Neverím v Boha ani Satana (obe vymyslené postavičky), pretože sú to výmysly vdaka, ktorým cirkev vládla svetu dlhé storočia a ožobračovala ľudí .... ved pápeži a kardináli v minulosti boli kurevníci a najväčší hajzli ... možno nie všetci ale väčšina bola
V posmrtný život verím a som presvedčený, že nemá spojitosť s vierou alebo správaním sa tu na zemi.
a tak veľmi som sa tešil že natrafim na možnosť čo by dokonalo zadefinovala moje presvedčenie ..
verím že jediný správny zmysel pristupovania k životu je cez vedecké vnímanie alebo nahliadanie na život čo zahŕňa, všímanie si sveta okolo seba tak isto aj introspekciu a následné skúšanie nových vecí a odhalovanie záhad ako blízkej prírody tak aj vesmíru a vzájomnej spojitosti všetkého .. a ten postup je : pokus - omyl - porozumenie omylu -pokus na zaklade porozumenia omylu - samotné porozumenie už danej funkcie a daného princípu - napredovanie na základe zisteného .. a tď dokolečka, jediný zmysluplný spôsob žitia podľa mňa
Nerád sa zaraďujem do nejakého vierovyznania. Ale keď ma chceš niekam zaškatulkovať, tak do Sanatana Dharma. Konkrétne do vetvy Hare Krishna, aj keď ja som taký Krišňak ako Rytmus medzi raparmi Asi mám skôr bližšie k Shaivism, keďže nechcem slúžiť Bohu, neuznávam autority a využívam svoje poznanie len na materiálny prospech... Non serviam
som agnostik a mozno trochu panteista, ale mozne je vsetko. Moderna veda nas naucila ze by sme nemali verit tomu co vidime. Lebo svet okolo nas je uplne iny ako ho vnimame nasimi zmyslami. Vacsina najvyznamnejsich vedcov su veriaci ludia aj darwin bol krestan a aj teoriu velkeho tresku vymyslel katolicky knaz (Georges Lemaitre). Filozofia by sa nemala miesat s vedou nakolko niektore veci sa nedaju dokazat ani vyvratit. Ako povedal Sokrates "viem, že nič neviem"
@xxar3s nebudeme sa tu handrkovať o slovné pojmy predsa, keby ľudia nerobili experimenty na báze omylov a snahy zisťovania ako svet existuje nikdy by nevznikla žiadna vedecká disciplína
sám Ježiš Kristus povedal:
Kto chce uverí vo mňa a kto nechce neuverí....
Boh nám dal slobodnú vôľu si vybrať kam svoj život nasmeruje po smrti...
beda však tomu, kto proti nemu broji, zabíja jeho deti a vyznáva falošné božstvá...
verim v nieco vyssie... nech si to kazdy nazve ako chce - osud, karma, boh, mimozemstania, entita mne je to fuk... ja to volam boh, lebo som bol vychovany ako krestan ale existuje to podla mna a vsetci veriaci to citia rovnako nakolko vsetky nabozenstva maju velmi podobne crty, postavy z mytologie etc. V cirkev neverim lebo je to nastroj na manipulaciu más, a v historii spravila tolko preslapov, ze nerad sa teraz radim medzi ovecky. A potom mam celkom respekt k slovanstvu a slovanskej mytologii
Moje vierovyznanie/spiritualita vychádza z pocitu jednoty s prírodou, najbližšie by sa to dalo zadefinovať pojmom sekulárny panteizmus alebo aj "pokorný ateizmus".
@lukaso121 Učil si sa Pytagorovu vetu a veríš jej zrejme, ale bol si pri nej keď ju pytagorejci vyslovili? Alebo keď lekári vyslovujú "Hippokratova prísahu" boli pri tom keď ju (podľa tradície) vymyslel? Ale veria tomu čo hovoria väčšina. Nerád sa FIlipa zastávam ale tvoja argumentácia je dosť hlúpa.
@lukaso121 Kde vidíš Hyppokratovu vetu v praxi potom v tvojom ponímaní praxe? A dalo by sa spomenúť aj iné veci - Budhovo učenie, alebo všetky možné filozofické učenia .....urobil som normálnu analógiu tá väčšinou je aj o porovnaní "hrušiek s jablkami".
@lukaso121 Jednoducho ak bude niekto citovať Platóna tak povieš "Bol si pri tom keď Platón vravel o štáte? Alebo ešte keď bude niekto citovať Descartesa tak povieš "Bol si pri tom keď viedol, resp. písal Rozpravy o metóde?" Alebo ešte lepšie - keď bude niekto citovať Konfucia tak mu povieš "Bol si pri tom keď to povedal?" Takto chceš argumentovať? Veď to je veľmi smiešne.
