pretože niekomu môže m§so nechutiť, popr. nejak škodiť nebodaj tak je pochopiteľné že ho chce nahradiť
rovnako ako aj laktóza a lepok u niektorých
ale nech mi nehovoria že to všeobecne škodí a nech mi tu nikto nevnucuje vlastné stravovacie návyky, podľa mňa je mäso zdravé ale rešpektujem ľudí, ktorí si to nemyslia teda.
nie som vegetarián, ale mäso sa mi prirodzene veľmi nežiada. chápem však to, že každý sme iný. skôr v tejto otázke je pre mňa dôležité to, či to zvieratko malo pred smrťou šťastný život
názor na to nemám nijaký... krista nech si každý žerie čo chce!!! osobne jem strašne málo mäsa, lúbim ryby aj keď aj tie jem málo a dlho som jedla bez mäsa a absolútne nič mi enchýbalo, čiže reči ohladom tohož e je to nezdravé a človek maso bezprostredne potrebuje mi príde scestné....
+8 ročné dievčence mávajúce menzes a rodičia priznávajúci sa že kuracinu z veľkochovu žerú temer každý deň....
zasa neodsudzujem absolútne kurence, ani maso ale i tak proste...
@poke si už tuším dosť dlho na B, aby si mohol vedieť, že to, či je mäso zdravé alebo nie, je podstatné len pre diétnych vegetariánov.
ako isto vieš, sú tu aj ďalšie aspekty striktného vegetariánstva a to napríklad morálne alebo enviromentálne.
niektorí oní majú vyvinutejšie nesebestredné myslenie než ostatní a preto sa napríklad snažia stravovať tak, aby tým spôsobovali čo možno najmenej utrpenia a škôd a preto nejedia živočíšstvo a preto im prípadné zdravotné benefity z živočíšstva môžu a majú byť ľahostajné.
Som vegetarián od narodenia nikto iný v rodine nie je . To že som vegetarián ma stálo veľmi veľa úsilia . Moji kamaráti a spolužiaci a všeci sa ma zastávajú ale v rodine . Práve v rodine mi nadávajú že to nemám v hlave v poriadku , že som anorexička , že som chorá ... Mama sa nakoniec rozhodla daťku psychológovi .... a teraz to mám čoierne na bielom že ho nemusím jesť . Ale na každej oslave mi tety a zbytok nadávajú a posmievajú sa ...
@alpynus práve to že som dosť dlho na birdzi viem, že hlavný argument tých ľudí (vegetariánov, vegánov alebo iné množiny) je, že mäso podľa ich názoru zdravé nie je, o to sa mnohokrát potkýnam v každej diskusií o vegetariánoch, mäse.. a ymslím že ani táto diskusia nebude výnimkou
ale chápem že na to môžu mať aj iné dôvody, ale celkovo tu viac vidím hlavne tie názory že mäso škodí než to, že z čoho pochádza bol živý tvor, preto ho musíme chrániť atď...
akože ja nikomu neberiem ako sa stravuje... ale biologicky je človek všežravec.... avšak máme možnosť voľby takže každý podľa chuti a presvedčenia čiže ja ostávam všežravcom
@miaja to je dosť veľký omyl že je biologicky všežravec. Zuby aj tráviaci systém ti môžu hneď prezradiť, že si plodožravec. Koniec koncov, ak by sme boli všežravci, nebol by problém zobrať flák surového mäsa a nakŕmiť sa z neho, miesto toho si však človek musí mäso upravovať aby ho bez väčších problémov strávil a aj napriek tomu ti v červách takáto strava len hnije a dostávaš z nej minimálny zlomok energie.
Inak čo sa týka mňa je mi jedno kto čo cháli. Je to jeho voľba tak ako je moja voľba to čím sa chcem kŕmiť ja.
ja napríklad jem mäso iba veeeeeeeeeeeeľmi zriedkavo ale nepovažujem sa za vegetariána... iba nemám potrebu jesť mäso... možno tak raz za mesiac si dám nejaké, ale aj to len kvôli mamine a jej strachu inak mi ho netreba tofu je chutnejšie!!
nech si je kto chce vegetarianom, ale neviem si predstavit, ze by sa tak stravovali vsetci. ked pocujem reci ,,masozravcov'' tak by to bola velmi daleka hudba buducnosti...ale celkom by ma to potesilo.
