OTAZKA: Ked das 2 zrkadla presne rovnobezne zrkadlovymi plochami oproti sebe, co budu odrazat ? ked zrkadlova plocha prveho zrkadla odraza zrkadlovu plochu druheho zrkadla a opacne ? tmu ? svetlo alebo co ? vzdy ma to zaujimalo
luce svetla, ktore sa medzi nich dostanu. Musia tam vliezt pod nejakym uhlom, ktaze skor ci neskor od tial tel luc vyleti. To v pripade, ze zrkadla su 100% a odrazia uplne vstko. V takom pripade, ak by si medzi nich dostala luc, ktory by dopadal na ne kolmo:
| - |
tak by medzi nimy behal donekonecna. Od jedneho k druhemu. Ak by to boli relalne zrkadla casom by sa odchilil od tejto drahy a bud by vyletel prec, alebo bol pohlteny, kedze realne zrkadlo neodrazi 100% svetlelnych lucov, ktore na neho dopadnu. Vysledok => trosicku by sa nam zohriali
@Kvimbi ok vezmime ze sa tam luc nema ako dostat lebo akonahle vleti zo strany pod uhlom musi aj pod uhlom vyletiet ale co bude v tych zdkadlach vidno ? nič? §nevime je to podla man velmi zaujimave a mozno kusok tajomne
@Bunniska ale ako sa donich pozries ked su rovnobezne a ked tam vopchas hlavu tak budes vidiet iba okraje ako sa doseba donekonecna zmensuju .... klasicke 2 zrkadla oproti sebe
keď tam vletí lúč pod veľmi malým uhlom a z kraja tak sa aj pod malým uhlom odrazí a tým pádom dopadne na to druhé zrkadlo ale inak zaujímavé zamyslenie
Vsetko co vidime okolo seba je vdaka tomu, ze sa od veci odrazaju luce svetla a vlietaju do nasich oci. Zjednodusene povedane. Takze ak tam nebude ziadne svetlo tak tam bude co?
@Bunniska a co ked to niekto tu vie rozhodne to nie sliepka a vajce.
ak tam nie je svetlo je tam tma. Ak tam nejaky luc vleti tak pre idealne zrkadlo su dve moznosti. bud sa od tila dostane, alebo sa bude odrazat z jednej strany na durhu donekonecna
@jimmycrow@5 - no vec je práve v tom, že ty sa tam otočený nevidíš... aha
1 - - - - - 1
2 - - - - - 2
takto premieta zrkadlo. lúče idú rovno, je to prirodzené (spojnice ľavej ruky teba a odrazu, a rovnako pravej ruky teba a odrazu idú rovno, nekrížia sa), vidíš svoju ľavú stranu tam kde skutočne je, to "vertikálne otočenie" je len "klam myslenia", pretože pre myseľ je prirodzenejšie, že keď niekto stojí oproti tebe, tak jeho ľavá strana je tvoja pravá a naopak. a to presne aj očakávaš v tomto prípade, lenže keďže lúče idú rovno a nekrížia sa, tak sa to nestane. a tebe to príde ako že obraz je "otočený", ale v skutočnosti ti je divný práve preto že otočený nie je
1 - - / - - 2
X
2 - - / - - 1
(toto je to, čo očakávaš, a čo sa teoreticky deje keď niekto stojí oproti tebe. spojnice vašich ľavých (tvoja ľavá a jeho ľavá) a pravých rúk sa krížia.).
Keď máte dosť veľké zrkadlá a postavíte sa medzi nich uvidíte svoj vlastný odraz v zrkadle, ktorý sa odráža v zrkadle, ktorý sa odráža v zrkadle, ktorý sa odráža v zrkadle... teoreticky donekonečna, ale žiadne zrkadlo nemá 100% reflexiu takže ten odraz postupne stmavne až nakoniec úplne zanikne.
pff ale man nezujimaju tie vysokoskolske bullshitne poucky atd... tu ide o real ... moze reflexna rovina odrazat reflexnu rovinu ktore odraza reflexnu rovinu a tak to ide do nekonecna ! ... ja neivem no mne nejde o odpoved ja len ze to je REAYL INTERESTING THING
presne to čo je medzi nimi a donekonečna... veeeľmi jednoduchý príklad minule som bol v kupéčku vo vlaku kde boli presne oproti sebe 2 zrkadlá a obdivoval som ten pohľad...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
28 komentov
| - |
tak by medzi nimy behal donekonecna. Od jedneho k druhemu. Ak by to boli relalne zrkadla casom by sa odchilil od tejto drahy a bud by vyletel prec, alebo bol pohlteny, kedze realne zrkadlo neodrazi 100% svetlelnych lucov, ktore na neho dopadnu. Vysledok => trosicku by sa nam zohriali
Este nejake otazky?
Ale mňa aj tak viac zaujíma, prečo sa v zrkadle nevidíme hore nohami, keď sa vidíme vertikálne otočení...
@krutafunebracka Bola. Zrkadlo by bolo tým pádom júsles, ale mňa sere, prečo to tak je
Vsetko co vidime okolo seba je vdaka tomu, ze sa od veci odrazaju luce svetla a vlietaju do nasich oci. Zjednodusene povedane. Takze ak tam nebude ziadne svetlo tak tam bude co?
mozno by pomohla ucebnica geometrie, pre zakladne skoly tusim sa take nieco bralo este v devine ako je sosovky a zakryvene zrkadla.
ak tam nie je svetlo je tam tma. Ak tam nejaky luc vleti tak pre idealne zrkadlo su dve moznosti. bud sa od tila dostane, alebo sa bude odrazat z jednej strany na durhu donekonecna
1 - - - - - 1
2 - - - - - 2
takto premieta zrkadlo. lúče idú rovno, je to prirodzené (spojnice ľavej ruky teba a odrazu, a rovnako pravej ruky teba a odrazu idú rovno, nekrížia sa), vidíš svoju ľavú stranu tam kde skutočne je, to "vertikálne otočenie" je len "klam myslenia", pretože pre myseľ je prirodzenejšie, že keď niekto stojí oproti tebe, tak jeho ľavá strana je tvoja pravá a naopak. a to presne aj očakávaš v tomto prípade, lenže keďže lúče idú rovno a nekrížia sa, tak sa to nestane. a tebe to príde ako že obraz je "otočený", ale v skutočnosti ti je divný práve preto že otočený nie je
1 - - / - - 2
X
2 - - / - - 1
(toto je to, čo očakávaš, a čo sa teoreticky deje keď niekto stojí oproti tebe. spojnice vašich ľavých (tvoja ľavá a jeho ľavá) a pravých rúk sa krížia.).
1---- ----2
.......X
2---- ----1
no proste to X je znázornenie kríženia tých lúčov kt. sú znázornené pomlčkami