@kierkegaard nebol som tam,boli tam historici ,ktori to zapisovali ak teda chces ráznu odpoved.co sa tyka o zivote jezisa krusta tak tam nebol nikto cize neexistujuca postava , cize tieto rozpravky su pekne ale na ihrisku povesti.aby som ta upresnil ,mne ide o to ze jezis neexistoval nikdy cize sa s nim nikto nemohol rozpravat cize hruska a zemiaky(zemiak je jezis) zive a nezive
@lukaso121 Boli tam historici? To myslíš u Konfucia a Platóna vážne? O tích istých historikoch sa môžeme baviť aj u Ježiša - napr. taký proti kresťanský a najväčší historik známeho sveta Josephus Flavius ktorý spomína dosť Ježiša alebo čo tak Tacitus alebo čo tak fresky v Rímskych katakombách..(bol si tam vôbec niekedy?) alebo hrob sv. Petra (Prečítaj si o ňom vedecké správy (pre laikov) nechce sa mi ich hľadať) a na záver jedna pikoška - aktuálne v tomto desaťročí prebieha vo vedeckých kruhoch vášnivá diskusia o existencii Pytagora a spochybňuje sa aj existencia Sokrata (s čím ja nesúhlasím). Tvoje tvrdenie - "neexistoval" bez potvrdenia nejakým zdrojom alebo argumentom ukazuje tvoju neohrabanosť.
PS: V čase života Ježiša Krista bola prvoradá ústna tradícia a nie zapisovanie, len tak pre upresnenie ešte.
@kierkegaard osoba s nadprirodzenimy schopnostami neexistovala.je mi fuk ci bol nejaky pytagoras,ale jesus ako stelesnenim vsetkeho dobra existovala len na papiery cize bajky a povesti .ty to furt nechapes
@lukaso121 Tak potom sú aj o Pytagorovi len bájky. Jednoducho toto už dupľom nie je argument lebo si pozri aké schopnosti pripisovali iným o ktorých sa učíme aj v dejepise - Wilam Wolys (zle som asi napísal jeho meno/ nechápem tvojej argumentácii o historickosti Krista. Dávaš len svoje názory - čo je fajn, ale podkladáš ich bezvýznamnými tvrdeniami. To čo tvrdíš je úplne irelevantné. A zázrakmi nie len v katolicizme (vedecky nepreskúmateľné nevysvetliteľné/ ti nimi ani argumentovať nejdem, tomu zrejme nepochopíš. A ak mi chceš argumentovať tak prosím názory zdôvodni. Ani Steven Hawking, čo je agnostik, by takto o Kristovi nehovoril vlastne málo kto z vedeckej obce, alebo keby to tvrdili by to zdôvodnili.
@kierkegaard ty si vlastne ako filipko ,presviedcas ludi o tom svojom.byt vedcom tiez nejdem do vod o neexistencii krista. taka otazka ,ty vazne veris ze taky clovek existoval(alebo ako si vlastne predstavujes toho krista ako cloveka alebo poloboha?),uvazuj ved takych ako on bolo vela a hlavne je posledny tohto druhu cize ho vysperkovali .kristus patri a bude patrit do oblasti poviedok nie ako osoba robiaca zazraky.mne je to ucenie u prdele to dokazem aj bez toho zit aj bez desatora.
@lukaso121. Už ma napádaš že som ako niekto pritom ja som napadol len tvoj argument a asi presvedčivejšie ako ty môj. Toto čo si napísal sa pomaly nijak rozumne nedotýkalo mojich tvedení či že na tom sa neoplatí ani pozastavovať. Ak chceš o tom rozumne hovoriť tak použi aj niečo iné ako "ja som povedal".
Verím v jedného Boha, Otca všemohúceho, Stvoriteľa neba i zeme, sveta viditeľného i neviditeľného. Verím v jedného Pána Ježiša Krista, jednorodeného Syna Božieho, zrodeného z Otca pred všetkými vekmi; Boha z Boha, Svetlo zo Svetla, pravého Boha z Boha pravého, splodeného, nie stvoreného, jednej podstaty s Otcom: skrze neho bolo všetko stvorené. On pre nás ľudí a pre našu spásu zostúpil z nebies. A mocou Ducha Svätého vzal si telo z Márie Panny a stal sa človekom. Za nás bol aj ukrižovaný za vlády Poncia Piláta, bol umučený a pochovaný, ale tretieho dňa vstal z mŕtvych podľa Svätého písma. A vystúpil do neba, sedí po pravici Otca. A znova príde v sláve súdiť živých i mŕtvych a jeho kráľovstvu nebude konca. Verím v Ducha Svätého, Pána a Oživovateľa, ktorý vychádza z Otca i Syna. Jemu sa zároveň s Otcom a Synom vzdáva poklona a sláva. On hovoril skrze prorokov. Verím v jednu, svätú, katolícku a apoštolskú Cirkev. Vyznávam jeden krst na odpustenie hriechov. A očakávam vzkriesenie mŕtvych a život budúceho veku.
Verím, že i ten zlý existuje, je to logické. Pridávam pár článkov k téme, možno, že sú aj tu ľudia, ktorí uvažujú o tomto:
Katolícka cirkev jasne učí, že „Boha, ktorý je počiatkom a cieľom všetkého, možno s istotou poznať zo stvorených vecí prirodzeným svetlom ľudského rozumu“ (Dei verbum 6). „Ak človek svojím rozumom nedospeje k poznaniu Boha, stvoriteľa všetkého, bude to nie tak pre nedostatok primeraného pro-striedku, ako skôr pre prekážku, ktorú mu položili do cesty jeho slobodná vôľa a jeho hriech,“ vysvetľuje bl. Ján Pavol II. (Fides et ratio 19).