Mnam maso. Nedokazala by som sa ho vzdat. Ryby, krevety lubim nadovsetko, kura az tak nemusim (som prejedena), skor morku, bravcove zjem iba pomlete. Ostatne az tak nemusim.
Ja som od malička nemala rada mäso, teraz ako som staršia sa k tomu pridali morálne a enviromentálne aspekty a nie je o čom. Nikoho nepresviedčam,aby mäso nejedol..ale bolo by to najrozumnejšie rozhodnutie.
Jem zdravšie potraviny a jedlá ako kedykoľvek predtým. Ľudia sú v tejto dobe stále konzervatívny, čo sa stravy týka. Neznášam reči typu: "NIe je tam mäso, z toho sa nenajem." .. "Ako ti môže stačiť len ovocie na raňajky." etc.
Pre väčšinu ľudi je predstava obeda mäso s ryžou/zemiakmi a dovidenia.
asi by som chcela byt vegetarian hlavne z toho moralneho hladiska, stale castejsie sa hocikedy pristihnem pri tom ako jem maso a zrazu mi dojde co to bolo a co vsetko to robilo a ako to vyzeralo a neviem to dojest. ale to len sem tam, na druhej strane maso hrozne lubim, aj ked ho jem malinko lebo je drahe.
hlavne mam velmi rada zeleninove jedla a coraz castejsie aj veganske, su zdrave lahke a chutne, a tak nejak sa snazim stravovat, ale ked pridem k manke a ma tam nejaky fajny rezen alebo tak tak nevaham a dam si aj tri lebo mi to proste hrozne chuti.
takze nebudem sa asi o to nijako snazit, jedine keby to prislo same od seba
@veroniatenko
no to poznám na vlastnej skúsenosti ... nie že by sa mi rodina posmievala priamo do očí - našťastie ma rešpektujú ... ale jednoducho to cítim z nich, že proste si myslia, že som duševne chorý alebo niečo v tom zmysle ... s tým sa treba len vyrovnať a nechať to tak ísť ... a dobré je keď máš niekoho kto Ťa v tom podporuje aj keď nie je vegetarián a nie je člen rodiny ... ja našťastie mám ...
@poke tam jednoducho platí, že nesprávna forma ne-vegetariánstva rovnako škodí ako nesprávna forma vegetariánstva ... čo sa týka zdravia, obidve formy si myslím, že sú zdraviu prospešné len v adekvátnej miere ... človek vegetariánom môže byť a bude zdraví len musí sa dosť informovať o dostatočnej náhrade mäsa ... taktiež aj nevegetarián môže byť zdraví, môže sa dožiť neviem akého veku ale tiež by to nemal preháňať s mäsom ... to je proste môj názor ... obidve formy stravovania sú prospešné, len je otázne, ktorá forma je viac ... a myslím si, že to ani nie je podstatné ...
@h8u
áno mäso je chutné ale za akú cenu skús to napríklad porovnať s vyprážanými kuracími prsiami a pečenými ... taký rezeň je chutný hlavne kvôli tukom, ktoré do neho vsiaknu z vyprážania ... tie pečené, nie sú tak chutné, keď sa o tie prsia nestaráš počas pečenia - napr. že polievaš to tou šťavou nejakou. neochutíš to nejak atď ... človeku chutia tuky to je prirodzené ... len sa treba naučiť proti tomu bojovať ... nehovorím, že každý by mal byť vegetarián - len jednoducho sa naučiť obmedziť to mäso ...
@hopelight Neviem ako to mám vysvetliť normálne ale takto mi to vysvetlil lekár. "Bielkoviny z iného zdroja ako mäsa tvoje telo vstrebáva len polovične." Moc nechápem aký je rozdiel medzi bielkovinami a bielkovinami ale tak dobre no
Ja mäso tiež nejem a nenálepkujem sa vegetariánom. Nejem kopu iných vecí a blbých poznámok na moje stravovanie sa napočuvam až-až, keďže pracujem v steakhouse. Proste všetkých posielam do piče nech sa kukajú do vlastného taniera.
Mäso som prestala jesť z vlastných dôvodov a né preto, že je to módne alebo preto, že súcitím so zvieratami. Potravinársky priemysel je neskutočný biznis a veggie ľudstvo je utópia. Stačí si len viac čítať obaly a investovať trošku do toho, čo si strkáte do papule.
