kto tam chodí z donútenia,m tak radšej si choďte sadnúť do krčmy a pindať na všetko a všetkých, to je také moderne dneska!
lebo sedieť v chráme božom a čumieť do blbá nemá význam...
do kostola ja osobne chodím preto, aby som Bohu poďakoval za dary Ducha svätého, za lásku a život...
a zároveň ho porosil o silu pre nasledujúci týždeň pre seba a svojich blížnych...
Nikdy, som striktne proti organizáciám, ktoré vlastnia(nakradnuté) miliardy, ale berú prachy od dôchodcov a ešte k tomu ti pchajú do hlavy absolútne nezmysly
@hnisavica
ľahko?
koľko km máš do kostola?
ty sa zrejme máš v živote naozaj dobre, keď nepotrebuješ svojho Stvoriteľa ...
tých pár minút obety hádam nikoho nezabije, je to hlavne aj o božích prikázaniach, Boh nám ich dal preto, aby sme v tomto svete dokázali žiť šťastne s nádejou na večný život...
ak to je niekomu ľahostajne, nenájde si potom čas ani zomrieť, je to smutné, veľmi smutné a tak vyzerá aj jeho život....
@marcello1111 no a ty stíhaš aj pindať na všetko ako spomínaš v komente @4 a aj chodiť do kostola. To tam tiež vôbec nemusíš chodiť keď máš srdce prežraté nenávisťou
@marcello1111 Čo to táraš, poznám jedného chlapa ktorý chodil do kostola z donútenia dnes je to parádny kňaz. Či decká ti do kostola sami pôjdu? a sami sa aj na šerbeľ naučia.
@marcello1111 Prečo takto tu na súdiš ľudí chlape?
"vieš kto nenávidí najviac na bidrzi? ty!"
Prečo také niečo hovoríš? čo jej vidíš do srdca? Každý deň s ňou kráčaš životom? prečo jej hovoríš že má pyšné slová? ty si tu najpokornejší?
@marcello1111 Tu na tárať, tliachať, trepať to vie každý, ukáž tú vieru svojim životom, takže budeš žehnať tým čo tu na teba pľujú. Viera bez skutkov je mŕtva bratu.
Nemyslím si, že chodiť do kostola je zbytočné, aj napriek tomu, že Boh je všade. Po prvé sa tam stretávam s inými kresťanmi, po druhé sa tam káže slovo
no v nedeľu väčšinou nechodím, to sú tam zväčša až príliš starší ľudia, ktorých nepoznám a aj témy sú im uspôsobené...
@marcello1111 Krista marcello...presne pre takých ľudí by som sa na vieru nikdy nedal....jak pán farár, vodu káže, víno pije...viera je o pokoji a pokore a ty si tu len mastíš ego, že si lepší ako ostatní, lebo chodíš do kostola! NOAČO?! Ja si pôjdem aj do mešity a teba h0vno do toho...a prisámpitchi také kecy máš jak zo stredoveku "ak nemiluješ stvoriteľa, tak mlč na veky" . Ty blázen ešte aj rozkazovať budeš ľuďom, lebo kresťanstvo je len jediná viera, že? Jedine tak jediná najtupšia viera na svete...
@kierkegaard
toto sú tvoje slová, že...
„Vnútorný život dnešného sveta je chorý. Keby som bol lekár a niekto by ma požiadal o radu, odpovedal by som: Vytváraj ticho a veď ľudí k tomu, aby mlčali!“
prečo potom sa tak nechováš a dovolíš si napísať, že "útočiť ešte len začneš"...
@marcello1111 To nie sú moje slová, začni sa venovať filozofii aby si zistil kto tie slová povedal to je jedna a druhá vec aha ty tu ľudí od Krista odpudzuješ sa pozri na správy vyššie, veď tu robíš viac ničoty ako úžitku. A to že mám rád ticho neznamená že si nechám skákať po hlave a že nie som výbušný.
tak raz-dvakrat do roka ma manka donuti a mam z toho zazitok na cely rok teda uplne ma striasa ked tam vidim tu bandu posadnutych ludi, ako nejaka sekta tam jednohlasne zvolavaju hesla a klanaju sa brrr
Na omse nie, ale chodim tam rada ked mam na to sama vnutorne rozpolozenie a chut "konverzovat s Bohom". Neznasam vsak chodit do tych precackanych kostolov pomaly vykladanych zlatom.
