Evanjelická - neuctieva sošky, nemodlí sa k soškám, nevidí význam v nosení kríža, v kostole nie sú žiadne sošky, prijímanie je len pár krát do roka počas najväčších sviatkov....
Veronika57 - neviem ako môžeš napísať že nemali odpustk. Veď evanlelická cirkev vznikla práve tak že Luther Martin bojoval proti odpustkom - a tak vyvesil na bránu kostola vo Wittenbergu svojich 95 téz kde protestoval proti predaju odpustkov - a tak sa vyvinul nový smer.
Veronika57 - ani ja sa nehádam - len to vidím na vlasnté oči - tak asi maďari majú nejakú špeciálnu - aj by som ti to preložil ale niektoré veci idú dosť ťažko preložiť.
Tysha - ale aký je pomer katol´kov a evanlelikov - určite dosť velký. Ak si vezmeme že sa na slovensku hlása katolíkom drvivá väčšina obyvatelov - tak nečudo že je evanjelikov pomenej... Veď si vezmime že počas druhej svetovej vojny sa nasilu kázali ľudom katlolizmus - a nemali možnosť vyberu.
Chaotickitt - prečo sa naspäť nevrátili ku svojej viere?? Pretože už starý rodičia ktorý boli nasilu nanútený zomreli a ich potomkovia boli už zvyknutý na katolicku cirkev takže nemali dôvod meniť vieru.
pawlo: ja viem, máš pravdu, ale aj tak je to čudné...
a ináč to sa zdá len mne alebo hľadám na zlých miestach, že katolíckych fanatikov je o dosť viac ako evanjelických?(ja viém, že katolíkov je aj tak viac)...teda aspoň sa viac ukazujú, napr. aj tí vyššie uvedení
no som evanjelicka..velky rozdiel v tom nie je..o knazoch a fararoch sa uz pisalo..mariu neuznavaju ako pannu..odpustky nikdy v evanjelickej cirkvi neboli..spoved sa neuskutocnuje tak ze sa spovedate knazovi,ale rozhresenie dostanete na konci kazdej omse..hm..celkovo nie je tak dogmaticka ako katolicka...urcite mi vyhovuje preto viac...
a hlavne to nie je ani prinajmensom fanaticka cirkev, tiez som evanjelik, aj ked ja sa za krestana nepovazujem. Nemame tolko sviatosti, iba dve - krst svaty a veceru Panovu. Sme omnoho tolerantnejsi vo vsetkom, ci uz sa jedna o potraty a podobne. Nemame takmer ziadne povinnosti, aj to spovedanie je lepsie, ako Muffy povedala. Klakneme si pre oltarom viacej ludi, dostaneme oplatku, vino a da nam farar rozhresenie, vobec mu nehovoris ake mas hriechy a neprikaze ti modlit sa nejake otcenase...neuznavame svatych, ani pannu Mariu...ziaden celibat...A biblia sa normalne deli na stary a novy zakon...nemame bimovku ani prijimanie, akurat konfirmaciu (ked som mal 14), a tym sme akoze prijaty medzi dospelych clenov cirkvi. A takisto ziadne sosky, bibliu ani nic podobne neuctievame. Ani do kostola sa tolko nechodi, akurat rano nedelna omsa je...a mohol by som pokracovat, ale uz sa mi nexce...a nabozenstvo je normalne aj evanjelicke na skolach...
do svojich 15rokov som bol viac - menej evanjelik, ale postupne som si zacal nejake veci vykladat po svojom, ako reinkarnacia, a tak...
na zaver - cela evanjelicka cirkev je podstatne volnejsia, ziadne obmedzenia, nic...preto ani priestor pre fanatikov tam velmi nie je...
Katolici maju hlavu cirkvy papeza a evanjelici nie. evanjelici neuznavaju pannu mariu ako pannu ale ako zenu co mala dieta z jozefom. neuznavaju sviatkost oltarnu. beru ju len ako spomienku na pana jezisa ako on povedal toto robte na moju pamiatku. neuctievaju a nemodlia sa k svatym ale len k bohu. evanjelicki farari mozu mat zenu aj deti. chramy mozu obsahovat sochy a obrazy.... ale chyba tam svatostanok. evanjelicka cirkev patri k protestnatskym cirkvam pri ktorych najdolezitejsou sucastou bohosluzby je kazen ktora trva aj tristvrte hodinu co by som asi neprezil ....
modlime sa len k bohu. mariu nepokladame za svetu i ked porodila Jezisa (mam pocit, ze mi to raz vysvetlvoal farar, preco ale nedjem to tu rozoberat, lebo su tu aj sfanatizovany katolici)
mozu sa aj zenit a vydavat ano ci zena ci muz to je jedno a mozu mat aj dieti.
Dalej raz do mesaica mame spoved a spovedame sa bohu a nie fararovi. Spovede tych je dakedy aj vaic ale len ked su sviatky.
nemame ani sosky v chrame len cisto oltar a kvety a akoze sviecky.
A je pravda, ze mame dost dlhe kazne. Ale zalezi do farara ako ju poda akou formou. Ale vzdy to je kazen o tom ako sa mame chovat a ako mame zit. nikdy nehovori o politike. (musim to tu napisat. to nam vravela jedna teta, ze u kat. im vravel farar ci ktery o politike o tom koho musia volit. smiestne
Príde ďalší a vraví, ja som ten a ten a my zase veríme tomu a tomu. Neripadá vám to tu celé absurdné a smiešne? Mne teda hej...