@miaja o tom by sa dalo veľa, veľa, veľa ale fakt veľa diskutovať, pretože tie faktory, časový sled historických udalostí geografické rozmiestnenie človeka v ˇtom čase, sú len neobjasniteľné domnienky, pri ktorých zmena v jednej zásadne ovplyvňuje ostatné, na druhej strane o tom prečo sa mäso vôbec začalo jesť, tam už toho toľko nie je o ćom by sa dalo diskutovať aj keď je viac možnosti, ja osobne som sa ešte nestretol so žiadnou solídnou teóriou, ktorá by nepovažovala jedenie mäsa za prevzatý štýl stravovania od mäsožravých zvierat. To tiež o niečom vypovedá. Každopádne nemôžeš tvrdiť, že jedenie surového mäsa je pre ľudský organizmus zdravé a prirodzené. A ako som hovoril biológia človeka je proste biológia plodožravca. Opakujem sa, ale už len to, že zuby ani tráviaci systém nemáš uspôsobený na bezproblémové jedenie mäsa a získavanie energie z neho ti prezrádza veľa o tom čo je pre človeka prirodzené. Skús si to porovnať s biológiou hociakého tvora, ktorý mäso bez problémov konzumuje.
Tiež nemáš pravdu v tom, že človek potrebuje určitú výživu z mäsa. Človek potrebuje určité látky, ktoré mäso obsahuje a prirodzene sa v človeku skladajú rozmanitou stravou, narozdiel od toho sú však v mäse rovno zložené keďže ich organizmus ich pred tým zložil.
Ono je strašne veľa argumentov na to vzdať sa mäsa či už z pohľadu ľudskej fyziológie alebo etiky, ktorá pre mnohých prekvapivo nie je len o tom, že zvieratá trpia nejakých chovoch, ale aj mnoho velikánov z histórie či súčastnosti verilo v to, že jedenie mäsa priamo prispieva k morálke ľudstva.
A ako necháp ma zle, že ťa tu chcem presviedčať teraz, že papkaj mrkvičky, lebo ťa raz príde zneuctiť sukubus v tele prasaťa, len chcem uviesť veci na pravú mieru. Človek je proste plodožravec, ktorý začal a navykol sa jesť mäso z núdze a z pohodlnosti, nie z prirodzenosti.
@karlotiskot
nevylucujem ze mas pravdu ale
podla toho co som cital ja a podla toho ake zlozite je niektore zlozky zivocisnej potravy nahradit cisto rastlinnou mam tendenciu s tebou skor nesuhlasit
@dumbar Tak keď máš toľko načítaného musíš potom vedieť, že človek síce z mäsa dostáva bielkoviny ale obsahuje aj mnoho látok na ktorých prijímanie z cudzieho živočícha nie je človek ani len uspôsobený Vegetariáni majú poväčšine len jeden problém, ale skús si nájsť štatistiky, koľko chorôb a zdravotných problémov sa vyhýba vegetariánom a to nie len tým čo sa stravujú naozaj správne a dávajú si na tom mega záležať aby jedli tie správne plody rastliny.
Ako som už písal, mäso sa zrejme začalo príjmať z núdze ale teraz sa príjma už len z pohodlnosti, návyku a často zavádzajúcich informácií od rôznych "expertov", A keď si toľko toho čítal neverím, že si nenarazil aj ty v niektorých prípadoch na vyjadrenia, pri ktorých sa ti minimálne zháčila tvár, teda ak nemáš hlavne jednostranné informácie, pretože ja mám načítaných dosť zdrojov z oboch strán a zatiaľ čo absurdnosti z vegetariánskeho hľadiska sú zapríčinené výhradne akýmsi nature-fanatizmom, z hľadiska všežravcov, najčastejšie ironicky doktorov, ide o dosť veľké zavádzania a prekrucovanie dokonca aj všeobecných faktov či už pre zrejmé alebo nepochopiteľné pohnútky a pre mňa osobne bolo aj toto jedným z impulzov prečo sa mäsa vzdať. Že niekto proste dokáže takto priamo manipulovať verejnosť, tvrdiť trebárs ako bez živočíšnych bielkovín človek v zásade len chátra, ako to oslabuje imunitný systém a ako môže taká strava zapríčiniť dokonca rakovinu, čomu moja mamka verí dodnes a bude veriť hádam až do smrti, aj keby jej miesto kalendára nalepím na hajzel štatistiky ktoré dokazujú pravý opak. Takže pre mňa sa proste táto strana sama vo veľkom diskredituje a po tom všetkom čo som prečítal a vypočul, je pre mňa takmer nemožné brať názor, že mäso je pre človeka nevyhnuté, vážne.