Jedným z najpresvedčivejších vedeckých faktov, ktoré poukazujú na existenciu Boha Stvoriteľa, bolo pre A. Flewa rozlúštenie ľudského DNA. Vieme, že DNA obsahuje obrovské množstvo informácií, ktoré sú zapísané v informačnom kóde. Logicky z toho vyplýva, že musí existovať Inteligencia, ktorá tento informačný kód (mimoriadne komplikovaný program, v ktorom sú obsiahnuté najmenšie detaily ľudského tela, ako pohlavie, farba očí, vlasov atď.) stvorila a spôsobila, že tieto informácie budú riadiť prirodzené procesy tak, že vznikne mimoriadne zložitý biologický organizmus. Nesmieme zabúdať, že informácie obsiahnuté v molekule DNA nie sú s ňou totožné. Molekula DNA je len ich nositeľkou. Tieto informácie by sme mohli prirovnať k zložitému programu alebo zápisu myšlienky, čo poukazuje na existenciu osobnej Inteligencie. Časti DNA, zvané nukleotidy, tvoria logický celok a sú navzájom pospájané tak ako písmená alebo slová v písanom texte. Znamená to, že v DNA existuje inteligencia. Informácie, ktoré obsahuje, nie sú hmota ani energia, ako dokazuje prof. Michael J. Behe. » www.milujtesa.org/nr/veda_a_viera...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
V posmrtný život verím a som presvedčený, že nemá spojitosť s vierou alebo správaním sa tu na zemi.
verím že jediný správny zmysel pristupovania k životu je cez vedecké vnímanie alebo nahliadanie na život čo zahŕňa, všímanie si sveta okolo seba tak isto aj introspekciu a následné skúšanie nových vecí a odhalovanie záhad ako blízkej prírody tak aj vesmíru a vzájomnej spojitosti všetkého .. a ten postup je : pokus - omyl - porozumenie omylu -pokus na zaklade porozumenia omylu - samotné porozumenie už danej funkcie a daného princípu - napredovanie na základe zisteného .. a tď dokolečka, jediný zmysluplný spôsob žitia podľa mňa
@melancholik metoda pokus omyl a vedecka metoda su dva rozlicne pristupy » sk.wikipedia.org/wiki/Vedeck%C3%...
Kto chce uverí vo mňa a kto nechce neuverí....
Boh nám dal slobodnú vôľu si vybrať kam svoj život nasmeruje po smrti...
beda však tomu, kto proti nemu broji, zabíja jeho deti a vyznáva falošné božstvá...
PS: V čase života Ježiša Krista bola prvoradá ústna tradícia a nie zapisovanie, len tak pre upresnenie ešte.
Katolícka cirkev jasne učí, že „Boha, ktorý je počiatkom a cieľom všetkého, možno s istotou poznať zo stvorených vecí prirodzeným svetlom ľudského rozumu“ (Dei verbum 6). „Ak človek svojím rozumom nedospeje k poznaniu Boha, stvoriteľa všetkého, bude to nie tak pre nedostatok primeraného pro-striedku, ako skôr pre prekážku, ktorú mu položili do cesty jeho slobodná vôľa a jeho hriech,“ vysvetľuje bl. Ján Pavol II. (Fides et ratio 19).
Jedným z najpresvedčivejších vedeckých faktov, ktoré poukazujú na existenciu Boha Stvoriteľa, bolo pre A. Flewa rozlúštenie ľudského DNA. Vieme, že DNA obsahuje obrovské množstvo informácií, ktoré sú zapísané v informačnom kóde. Logicky z toho vyplýva, že musí existovať Inteligencia, ktorá tento informačný kód (mimoriadne komplikovaný program, v ktorom sú obsiahnuté najmenšie detaily ľudského tela, ako pohlavie, farba očí, vlasov atď.) stvorila a spôsobila, že tieto informácie budú riadiť prirodzené procesy tak, že vznikne mimoriadne zložitý biologický organizmus. Nesmieme zabúdať, že informácie obsiahnuté v molekule DNA nie sú s ňou totožné. Molekula DNA je len ich nositeľkou. Tieto informácie by sme mohli prirovnať k zložitému programu alebo zápisu myšlienky, čo poukazuje na existenciu osobnej Inteligencie. Časti DNA, zvané nukleotidy, tvoria logický celok a sú navzájom pospájané tak ako písmená alebo slová v písanom texte. Znamená to, že v DNA existuje inteligencia. Informácie, ktoré obsahuje, nie sú hmota ani energia, ako dokazuje prof. Michael J. Behe.
» www.milujtesa.org/nr/veda_a_viera...
» www.kbs.sk/obsah/sekcia/h/...
» katechizmus.sk/index.php?actio...
» milujtesa.org/nr/veda_a_viera...
» www.katolickenoviny.sk/35-2003-veda-a-...
» blog.postoj.sk/14128/su-viera-...