Rozdeľujete sa tu na základe náboženstva bez toho, by ste vôbec poriadne vedeli, prečo sa vlastne rozdeľujete.
Ešte viac ma vie naštvať, keď počujem výraz „katolícke“ či „moslimské“ dieťa. Ak chcete, hovorte o „dieťati katolíckych rodičov“. A ak počujete niekoho hovoriť o „katolíckom dieťati“, zastavte ho a zdvorilo ho upozornite, že deti sú príliš mladé, aby pochopili, aké je ich politické a ekonomické presvedčenie.
Poviem to znova: Toto nie je moslimské dieťa, toto je dieťa moslimských rodičov. Toto dieťa je príliš mladé, aby mohlo vedieť, či je moslim alebo niečo iné. Neexistuje niečo ako moslimské dieťa! Neexistuje niečo ako kresťanské dieťa!
no ja som evanjelik luteran a niektore veci ma rozosmiali vecera panova (oplatka vino) sa prijima pravidelne raz za mesiac. Biblia sa rozdeluje na stary a novy zakon. Evanjelicka cirkev sa nemodli k panenke marii ani k ziadnemu svatemu. V kostoloch su vyobrazenia Krista. Spoved ako ju pozname u katolickej cirkvy v evanjelickej nie je. V evanjelickom ponimani krestanstva nie je vacsi a mensi hriech. Evanjelicky knazi sa mozu zenit a mozu byt aj fararky.
Kedy si konečne uvedomíte, že náboženstvá a sekty ľudí iba rozdeľujú, vyvolávajú zbytočné napätie, konflikty a "sväté" vojny v minulosti kropené krvou nevinných mužov, žien, detí i zvierat ?!
Dokedy sa chcete takto rozdeľovať a presviedčať jeden druhého o svojej "pravde" ?
Dokedy sa chcete správať ako náboženskí rasisti, pre ktorých je cennejší život človeka ich vyznania ako inoverca?
Dokedy chete dávať svojim deťom za morálny vzor Bibliu plnú smilstva a vraždenia?
tiez som proti nabozenstvu, ale to sa ludom neda vyhovorit, lebo je silno zakorenene v ich mysliach...nabozenstvo robi z ludi obycajne stada, presne ako je to v krestanstve, ze ludia su stado oviec a Jezis je ich pastier...ale clovek by mal byt osobnost a nie sucast nejakeho stada...clovek by sa mal sam snazit hladat pravdu a nie ju slepo prijat od nejakeho nabozenstva...
Hádajú sa o detailoch náuky, ktorá nemá žiadne vedecké opodstanenie - teda o náboženstve. Sú schopní sa pre to vyvražovať. Je to klasický boj o moc a dukáty.
Však vždy ide len o to.
Katolíci to majú lepšie vyriešené, ich faráry sa nemôžu ženiť, tak nemá kto dediť a ťažko nadobudnutý majetok Vatikánu s tak nedrobí.
Preto vyhrávajú a mám pocit, že sa im podarilo vyvraždiť podstatne viac evanielikov ako naopak.
Ja som katolík, lebo to rozhodla moja veriaca mama za mňa. Ale som slabo veriaci, ešte som nezabil žiadneho evanielika alebo neveriaceho.
Sú to dve smečky, ruvajúce sa o korisť. Hádajte, čo je korisť.
1. Aj evanjelici rovnako ako katolíci uznávajú počatie Márie pomocou Ducha Svätého v súlade so starozákonnými proroctvami; evanjelici sa akurát nemodlia k ľuďom (aj Mária bola človekom), ale priamo k Bohu;
2. Aj evanjelici majú spoveď, ale inou formou ako u katolíkov;
3. Evanjelici neuznávajú "svätosť" ako nejaký nadľudský stav, ale slovo "svätý" v preklade znamená "oddelený", v tomto ponímaní je svätý každý veriaci človek, ktorý žije v súlade s Bibliou a snaží sa konať božiu vôľu, t.j. oddelený pre Božie veci. Oproti tomu katolícka cirkev "svätých" schvaľuje a vylasuje, majú na to pravidlá. Katolíci potom u svätých prosia v modlitbe o pomoc. Toto evanjelici nerobia, tí sa obracaú priamo na Pána Boha.
4. Rozdiel je v prijímaní, katolíci bežne prijímajú "len" božie telo formou oblátky a krv/víno priíma len farár, u evanjelikov je príjímanie pod obojím;
5. Evanjelici sa rovnako ako katolíci nemajú rozvádzať, pretože ak vsupujú do manželstva tak rovanko si sľubujú lásku v dobrom i zlom pred pánom Bohom, a rozvod by bol porušením sľubu.
