Ako môžu existovať žobráci na Slovensku, veď sme sociálna krajina so sociálnym premiérom...
Ako môžu existovať žobráci na Slovensku, alebo v Európe? (V Amerike chápem, tam sú iné zákony), ale veď v Európe je tak prepracovaný sociálny systém podpôr, sociálnych dávok a podobne, tak nechápem, že v Európe alebo u nás môžu existovať žobráci?
@arynaw ale do akej miery? Ked raz niekto nechce pracovat, tak ho neprinutis nijak raz... Je to o hodnotach, cieloch... samozrejme, ze ide aj o to ako stat socialne zabezpeci danych ludi, ale... vzdy sa da zacat odznova..len treba chcenie.
Chcete pocut dalsi vtip? Na socialnych davkach tu na NIKTO nevyzije. Je to len mizerny peniaz, ktory ti nepokryje ani jeden slusny nakup. Ale vo Francuzsku, ludia, hadajte kolko jednotlivec na davkach dostane? 400Eur! A ak ma ten dotycny dieta dostane este navrch raz tolko. Tak mi povedzte, co je toto za spravodlivu krajinu so socialnym premierom, hm?
záleží to od mnohých faktorov. môže sa stať, že máte na krku hypotéku, prídete o prácu, ste vo veku, keď už vás nikto nezamestná, nezvládate platiť hypotéku, prídu exekútori a máte po bydlisku.
ľudia sú hlúpi, sú schopní podpísať hocijaké zmluvy, nepreštudujú ich poriadne a zrazu, ani nevedia ako, zistili, že za niečo ručili svojím bytom (čítala som o takých prípadoch)
okrem toho sociálna politika populistických ľavičiarov sa nikdy neukázala lepšia ako sociálna politika, ktorú presadzuje pravica. ale presvedčte o tom ľudí, ktorí nemyslia dopredu. (nie, nie, zasa sa naserem a začnem to rozoberať. nie, nie, nie. idem odtiaľto preč....
@8 No myslim ze do dost velkej miery.. chcenie je pekna vec ale ked na to clovek nema.. je inac vychovavany nema dobre zabezpecenie aby mohol nieco dokazat najst si slusnu pracu(a teoreticky by talent na to mal). A podla teba je normalne aby clovek cely den drel v nejakej praci za ktoru dostane par supov z ktorych ani poriadne nevyzije(hlavne ak sa nieco nepredvidatelne stane)Dre cely den a co z toho ma? Nic nedokaze. A halvne teraz ked sa slusna praca neda (lahko) zohnat.
@9 nezovseobecnuj to nie kazdy pije a fajci... a niektori ludia piju a fajcia a maju domy auta.. kde je spravodlivost?.. Nieco ako "moze si za to sam" neexistuje.
@10 Hm.. ale aj dospeli boli niekedy deti bohuzial je to vychova a prenasa sa to z generacie na generaciu(nevravim ze vzdy)
@lillyl Francúzsko má aj vyššiu minimálnu mzdu, 1000 eur. a rozhodne vyššie ceny, než tu u nás. ani u nich tých 400 eur nie je nejak ružových, keď si to dáš do pomerov.
síce u nás, vzhľadom na ceny, nie je ružová ani minimálna mzda, ktorá sa podľa mojich info pohybuje okolo 320 eur.
ak je niekto na ulici je ťažké pre neho njsť si prácu niekde som to videla v telke, keď je bezďák na pohovore a spýtajú sa ho kde býva a povie že je momentálne bez domova tak ho pošlú kade lahšie. Je to ako začarovaný kruh, a k chce prácu potrebuje niekde bývať ak chce niekde bývať tak potrebuje prácu.
niektorí ani nevedia, že si niečo také môžu uplatniť... niektorí si aj uplatňujú, ale tak prečo nenavýšiť rozpočet keď sa dá hlavne že bude na alkohol a na cigaretku...
jeden známy teraz prišiel o prácu a teraz dostáva od sociálky 40 Eur, čiže 1600 korún, to má možno tak na jeden víkendový nákup, keďže majú dve malé deti.
A prečo dostáva len 40 Eur?? Lebo jeho žena zarába 550 Eur mesačne a tí múdri sociálni pracovníci vypočítali, že 40 Eur mu vystačí na celý mesiac.
Tak je toto sociálna krajina so sociálnym premiérom?? Mali by s tým už niečo robiť. Celý tento sociálny systém je akurát na velké hovno.
@angelaangelika Keby sa žena vykašlala na prácu, tak by tiež dostali okolo 590€.
