Ako vám beží čas ? Zopár otázok na zamyslenie o čase. :)
Všetci vieme, že čas je relatívny. Čiže niekomu beží rýchlo a niekomu pomaly. Niekedy sa zdá že jedna hodina trvá snáď celú večnosť a inokedy zase ubehne celý deň, akoby to bolo len pár minút. Väčšinou to býva práve tak, že pri zábavných činnostiach to ub
pri hrani pc hier a citani knih mi ten cas ubieha moc rychlo naopak pomaly ubieha napr v skole btw cas mi konkretne teraz ubieha normalnou rychlostou kedze obedujem a nie neda sa skratit ani predlzit..
Čas sa dá ovplyvňovať podľa toho, ako rýchlo sa pohybuješ - čím pôjdeš rýchlejšie, tým viac sa bude čas spomaľovať. To znamená, že ak teoreticky dosiahneš najvyššiu možnú rýchlosť vo vesmíre - rýchlosť svetla (300 000 km/s), čas pôjde nekonečne pomaly, akoby stál. Bohužiaľ, taká rýchlosť sa dá dosiahnuť možno len vo sne
A teoreticky, keby si celý život precestoval dosť veľkou rýchlosťou napr. vo vlaku, bol by si "pozadu" oproti zvyšku sveta o pár tisícin sekundy, alebo aj menej.
a momentálne strašne pomaly. alebo rýchlo? podľa toho ako si to zoberiem. od rána mi to prešlo rýchlo. ale keď sa sústredím na to, že už chcem zajtrajšok, tak to ide pomaly.
V krátkosti- nemám rada čas. Lebo som pod jeho veľkým vplyvom. Stále sa bojím, že zmeškám, že prídem neskoro...preto som všade o 10 minút skôr a tým, že čakám aj veľa fajčím, lebo čo robiť v takej situácii? Pozorovať svet a fajčiť.
Čas mi rýchlo ubieha, keď som s ľuďmi, s ktorými stojí za to tráviť ho s nimi. Keď píšem. Keď čítam. Pri sexe. Pri bozkávaní. Pri takom tom snívaní s otvorenými očami.
Ale nechcela by som, aby ho niekto nasilu skracoval, alebo predlžoval, lebo podľa mňa to je neprirodzené.
práve teraz ubieha veľmi pomaly. keď som s niekým s kým mám reč ubieha priveľmi rýchlo. keď som zažratý do nejakej činností na počítači tak tiež beží rýchlo.
a zistil som, že najrýchlejšie beží pri čítaní knihy.
@sanduleak to s tým posúvaním rýchlosti času som skôr myslel v tej rovine relatívnej, nie reálne posunúť rýchlosť času, ale skôr docieliť toho, že ak sa napríklad deje dajaký moment, ktorý sa mi páči, tak vnímať ho dlhšie. lebo je to tak, že keď je niečo pekné tak to ubehne strašne rýchlo a naopak tie zlé veci trvajú dlho... či by sa to nedalo skôr obrátiť
@apis to s tým skrátením/predĺžením času som myslel skôr tak, že v prípade že robíš dačo čo ťa baví, tak väčšinou sa ti zdá že to ubehne prirýchlo, takže či sa nedá nejako docieliť to, že by sa ti zdalo že fajn dobré udalosti idú pomaly a zlé rýchlo
Ale nie. Bolo by fajn, keby sa to dalo obrátiť, ale to asi nepôjde...
Podľa mňa, keď sa napríklad celý deň nudíš, čas plynie strašne pomaly, vlečie sa, nie a nie skončiť. A naopak, keď máš nejakú zaujímavú činnosť, či už si na výlete, alebo len čítaš super knihu, alebo sa s niekým zarozprávaš, tak si ani nevšimneš, ako ten čas ubehol. A možno je to práve preto, že si si to nevšimol, že popri tej činnosti na čas nemyslíš a zameriaš sa na niečo iné, tvoja myseľ je plne sústredená. Keď sa nudíš, alebo robíš nejakú monotónnu činnosť, pri ktorej nezaťažuješ myseľ, vtedy si možno viac uvedomuješ čas a preto sa ti zdá, že ide pomaly.
Keď zažiješ príjemný zážitok, je to ako s tou činnosťou, ktorá "zabaví" tvoju myseľ, a na čas sa nesústredíš. Keď prežívaš niečo zlé, nepríjemné, chceš sa toho čo najskôr zbaviť, chceš, aby to už skončilo, a vtedy zase myslíš na čas a ten sa preto zdá pomalší.
