@semhamforas Slovensko bolo pred obdobím socializmu na tom omnoho lepšie ako Rakúsko, podľa mňa by tu bolo lepšie ako tam, jedine že by nás spomalila naša vlastná zlá mentalita... Na krajiny ako USA alebo Nemecko by sme asi nemali, ale určite by sme boli jedným z najvyspelejších štátov sveta.
Ak by vlády vyzerali ako tie po 89tom, tak by sme tu nemali vôôôôbec nič.
Ani zdravotníctvo, ani školstvo, ani infraštruktúru. Boli by sme ako India. Najlacnejšia pracovná sila v Európe. Všetci by sem outsourcovali tú najhoršiu robotu.
Je síce pravda, že nám ponúkli Marshallov plán, ale to aj Rusku. Ja si myslím, že by nebol záujem zo západu, aby sme sa rozvíjali tak ako Rakúsko.
@ink nechápem prečo si myslíš že by nebol záujem, a že by sme boli pracovná sila a zaostalý štát. Slovensko bolo pred socializmom vyspelé, vyspelejšie ako Rakúsko ako som už spomínal. Ak by sme sa rozvíjali klasickou západnou cestou, mohli sme byť dnes vyspelá krajina.
Stavby, ktore boli postavene v socializme sa vyrazne nelisia od inych stavieb z tohoto obdobia postavenych inde. Lepsie by nebolo, lebo pri moci su stale tie iste osoby a ich potomkovia a pravdepodobne by tomu nebolo nikdy inak. Tieto osoby mozno zaradit ako charakteristicke ako pre socializmus, tak aj pre dnesne zriadenie. Ludia sa povahou a genmi nemenia. Dokonca nam vselico zahranicie za socializmu zavidelo.
@flysser Ty nemaj ilúziu, že to, akým smerom sa Slovensko rozvíja po 89tom je výsledkom nejakých tržných mechanizmov. Zlikvidovali nám skoro veškerý priemysel, ktorý bol konkurencieschopný, a napchali sa na naše trhy na východe. Dodnes Ti budú nahovárať, aká skvelá vec sa stala. Miesto toho tu máme nejaký trápny automobilový priemysel, kde za pár šupiek robia Slováci za pásmi a ich šéfmi sú ázijci, ktorým sme tu postavili domy. Nehovoriac o tom, že ten priemysel ide do riti.
Za posledných 25 rokov sa tu nič poriadne nepostavilo. Pár kilometrov diaľníc. A okrem toho? Ok, Gabčíkovo a Mochovce. Ale také veci sa predtým stavali ako na bežiacom páse. A peniaze boli. Len teraz stále nie sú. A nie sú. A nie sú.
Východ možno zaostával. Ale treba si uvedomiť v čom. V HDP zaostával. A čo je HDP? HDP neukazuje kvalitu života. Podľa HDI, očisteného o giniho koeficient sa máme lepšie ako USA. Západ začal východ predbiehať v 70tych rokoch. Ale od 70tych rokov čisto náhodou západ žije na dlh. To, akú úroveň tam majú je len dôsledkom toho, že museli držať krok s východom.
Možno to bude znieť ako klišé. Ale obaja sme žili na dlh. Lenže my sme padli v 89tom a oni nás potom 20 rokov rozkrádajú. A preto padajú až teraz. Nikto sa nemal omnoho lepšie. Len jeden vedel urobiť lepšiu ilúziu. Respektíve. Jednoho ilúzia sa už odhalila po jeho páde.
@ink ja neverím tým rečiam o "dlhoch" ktorými tak veľmi trpia západné krajiny. na západe sa žije omnoho lepšie ako tu, tak kde sú tie dlhy? to máš ako s gréckom. majú tam obrovské dlhy a napriek tomu sa majú omnoho lepšie ako my, a keby sa uskromnili tak aj tak budú. každý hovorí že slováci pracujú za pár šupov zatiaľ čo na západe dostanú za tú istí prácu omnoho viac, no už nikoho nezaujíma že oni si všetko poctivo vybudovali, zatiaľ čo my sme budovali socializmus. realita je taká že komunizmus padol zatiaľ čo kapitalizmus tu stále je, tak prečo mám veriť tomu že kapitalizmus je zlý?