V ZA mame jeden maximalne prijemny kostol, kde sluzia mnisi, a tam som vzdy chodila rada, lebo tam bolo tichucko a prijemne.
minulý rok som navštívil asi viac mešít ako kostolov, ale aj kostolov som dosť navštívil, no nie v nedeľu, proste občas skočím popozerať, sú to architektonické skvosty a cítim sa tam celkom fajn
Bolí ma srdce keď vidím v hlasovaní to NIE...
každý jeden z nich je dôkazom božej existencie, je jedinečným, unikátnym a najinteligentenejším božím stvorením vo vesmíre a predsa každý potrebuje "dôkaz", že on Boh -Otec existuje...
som živým svedkom božej existencie, bol som na druhej strane, nebo existuje, tak to stoji aj v Biblii a stoji tam aj, že exituje peklo...
ak by Biblia klamala, potom som kde bol?
šťastie pre mňa, že Boh sa mi nechal znať takýmto spôsobom, prečo asi?
aby som teraz hovoril, písal o Jeho existencii, hovoril a písal, že tam na druhej strane existuje skutočná láska, spravodlivosť, život bez zla, chorôb, život vo večnosti...
nech sa ako zdajú niekomu moje slová kruté pri mnohých vašich výrokoch o Bohu, sú to slova pravdy, pravdy, ktorú ak niekto vo svojom živote z vás príjme bude spasený...
stačí tak málo, hľadať, chcieť poznať....
V kostole som bola možno 5X v živote, z toho na omši raz, malo to pre mňa asi taký význam ako ísť sa pozrieť na zvieratká do zoo a to tie zvieratká sú teda oveľa zaujímavejšie než hento...
@girasol8@43 Vyzdobený kostol je predsa ľudským vyjadrením Božej veľkosti, vyjadrením toho, že jemu patrí všetko na zemi i na nebi, keďže to stvoril. A kostol patrí celej obci. Dokonca to človeku má napomáhať lepšie prežívanie omše, liturgie (čo sa týka ikon a pod.). A hlavne to sú historické pamiatky, umelecké diela (napr. keď ľudia ešte nevedeli písať, čítať, tak bolo pre nich super ak mohli vidieť evanjelium v podobe obrazov a iných vyjadrení), autori do toho dali svoje talenty, aby vyjadrili čo pre nich Boh znamená...
Nechcel so ti týmto nejako oponovať, len sa mi zdalo, že v tom nevidíš význam...
Chodím lebo vtedy môžem zažiť to najväčšie spoločenstvo so živým Bohom v osobe Ježiša.
A pred pár rokmi som prijal službu lektora (prednášajúci Božie slovo), čo mi ešte viac pomáha v mojom vnútornom, duchovnom živote a pri budovaní si osobného vzťahu s Bohom...
Všetkým to odporúčam a prajem prežiť, chcieť prežívať stále. Boh dáva veci v živote na správne miesto, a robí zázraky ak je to jeho vôľa a človek mu to dovolí...
@georg21 nevidim v tom vyznam. Ved sam jezis hovoril o skromnosti, modlach...ludia stavaju sochy, su to modly, chodia bozkavat pannu mariu do lurd..to je tiez modlarstvo.a jezis opovrhoval tymi co boli obklopeni materialnymi statkami...narodil sa v chudobnej mastali... A skromny bol cely svoj zivot.
@staphylococcus a predstav si ze mam rovnaky nazor a musim tam chodievat kazdu nedelu a obcas aj cez tyzden (nedobrovolne) ....a to mam uz skoro 19 strasna predstava
@blacknyan Podľa mňa nemá zmysel, že tam chodíš z donútenia. Ja som to tiež zažila a dokonca som sa stala kvôli tomu aj ateistkou, pretože keď ti niečo leze na nervy, nútia ťa do toho a nevidíš v tom zmysel ani nijaký dôkaz, že by to bola pravda, tak jednoducho zanevrieš. Teraz som veriaca, ale už nie z donútenia, ale z vlastného presvedčenia, že kresťanstvo je pravdivé. Sú na to dôkazy, tak sa tomu nedá vyhnúť.. Musíš sa k tomu sám dopracovať, inak to nemá zmysel.