Iciak, jeden konečne dobrý comment! Len na ozrejmenie: evanjelici na rozdiel od katolíkov neuctievajú (nemodlia sa k nim) Pannu Máriu ani ostatných svätých preto, lebo tak im to prikazuje 1. prikázanie (Ja som Pán, tvoj Boh! Nebudeš mať iných bohov okrem mňa)! Úcta, ktorá sa preukazuje pomocou modlitby, sa môže preukazovať preto iba Bohu a nikomu inému. Čo sa týka mariánskeho kultu, tak ten nemá žiadne opodstatnenie. To sa len Hieroným pri prekladaní Biblie z gréčtiny do latinčiny pomýlil. Panna Mária totiž nie je "milosťou naplnená" ale "milosťou obdarená"!!! A kvôli tejto chybičke ju katolíci uctievajú ako (silno povedané) bohyňu. Ďalej je rozdiel v spôsobe spasenia. Pre evanjelikov je kľúčová viera v Krista (t.j. ak v Neho úprimne veríš, tak budeš spasený, keďže v Biblii sa píše, že nie zo skutkov, ale z našej viery budeme spasení, lebo nikto nie sme bez hriechu...) zatiaľ čo u katolíkov sa dáva veľký zreteľ na skutky vykonané počas života (mylné Augustínovo učenie) a taktiež sa po smrti sa ešte veriaci môže dostať ešte aj do očistca (pritom sa v Biblii nikde očistec nespomína, je to totiž len výmysel jedného pápeža...). Čo sa týka celibátu, to je otázka sama o sebe. Evanjelici ho nemajú, zatiaľ čo katolíci hej, zase len výmysel jedného pápeža, tiež sa v Biblii nič o celibáte nespomína a tuším, že je tam pasáž, v ktorej sa píše: kňaz má byť jednej ženy muž. To hovorí, že kňaz môže mať ženu a je jej verný... Ďalej otázka pápeža. V Biblii sa nikde nepíše, že má byť nejaký pápež. Jasné, že Peter má byť skalou cirkvi t.j. Kristovým zástupcom na zemi, ale čo sa týka pápeža a biskupstva Petra, v Biblii nenájdete ani slovo (tá "skala" predstavuje pravú vieru vyznanú Petrom) ! Veď po Petrovej smrti nemala cirkev žiadneho pápeža, až kým sa v piatom storočí nemenuje "ako Petrov nehodný dedič" prvý pápež Lev Veľký. A potom to išlo.... (Za okraj: v roku 1870 volilo 533 biskupov pre (oproti 2 biskupom) za myšlienku, že pápež je neomylný!!!... ako príklad: v roku 1950 pápež Pius XII ustanovil dogmu za nanebovzatie Panny Márie, a pritom sa o tom v Biblii nikde nepíše... a navyše, katolícka cirkev vyhlasuje, že evanjelikov nepovažuje za cirkev, a že spasenie je možné len cez katolícku cirkev...). Celkovo katolícka cirkev je pre mňa viac-menej zdogmatizovaná a plná neprávd....preto mi je sympatickejšia evanjelicka cirkev...
myslim ze sa tu nikde nespomina ocistec katolici veria ze dusa cloveka po smrti ide do tzv ocistca kde dusa trpi a tak sa ocisti....ak pozostali chcu aby dusa dlho nerpela tak musia zaplatit (nepripomina vam to nieco?) naco bol na svete jezis? na to aby zomrel za nase hriechy on trpel za nas k comu to teda bolo ked aj tak dusa bude trpeit v ocistci? podla mna je to vymisel aby „krestania“ zhrabli peniaze nikde v biblii sa nespomina ocistec takze ja tomu neverim....aj mne je sympatickejsia ECAV
@iciak a @xlukasxx to veľmi pekne vysvetlili.. také zhovadelosti, že evanjelici hovoria, že Mária mala Ježiša s Jozefom sú uplne mimo .. katolícke decká by sa mohli na náboženstve učiť tieto rozdiely.. ale neučia sa, bo ujom kňazom by odišlo pár ovečiek k ECAV
DLHO SOM rozmýšlala nad tým čo je správne som ECAV a nenavidela som katolíkov podotýkam minulý čas chodila som na omše čítala knihu hádala sa s farármi a Pán Boh ma učí užasnej pokore skrze to že na škole kde som máme len kat naboženstvo a ja tam chodím viete áno katolíci maju vela much tak isto ako aj my je pravda že niečo čo je v katolíckej cirkvy je v rozpore s bibliou ale KTO VERÍ V JEŽIŠA tak sám poznáva čo je správne TA PRAVA cirkev nie su evanilici ani katolici ani baptisti ale ludia ktroí verai v Ježiša a ludí ktorí uprimne prijali Ježiša do svojho srdca o tom to ide to že sa budeme hádať kto je kto tak to nedopadne dobre lebo ježiš miluje tak isto nás evcav ako katolíkov ale aj neveriacich Boh miluje každého rovnako tak sa nehádajme ale modlime sa aby sme kráčali sa Ježišom v pravde a aby sme s nim HLVNE ŽILI a neopúštajme ccirkvel lebo v biblii sa pýše aby sme sa budoval ia žiadne spoločenstvo nie je dokonalé .... poznám katolíkov ktorý odišli (tak ako moja mamina a stala sa ecav) ale aj ktorí chceli odísť od katolíkov ale zostali ta ma pracuju s deckami a učiach pravde nemodlia sa k soškám ale k Bohu a kto úprimne verí je jedno či je katolík alebo ECAV Boh NEUPREDNOSTNUJE NIKOHO
Som evanjelik, v poslednej dobe som sa veľmi zaoberal rozdielmi medzi evanjelikmi a katolíkmi - na čo som prišiel - existuje len jedna cirkev a to Cirkev Kristova - kresťania vedia o čom hovorím - a evanjelici, katolíci, pravoslávny,.... to sú vierovyznania, ktoré postupne tvorili ľudia. A myslím, že nie je dôležité akého je človek "oficiálne" vierovyznania, pretože Ježiš založil jedinú cirkev, tú Jeho, a tej súčasťou sme ak mu veríme, milujeme Ho nasledujeme Ho. - súhlasím s luluecav vo všetkom (jeden s pár komentárov, ktoré sa mi páčia).