To je to smutné, že ak niekto z rodiny príde o prácu a druhý zarába, tak ten čo príde o prácu často nedostane nič a v konečnom dôsledku žijú z rovnakej sumy ako cigáni, len tí tú sumu dostanú zadarmo a nemusí ani jeden pracovať :/
Bezdomovci tu boli sú a aj budú , záleží len na dobe ako sa s nimi vysporiada . Za totality tvz. socializmu bola pracovná pasivita tj. nezamestnanosť trestným činom . Ľudia nemali na výber buď basa alebo robota . Po páde totality v 89 si všetci ľudia mysleli , že sa tu budeme mať ako v Rakúsku a zabudli akosi pracovať a zleniveli . Bohužiaľ pre nich po 89 prišiel kapitalizmus a starostlivosť štátu o občanov bola omnoho menšia ako pred revolúciou . Preto dnes často počúvame ""za komunistov bolo lepšie "". Takže títo ľudia prišli o prácu , čo bol dôsledok pádu plánovaného hospodárstva . Podniky obmedzovali výrobu a hlavne vo veľkom prepúšťali . Nezamestnanosť rapídne stúpala a nájsť si prácu bol problém . Mnoho ľudí vtedy hľadalo východisko v alkohole a niektorí ho tam hľadajú dodnes . Prišli o byt , o rodinu a rovnako tak aj o šancu na lepší život. Dnes je situácia veľmi podobná hospodárska kríza pripomína 90te roky ale je tu jeden rozdiel .Dnes sa človek môže ocitnúť na ulici omnoho ľahšie ako vtedy . Hypotekárne úvery a pôžičky spravia z množstva ľudí bezdomovcov . Štát síce garantuje , že po dobu nezamestnanie bude splácať 70% mesačných splátok , ale je otázne či ľudia utiahnu tých 30%. Žijeme v trhovom hospodárstve , ktoré je (bolo) postavené na ľudskej chamtivosti . Lenže aj táto chamtivosť má dve strany mince jeden na nej zarobí a iného zničí .
@xhtml Nepochopil si ma, ja som sa nepýtal či je to chyba štátu, skôr naopak.
Podľa mňa štát dáva každému nezamestnanému peniaze, sme v sociálnej Európe, de-facto každý má nejaký štandart. V Amerike sociálne zákony nemajú, tam chápem, že existujú bezdomovci a žobráci, ale u nás v Európe? Veď každý dostáva podpory, nechápem ako to, že u nás sú žobráci a bezdomovci, keď každý kto potrebuje dostáva nejaké dávky.
@Bagurin nie je každý premier sociálny, keď sa tak tvári.. Fico je len demagóg, využíva náš 1. politický zákon - nasľubuj sedlákom všetko čo chcú a oni ťa zvolia.. čím vlastne nepriamo uskutočnil sociologický prieskum, ktorý odhalil, že na slovensku máme cca 40% sedlákov. čo sa týka jeho vlády, tak spravil pre nás okrem veľkých rečí HOVNO, až teda na zrušenie poplatkov v zdravotníctve (aspoň niečo dobré). korupcia tu je stále, by som povedal, že ešte väčšia ako predtým, diaľnice nemáme, školstvo, zdravotníctvo - t.j. z môjho pohľadu kľúčové rezorty sú v otrasnom stave, tak načo nám takého premiéra?
@bagurin ked chces socialnu davku, musis preto splnat urcite predpoklady, musis mat odpracovane minimalne 4 roky na SK, ziadne halusky s poistovnami a pod. a potom musis kazdy mesiac dokladovat peciatkami, ze si zhanas pracu..
zobranim si dokazu brutalne privyrobit ... takze brigada ?? nie.. NACO ? troska blata obnosene veci skormuteny vyraz.. aa vecer sa mozeme vybrat na pivko....
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
HAHAHAHA dobry vtip
ľudia sú hlúpi, sú schopní podpísať hocijaké zmluvy, nepreštudujú ich poriadne a zrazu, ani nevedia ako, zistili, že za niečo ručili svojím bytom (čítala som o takých prípadoch)
okrem toho sociálna politika populistických ľavičiarov sa nikdy neukázala lepšia ako sociálna politika, ktorú presadzuje pravica. ale presvedčte o tom ľudí, ktorí nemyslia dopredu. (nie, nie, zasa sa naserem a začnem to rozoberať. nie, nie, nie. idem odtiaľto preč....
@9 nezovseobecnuj to nie kazdy pije a fajci... a niektori ludia piju a fajcia a maju domy auta.. kde je spravodlivost?.. Nieco ako "moze si za to sam" neexistuje.
@10 Hm.. ale aj dospeli boli niekedy deti bohuzial je to vychova a prenasa sa to z generacie na generaciu(nevravim ze vzdy)
síce u nás, vzhľadom na ceny, nie je ružová ani minimálna mzda, ktorá sa podľa mojich info pohybuje okolo 320 eur.
A prečo dostáva len 40 Eur?? Lebo jeho žena zarába 550 Eur mesačne a tí múdri sociálni pracovníci vypočítali, že 40 Eur mu vystačí na celý mesiac.
Tak je toto sociálna krajina so sociálnym premiérom?? Mali by s tým už niečo robiť. Celý tento sociálny systém je akurát na velké hovno.
To je to smutné, že ak niekto z rodiny príde o prácu a druhý zarába, tak ten čo príde o prácu často nedostane nič a v konečnom dôsledku žijú z rovnakej sumy ako cigáni, len tí tú sumu dostanú zadarmo a nemusí ani jeden pracovať :/
Podľa mňa štát dáva každému nezamestnanému peniaze, sme v sociálnej Európe, de-facto každý má nejaký štandart. V Amerike sociálne zákony nemajú, tam chápem, že existujú bezdomovci a žobráci, ale u nás v Európe? Veď každý dostáva podpory, nechápem ako to, že u nás sú žobráci a bezdomovci, keď každý kto potrebuje dostáva nejaké dávky.
nie som dzurindovec, ale Fica vazne nemusim..
majetkova nerovnost medzi ludmi bude vzdy, po tejto strane si nikdy nebudu vsetci rovni
Momentálne sa nezamestnanecké na Slovensku pohybuje medzi 50-60€ (prvý polrok, keď si nezamestnaný, je to viac).
Naviac, mnohí bezdomovci nemajú žiaden preukaz, trvalé bydlisko a teda je im skoro nemožné poskytnúť aj tých 50-60€, sú to úplní švorci.