Napríklad v škole na hodine: keď ťa látka zaujme a pozorne sleduješ výklad učiteľa, prekvapí ťa, keď o chvíľu zazvoní. Tvoja myseľ sa silne sústredila a odpútala pozornosť od času. Keď ťa látka nebaví, učiteľ je nudný, nepočúvaš ho, nesústredíš sa, len chceš, aby to už skončilo, aby si mohol prejsť na inú činnosť. Myseľ sa nesústredí a opäť vníma čas.
ja mám teraz času a času... batéria v hodinách sa mi vybila už pred pol rokom... stále ukazujú 12:05... a vždy si hovorím že keď bude 12:10 dám tam novú... a furt čakám... tak si tých 5 minút už pol roka vypĺňam spánkom, jedením, chodením von, počúvaním hudby a ,,surfovaním" po nete... atď
to len potvrdzuje že čas je relatívny lebo vlastne pol roka žijem a ešte neubehlo ani 5 minút a možno cestujem v čase a ani o tom neviem
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
29 komentov
Skôr rýchlo ako pomaly.
Pri hudbe a pri písaní čas fičí neskutočne
A ostatné otázky sa mi už nechce zodpovedať.
A teoreticky, keby si celý život precestoval dosť veľkou rýchlosťou napr. vo vlaku, bol by si "pozadu" oproti zvyšku sveta o pár tisícin sekundy, alebo aj menej.
Veď to ani možné nie je... A pritom je úplne jedno čo robím, nič nestíham.
a momentálne strašne pomaly. alebo rýchlo? podľa toho ako si to zoberiem. od rána mi to prešlo rýchlo. ale keď sa sústredím na to, že už chcem zajtrajšok, tak to ide pomaly.
Čas mi rýchlo ubieha, keď som s ľuďmi, s ktorými stojí za to tráviť ho s nimi. Keď píšem. Keď čítam. Pri sexe. Pri bozkávaní. Pri takom tom snívaní s otvorenými očami.
Ale nechcela by som, aby ho niekto nasilu skracoval, alebo predlžoval, lebo podľa mňa to je neprirodzené.
a zistil som, že najrýchlejšie beží pri čítaní knihy.
» www.birdz.sk/webka/popolcek/...
Ale nie. Bolo by fajn, keby sa to dalo obrátiť, ale to asi nepôjde...
Podľa mňa, keď sa napríklad celý deň nudíš, čas plynie strašne pomaly, vlečie sa, nie a nie skončiť. A naopak, keď máš nejakú zaujímavú činnosť, či už si na výlete, alebo len čítaš super knihu, alebo sa s niekým zarozprávaš, tak si ani nevšimneš, ako ten čas ubehol. A možno je to práve preto, že si si to nevšimol, že popri tej činnosti na čas nemyslíš a zameriaš sa na niečo iné, tvoja myseľ je plne sústredená. Keď sa nudíš, alebo robíš nejakú monotónnu činnosť, pri ktorej nezaťažuješ myseľ, vtedy si možno viac uvedomuješ čas a preto sa ti zdá, že ide pomaly.
Keď zažiješ príjemný zážitok, je to ako s tou činnosťou, ktorá "zabaví" tvoju myseľ, a na čas sa nesústredíš. Keď prežívaš niečo zlé, nepríjemné, chceš sa toho čo najskôr zbaviť, chceš, aby to už skončilo, a vtedy zase myslíš na čas a ten sa preto zdá pomalší.
Napríklad v škole na hodine: keď ťa látka zaujme a pozorne sleduješ výklad učiteľa, prekvapí ťa, keď o chvíľu zazvoní. Tvoja myseľ sa silne sústredila a odpútala pozornosť od času. Keď ťa látka nebaví, učiteľ je nudný, nepočúvaš ho, nesústredíš sa, len chceš, aby to už skončilo, aby si mohol prejsť na inú činnosť. Myseľ sa nesústredí a opäť vníma čas.
ja mám teraz času a času... batéria v hodinách sa mi vybila už pred pol rokom... stále ukazujú 12:05... a vždy si hovorím že keď bude 12:10 dám tam novú... a furt čakám... tak si tých 5 minút už pol roka vypĺňam spánkom, jedením, chodením von, počúvaním hudby a ,,surfovaním" po nete... atď
to len potvrdzuje že čas je relatívny lebo vlastne pol roka žijem a ešte neubehlo ani 5 minút a možno cestujem v čase a ani o tom neviem