@Girasol8
áno, Ježiš hovoril o skromnosti, ale nikdy nie v súvislosti s oslavou Boha -Otca! A podobne, na modlárstve mu zrejme vadilo presne to isté - že pozornosť ktorá by mala byť upriamená na Boha ide kamsi inam (nezmyselné sošky, amulety, bôžikovia, neviem čo ešte... )
z biblie -
"V chráme našiel predavačov dobytka, oviec a holubov i peňazomencov, čo tam sedeli. Urobil si z povrázkov bič a všetkých vyhnal z chrámu, aj ovce a dobytok. Peňazomencom rozhádzal peniaze a poprevracal stoly a predavačom holubov povedal: "Odneste to odtiaľto! Nerobte z domu môjho Otca tržnicu!"
z toho mám pocit že nespochybňuje existenciu/funkciu chrámu a jeho výnimočnosť/posvätnosť, ba práve naopak
@girasol8@61 Súhlasím s tým, že žil skromne. Ale asi vieš súhlasiť s tým, že všetko mu patrí, keďže to stvoril. V oslave Boha sa netreba veľmi obmedzovať. Existujú samozrejme správne hranice.
Ale naozaj sa mýliš v tom čo to znamená modlárstvo. Nedá sa to vnímať tak zjednodušene. Asi každý človek má svoje modly a to sú i tie hmotné veci, ktoré ty spomínaš, ktoré my môžeme i vlastniť, ovládajú nás a lipneme na nich viac ako na tom čo je naozaj podstatné a skutočne dobré.
Ak by bolo modlárstvom to, čo si napísala, tak v určitom zmysle by bolo modlárstvom hneď i napr. to, že muž pobozká svoju ženu...
Vo svete sa stávajú rôzne zázraky, ktoré sú po vedeckom preskúmaní veľa krát uznané cirkvou za zázrak. A tieto zázraky sa niekedy dejú prostredníctvom konkrétnych hmotných vecí.
Teda preukazovať úctu Bohu prostredníctvom predmetu, ktorý je sprostredkovateľom zázraku, či je posvätený, zasvätený Bohu nemôže byť modloslužbou. Pretože človek v tom predmete - povedzme v kríži, uctieva Boha, Ježiša a to čo on pre človeka robí. Nie ten predmet samotný.
Ak by sme hocijakému predmetu začali pripisovať zázračnú, Božiu moc, vtedy by sme slúžili modle.
U nás máme obraz Panny Márie, ktorý v minulosti viackrát slzil a keď sa ľudia modlili k P. Márií, prestala veľká epidémia v celom meste. Uctievame si tento Boží zázrak, nie obraz ako predmet.
Teda súhlasím, že len tak niečo uctievať je modloslužbou, ale len ak to nezjavuje Boha a neslúži to na oslavu jeho veľkosti a pod...
Napr. v Starom zákone v knihe Deuteronomium, je scéna, kedy je Mojžiš na hore, aby išiel pre tabule s Dekalógom, ale dlho sa nevracia a tí ostatní ľudia dole už stratili trpezlivosť, prestali sa modliť k Bohu, a vytvorili si zlaté teľa, ktoré bolo skutočnou modlou, pretože im to nezjavil Boh a ani to neurobili pre neho, urobili to lebo upadli do zúfalstva a amorálnosti...
A napokon podobný pojem je i Bohoslužba, tá ak by nebola oslavou Boha a pre neho, tiež by bola len modloslužbou, podobne ako obdobné naše skutky. Ak ich nekonáme z lásky, pre Boha a dobro ľudí, tak nič neznamenajú a akurát nám môžu dávať umelý pocit, že robíme niečo dobré...
@georg21 akceptujem tvoj nazor. ale myslim, ze sa nezhodneme, nakolko ja som svojim skumanim prisla na to, ze cirkev, pismo, a viera su uplne odlisne veci... A na cirkev ako instituciu mam vlastny nazor.