Videl som tu niečo o tom, že náboženstvo tvorí s ľudí stádo - je to somarina - nie sme stádo - každý kresťan má osobný vzťah s Bohom, s Ježišom, nie stádový vzťah - osobný. Čiže je osobnosť.
Ale k tým rozdielom: (prosím aby sa nikto neurazil)
Ale asi najväčším a základným rozdielom medzi katolíkmi a evanjelikmi je, že evanjelici celú svoju vieru a vierovyznanie zakladajú výlučne na Biblii a nie na žiadnych dogmách, či pápežských bulách.
@Elwen To, že manželstvo nie je sviatosť neznamená, že uznávame rozvody - ak raz sľúbiš pred Bohom, tak raz sľúbiš pred Bohom a určite je ti známa veta -"čo Boh spojil, človek nerozlučuj!" - nie neuznávame rozvody.
Ja pochádzam zo zmiešanej rodiny evanjelikov a.v. a rímskokatolíkov, ja sama som evanjelička ale absolvovala som aj katolícke omše, takže to viem porovnať. Viem, aké je toto fórum staré, no pri pohľade na to, aké dezinformácie tu niektorí šíria, nedá mi nezareagovať. Takže:
1. u kat. sa to nazýva "omša", u eva. sa to nazýva "bohoslužby" ale je to to isté
2. u eva. je hlavou cirkvi Ježiš Kristus, u kat. je to pápež
3. u eva. idú veriaci po smrti buď do neba (večný život), alebo do večného zatratenia. U kat. duša ide predtým do "očistca" a má šancu sa ešte nejak očistiť, zatiaľ čo príbuzní robia zádušné omše a akoby toho mrtveho vedeli vykúpiť
4. u eva. sú dve hlavné sviatosti (krst a večera pánova), u kat je ich až sedem vrátanie pokánia, birmovania, stavu kňažského, stavu manželského, posledného pomazania. To, že eva. majú len 2 neznamená, že tieto ostatné veci neuznávajú. Väčšinu z nich áno, ale nepovažujú sa za hlavné sviatosti.
5. u eva. je sa príjme večera pánova na konfirmácii (kedy sa stáva cirkevne dospelým, minimálny vek na začiatok je 12 rokov, chodí 2 roky a konfirmuje minimálne v 14, ale môžu aj dospelí), u kat. je to prvé sväté prijímanie
6.u eva. večera pánova sa udeje raz, u kat. pretrváva. Na eva. "omši" nie je žiadne "oplátkovanie" kde sa ľudia zaradia ako kačičky a čakajú na oplátku.
7. u eva. sa prijíma oplátka na večeri pánovej a na spovedi. Rozdiel v prijímaní oplátky je takýto : u eva. človek prijíma telo aj krv, čiže aj oplátku, aj sa napije z kalicha. u kat. z kalicha môže sa napiť len farár.
9. podľa normy spoveď u eva. prebieha verejne, žiadne také, že farárovi vymenujem od A po Z svoje hriechy (pár znich chtiac či nechtiac aj tak zabudnem) a on mi potom povie že sa "rúham" a mám si dať 1354625 otčenášov. Podľa eva. je pointa spovede v oľutovaní svojich hriechov a ich uvedomení si. Nie o odškrtnutí "no, povedal som, hotovo", Avšak, to neznamená, že existuje iba verejná spoveď. Evanjelik, pokiaľ cíti potrebu, môže sa spovedať aj individuálne. Prípadne ak evanjelický farár spovedá katolíka, tak môže individuálne, je tu taká možnosť jednoducho. Existujú oba typy, ten verejný je normou
10. Kázne sú dlhšie, a niekedy sú fakt dobré. Sedia ti do života, sú prakticky využiteľné, nie su to žiadne klišé žvásty ale farár sa snaží nám priblížiť príbehy z Biblie a vysvetliť ich ako sa odzrkadľujú v modernom svete a v našich životoch.
11. evanjelici sa modlia k trojjedinnému Bohu, katolíci sa modlia aj k panne Márii, aj ku svätým. Niekde som počula "vy nemáte radi panenku máriu!" a toto ma hrozne štve, pretože to neni pravda. My si p.Máriu aj svätých ctíme, vážime, rešpektujeme. Kázne bývajú často o nich a o ich živote. Počúvame o nich zakaždým ked sme na "omši". Rozdiel je tu len v tom, že sa k nim nemodlíme, nemáme k nim modlitby.