No napriek tomu, čo sa týka tých argumentov, ja nevravím, že sa má každý vzdať mäsa, aj, keď je podľa mňa jasné, že si bez neho poradí, je to proste na jednotlivcovi ako sa k tomu postaví, aké zdroje informácií si zvolí a ako ich spracuje. Ja sa tu hlavne snažím vysvetliť, že človek je všeličo, len nie prirodzený všežravec
nejem maso najmä z morálneho hľadiska, ale pravda je, že mi nepripadá ani nejako extra zdravé a potrebné, nuž ale nech si je každý čo chce.. ať vám chutná
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
52 komentov
pretože niekomu môže m§so nechutiť, popr. nejak škodiť nebodaj tak je pochopiteľné že ho chce nahradiť
rovnako ako aj laktóza a lepok u niektorých
ale nech mi nehovoria že to všeobecne škodí a nech mi tu nikto nevnucuje vlastné stravovacie návyky, podľa mňa je mäso zdravé ale rešpektujem ľudí, ktorí si to nemyslia teda.
+8 ročné dievčence mávajúce menzes a rodičia priznávajúci sa že kuracinu z veľkochovu žerú temer každý deň....
zasa neodsudzujem absolútne kurence, ani maso ale i tak proste...
ako isto vieš, sú tu aj ďalšie aspekty striktného vegetariánstva a to napríklad morálne alebo enviromentálne.
niektorí oní majú vyvinutejšie nesebestredné myslenie než ostatní a preto sa napríklad snažia stravovať tak, aby tým spôsobovali čo možno najmenej utrpenia a škôd a preto nejedia živočíšstvo a preto im prípadné zdravotné benefity z živočíšstva môžu a majú byť ľahostajné.
ale chápem že na to môžu mať aj iné dôvody, ale celkovo tu viac vidím hlavne tie názory že mäso škodí než to, že z čoho pochádza bol živý tvor, preto ho musíme chrániť atď...
zvierat nezabijú menej len preto, že si niekto zmyslí, že "aha aký som ja vyspelý, nejem mäso!"
ale ak ide o zdravotné príčiny tak okey, to pochopím
Ale česť výnimkám.
nechapem ho
Je to moja vec, ja im tiež nepchám slaninu pod nos a nevnucujem im to...
Inak čo sa týka mňa je mi jedno kto čo cháli. Je to jeho voľba tak ako je moja voľba to čím sa chcem kŕmiť ja.
(nie som ani vegetarián,ani vegán)
Mám k tomu zopár rôznorodých dôvodov, ale nemám potrebu ich nikomu vtĺkať do hlavy, kým sa na to vyslovene nepýta.
Jem zdravšie potraviny a jedlá ako kedykoľvek predtým. Ľudia sú v tejto dobe stále konzervatívny, čo sa stravy týka. Neznášam reči typu: "NIe je tam mäso, z toho sa nenajem." .. "Ako ti môže stačiť len ovocie na raňajky." etc.
Pre väčšinu ľudi je predstava obeda mäso s ryžou/zemiakmi a dovidenia.
hlavne mam velmi rada zeleninove jedla a coraz castejsie aj veganske, su zdrave lahke a chutne, a tak nejak sa snazim stravovat, ale ked pridem k manke a ma tam nejaky fajny rezen alebo tak tak nevaham a dam si aj tri lebo mi to proste hrozne chuti.
takze nebudem sa asi o to nijako snazit, jedine keby to prislo same od seba
no to poznám na vlastnej skúsenosti ... nie že by sa mi rodina posmievala priamo do očí - našťastie ma rešpektujú ... ale jednoducho to cítim z nich, že proste si myslia, že som duševne chorý alebo niečo v tom zmysle ... s tým sa treba len vyrovnať a nechať to tak ísť ... a dobré je keď máš niekoho kto Ťa v tom podporuje aj keď nie je vegetarián a nie je člen rodiny ... ja našťastie mám ...
