eutanázia je z gréckeho výrazu, eu - dobrý, tanasos - smrť, takže znamená dobrá smrť, u stoikov to bol, čas kedy bol ten stoický mudrc zmierený so smrťou a išiel sa zabiť
@tesfaye clovek ktory trpi predsa nie je zmiereny sosmrtou.. on len podlieha bolesti.. takze vlastne to dobra smrt nebude, len nasilne ukoncenie jeho bolesti.. mali by tomu vybrat iny nazov..
Po osemnástke pekne dostať do rúčky papier a napísať tam čí súhlasím z eutanáziou, akým spôsobom. Použiť ju v prípade že budem imobilný, budem mimo a nebudem mať šancu vyliečiť sa, v prípade že sa dostanem do kómy po akom dlhom čase a podob.
Všetko by to šlo samozrejme neskôr po zmene názoru zmeniť.
Do osemnástky by o tom rozhodovai zákonný zástupca :p
Ak by som sa dostal do situácie že celý život ležať niekde na posteli, nevládať, či do takej že neviem čo robím, musia ma prebaľovať... Naozaj radšej nech mi dajú nápoj, ja ho pekne vypijem ako dávať na plecia iných takú ťarchu
@majhoo ak to beries z tohto pohladu, ak eutanazii urcite ano! Ked niekoho ludia doslova udrziavaju pri zivote pristrojmi, tak Boh chcel asi aby ten clovek zomrel, ale ludia ho tu drzia.
@matus33 ja v Boha neverim, ale zober si realny priklad. Havaria/mrtvica/hocico, clovek lezi kome, nema sancu na navrat do reality, budelenlezat v kome dokym sa nieco nepokasle a pri zivote ho drzia len pristroje. Cize Boh uz chcel aby ten clovek zomrel, ale ludia mu to nedovolia, to je proti prirode. Osobne som to uz zazil prii mojej starkej a aj moja mama mi so slzamy v ociach povedala, ze ak onaniekedy tak skonci, tak nech ju nechame umrie.
Žiadny človek nemá právo siahnuť na život druhému aj keby ťa o to prosil, je to zabitie, prečo vojakov vo vojnách vlastný nestrieľali len aby sa netrápil? Asi ho chceli zachrániť aj keď mu trčali vnútornosti alebo končatiny.
@Majhoo Ano chceli ho zachrániť lebo to bol ich kamarát, ktorý so smrťou jednoznačne zmierený nebol, mal doma rodinu za ktorou sa chcel vrátiť a chcel žiť.
Nechápem prečo by človek, ktorý má obrovské bolesti, nikdy sa nevylieči, je celý život pripútaný na lôžko a jeho jediné prianie je smrť, nechápem prečo by taký človek nemohol bez problémov slušne zomrieť.
@Pernik ak je človek veriaci tak by to mal brať tak ako to je, no a ten druhy ak naozaj nechce zostať tak to je vlastne samovražda, a teraz sú už také prostriedky na tlmenie bolesti že v pohode si nemusíš ani cítiť to čo ťa boli...ide o psychiku postihnutého, to je môj osobný názor
mimo temu chcem zadefinovat slovo vrazda - nie je to nahodou siahnutie na zivot akymkolvek sposobom a pripravenie cloveka on?? ano je!!
takze bez ohladu na to ci clovek nieco citi, alebo je utlmeny alebo cokolvek akonahle ho ktosi pripravi o zivot zavrazdi ho!!
ak by ten clovek o to ziadal sam.. tak i vtedy je vrahom ten kto to spacha..
ak si to ten clovek spravi sam.. je to samoVRAZDA
takze nazyvat to hocijak inak nic nemeni na tom, ze je to vrazda a ta je nastastie v nasom pravnom systeme zakazane a verim ze este dlho najlepsie navzdy bude
Veď som povedal, kto s tým súhlasí áno, kto s tým nesúhlasí nie. :p
@johnysheek@majhoo Vy ste proti eutanázii čisto z dôvodu vašej viery. Prečo by sa vaše presvedčenie malo týkať aj mna, ateistu? Niečo podobné ako zlúčenie cirkvi so štátom keď ateisti platia za niečo s čím nesúhlasia (ale to už som riadne odbočil )
Preto hovorím, po osemnástke nech sa každý rozhodne sám, či áno, či nie. Ako nemôžme nútiť veriacich aby na eutanáziu pristúpili, tak vy nemôžte nútit ateistu aby na eutanáziu nepristúpil
a zmier sa s tym ze je to vrazda.. a to je jedno ci si ateista, krestan, budhista ci cokolvek ine..
ked sa budeme skryvat za sebelepsie pohnutky nic nezmenime na tom za chceme vrazdit ludi..
tak ako sa uz vrazdia pri potratoch, tak chcem vrazdit teraz chorych ci starych..
a ta posledna veta evokuje nieco v zmysle, ze veriaci ju nechcu a ateisti ju chcu vsetci..
Od povolenia k podobnym VRAZDAM nie je daleko aby sa diali este horsie veci.. Ved ked si v Hola mozu zalozit stranu pedofilov a pojdeme do krajnejsich extremov stale viac a viac..