12. Nemáme v kostole sošky a obrazy iných než je Ježiš Kristus na oltári. Je to pre to, aby sme omylom neskĺzli do modlárstva, pretože niekedy si ludia neuvedomia, a myslia si, že sa modlia ku p Márii, ale v skutočnosti sa modlia k jej soche
13. Nepoužívame ruženec, nemodlíme sa ruženec, znova je to niečo, praktika, pri ktorej sa uctieva predmet.
14. Vo väčšne eva. kostolov sa nepoužíva kadidlo
15. Na "omši" sa vstáva a sadá, vstáva a sadá, tak ako u katolíkov, jediné čo sa vylučuje je to, že si nekľakíname na kolená. Evanjelici sa nemodlia na kolenách. Nie je to zakázané alebo čo, však ked to tak cítiš, nech sa páči ale jednoducho nie je to praktika u nás
16. Farár môže mať rodinu, môže sa aj rozviesť ale má to ťahšie ako obyčajný človek, lebo sa mu to musí odsúhlasiť. Dokonca v Biblii sa píše, že farár si má dať pozor, aby bol jednej žene verný. Čo potvrdzuje to, že môže mať ženu
17. Môže byť aj farárka. Nikde sa v Biblii nepíše, že by z nejakého dôvodu nemohla byť
18. Nemáme miništrantov - malých chlapcov
19. Na Vianoce nie je polnočná omša ale "omša" je večer. Čo je super ultra praktické pre moju zmiešanú rodinu, pretože kto chce, môže ísť na obe. Ako aj môj brácho evanjelik s jeho snúbenicou katolíčkou, chodia spolu na obe
20. Viacej sa spieva
21. Katolíci veria, že panna Mária bola panna ked sa Ježiš narodil, a ako panna aj zomrela. S Jozefom neboli manželia. Evanjelici tiež veria, že Mária bola panna ked sa Ježiš narodil ( nešírte dezinformácie ), rozdiel je len v tom, že evanjelici tvrdia, že ako panna nezomrela, že Jozef bol jej manžel a predpokladajú, že po Ježišovi ešte mala s Jozefom ďalšie deti (obyčajné, normálne)
22. Neprežehnávame sa. Ale krížik na čelo si svätenou vodou môžeš spraviť.
Rozpísala som sa, ale skutočne môžem tvrdiť, nakoľko mám skúsenosti s obomi, že tie rozdiely také veľké naozaj nie sú. Veď evanjelici sa odtrhli od rímskokatolíkov na základe toho že sa nechceli zreformovať (hlavne išlo o zrušenie akejsi korupcie v cirkvi ktorá vtedy v značnej miere existovala, a o zrušenie predávania odpustkov ) Čiže v dobe oddelenia možno boli veľké rozdiely, ale tým, že neskôr sa kat. nakoniec aj tak reformovali (pozde....) tak už tie rozdiely také veľké nie sú
@rambo30 no a ešte ma napadli aj ďalšie veci ako to tak čítam s odstupom času.
Doplním bod 20 "viacej sa spieva" ... máme takú knižku, volá sa Tranoscius, s ktorou sa chodí do kostola a je to vlastne spevník. V predu sa ukazujú čísla, čo sa práve spieva a violááááá
23. Adventný veniec.... Adventný veniec vymysleli, teda začali evanjelici, no neskôr ho začali praktizovať aj RK aj ostatné denominácie. Takže možno doma robíte niečo, o čom ani neviete, že je evanjelické. Pôvodný, originálny, tradičný evanjelický adventný veniec pozostáva z 5 sviečok 4 hlavné - 3 modré, 1 fialová a ešte 1 biela, pomocná (nemusí byť).
24. Liturgické farby. U eva : biela, červená, zelená, fialová a čierna
U RK: biela, červená, zelená, fialová, zlatá a ružová
25: Odev farára : EV používa ako bohoslužobné rúcho luterák (talár) a
kamža (alba). Luterák je dlhé rúcho z čiernej látky, nesmú tam byť žiadne ozdoby, nič farebné. Kamža je tá biela vec z plátna čo nosia na luteráku, tiež musí byť velmi jednoduchá. V zahraničí nosia na tom aj farebné liturgické stuhy, u nás sa to nerobí. Požíva sa nedele a sviatky na hlavných službách Božích. Počas dventu a pôstu, pašiových služieb Božích a Nedele pokánia sa nenosí.
U RK je to komplikovanejšie tam sú prezdobené veci podľa farieb, viac kusov vrátane štóle, rôznych pokrývok hlavy atď
Ked ma ešte niečo napadne, napíšem
Krestanstvo je dnes jediné náboženstvo v ktorom sa dejú veľké zázraky a znamenia. Na mojej krestanskej stránke dokazujem pravdivosť krestanstva skrze zázraky, znamenia, vedecké objavy a svedectvá » paranormalnejavy1.webnode.sk/...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
58 komentov
A ešte by som skoro aj zabudol - biblia sa nerozdeluje na starý a nový zákon.
Mám tú "česť" chodiť na evanjelické gymnázium...
A v podstate je to o tom istom, lenže evanjelici nemali odpustky, nemajú toľko svätých ako katolíci, nemajú pápeža...
a potom ešte také že farári sa môžu ženiť, mať deti, ženy môžu byť farárkami...
Len potom nechápem....mám (lebo musím) aj anglickú a aj slovenskú evanj. bibliu
a nie je to "podľa svätcov" ako hovoríš
Veď sme sa o tom aj museli učiť...
