Teda ak sa učíš že akú techniku..či so to viac krát prečítaš alebo si robíš mini poznámky alebo sa nahráš..alebo máš nejaké kartičky, čo si si zapametal/a sa snažíš povedať si bez toho aby si sa tam pozrel/a..alebo to napísať na papier..skôr nahlas či
Bachnem si nieco, kde je kofein, idem sa ucit, za hodinu ma to prestane bavit, dam si pauzu, ktora sa natiahne na 5 hodin, znova sa hodinu ucim a znechuteny tym, ako malo som sa toho naucil, idem spat.
ja sa učím tak že si to viac krát prečítam nahlas a potom sa to pokúšam povedať si vlastnými slovami a keď to stále neviem dobre tak si to idem čítať znova a to mi trvá kým sa naučím nejaký predmet na písomku ( keď som sa to pred tým absolútne neučila a je toho veľa napr. 15 strán ) asi tak 2 až 3 hodinky ale ja sa toľko nedokážem učiť naraz takže si to vždy rozdelím že ak píšeme v pondelok tak sa to trocha naučím v piatok trocha v sobotu a trocha v nedeľu je to tak jednoduchšie...
VŠ. Robím si logicky štruktúrované zjednodušené poznámky so zvýraznením dôležitých vecí na papiere formátu A5. Čo téma, to nový papier. A musím to pochopiť. Pokiaľ nepochopím, nenaučím sa to.
Základná..No takže učievam sa väčšinou vždy večer, vtedy mám klud a dobre sa mi učí.. Mám taký zošit, a tam si vždy spravím z toho učiva poznámky. Vypíšem tie najdôležitejšie veci a učím sa potom s tých poznámok.. Niekedy mi to písanie poznámok zaberie viac času ako samotné učenie z toho, lebo sa to pomaly naučím už pri tom ako to píšem
Pri učení zvyknem strašne veľa písať, a kresliť samozrejme ak je treba. Aj ked samotne pisanie mi trva stokrat dlhsie ako ucenie...ma to zmysel , pretoze už aj počas písania sa niečo naučím. No samozrejme, najlepšie je sa učiť na každú hodinu, pretože pri návalovom období ked sa mám naučiť...tak okolo 100 strán tento systém písania nepraktizujem. Ale vo všeobecnosti sa učím štýlom : najprv si celý text prečítam, a potom idem na jednotlivé odseky, ak odseku nechápem,prečítam si ho znova a znova až pokiaľ neprídem na to, o čo tam ide. A ked už tomu chápem, snažím sa to povedať vlastnými slovami,ako tomu rozumiem ja. A aby som zabudla, pri učení ma strašne naštartuje červená farba(aj ked si budete myslieť,že je to hluposť) dalej aj pochodovanie po izbe alebo ked sedím v tureckom sede, bude sa vam to zdat ako hlupost,ale niečo na to bude
stredná-dám si presný čas kedy sa pojdem učiť...potom ho posuniem o hodinku, akože sa idem najesť...potom si sadnem ku knihám a uvidím notebook,takže dalsie dve hodinky v riti...ked už si opäť sadnem ku knihám, tak len sedím a rozmýšlam nad nesmrtelnosťou chrobáka...potom si poviem,že už tam sedím dlho,tak idem pozerať telku...a zrazu spím....toť moje učenie...
vš. čítam kapitoly z učebníc a snažím sa zapamätať si, čo treba. vždy potichu. občas si zvýrazním najdôležitejšie veci alebo si zopár poznámok vypíšem, ale to robím len zriedkavo, pretože sa to nedá stíhať... občas sa učím z internetu alebo z kníh v elektronickej podobe a z videí z youtube
VS. napisem si jednoduchu schemu so zopar bodmi aby som si to zapamatala a zvysok okolo toho sa ucim vzdy nahlas, vzorce a konstanty. ktore musim vediet naspamat mam popisane na papieroch a pripnute nad stolom, parkrat sa na to cez den pozriem a pamatam si to.
Napíšem si poznámky do jasne členených bodov a zapamätám si, akú to má grafickú štruktúru a potom tam spamäti "dopĺňam" správne kusy poznámok. Ak sa treba skôr nabifliť.
Ak treba niečo pochopiť, väčšinou si ku každému bodu vytvorím pevný vnem v hlave, ku ktorému si priladím pointu. Prípadne si radím jednotlivé veci podľa farieb, ľudský mozog údajne dobre pracuje s farbami.