@flysser To ja som nepovedal, že kapitalizmus je zlý a socializmus dobrý. Ja hovorím, že za socíku sme boli výkladná skriňa východného bloku a za kapitalizmu sme dojná krava.
Hej, práve s tým dlhom je to také. Otázkou je, či sa východný blok rozpadol kvôli dlhom, alebo pretože niekto chcel. Nežil som vtedy. Ale podľa toho čo som počul od ľudí, čo žili za revolúcie a nemali 18 rokov a neboli totálni revolucionári, tak mi nepríde, že by to bolo nejaké národné povstanie.
@ink áno boli sme výkladná skriňa lebo ostatní boli ešte chudobnejší a oproti západu sme teraz my chudobní. otázka že či je lepšie byť najlepší z najhorších alebo najhorší z najlepších tu už tuším bola. východný blok sa rozpadol lebo už ten socializmus bol neznesiteľný, a komunistom došli peniaze ktoré nakradli. a to s tou revolúciou, ono sa to z nejakého dôvodu volá "nežná" revolúcia.
@flysser aha, chceš mi povedať že rovnakým spôsobom sa vyvíja Nemecko, Francúzsko, Veľká Británia, alebo napríklad USA, v ktorej navyše slová "rozvoj a demokracia" znamená žiadna soc. starostlivosť, 60% ľudí nemá ani poistenie, vedia hovno o svete, a tretina ľudí býva v karavanoch, no ďakujem ti za takú demokraciu
@candy36 takýto komentár môže napísať len niekto kto tam v živote nebol a len počúva krčmové reči svojich rodičov. dospej prosím ťa, vôbec nechápeš ameriku
Jednoznačne by sme boli na tom lepšie komunizmus nepriniesol nič dobré. Tie drísty o tom čo všetko sa tu postavilo nemajú reálny podklad stavalo by sa tak či tak len pomalšie keďže v demokracii by neprešla menová reforma r. 1953 a pod. Vždy po vojne sa rozvíja priemysel. Celý socializmus bol postavený na zlodejstve a "triednom boji". Tak ako Lenin tak aj Hitler sa inšpirovali Marxom. Kto naučil Gestapo a Schutzstaffel stavať koncentráky? No predsa sovieti u nich už 20 rokov existovala organizácia GULAG...
@flysser flysser mi hovorí že mám dospieť, no do boha, taký záchvat smiechu som už dávno nemala
a krčmové reči, no poprvé, moji rodičia sú obaja vysokoškolsky vzdelaní ľudia, takže pravdepodobne toho o čomkoľvek vedia stokrát viac než ty, a okrem toho s nimi sa o amerike nerozprávam....a viem že všetko čo som napísala je pravda
@flysser Menová reforma v 53ťom bolo niečo podobné, ako sa stalo s peniazmi po 89tom. O tom si naštuduj niečo Ty.
napríklad
Vidíš tú obrovskú infláciu v 1990? Tam prišlo tiež kopu ľudí o úspory.
potom k tomu žitiu na dlh
Ako to krásne rastie od 93. Takže tiež na dlh. Aj za kapitalizmu. Až na to, že žiadnu štatistiku žitia na dlh za socíku som nikdy nevidel.
k tomu HDP na hlavu
Po 89 to šlo ešte viac do riti a teraz sa dávame hore. Otázkou ale stále je, či HDP je to správne merítko na hodnotenie životnej úrovne, keď HDI nám klesá a giniho koeficient sa zvyšuje.
Napríklad aj vývoj cien potravín. Toto je vo svete, ale týka sa nás to tiež.
Ako som hovoril, západ musel v niektorých veciach držať krok s východom. Na východe boli lacné potraviny, museli byť aj na západe. Teraz už nemusia byť.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
30 komentov
toto
toto
toto
a napr. ešte toto
ale tak, to som sa zameral len na architektúru...