Tysha - aspoň niečo.. aj to poteší..
Aaa btw: má to -vôbec- nejaký hlbší zmysela rozoberať to???
Bez urážky
a áno....môže sa vyučovať aj také, aj také-je to individuálne...ako sa rozhodnú školy
a ináč to sa zdá len mne alebo hľadám na zlých miestach, že katolíckych fanatikov je o dosť viac ako evanjelických?(ja viém, že katolíkov je aj tak viac)...teda aspoň sa viac ukazujú, napr. aj tí vyššie uvedení
do svojich 15rokov som bol viac - menej evanjelik, ale postupne som si zacal nejake veci vykladat po svojom, ako reinkarnacia, a tak...
na zaver - cela evanjelicka cirkev je podstatne volnejsia, ziadne obmedzenia, nic...preto ani priestor pre fanatikov tam velmi nie je...
a evanjelici nemaju jezisa na krizi...len holy kriz ...vacsinou
a ked je teda len u evanjelikov povoleny rozvod,tak co sa aj iny rozvadzaju?
dpc
» www.dobrodruh.sk/historia/katoli...
som evanielik takze.
modlime sa len k bohu. mariu nepokladame za svetu i ked porodila Jezisa (mam pocit, ze mi to raz vysvetlvoal farar, preco ale nedjem to tu rozoberat, lebo su tu aj sfanatizovany katolici)
mozu sa aj zenit a vydavat ano ci zena ci muz to je jedno a mozu mat aj dieti.
Dalej raz do mesaica mame spoved a spovedame sa bohu a nie fararovi. Spovede tych je dakedy aj vaic ale len ked su sviatky.
nemame ani sosky v chrame len cisto oltar a kvety a akoze sviecky.
A je pravda, ze mame dost dlhe kazne. Ale zalezi do farara ako ju poda akou formou. Ale vzdy to je kazen o tom ako sa mame chovat a ako mame zit. nikdy nehovori o politike. (musim to tu napisat. to nam vravela jedna teta, ze u kat. im vravel farar ci ktery o politike o tom koho musia volit. smiestne
Príklad:
Ja som ten a ten, a my veríme tomu a tomu.
Príde ďalší a vraví, ja som ten a ten a my zase veríme tomu a tomu. Neripadá vám to tu celé absurdné a smiešne? Mne teda hej...
Rozdeľujete sa tu na základe náboženstva bez toho, by ste vôbec poriadne vedeli, prečo sa vlastne rozdeľujete.
Ešte viac ma vie naštvať, keď počujem výraz „katolícke“ či „moslimské“ dieťa. Ak chcete, hovorte o „dieťati katolíckych rodičov“. A ak počujete niekoho hovoriť o „katolíckom dieťati“, zastavte ho a zdvorilo ho upozornite, že deti sú príliš mladé, aby pochopili, aké je ich politické a ekonomické presvedčenie.
Poviem to znova: Toto nie je moslimské dieťa, toto je dieťa moslimských rodičov. Toto dieťa je príliš mladé, aby mohlo vedieť, či je moslim alebo niečo iné. Neexistuje niečo ako moslimské dieťa! Neexistuje niečo ako kresťanské dieťa!
Dokedy sa chcete takto rozdeľovať a presviedčať jeden druhého o svojej "pravde" ?
Dokedy sa chcete správať ako náboženskí rasisti, pre ktorých je cennejší život človeka ich vyznania ako inoverca?
Dokedy chete dávať svojim deťom za morálny vzor Bibliu plnú smilstva a vraždenia?
Kedy sa spamätáte?
Však vždy ide len o to.
Katolíci to majú lepšie vyriešené, ich faráry sa nemôžu ženiť, tak nemá kto dediť a ťažko nadobudnutý majetok Vatikánu s tak nedrobí.
Preto vyhrávajú a mám pocit, že sa im podarilo vyvraždiť podstatne viac evanielikov ako naopak.
Ja som katolík, lebo to rozhodla moja veriaca mama za mňa. Ale som slabo veriaci, ešte som nezabil žiadneho evanielika alebo neveriaceho.
Sú to dve smečky, ruvajúce sa o korisť. Hádajte, čo je korisť.
1. Aj evanjelici rovnako ako katolíci uznávajú počatie Márie pomocou Ducha Svätého v súlade so starozákonnými proroctvami; evanjelici sa akurát nemodlia k ľuďom (aj Mária bola človekom), ale priamo k Bohu;
2. Aj evanjelici majú spoveď, ale inou formou ako u katolíkov;
3. Evanjelici neuznávajú "svätosť" ako nejaký nadľudský stav, ale slovo "svätý" v preklade znamená "oddelený", v tomto ponímaní je svätý každý veriaci človek, ktorý žije v súlade s Bibliou a snaží sa konať božiu vôľu, t.j. oddelený pre Božie veci. Oproti tomu katolícka cirkev "svätých" schvaľuje a vylasuje, majú na to pravidlá. Katolíci potom u svätých prosia v modlitbe o pomoc. Toto evanjelici nerobia, tí sa obracaú priamo na Pána Boha.