@girasol8 do cirkvi predsa patrí každý pokrstený, aký som, taká je cirkev... Každý pokrstený má na tom zodpovednosť ak sa bavíme o kresťanskom postoji, nie len o nejakom etickom. Záleží to teda od konkrétnych postojov a skutkov všetkých pokrstených, nie len od kňazov, biskupov...
Citát od E. Fromm:
„Židovsko-kresťanská norma bratskej lásky je niečo celkom iné než etika slušnosti. Znamená milovať svojho blížneho, t.j. cítiť sa za neho zodpovedný a zajedno s ním, pričom etika slušnosti znamená necítiť sa zodpovedný a zajedno, ale zachovávať odstup; znamená rešpektovať práva svojho blížneho, nie však milovať ho.“
Hovoriť všeobecne sa nedá len tak. Ľudia sú hriešny, vrátane pápeža, už prvý pápež sv. Peter bol tiež len hriešny človek, ale Ježiš si ho vybral a on vpustil k sebe Boha, aby mu pomáhal premáhať to zlo.
Odceňujem, že "skúmaš", skutočnejšie a náročnejšie je to žiť, myslím si.
Fakt by ma zaujímalo k akým záverom si prišla a prečo sú tie závery vlastne všeobecne správne resp. prečo je pre teba lepšie žiť len s týmto tvojím názorom...
Veď Boh volá do spoločenstva (hriešnych ľudí, aby sme ich milovali takých akí sú, lebo i On nás takých miluje), lebo láska sa nedá žiť osamote, aj preto nás stvoril...
Pridám ti tu ešte pár odkazov ohľadom témy, ak chceš pozri si ich:
@loli362 aké dôkazy? všetci len hovoríte o dôkazoch, ale nikto nikdy nič konkrétne nepoviete....prosím ťa, napíš niečo konkrétne, lebo ak to bude iba vyhýbavý obkec, tak to dôkazy nie sú (resp. vyhýbavý obkec mi ani nemusíš písať, to mi písalo už zopár tvojich veriacich kolegov, to ma nezaujíma)
@tangerina veľmi ťa chápem, pretože mne sa tiež dvíha tlak pri veriacich, čo ani nevedia v čo veria a vedia len hovoriť naučené frázy. Veľmi rada ti vypíšem zopár dôkazov-dôvodov, prečo verím. No otázka znie, čo považuješ ty za dôkaz.
Všetko čo začalo existovať musí mať svoju príčinu vzniku.
Vesmír má svoj počiatok existencie.
Preto vesmír má svoju príčinu.
Táto príčina ale musí byť nadčasová, nemenná a nezapríčinená. A to sú predsa základné charakteristiky Boha. Jednoducho povedané, vesmír mal svoj začiatok existencie (Big Bang), no čo to spôsobilo? Nemohol vzniknúť len tak z ničoho nič. Nič sa neobjavuje len tak z ničoho nič. Ak by sa pred tebou zrazu objavil strom, nepovieš si, že len tak sa objavil. A čo.
Ďalší pre mňa veľmi presvedčivý dôkaz, je o usporiadaní vesmíru-dizajnu. Veda nedokáže vysvetliť pôvod usporiadania, pretože vedecké vysvetlenie predpokladá usporiadanie vo vesmíre ešte pred tým, ako niečo vysvetlí. Mám na mysli asi 30 fyzikálnych a kozmologických konštánt, ktoré sú neskutočne presne nastavené. Napríklad presnosť nastavenia kozmologickej konštanty je číslo desať nasledované päťdesiatimi troma nulami.
Už samotná kozmologická konštanta je neuveriteľne presná a predstav si, že takých konštánt je 30. Ak by čo i len jedna bola nastavená inak, život na Zemi by neexistoval. Pravidelne zažívame skutočnosť, že ľudia vytvárajú usporiadanie (hodinky – hodinári, budovy – architekti). Čím komplexnejší dizajn, tým si vyžaduje vyššiu inteligenciu, ktorá by tento dizajn vytvorila.
Každý komplexný dizajn naznačuje dizajnéra.