Ani zdravotníctvo, ani školstvo, ani infraštruktúru. Boli by sme ako India. Najlacnejšia pracovná sila v Európe. Všetci by sem outsourcovali tú najhoršiu robotu.
Je síce pravda, že nám ponúkli Marshallov plán, ale to aj Rusku. Ja si myslím, že by nebol záujem zo západu, aby sme sa rozvíjali tak ako Rakúsko.
Dodnes nam tu vladnu byvali stbaci, komunisti a ini rusofili, ktori zo 5x prevratili kabatiky a tak to aj vypada
No a o tych zverstvach na architekture co porobili, to uz je dalsia kapitolka, to som radsej tiho
ale nie...podla mna by sme boli na tom zhruba ako rakusko....snad
Za posledných 25 rokov sa tu nič poriadne nepostavilo. Pár kilometrov diaľníc. A okrem toho? Ok, Gabčíkovo a Mochovce. Ale také veci sa predtým stavali ako na bežiacom páse. A peniaze boli. Len teraz stále nie sú. A nie sú. A nie sú.
Východ možno zaostával. Ale treba si uvedomiť v čom. V HDP zaostával. A čo je HDP? HDP neukazuje kvalitu života. Podľa HDI, očisteného o giniho koeficient sa máme lepšie ako USA. Západ začal východ predbiehať v 70tych rokoch. Ale od 70tych rokov čisto náhodou západ žije na dlh. To, akú úroveň tam majú je len dôsledkom toho, že museli držať krok s východom.
Možno to bude znieť ako klišé. Ale obaja sme žili na dlh. Lenže my sme padli v 89tom a oni nás potom 20 rokov rozkrádajú. A preto padajú až teraz. Nikto sa nemal omnoho lepšie. Len jeden vedel urobiť lepšiu ilúziu. Respektíve. Jednoho ilúzia sa už odhalila po jeho páde.
Hej, práve s tým dlhom je to také. Otázkou je, či sa východný blok rozpadol kvôli dlhom, alebo pretože niekto chcel. Nežil som vtedy. Ale podľa toho čo som počul od ľudí, čo žili za revolúcie a nemali 18 rokov a neboli totálni revolucionári, tak mi nepríde, že by to bolo nejaké národné povstanie.
Tvoj posledný príspevok obsahuje 3 všeobecné klamy:
"socializmus bol neznesiteľný" - asi pre toľko ľudí ako dnes kapitalizmus
"komunistom došli peniaze ktoré nakradli" - toto mi sakra vysvetli, tomuto nerozumiem.
""nežná" revolúcia" - nežne nám nanútili revolúciu? Tú revolúciu nechcel národ. Ale to sa ťažko dokazuje, pretože nikto Ti teraz o tom správu neurobí.
zisti si niečo o "menovej reforme" » sk.wikipedia.org/wiki/Menov%C3%A...
tou nežnou revolúciou som len reagoval na to čo si napísal ty, že tu nebolo nejaké národné povstanie
a krčmové reči, no poprvé, moji rodičia sú obaja vysokoškolsky vzdelaní ľudia, takže pravdepodobne toho o čomkoľvek vedia stokrát viac než ty, a okrem toho s nimi sa o amerike nerozprávam....a viem že všetko čo som napísala je pravda
a okrem toho, bol si tam niekedy TY?
napríklad
Vidíš tú obrovskú infláciu v 1990? Tam prišlo tiež kopu ľudí o úspory.
potom k tomu žitiu na dlh
Ako to krásne rastie od 93. Takže tiež na dlh. Aj za kapitalizmu. Až na to, že žiadnu štatistiku žitia na dlh za socíku som nikdy nevidel.
k tomu HDP na hlavu
Po 89 to šlo ešte viac do riti a teraz sa dávame hore. Otázkou ale stále je, či HDP je to správne merítko na hodnotenie životnej úrovne, keď HDI nám klesá a giniho koeficient sa zvyšuje.
Napríklad aj vývoj cien potravín. Toto je vo svete, ale týka sa nás to tiež.
Ako som hovoril, západ musel v niektorých veciach držať krok s východom. Na východe boli lacné potraviny, museli byť aj na západe. Teraz už nemusia byť.