Otázka zameraná najmä na tých, ktorí adopciu niekedy reálne zvažovali. Adoptovali by ste si dieťa, ktorého matka bola drogovo závislá a drogy užívala pravidelne a často aj počas tehotenstva? Podľa štandardných lekárskych vyšetrení by bolo dieťa v úplnom poriadku, malo by normálne rozmery, žiadne deformácie. Malo by byť povinnosťou doktorov informovať adoptívnych rodičov o drogovej závislosti matky? Cítili by ste sa oklamaní, keby vás o tom neinformovali?
@semhamforas sklon k drogam ?
Skor geneticke predpoklady na to byt psychicky/emocne labilny..Drogovo zavisli ludia su slabsi "od povahy" ...maju "problem" ktory nevedia riesit inak len drogou "Tzv utek z reality "
Apropo labilnosti v tomto svete kazdy druhy clovek ..cize 50/50
No a co chcem napisat
Vychova je to co vplyva na dieta resp. Dospely clovek nesie so sebou spomienky na situacie z detstva pozitivne/negativne ..
Preto .... Porodit dieta verzus vychovat dieta =obrovsky rozdiel
(A ak by som vedela ze nemozem mat deti ..asi ano )
Co sa tyka druhej otazky, tak urcite si myslim, ze by taku vec mali uchadzacom o adopciu oznamit a ak by mi to nepovedali, asi by som sa citil podvedeny.
Co sa tyka toho, ci by som adoptoval alebo nie, tak neviem - je to prilis zavazna otazka na to, aby som vedel odpovedat len takto hypoteticky. Takemu rozhodnutiu by predchadzalo dlhsie obdobie rozmyslania a rozhovorov s manzelkou. Adopciu ale pripustam ako moznost do buducnosti, uvidime podla okolnosti...a v ramci tej myslienky sa mi zda ako velmi dobra vec poskytnut domov, lasku a vychovu niekomu, kto bol na zaciatku zivota znevyhodneny. Ale zas samozrejme to prinasa o to viac tazkosti a je to narocnejsie, co prinasa so sebou strach a neochotu vzdat sa svojho komfortu a podobne, co tu volbu robi o to tazsou.
@semhamforas
Podla mna je to len predsudok
Predpoklad neznamena 100% istota
A btw pokial ide o " psychiku" ..treba si uvedomit ze aj deti z fajnovych rodin kde rodicia nemali s drogami problem ..mozu "ochutnat "drogu .. byt drogovo zavisli
No ale kazdopadne ..tvoj nazor
Ja len ze deti nemozu za chyby svojich rodicov ... mozu viest kompletne iny zivot
@2@4@5 aj preto nechcem mat svoje deti lebo nechcem aby mali moju chujnu povahu.... ako povedala obsesion - chujna povaha je kurva bezna a to ci rodiicia brali drogy alebo nebali je jedno... aj preto by soms ym nemala problem
deti mat nechcem, ak budem v podmienkach na deti a budem tuzit sa o niekoho starat tak si adpotujem. A vybrala by som podla toho ako si sadneme a nie podla toho akych malo bio rodicov
@obsession nic nie je na 100% vobec nic. A preto som aj vyssie pisal o riskovani a nie o istote. Nevidim dovod si zbytocne zvysovat negativne sance ked nemusim. Tiez ked fajcis si zvysujes SANCU, ze budes mat rakovinu, no istotu mat nebudes, ze ju dostanes. Tiez nezacnem zbytocne fajcit kedze by som si s tym zvysil riziko zdravotnych problemov
@9 - + toto...tiez mam "junkie gene" aj ked nikto v rodine nie e zavisly (akorat tak na jedle) a aha ho.... cvicim, uzdravo sa stravujem, pijem prilezitostne, prestala sompo 8 rokoch fajcit, hulit somnadobro prestala lebo mi to nerobilo dobre 4 roky dozadu cca a psychadelika neprichadzaju do uvahy LEBO si uvedomujem ze mam na chuja povahu a mozog a ze by ma to mohlodobre dojebat (schizoidne stavy si fakt neprosim a ine drogy z presvedcenie
to ze ma clovek adiktivnu povahu neznamana ze tak skonci.... a to som mala kurva narocnu pubertu, doma vsetko napicu, depresie, uzksoti .... a kludne aj vase decko moze amt rovnako adiktivnu povahu ako moze mat decko drogovo zavislych (ked berem do uvahy ze je to decko 100% zdrave)
ineje napr. ak ma dieta napr. fetal alcohol syndrome alebo tak, to uz je na zamyslenie ale pokial je to zdavy clovek tak zalezi na osobnosti ci sadne do rodiny a nie ci je to dieta 100% dokonaly bozsky kus
Veľká väčšina detí z domovov pochádzajú z toho prostredia (čo dáva zmysel, ak by rodičia mohli dieťaťu poskytnúť domo, nemalo by dvôvod skončiť v domove) a keď si niekto ide adoptovať a poskytnúť tak ndieťaťu lásku a fomov tak je tiež pravdepodobné že dostanú práve také dieťa. Mne osobne by to nerobilo problém ak by som si už chcela adoptovať, ale asi by som tomu dieťaťu nepovedala že pochádza z takého prostredia až kým by nemalo tak dvadsať.