Vesmír (hlavne život) má komplexný dizajn.
Preto vesmír musí mať dizajnéra.
Ak by si chcela dôkazov viac, ako vidíš, nemám problém ich napísať. Nechcela si vyhýbavý obkec, dúfam, že toto môže byť.
Ďakujem mojim rodocom, že ma nikdy nenútili, nie som pokrstená, nemám žiadne e prijímania a iné hmmm nezmysly. Nikdy som na omši nebola. Raz bol minútový pokus na Štefana. Cítila som sa horšie jak v nemocnici
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
70 komentov
lebo sedieť v chráme božom a čumieť do blbá nemá význam...
do kostola ja osobne chodím preto, aby som Bohu poďakoval za dary Ducha svätého, za lásku a život...
a zároveň ho porosil o silu pre nasledujúci týždeň pre seba a svojich blížnych...
ale ked nechcem tak najdem, to je zbytocne uplne
ľahko?
koľko km máš do kostola?
ty sa zrejme máš v živote naozaj dobre, keď nepotrebuješ svojho Stvoriteľa ...
tých pár minút obety hádam nikoho nezabije, je to hlavne aj o božích prikázaniach, Boh nám ich dal preto, aby sme v tomto svete dokázali žiť šťastne s nádejou na večný život...
ak to je niekomu ľahostajne, nenájde si potom čas ani zomrieť, je to smutné, veľmi smutné a tak vyzerá aj jeho život....
myslím tým teraz 95% ľudstva....
ty si niekedy niekoho milovala?
s kecami si začala tý! @7
ak nemiluješ svojho Stvoriteľa, potom na neho nekydaj a mlč na veky!
vieš kto nenávidí najviac na bidrzi?
ty!
a dokazuješ to svojim životom každý deň....
smutné, veľmi smutné....
a ak máš aspoň kúska svedomia v sebe viac nereaguj na mňa, nemám zapotrebí čítať pyšné a cynické slová....
bavíme sa snáď o 7 ročných deťoch...
otázka vo fore bola jasne postavená, "Zvyknete v nedeľu navštevovať kostol?"
- teda my birdzáci....
troška rozmýšľaj, kym niečo napíšeš....
"vieš kto nenávidí najviac na bidrzi? ty!"
Prečo také niečo hovoríš? čo jej vidíš do srdca? Každý deň s ňou kráčaš životom? prečo jej hovoríš že má pyšné slová? ty si tu najpokornejší?
najlepšia obrana je útok a to presne konáš!
zato si na mňa aj hneď zaútočil svojim komentárom nepremysleným @17
takých ako ty mám najradšej, vodu kážu a vino pijú.....
smutné: disappointed:
no v nedeľu väčšinou nechodím, to sú tam zväčša až príliš starší ľudia, ktorých nepoznám a aj témy sú im uspôsobené...
toto sú tvoje slová, že...
„Vnútorný život dnešného sveta je chorý. Keby som bol lekár a niekto by ma požiadal o radu, odpovedal by som: Vytváraj ticho a veď ľudí k tomu, aby mlčali!“
prečo potom sa tak nechováš a dovolíš si napísať, že "útočiť ešte len začneš"...
takto, ako ty sa správajú iba ľudia dvoch tvári
človek, ja ti tvoj názor a vieru neberiem...
neber mi ju ani ty....
a neurážaj Boha, ten ti nič nespravil, "Iba ťa stvoril" na svoj obraz....
ďakujem....
zlatý, kto tu začal prvý reagovať na mňa si bol ty predsa...
ja sa nehnevám za to na teba, ja som sa vlastne už prestal na niekoho hnevať, nemám to zapotrebí, ako kresťan budem radšej trpieť...
je tak, brat môj
V ZA mame jeden maximalne prijemny kostol, kde sluzia mnisi, a tam som vzdy chodila rada, lebo tam bolo tichucko a prijemne.
hahhahh
a ty si vstal z mŕtvych?
filipko
vskutku také ľudské prianie...