Co tak to uz niekedy stopnut a zacat chapat slobodu inak ako len "vsetko mozem co len chcem"
@Johnysheek Pokiaľ viem sloboda hlavne na Slovensku je na svetelné míle vzdialená heslu "všetko možem čo len chcem".
Eutanázia je čisto dobrovoľná, je to len na pacientovi, skôr ako vražda je to samovražda, kedže pacient má na výber.
Verím, že keby si mal nevyliečiteľnú chorobu, žil v ukrutných bolestiach, rodina by kôli tebe trpela, udržiavali ťa umelo na prístrojoch bez pohybu tak by si o tu eutanáziu prosil. Alebo ti snáď boh pomôže?
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
nehovorim ze viem ako trpia, ale viem ze trpia moc, strasne moc.
eutanázia je z gréckeho výrazu, eu - dobrý, tanasos - smrť, takže znamená dobrá smrť, u stoikov to bol, čas kedy bol ten stoický mudrc zmierený so smrťou a išiel sa zabiť
@majhoo
@pandakungfu nie
@tesfaye clovek ktory trpi predsa nie je zmiereny sosmrtou.. on len podlieha bolesti.. takze vlastne to dobra smrt nebude, len nasilne ukoncenie jeho bolesti.. mali by tomu vybrat iny nazov..
"ako zabezpecit aby sa nezneuzivala"
" podla coho určiť že je človek zrelý na eutanáziu"
a podobne...
hrozne vela pripadou zneuzitia je ...
Všetko by to šlo samozrejme neskôr po zmene názoru zmeniť.
Do osemnástky by o tom rozhodovai zákonný zástupca :p
Ak by som sa dostal do situácie že celý život ležať niekde na posteli, nevládať, či do takej že neviem čo robím, musia ma prebaľovať... Naozaj radšej nech mi dajú nápoj, ja ho pekne vypijem ako dávať na plecia iných takú ťarchu
Boh je všemohúci a je to len jeho vôľa nechať toho človeka pri živote, aj keď takýmto spôsobom. Keby chcel skoncovať, tak skoncuje so životom.
Sranda že to hovorím práve ja
@matus33 áno alebo nie?
@Ribo
Žiadny človek nemá právo siahnuť na život druhému aj keby ťa o to prosil, je to zabitie, prečo vojakov vo vojnách vlastný nestrieľali len aby sa netrápil? Asi ho chceli zachrániť aj keď mu trčali vnútornosti alebo končatiny.
Nechápem prečo by človek, ktorý má obrovské bolesti, nikdy sa nevylieči, je celý život pripútaný na lôžko a jeho jediné prianie je smrť, nechápem prečo by taký človek nemohol bez problémov slušne zomrieť.
A to co si uviedol je len polka vojakov, druha polka volila ranu z milosti.
takze bez ohladu na to ci clovek nieco citi, alebo je utlmeny alebo cokolvek akonahle ho ktosi pripravi o zivot zavrazdi ho!!
ak by ten clovek o to ziadal sam.. tak i vtedy je vrahom ten kto to spacha..
ak si to ten clovek spravi sam.. je to samoVRAZDA
takze nazyvat to hocijak inak nic nemeni na tom, ze je to vrazda a ta je nastastie v nasom pravnom systeme zakazane a verim ze este dlho najlepsie navzdy bude
Veď som povedal, kto s tým súhlasí áno, kto s tým nesúhlasí nie. :p
@johnysheek @majhoo Vy ste proti eutanázii čisto z dôvodu vašej viery. Prečo by sa vaše presvedčenie malo týkať aj mna, ateistu? Niečo podobné ako zlúčenie cirkvi so štátom keď ateisti platia za niečo s čím nesúhlasia (ale to už som riadne odbočil )
Preto hovorím, po osemnástke nech sa každý rozhodne sám, či áno, či nie. Ako nemôžme nútiť veriacich aby na eutanáziu pristúpili, tak vy nemôžte nútit ateistu aby na eutanáziu nepristúpil
precitaj si moj koment @24
a zmier sa s tym ze je to vrazda.. a to je jedno ci si ateista, krestan, budhista ci cokolvek ine..
ked sa budeme skryvat za sebelepsie pohnutky nic nezmenime na tom za chceme vrazdit ludi..
tak ako sa uz vrazdia pri potratoch, tak chcem vrazdit teraz chorych ci starych..
a ta posledna veta evokuje nieco v zmysle, ze veriaci ju nechcu a ateisti ju chcu vsetci..
Od povolenia k podobnym VRAZDAM nie je daleko aby sa diali este horsie veci.. Ved ked si v Hola mozu zalozit stranu pedofilov a pojdeme do krajnejsich extremov stale viac a viac..
Co tak to uz niekedy stopnut a zacat chapat slobodu inak ako len "vsetko mozem co len chcem"
Eutanázia je čisto dobrovoľná, je to len na pacientovi, skôr ako vražda je to samovražda, kedže pacient má na výber.
Verím, že keby si mal nevyliečiteľnú chorobu, žil v ukrutných bolestiach, rodina by kôli tebe trpela, udržiavali ťa umelo na prístrojoch bez pohybu tak by si o tu eutanáziu prosil. Alebo ti snáď boh pomôže?
Celkom dobre si to vystihol všetok bordel ide zo západu ku nám
Zmazali mi prispevok.