Nikdy ma nikto nedonútil bifliť sa to... Aj za cenu horších známok z bleskoviek zo slovnej zásoby, vždy som proste čakala, kým sa to na mňa nalepí samé tým, že som sa tým obklopovala, a to isté gramatika, vždy som sa ju snažila skôr vypozorovať a prirodzene pochopiť, ako tlačiť do hlavy
ja neviem, tak nejak intuitivne podobne, ako slovencinu. nikdy som nic neprecital, v skole som mal pici a pisat aj tak viem. na 99% spravne. hoci zase nemozem tvrdit, ze by mi anglictina nejako mimoriadne isla. akoze dorozumiem sa, obvykle je to aj gramaticky spravne, no svoje jazykove schopnosti v anglictine by som prirovnal k jazykovym schopnostiam inteligentnejsieho kotlebovolica v slovencine. ale v poslednej dobe citam hrubocizne, anglicke knihy o frameworkoch, lebo z netu sa clovek ani zdaleka nenauci vsetko. hadam sa na mna nalepi aj nieco z tej anglictiny, no
gramatika je dobre vtĺkaná do hláv v škole, to si pamätám odtiaľ (ale tak bol to kontinuálny 10-ročný proces, no všetci poznáme systém vyučovania jazykovv na slovenských školách - dalo by sa to v priebehu roku všetko premrskať, ale opakovanie je matka múdrosti tak sa nesťažujem a slovíčka na tú gramatickú kostru sa dobre na mňa nalepili z rôznych seriálov a hlavne debát s eng speakermi podstatné je sa toho nebáť a nechytiť blok z toho, že nevieš ten jazyk až tak dobre a za chybičky v prejave budeš ukameňovaný
V škole "strojovo". Nejak ma to aj vždy bavilo takže dosť rýchlo som si to zapamätal. Ale najdôležitejšie podľa mňa vedieť kde a kedy sa to využíva lebo ako viem 90% spolužiakov túto časť vždy vynechalo. Pre nich stačilo sa to nabifliť, napísať a zabudnúť. Ale učiť sa to, tak nabifliť a pochopiť tie konštrukcie, napr aj pri trpnom rode to je tá istá konštrukcia max časy sa menia. A potom si to poriadne precvičiť na príkladoch. To je všetko.
@Corhelka Podľa mňa učiť sa angličtinu v škole je velmi nepraktické. Budeš sa učit angličtinu 10 rokov z učebnice a ajtak nebudeš lepšia ako dieťa, ktoré má 5 rokov a žije v Anglicku. Mne skola vobec nepomahala pri uceni jazykov. Ani domace ulohy som si nerobil lebo to bolo zbytočne. A ak bola pisomka zo slovičok, tak to tiež nemam rad. Učiť sa zbytočne slovička, ktoré ajtak nikdy nevyužijem. Načo mi to je? Radšej sa naučiť zakladnych 2000-5000 slovičok, ale nie pomocou biflovania ale skúšať ich použivať v konverzaciach. Vtedy si mozog viacej zapamätá, lebo sa na to sústredíš a ak nebudeš vedieť nejake slovičko pozreš sa a už ho vieš. Netreba sa učit biflovaní. Stači pochopiť ako funguje mozog. S tými 2000-5000 slovíčkami už mozeš v klude aj kúzliť ako dospelý človek čo žije v Anglicku.
normálne, bola vysvetlená, príklady, cvičenia a v učebnici boli vždy články s použitím danej gramatickej veci, takže sa to na človeka vcelku v pohode nalepilo
a hlavne, gramatika sa veľmi bifliť nedá (až na nepravidelné slovesá a podobne), to proste treba pochopiť
@hamaid veď môj názor sa s tvojim nevylučuje ja len tvrdím, že gramatiku ako takú sa musíš učiť či chceš, či nie, "strojovo", aj keď v praktickom živote ti postačí taký ten basic level, ale zase ak chceš pôsobiť intelektuálnejšie a reprezentatívne, nad tými špekmi si chvíľku musíš posedieť.. ale tak gramatika bez slovnej zásoby ti je na dve veci, no a ja tiež zastávam názor, že tam už pasívne školské vedomosti nie sú natoľko efektívne, takže výlet do zahraničia je magický z pohľadu týchto lingvistických skillov
@Corhellka Jasne suhlasim. Radšej sa učit už cele suvetia alebo vety než len slovička Načo ti bude ked sa naučiš nejake slovičko ale nebudes vediet s nim vytvorit vetu
raz som si precital ako sa pise, pozrel preklad, ako sa vyslovuje, spravil pisomnu ulohu, no potom som hral hry s anglickym dabingom. V hrach som mal titulky, prirodzene som chapal. Ale spravna vyslovnost mi nesla. Takisto som pocuval anglicku hudbu, z ktorej som sa vela nenaucil, no zvykom si na variacie vyslovovania. Filmy v angline som pozeraval uz ked som mal dobru uroven. Na hodinach sme pocuvali anglicana. Anglictinu viem, lebo sa tym jazykom obklópujem, avsak irsky prizvuk som sa neucil, tak im teraz hovno rozumiem
však normálne keď sa človek učí slovíčka a robí si domáce úlohy a pod tak sa to na teba nalepí nie? a dávať v škole pozor, čo učiteľka vysvetluje + teraz hoci už nechodím do školy tak si angličtinu zlepšujem čítaním fanfiction
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
16 komentov
Nikdy ma nikto nedonútil bifliť sa to... Aj za cenu horších známok z bleskoviek zo slovnej zásoby, vždy som proste čakala, kým sa to na mňa nalepí samé tým, že som sa tým obklopovala, a to isté gramatika, vždy som sa ju snažila skôr vypozorovať a prirodzene pochopiť, ako tlačiť do hlavy
a potom cez seriály/hry/kadečo iné
ale tak, stále ju neviem úplne super
a hlavne, gramatika sa veľmi bifliť nedá (až na nepravidelné slovesá a podobne), to proste treba pochopiť