4. Rozdiel je v prijímaní, katolíci bežne prijímajú "len" božie telo formou oblátky a krv/víno priíma len farár, u evanjelikov je príjímanie pod obojím;
5. Evanjelici sa rovnako ako katolíci nemajú rozvádzať, pretože ak vsupujú do manželstva tak rovanko si sľubujú lásku v dobrom i zlom pred pánom Bohom, a rozvod by bol porušením sľubu.
DLHO SOM rozmýšlala nad tým čo je správne som ECAV a nenavidela som katolíkov podotýkam minulý čas chodila som na omše čítala knihu hádala sa s farármi a Pán Boh ma učí užasnej pokore skrze to že na škole kde som máme len kat naboženstvo a ja tam chodím viete áno katolíci maju vela much tak isto ako aj my je pravda že niečo čo je v katolíckej cirkvy je v rozpore s bibliou ale KTO VERÍ V JEŽIŠA tak sám poznáva čo je správne TA PRAVA cirkev nie su evanilici ani katolici ani baptisti ale ludia ktroí verai v Ježiša a ludí ktorí uprimne prijali Ježiša do svojho srdca o tom to ide to že sa budeme hádať kto je kto tak to nedopadne dobre lebo ježiš miluje tak isto nás evcav ako katolíkov ale aj neveriacich Boh miluje každého rovnako tak sa nehádajme ale modlime sa aby sme kráčali sa Ježišom v pravde a aby sme s nim HLVNE ŽILI a neopúštajme ccirkvel lebo v biblii sa pýše aby sme sa budoval ia žiadne spoločenstvo nie je dokonalé .... poznám katolíkov ktorý odišli (tak ako moja mamina a stala sa ecav) ale aj ktorí chceli odísť od katolíkov ale zostali ta ma pracuju s deckami a učiach pravde nemodlia sa k soškám ale k Bohu a kto úprimne verí je jedno či je katolík alebo ECAV Boh NEUPREDNOSTNUJE NIKOHO
Pán vám žehnaj a daj ti poznať pravdu
amen
Videl som tu niečo o tom, že náboženstvo tvorí s ľudí stádo - je to somarina - nie sme stádo - každý kresťan má osobný vzťah s Bohom, s Ježišom, nie stádový vzťah - osobný. Čiže je osobnosť.
Ale k tým rozdielom: (prosím aby sa nikto neurazil)
Ale asi najväčším a základným rozdielom medzi katolíkmi a evanjelikmi je, že evanjelici celú svoju vieru a vierovyznanie zakladajú výlučne na Biblii a nie na žiadnych dogmách, či pápežských bulách.
1. u kat. sa to nazýva "omša", u eva. sa to nazýva "bohoslužby" ale je to to isté
2. u eva. je hlavou cirkvi Ježiš Kristus, u kat. je to pápež
3. u eva. idú veriaci po smrti buď do neba (večný život), alebo do večného zatratenia. U kat. duša ide predtým do "očistca" a má šancu sa ešte nejak očistiť, zatiaľ čo príbuzní robia zádušné omše a akoby toho mrtveho vedeli vykúpiť
4. u eva. sú dve hlavné sviatosti (krst a večera pánova), u kat je ich až sedem vrátanie pokánia, birmovania, stavu kňažského, stavu manželského, posledného pomazania. To, že eva. majú len 2 neznamená, že tieto ostatné veci neuznávajú. Väčšinu z nich áno, ale nepovažujú sa za hlavné sviatosti.
5. u eva. je sa príjme večera pánova na konfirmácii (kedy sa stáva cirkevne dospelým, minimálny vek na začiatok je 12 rokov, chodí 2 roky a konfirmuje minimálne v 14, ale môžu aj dospelí), u kat. je to prvé sväté prijímanie
6.u eva. večera pánova sa udeje raz, u kat. pretrváva. Na eva. "omši" nie je žiadne "oplátkovanie" kde sa ľudia zaradia ako kačičky a čakajú na oplátku.
7. u eva. sa prijíma oplátka na večeri pánovej a na spovedi. Rozdiel v prijímaní oplátky je takýto : u eva. človek prijíma telo aj krv, čiže aj oplátku, aj sa napije z kalicha. u kat. z kalicha môže sa napiť len farár.
9. podľa normy spoveď u eva. prebieha verejne, žiadne také, že farárovi vymenujem od A po Z svoje hriechy (pár znich chtiac či nechtiac aj tak zabudnem) a on mi potom povie že sa "rúham" a mám si dať 1354625 otčenášov. Podľa eva. je pointa spovede v oľutovaní svojich hriechov a ich uvedomení si. Nie o odškrtnutí "no, povedal som, hotovo", Avšak, to neznamená, že existuje iba verejná spoveď. Evanjelik, pokiaľ cíti potrebu, môže sa spovedať aj individuálne. Prípadne ak evanjelický farár spovedá katolíka, tak môže individuálne, je tu taká možnosť jednoducho. Existujú oba typy, ten verejný je normou
10. Kázne sú dlhšie, a niekedy sú fakt dobré. Sedia ti do života, sú prakticky využiteľné, nie su to žiadne klišé žvásty ale farár sa snaží nám priblížiť príbehy z Biblie a vysvetliť ich ako sa odzrkadľujú v modernom svete a v našich životoch.