Aa musím mať úplné ticho a pokoj, ak to má byť poriadne...
učím sa tak, že si vypnem počítač, alebo aspoň idem preč z miestnosti, kde ten počítač je, aby ma to nelákalo. v úplnom tichu si to prečítam nahlas a snažím sa z toho zapamätať čo najviac. ničím iným sa nerozptylujem. potom si to už len zopakujem so zavretým zošitom a to, čo mi nejde si napíšem na malý papierik, aby som to mala stále poruke. poprípade sa na všetko vykašelm a napíšem si ťahák, ak píšeme písomku, ak ma však učka vyvolá, niečo z toho učiva obkecám, aj to, čo neni pravda, popletiem učiteľku a vyviaznem s dobrou známkou.
Končím gympel, mám pred maturami a prijímačkami, takže dosť som zmenila štýl môjho ,,učenia" na Učenie. Na nepodstatné predmety v prvom rade kašlem a učím sa to, čo budem potrebovať. Najlepšie sa mi učí keď si na kompe sama vypracuvávam témy zo starých zošitov, z maturitných kníh a ešte si vždy nájdem aspoň 2 zdroje na internete. Počas toho ako si to píšem na pc, nahlas si hovorím čo píšem. Pre mňa je to najefektívnejší spôsob z učenia. Nesmiem sa učiť v miestnosti, kde by ma čokoľvek rozptyľovalo. Aj to bol dôvod, prečo som vyhodila z izby telku A nesmiem mať okolo seba bordel, lebo ma to strašne vyrušuje! Ťahá mi to oči a rozmýšľam len nad tým, kedy si to upracem... Tiež si občas zapisujem čo si pamätám.
Keď mám zahmlenie mysle a neviem sa sústrediť, vybehnem na čerstvý vzduch, zapálim cigo, zjem banán, napijem sa čistej vody a hneď mám jasno.
A úplne najpodstatnejšia vec. Musím mať na určitý predmet náladu. Takže sa snažím vychytať každý takýto moment.
VŠ - čo sa chcem naučiť si prepisujem na papier. tým, že to píšem si to vždy lepšie zapamatám. potom si to po sebe nahlas čítam a snažím sa to pochopiť. ako povedal niekto tu vyžšie, ak to nepochopím, nieje šanca aby som sa to naučila. navyše musím mať náladu na učenie, ak myslím na blbosti, môžem robiť čo chcem a nepôjde mi to do hlavy.
Takmer sa neučím, len keď je to skutočne najnutnejšie. Poznámky čo najviac zjednoduším a okrešem a zapíšem najmenším možným písmom v skratkách (mám napríklad jednu A5, zatiaľ čo ostatní majú 10 A4-iek .
Skrátka, po vizuálnej stránke toho musí byť minimum. Čítam si to až pár minút pred skúšaním a v strese, vtedy sa učím najrýchlejšie.
neucim...teda respejtive ucim ked si napisem tahak alebo ked uz ma do toho oco dokope aj to tak, ze nad tym spim ale tak ... teraz sa to uz budem muset zmenit podla toho co viem o tejto skole
na poslednu chvilu, vs trese, vtedy to ide najlepsie, idealne nejaky kratky vycuc z danej latky, pravdaze pomozu aj tahaky..a po dnesnej prednaske z prava asi zacnem fetovat koli skuske
VŠ. Prvykrat citam text bez nejakeho rozmyslania nad obsahom, druhykrat sa snazim tomu rozumiet, kazdej jednje vete, co precitam a snazim sa to nejako zapamatat, asi 3 krat si ju zopakujem. A ked si cely text takto precitam, tak spravim poznamky, kratke, do maleho zosita a kazdu temu inou farbou, to sa mi lahsie pamata.
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
24 komentov
Ale zvykla som si robiť otázky,alebo nahlas a tak
Neviem si robiť použiteľné poznámky a je mi fyzicky nevoľno pri pomyslení na akúkoľvek povinnosť.
Ak treba niečo pochopiť, väčšinou si ku každému bodu vytvorím pevný vnem v hlave, ku ktorému si priladím pointu. Prípadne si radím jednotlivé veci podľa farieb, ľudský mozog údajne dobre pracuje s farbami.
Aa musím mať úplné ticho a pokoj, ak to má byť poriadne...
Keď mám zahmlenie mysle a neviem sa sústrediť, vybehnem na čerstvý vzduch, zapálim cigo, zjem banán, napijem sa čistej vody a hneď mám jasno.
A úplne najpodstatnejšia vec. Musím mať na určitý predmet náladu. Takže sa snažím vychytať každý takýto moment.
Takmer sa neučím, len keď je to skutočne najnutnejšie. Poznámky čo najviac zjednoduším a okrešem a zapíšem najmenším možným písmom v skratkách (mám napríklad jednu A5, zatiaľ čo ostatní majú 10 A4-iek .
Skrátka, po vizuálnej stránke toho musí byť minimum. Čítam si to až pár minút pred skúšaním a v strese, vtedy sa učím najrýchlejšie.