Adopciu by som riešil iba ak:
- by som zistil, že nemôžem mať svoje vlastné deti
- musel by som sa nedajbože postarať o deti niekoho blízkeho, kto by nemohol.
Inak, povaha človeka je daná minimálne z 50% genetickými vlohami (viz napr. Judith Rich Harris: The Nurture Assumption alebo No Two Alike od rovnakej autorky) a preto by som sa zaujímal o to, z akých pomerov potencionálne dieťa na adopciu pochádza. Nie všetko sa dá vyriešiť výchovou.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
21 komentov
Skor geneticke predpoklady na to byt psychicky/emocne labilny..Drogovo zavisli ludia su slabsi "od povahy" ...maju "problem" ktory nevedia riesit inak len drogou "Tzv utek z reality "
Apropo labilnosti v tomto svete kazdy druhy clovek ..cize 50/50
No a co chcem napisat
Vychova je to co vplyva na dieta resp. Dospely clovek nesie so sebou spomienky na situacie z detstva pozitivne/negativne ..
Preto .... Porodit dieta verzus vychovat dieta =obrovsky rozdiel
(A ak by som vedela ze nemozem mat deti ..asi ano )
Co sa tyka toho, ci by som adoptoval alebo nie, tak neviem - je to prilis zavazna otazka na to, aby som vedel odpovedat len takto hypoteticky. Takemu rozhodnutiu by predchadzalo dlhsie obdobie rozmyslania a rozhovorov s manzelkou. Adopciu ale pripustam ako moznost do buducnosti, uvidime podla okolnosti...a v ramci tej myslienky sa mi zda ako velmi dobra vec poskytnut domov, lasku a vychovu niekomu, kto bol na zaciatku zivota znevyhodneny. Ale zas samozrejme to prinasa o to viac tazkosti a je to narocnejsie, co prinasa so sebou strach a neochotu vzdat sa svojho komfortu a podobne, co tu volbu robi o to tazsou.
Podla mna je to len predsudok
Predpoklad neznamena 100% istota
A btw pokial ide o " psychiku" ..treba si uvedomit ze aj deti z fajnovych rodin kde rodicia nemali s drogami problem ..mozu "ochutnat "drogu .. byt drogovo zavisli
No ale kazdopadne ..tvoj nazor
Ja len ze deti nemozu za chyby svojich rodicov ... mozu viest kompletne iny zivot
no ale nemyslim, ze by ma takato skutocnost odradila, ja mam tiez taky ten junkie gene a len vdaka prostrediu nelezim dakde na stanici
deti mat nechcem, ak budem v podmienkach na deti a budem tuzit sa o niekoho starat tak si adpotujem. A vybrala by som podla toho ako si sadneme a nie podla toho akych malo bio rodicov
to ze ma clovek adiktivnu povahu neznamana ze tak skonci.... a to som mala kurva narocnu pubertu, doma vsetko napicu, depresie, uzksoti .... a kludne aj vase decko moze amt rovnako adiktivnu povahu ako moze mat decko drogovo zavislych (ked berem do uvahy ze je to decko 100% zdrave)
ineje napr. ak ma dieta napr. fetal alcohol syndrome alebo tak, to uz je na zamyslenie ale pokial je to zdavy clovek tak zalezi na osobnosti ci sadne do rodiny a nie ci je to dieta 100% dokonaly bozsky kus
- by som zistil, že nemôžem mať svoje vlastné deti
- musel by som sa nedajbože postarať o deti niekoho blízkeho, kto by nemohol.
Inak, povaha človeka je daná minimálne z 50% genetickými vlohami (viz napr. Judith Rich Harris: The Nurture Assumption alebo No Two Alike od rovnakej autorky) a preto by som sa zaujímal o to, z akých pomerov potencionálne dieťa na adopciu pochádza. Nie všetko sa dá vyriešiť výchovou.