. Sám na sebe vidím aký som "unavení" zo situácií, z problémov, z povinností.
To isté mladí veriaci. Je to o tom, že ľudia berú vieru v Boha, lepšie povedané dôveru Bohu ako niečo čo ich obmedzuje, lebo nemôžu hento a tamto. A pritom Božie prikázania sú založené na prirodzených pravidlách, ktoré platia odjakživa. A hlavne sú založené na základe Lásky. Je to len rozhodnutie konať to čo mi bude pomáhať stávať sa lepším človekom, ktorí potom bude schopní žiť naplno pre druhých. Pravá láska človeku nemôže ubližovať... :letim:
druhý študoval za farára, už ním tuším aj je. tiež duchovne veľmi založený, ale tak skromne a pokorne si verí v boha a riadi sa tým, že viera je v srdci a činoch. a a nie na jazyku, ako niektoré fanatické indivíduá chápu. vždy pomôže, chápe, vypočuje všetko. nikdy som od neho nepočul slová ako boží súd-na adresu druhých čo nezastávajú jeho presvedčenie. dobré debaty sú s ním.
presne aj takých poznám