11. evanjelici sa modlia k trojjedinnému Bohu, katolíci sa modlia aj k panne Márii, aj ku svätým. Niekde som počula "vy nemáte radi panenku máriu!" a toto ma hrozne štve, pretože to neni pravda. My si p.Máriu aj svätých ctíme, vážime, rešpektujeme. Kázne bývajú často o nich a o ich živote. Počúvame o nich zakaždým ked sme na "omši". Rozdiel je tu len v tom, že sa k nim nemodlíme, nemáme k nim modlitby.
12. Nemáme v kostole sošky a obrazy iných než je Ježiš Kristus na oltári. Je to pre to, aby sme omylom neskĺzli do modlárstva, pretože niekedy si ludia neuvedomia, a myslia si, že sa modlia ku p Márii, ale v skutočnosti sa modlia k jej soche
13. Nepoužívame ruženec, nemodlíme sa ruženec, znova je to niečo, praktika, pri ktorej sa uctieva predmet.
14. Vo väčšne eva. kostolov sa nepoužíva kadidlo
15. Na "omši" sa vstáva a sadá, vstáva a sadá, tak ako u katolíkov, jediné čo sa vylučuje je to, že si nekľakíname na kolená. Evanjelici sa nemodlia na kolenách. Nie je to zakázané alebo čo, však ked to tak cítiš, nech sa páči ale jednoducho nie je to praktika u nás
16. Farár môže mať rodinu, môže sa aj rozviesť ale má to ťahšie ako obyčajný človek, lebo sa mu to musí odsúhlasiť. Dokonca v Biblii sa píše, že farár si má dať pozor, aby bol jednej žene verný. Čo potvrdzuje to, že môže mať ženu
17. Môže byť aj farárka. Nikde sa v Biblii nepíše, že by z nejakého dôvodu nemohla byť
18. Nemáme miništrantov - malých chlapcov
19. Na Vianoce nie je polnočná omša ale "omša" je večer. Čo je super ultra praktické pre moju zmiešanú rodinu, pretože kto chce, môže ísť na obe. Ako aj môj brácho evanjelik s jeho snúbenicou katolíčkou, chodia spolu na obe
20. Viacej sa spieva
21. Katolíci veria, že panna Mária bola panna ked sa Ježiš narodil, a ako panna aj zomrela. S Jozefom neboli manželia. Evanjelici tiež veria, že Mária bola panna ked sa Ježiš narodil ( nešírte dezinformácie ), rozdiel je len v tom, že evanjelici tvrdia, že ako panna nezomrela, že Jozef bol jej manžel a predpokladajú, že po Ježišovi ešte mala s Jozefom ďalšie deti (obyčajné, normálne)
22. Neprežehnávame sa. Ale krížik na čelo si svätenou vodou môžeš spraviť.
Rozpísala som sa, ale skutočne môžem tvrdiť, nakoľko mám skúsenosti s obomi, že tie rozdiely také veľké naozaj nie sú. Veď evanjelici sa odtrhli od rímskokatolíkov na základe toho že sa nechceli zreformovať (hlavne išlo o zrušenie akejsi korupcie v cirkvi ktorá vtedy v značnej miere existovala, a o zrušenie predávania odpustkov ) Čiže v dobe oddelenia možno boli veľké rozdiely, ale tým, že neskôr sa kat. nakoniec aj tak reformovali (pozde....) tak už tie rozdiely také veľké nie sú
Doplním bod 20 "viacej sa spieva" ... máme takú knižku, volá sa Tranoscius, s ktorou sa chodí do kostola a je to vlastne spevník. V predu sa ukazujú čísla, čo sa práve spieva a violááááá
23. Adventný veniec.... Adventný veniec vymysleli, teda začali evanjelici, no neskôr ho začali praktizovať aj RK aj ostatné denominácie. Takže možno doma robíte niečo, o čom ani neviete, že je evanjelické. Pôvodný, originálny, tradičný evanjelický adventný veniec pozostáva z 5 sviečok 4 hlavné - 3 modré, 1 fialová a ešte 1 biela, pomocná (nemusí byť).
24. Liturgické farby. U eva : biela, červená, zelená, fialová a čierna
U RK: biela, červená, zelená, fialová, zlatá a ružová
25: Odev farára : EV používa ako bohoslužobné rúcho luterák (talár) a
kamža (alba). Luterák je dlhé rúcho z čiernej látky, nesmú tam byť žiadne ozdoby, nič farebné. Kamža je tá biela vec z plátna čo nosia na luteráku, tiež musí byť velmi jednoduchá. V zahraničí nosia na tom aj farebné liturgické stuhy, u nás sa to nerobí. Požíva sa nedele a sviatky na hlavných službách Božích. Počas dventu a pôstu, pašiových služieb Božích a Nedele pokánia sa nenosí.
U RK je to komplikovanejšie tam sú prezdobené veci podľa farieb, viac kusov vrátane štóle, rôznych pokrývok hlavy atď
Ked ma ešte niečo napadne, napíšem
Krestanstvo je dnes jediné náboženstvo v ktorom sa dejú veľké zázraky a znamenia. Na mojej krestanskej stránke dokazujem pravdivosť krestanstva skrze zázraky, znamenia, vedecké objavy a svedectvá
» paranormalnejavy1.webnode.sk/...