áno mäso je chutné ale za akú cenu skús to napríklad porovnať s vyprážanými kuracími prsiami a pečenými ... taký rezeň je chutný hlavne kvôli tukom, ktoré do neho vsiaknu z vyprážania ... tie pečené, nie sú tak chutné, keď sa o tie prsia nestaráš počas pečenia - napr. že polievaš to tou šťavou nejakou. neochutíš to nejak atď ... človeku chutia tuky to je prirodzené ... len sa treba naučiť proti tomu bojovať ... nehovorím, že každý by mal byť vegetarián - len jednoducho sa naučiť obmedziť to mäso ...
Mäso som prestala jesť z vlastných dôvodov a né preto, že je to módne alebo preto, že súcitím so zvieratami. Potravinársky priemysel je neskutočný biznis a veggie ľudstvo je utópia. Stačí si len viac čítať obaly a investovať trošku do toho, čo si strkáte do papule.
ale to je jedno. človek potrebuje určitú výživu aj z mäsa.
Tiež nemáš pravdu v tom, že človek potrebuje určitú výživu z mäsa. Človek potrebuje určité látky, ktoré mäso obsahuje a prirodzene sa v človeku skladajú rozmanitou stravou, narozdiel od toho sú však v mäse rovno zložené keďže ich organizmus ich pred tým zložil.
Ono je strašne veľa argumentov na to vzdať sa mäsa či už z pohľadu ľudskej fyziológie alebo etiky, ktorá pre mnohých prekvapivo nie je len o tom, že zvieratá trpia nejakých chovoch, ale aj mnoho velikánov z histórie či súčastnosti verilo v to, že jedenie mäsa priamo prispieva k morálke ľudstva.
A ako necháp ma zle, že ťa tu chcem presviedčať teraz, že papkaj mrkvičky, lebo ťa raz príde zneuctiť sukubus v tele prasaťa, len chcem uviesť veci na pravú mieru. Človek je proste plodožravec, ktorý začal a navykol sa jesť mäso z núdze a z pohodlnosti, nie z prirodzenosti.
nevylucujem ze mas pravdu ale
podla toho co som cital ja a podla toho ake zlozite je niektore zlozky zivocisnej potravy nahradit cisto rastlinnou mam tendenciu s tebou skor nesuhlasit
Ako som už písal, mäso sa zrejme začalo príjmať z núdze ale teraz sa príjma už len z pohodlnosti, návyku a často zavádzajúcich informácií od rôznych "expertov", A keď si toľko toho čítal neverím, že si nenarazil aj ty v niektorých prípadoch na vyjadrenia, pri ktorých sa ti minimálne zháčila tvár, teda ak nemáš hlavne jednostranné informácie, pretože ja mám načítaných dosť zdrojov z oboch strán a zatiaľ čo absurdnosti z vegetariánskeho hľadiska sú zapríčinené výhradne akýmsi nature-fanatizmom, z hľadiska všežravcov, najčastejšie ironicky doktorov, ide o dosť veľké zavádzania a prekrucovanie dokonca aj všeobecných faktov či už pre zrejmé alebo nepochopiteľné pohnútky a pre mňa osobne bolo aj toto jedným z impulzov prečo sa mäsa vzdať. Že niekto proste dokáže takto priamo manipulovať verejnosť, tvrdiť trebárs ako bez živočíšnych bielkovín človek v zásade len chátra, ako to oslabuje imunitný systém a ako môže taká strava zapríčiniť dokonca rakovinu, čomu moja mamka verí dodnes a bude veriť hádam až do smrti, aj keby jej miesto kalendára nalepím na hajzel štatistiky ktoré dokazujú pravý opak. Takže pre mňa sa proste táto strana sama vo veľkom diskredituje a po tom všetkom čo som prečítal a vypočul, je pre mňa takmer nemožné brať názor, že mäso je pre človeka nevyhnuté, vážne.
No napriek tomu, čo sa týka tých argumentov, ja nevravím, že sa má každý vzdať mäsa, aj, keď je podľa mňa jasné, že si bez neho poradí, je to proste na jednotlivcovi ako sa k tomu postaví, aké zdroje informácií si zvolí a ako ich spracuje. Ja sa tu hlavne snažím vysvetliť, že človek je všeličo, len nie prirodzený všežravec
ale tak diki za objasnenie.
vlastne všetko čo si myslím zhŕňa 22 bodov na spodku tohto článku » maso.skrabalek.cz/...
ale oceňujem snahy vegetariánov a rešpektujem ich názory.