ďakujem
každý jeden z nich je dôkazom božej existencie, je jedinečným, unikátnym a najinteligentenejším božím stvorením vo vesmíre a predsa každý potrebuje "dôkaz", že on Boh -Otec existuje...
som živým svedkom božej existencie, bol som na druhej strane, nebo existuje, tak to stoji aj v Biblii a stoji tam aj, že exituje peklo...
ak by Biblia klamala, potom som kde bol?
šťastie pre mňa, že Boh sa mi nechal znať takýmto spôsobom, prečo asi?
aby som teraz hovoril, písal o Jeho existencii, hovoril a písal, že tam na druhej strane existuje skutočná láska, spravodlivosť, život bez zla, chorôb, život vo večnosti...
nech sa ako zdajú niekomu moje slová kruté pri mnohých vašich výrokoch o Bohu, sú to slova pravdy, pravdy, ktorú ak niekto vo svojom živote z vás príjme bude spasený...
stačí tak málo, hľadať, chcieť poznať....
Nechcel so ti týmto nejako oponovať, len sa mi zdalo, že v tom nevidíš význam...
A pred pár rokmi som prijal službu lektora (prednášajúci Božie slovo), čo mi ešte viac pomáha v mojom vnútornom, duchovnom živote a pri budovaní si osobného vzťahu s Bohom...
Všetkým to odporúčam a prajem prežiť, chcieť prežívať stále. Boh dáva veci v živote na správne miesto, a robí zázraky ak je to jeho vôľa a človek mu to dovolí...
áno, Ježiš hovoril o skromnosti, ale nikdy nie v súvislosti s oslavou Boha -Otca! A podobne, na modlárstve mu zrejme vadilo presne to isté - že pozornosť ktorá by mala byť upriamená na Boha ide kamsi inam (nezmyselné sošky, amulety, bôžikovia, neviem čo ešte... )
z biblie -
"V chráme našiel predavačov dobytka, oviec a holubov i peňazomencov, čo tam sedeli. Urobil si z povrázkov bič a všetkých vyhnal z chrámu, aj ovce a dobytok. Peňazomencom rozhádzal peniaze a poprevracal stoly a predavačom holubov povedal: "Odneste to odtiaľto! Nerobte z domu môjho Otca tržnicu!"
z toho mám pocit že nespochybňuje existenciu/funkciu chrámu a jeho výnimočnosť/posvätnosť, ba práve naopak
Ale naozaj sa mýliš v tom čo to znamená modlárstvo. Nedá sa to vnímať tak zjednodušene. Asi každý človek má svoje modly a to sú i tie hmotné veci, ktoré ty spomínaš, ktoré my môžeme i vlastniť, ovládajú nás a lipneme na nich viac ako na tom čo je naozaj podstatné a skutočne dobré.
Ak by bolo modlárstvom to, čo si napísala, tak v určitom zmysle by bolo modlárstvom hneď i napr. to, že muž pobozká svoju ženu...
Vo svete sa stávajú rôzne zázraky, ktoré sú po vedeckom preskúmaní veľa krát uznané cirkvou za zázrak. A tieto zázraky sa niekedy dejú prostredníctvom konkrétnych hmotných vecí.
Teda preukazovať úctu Bohu prostredníctvom predmetu, ktorý je sprostredkovateľom zázraku, či je posvätený, zasvätený Bohu nemôže byť modloslužbou. Pretože človek v tom predmete - povedzme v kríži, uctieva Boha, Ježiša a to čo on pre človeka robí. Nie ten predmet samotný.
Ak by sme hocijakému predmetu začali pripisovať zázračnú, Božiu moc, vtedy by sme slúžili modle.
U nás máme obraz Panny Márie, ktorý v minulosti viackrát slzil a keď sa ľudia modlili k P. Márií, prestala veľká epidémia v celom meste. Uctievame si tento Boží zázrak, nie obraz ako predmet.
Teda súhlasím, že len tak niečo uctievať je modloslužbou, ale len ak to nezjavuje Boha a neslúži to na oslavu jeho veľkosti a pod...
