Pokrokom by som nazval spiatočný chod s tým, že sa začne viac dbať o prírodu. Ľudia by si mali tiež uvedomiť, že planéta je preľudnená a že čím viac nás bude, tým viac ju zničíme. Reguláciu detí tak, ako to mali v Číne. Možno ešte žiť doslova zo dňa na deň. nevyrábať do zásoby a neskôr vyhadzovať. Plytvanie tovarov je úplne to najhoršie čo táto planéta kedy zažila. A veľa toho je...
@2 nesuhlasim, "do zasoby" sa vyrabalo vzdy, ked nebudes vyrabat "do zasoby", mas 2 moznosti:
1. Umriet v zime od hladu
2. Dovoz
Pricom ja by som sa skor priklonila k tomu spracuvat potraviny spravnym sposobom tak aby vydrzali, jest co je cerstve vtedy, ked je to cerstve a co sa nezje vhodne spracovat a vhodne uskladnit, nez zurivy dovoz z inych krajin.
Vhodne planovanie je dolezite, nie existovat zo dna na den. Kvoli klimatickym zmenam bude pocasie cim dalej nepredvidatelnejsie, tym, ze by sme nevyrabali do zasoby docielime akurat tak to, ze nas dojebe prve sucho alebo zima.
Taktiez ludi planeta znesie aj viac (ofc nie 50 miliard), len sa musime naucit s nou koexistovat, nie ist konstantne proti prirode. Zmensit mnozstvo zivocisnej produkcie (nie veganstvo pre vsetkych, ale maso dajme tomu 3x tyzdenne), upravit podmienky v ktorych existuju pohlnohospodarske zvierata, a to drasticky, pouzivat prirodne, rozlozitelne materialy (lan, bavlna, vlna, koza - samozrejme z tych zvierat, co sa zjedli, ziadne kozusinove farmy a podobny bullshit; a sklo, papier a hlinik/ine kovy namiesto jednorazovych plastov), vymysliet SKUTOCNE udrzatelne a ekologicke zdroje energie, pretoze by ma velmi zaujimalo, co urobime so vsetkymi solarnymi panelmi a veternymi turbinami, az sa opotrebuju a prestanu fungovat (opravit sa da, ale nie do nekonecna, raz sa zacnu realne rozpadat a budeme mat na krku dalsie tony bordelu).
A aby nevzderalo, ze to bol giganticky vylev od temy, tak toto je moja predstava o pokroku spolocnosti.
Plus by sme sa konecne mohli naucit tolerovat ze ludia maju roznu farbu, pacia sa im rozni ini ludia, robia v zivote ine veci.
A idealne sa vyjebat na vsetky organizovane nabozenstva a z penazi co sa tym ziskaju financovat vedu ale to uz by som vela chcela.
sa mi páči ako pre niektorých pokrok spoločnosti znamená vystrielať ľudí, aleb im obmedziť právo sa množiť (jj nie je lepšieho príkladu pre spoločenský pokrok ako Čína!)
zlepšovanie technológií no znižovanie energetickej náročnosti .. čo by v praxi mohlo znamenať že za pokrok považujem každý jeden zlepšovák a vynález ktorý ľuďom pomáha žiť lepší a jednoduchší život
no a to čo si prosím ešte v mojom živote sú smartfóny bez batérii, tak isto aj autá, energiu by čerpali nonstop z vysielačov ktoré by prijímali energiu priamo zo slnka (vraj sa údajne pracuje na satelitoch ktoré by to z obežnej dráhy zeme mali dokázať, posielať čistu energiu na zem) tak uvidime
Pre mňa pokrok by bolo vychytať ľudské pliagy a vedieť ich zničiť/vyliečiť
A za pokrok by som považovala aj keby ľudia žili menej konzumne viac sa zaujímali o životné prostredie, zaujímali sa o odpad, triedenie...
Ale sak to neber tak vazne nikoho strielat nejdem len proste kym bude svet nastaveny takto a ludia budu bez chrbtovej kosti cez mrtvoly ci uz skutocne alebo obrazne konat tak ziadny pokrok nikdy nemoze prist
Celkom zaujímavý pohľad je evolučná ontológia Josefa Šmajsa, ktorý sa snaží zmierniť antropocentrické vnímanie našej vlastnej existencie. Aj keď je pekná predstava že budeme žit v miery s prírodou, ja mám na to iný názor. Zdroje sú nám voľne dostupné a cieľom ľudstva je prekračovať hranice vlastnej komplexnosti a schopností. Od využívania zdrojov na zemi by sme mali pokročiť k využívaniu zdrojov našej slnečnej sústavy, rozširovať poznanie. Samozrejme by sme mali znižovať mieru konfilktu medzi ľudstvom a komplexnejšími biologickými formami, no taktiež vyrovnávať tento záujem zo záujmom zvyšovania kultúrno-sociálnej úrovne a rozširovaní poznania o existencií kozmu dovtedy, dokým sa nevyvinieme aspon do formy vesmírneho prdu ktorý spieval Mortymu pesníčku "moonman"
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
20 komentov
1. Umriet v zime od hladu
2. Dovoz
Pricom ja by som sa skor priklonila k tomu spracuvat potraviny spravnym sposobom tak aby vydrzali, jest co je cerstve vtedy, ked je to cerstve a co sa nezje vhodne spracovat a vhodne uskladnit, nez zurivy dovoz z inych krajin.
Vhodne planovanie je dolezite, nie existovat zo dna na den. Kvoli klimatickym zmenam bude pocasie cim dalej nepredvidatelnejsie, tym, ze by sme nevyrabali do zasoby docielime akurat tak to, ze nas dojebe prve sucho alebo zima.
Taktiez ludi planeta znesie aj viac (ofc nie 50 miliard), len sa musime naucit s nou koexistovat, nie ist konstantne proti prirode. Zmensit mnozstvo zivocisnej produkcie (nie veganstvo pre vsetkych, ale maso dajme tomu 3x tyzdenne), upravit podmienky v ktorych existuju pohlnohospodarske zvierata, a to drasticky, pouzivat prirodne, rozlozitelne materialy (lan, bavlna, vlna, koza - samozrejme z tych zvierat, co sa zjedli, ziadne kozusinove farmy a podobny bullshit; a sklo, papier a hlinik/ine kovy namiesto jednorazovych plastov), vymysliet SKUTOCNE udrzatelne a ekologicke zdroje energie, pretoze by ma velmi zaujimalo, co urobime so vsetkymi solarnymi panelmi a veternymi turbinami, az sa opotrebuju a prestanu fungovat (opravit sa da, ale nie do nekonecna, raz sa zacnu realne rozpadat a budeme mat na krku dalsie tony bordelu).
Plus by sme sa konecne mohli naucit tolerovat ze ludia maju roznu farbu, pacia sa im rozni ini ludia, robia v zivote ine veci.
A idealne sa vyjebat na vsetky organizovane nabozenstva a z penazi co sa tym ziskaju financovat vedu ale to uz by som vela chcela.
*Pomalé ironické tlieskanie*
no a to čo si prosím ešte v mojom živote sú smartfóny bez batérii, tak isto aj autá, energiu by čerpali nonstop z vysielačov ktoré by prijímali energiu priamo zo slnka (vraj sa údajne pracuje na satelitoch ktoré by to z obežnej dráhy zeme mali dokázať, posielať čistu energiu na zem) tak uvidime
A za pokrok by som považovala aj keby ľudia žili menej konzumne viac sa zaujímali o životné prostredie, zaujímali sa o odpad, triedenie...
jedená jediná úloha pre cele ľudstvo je:
Prijať Boha za svojho Stvoriteľa!