Napr. v Starom zákone v knihe Deuteronomium, je scéna, kedy je Mojžiš na hore, aby išiel pre tabule s Dekalógom, ale dlho sa nevracia a tí ostatní ľudia dole už stratili trpezlivosť, prestali sa modliť k Bohu, a vytvorili si zlaté teľa, ktoré bolo skutočnou modlou, pretože im to nezjavil Boh a ani to neurobili pre neho, urobili to lebo upadli do zúfalstva a amorálnosti...
A napokon podobný pojem je i Bohoslužba, tá ak by nebola oslavou Boha a pre neho, tiež by bola len modloslužbou, podobne ako obdobné naše skutky. Ak ich nekonáme z lásky, pre Boha a dobro ľudí, tak nič neznamenajú a akurát nám môžu dávať umelý pocit, že robíme niečo dobré...
Citát od E. Fromm:
„Židovsko-kresťanská norma bratskej lásky je niečo celkom iné než etika slušnosti. Znamená milovať svojho blížneho, t.j. cítiť sa za neho zodpovedný a zajedno s ním, pričom etika slušnosti znamená necítiť sa zodpovedný a zajedno, ale zachovávať odstup; znamená rešpektovať práva svojho blížneho, nie však milovať ho.“
Hovoriť všeobecne sa nedá len tak. Ľudia sú hriešny, vrátane pápeža, už prvý pápež sv. Peter bol tiež len hriešny človek, ale Ježiš si ho vybral a on vpustil k sebe Boha, aby mu pomáhal premáhať to zlo.
Odceňujem, že "skúmaš", skutočnejšie a náročnejšie je to žiť, myslím si.
Fakt by ma zaujímalo k akým záverom si prišla a prečo sú tie závery vlastne všeobecne správne resp. prečo je pre teba lepšie žiť len s týmto tvojím názorom...
Veď Boh volá do spoločenstva (hriešnych ľudí, aby sme ich milovali takých akí sú, lebo i On nás takých miluje), lebo láska sa nedá žiť osamote, aj preto nás stvoril...
Pridám ti tu ešte pár odkazov ohľadom témy, ak chceš pozri si ich:
» slovnik.azet.sk/pravopis/?q=mod...
» www.katechizmus.sk/?action=getk&ki...
» www.teologicketexty.cz/casopis/1997-1/...
» www.tvlux.sk/archiv/play/612...
» www.radiovaticana.cz/clanek.php4?id=...
Všetko čo začalo existovať musí mať svoju príčinu vzniku.
Vesmír má svoj počiatok existencie.
Preto vesmír má svoju príčinu.
Táto príčina ale musí byť nadčasová, nemenná a nezapríčinená. A to sú predsa základné charakteristiky Boha. Jednoducho povedané, vesmír mal svoj začiatok existencie (Big Bang), no čo to spôsobilo? Nemohol vzniknúť len tak z ničoho nič. Nič sa neobjavuje len tak z ničoho nič. Ak by sa pred tebou zrazu objavil strom, nepovieš si, že len tak sa objavil. A čo.
Ďalší pre mňa veľmi presvedčivý dôkaz, je o usporiadaní vesmíru-dizajnu. Veda nedokáže vysvetliť pôvod usporiadania, pretože vedecké vysvetlenie predpokladá usporiadanie vo vesmíre ešte pred tým, ako niečo vysvetlí. Mám na mysli asi 30 fyzikálnych a kozmologických konštánt, ktoré sú neskutočne presne nastavené. Napríklad presnosť nastavenia kozmologickej konštanty je číslo desať nasledované päťdesiatimi troma nulami.
Už samotná kozmologická konštanta je neuveriteľne presná a predstav si, že takých konštánt je 30. Ak by čo i len jedna bola nastavená inak, život na Zemi by neexistoval. Pravidelne zažívame skutočnosť, že ľudia vytvárajú usporiadanie (hodinky – hodinári, budovy – architekti). Čím komplexnejší dizajn, tým si vyžaduje vyššiu inteligenciu, ktorá by tento dizajn vytvorila.
Každý komplexný dizajn naznačuje dizajnéra.
Vesmír (hlavne život) má komplexný dizajn.
Preto vesmír musí mať dizajnéra.
Ak by si chcela dôkazov viac, ako vidíš, nemám problém ich napísať. Nechcela si vyhýbavý obkec, dúfam, že toto môže byť.