Pre niekoho je filozofia prostriedkom, ako vyzerat intelektualne, ako sa naucit urcitym sposobom ovladat inych prostrednictvom hry so slovami. Pre niekoho prostriedkom ako zdokonalit sameho seba, zvitazit nad sebou samym a mozno aj zdokonalit svet. (snad
Podla mna filozofia tvori zaklad spravania sa cloveka a vyplivaju z nej mnohe veci dalo by sa povedat ze cely zivot,vsetko..
ved takmer kazdy ma tu svoju "zivotnu filozofiu" a riadi sa podla nej
napr. aj veriaci sa prisposobuju svojej filozofie a riadi cely ich zivot a je to len folozofia nic co sa da dokazat a ako to strasne zmeni
filozofia je podla mna perfektna vec
mozete s nou dostat vacsiu odvahu,odolnost,najst stastie, premyslat nad niecim zaujimavim(samozrejme aj absolutne nepodstatnym) a mnoho dalsich pozitivnych veci ale takisto mozte kvoli nej prepadnut do depresii
jj hypo to vystihol dokonale ja som si privlastnil filozofiu budhizmu z velkej casti a musim povedat ze mi to v zivote dost pomaha ono to nie je len o viere ako hlavne o zivotnom style a reagovani na rozne zivotne situacie
Filozofia ako takaá dnes stráca význam....v časoch antiky sa filozofi venovali skrátka všetkému: chémii, astronómii, matematike, fyzike, geografii....postupne sa z nej ale vyčlenili dané vedné odbory, čiže filozofia postupom času stratila svoj najhlavnejší význam a začala sa venovať len otázkam Ľudskej existencie ( trebárs Tomáš Akvínsky ), snažila sa usporiadať spoločnosť podľa ideálneho obrazu ( napr. Moore - Utópia) a podobne....
Hypo atd. , tiez suhlasim. Podla mna to je tak, ako sa k tomu kazdy postavi. Pre niekoho je to len kopa pouciek a nozorov ostatnych filozofov, ale pre niekoho je to sposob, akym sa naucit lepsie zit, stat sa lepsim clovekom, moze mu to pomoct pri rieseni roznych zivotnych situacii. Napr. moze davat aj moznost konfrontovat svoje nazory s nazormi ostatnych.
Ale filozofia, ktora mala povodne privlastok "ezotericka" sa stava niecim rigidnym, nie niecim, co ma cloveka nutit k tomu, aby pohol s vlastnym rozumom a mozno aj zivotom. A podla mna je tak aj chapana.
Stifut:
A nemohlo by to byt tak, ze by nam napr. anticka filozofia mohla davat podnety, ako by to mohlo, malo, nemalo vyzerat v spravne fungujucom state. Samozrejme, ze mnohe diela boli utopie, ale tiez sa da mnohemu priucit. a je pravda, ze v minulosti sa filozofi venovali vsetkemu, komplexne, ale vzhladom na pokrok vied to asi nebude v sucasnosti az tak lahko zrealizovatelne, ak chce mat clovek aspon aky-taky prehlad o veciach.
Tristram?:
To fakt? Kurnik, to caka aj mna? To uz ani na skolach, kde sa uci filozofia nejde o skutocnu filozofiu (alebo som to len zle pochopila)
Neeeeee, to sa neda, myslim prestat rozmyslat. Fakt je to, podla teba, s filozofiou take zle? Ale ved treba trochu obcas prevetrat zavity, nie? Ved predsa na co mame mozog? Podla mna sa treba obcas zamysliet aj nad svojim zivotom, usetri to castokrat mnoho problemov v buducnosti.
Stifut : ach ake nestastne slova ! filozofia je vsade a vo vsetkom filozofovat sa da o comkolvek. Kto filozofiu rozmysla - existuje na duchovnej urovni ! filozofia sa nikdy nemoze stat prezitkom lebo aj davno minule myslienku su aplikovatelne aj na dnesnu dobu. Filozofovat znamena mysliet ved vyrok : Myslim teda som ! uvazuj trochu mozno pochopis
Denisska : nie kazdy moze mat rad filozofiu, resp. ju chapat - ty ju nechapes to je cele
Tristram6 : hadam sa tak vec nikdy nestane! Ja som celkom rada ked ma boli hlava z rozmyslania
nie myslim ze filozofia sa da orientovat aj inym smetrom ako vedeckym - bola by velka chyba sustredit filozofiu do centra vedy.
Hm. myslim ze by sa nemala priliz centralizovat ale mala by stat vsade - ako vzduch.
filozofia je uzasne tvarovatelna ale inokedy mam pocit ze je az nepolapitelna
No ja milujem filozofiu..ved to viete dobre, len mam pocit, že dnesny svet sa orientuje uplne inym smerom...aj čo počuvam, kde cu ist študovať mladí, tak každí chce byť manažer a ekonom..a kde sú filozofi? ha?
Tak sa mi zdá že jediné čím sa oplatí v dnešnej dobe ako tak zaoberať, myslím z tých humanitných predmetov je akurát tak Psychológia...dnešný človek potrebuje psyxologa, lebo každemu už prepina
To fakt? Kurnik, to caka aj mna? To uz ani na skolach, kde sa uci filozofia nejde o skutocnu filozofiu (alebo som to len zle pochopila)
16. júna 2007 o 12:01 späť hore68775
A co je podla teba skutočna filozofia?
Na školach sa učia len Dejiny filozofie..aspon čo ja viem....a to je všetko..samozrejme, že môžeš vyjadriť svoj nazor, ale cele mi to pripada ako take papagajovanie
mno dnesny svet je zamerany na hmotne majetky bo si ludia mylne myslia ze si za to kupia slobodu a stastie
ale clovek ktory hlada slobodu v peniazoch je ich veznom - slobodny clovek je slobodny v myslienke ak sa mu to samozrejme podari
dnesny svet odmieta mysliet a chce iba zarabat filozofia stoji na ludoch ktori myslia inak ako vacsina, ktori svoj zivot neprepocitavaju na mnozstvo bankoviek na konte (hovorim o hornych 10 000) existencne su peniaze dolezite ale cena umu je nevycislitelna
ved nemat moznost mysliet este stale lezieme po stromoch, mame dar uvazovania a logiky a preto by sme ho mali adekvatne vyuzit ale nie na sebadestrukciu ale na vyssi stupen vedomia - problem je v tom ze taketo vedomie sa nachadza mimo hmotnych statkov - o tom hovori aj vychodna filozofia - myslim
ved LAOSHI by nam posila heh
a co sa tyka filozofie a skol ha - nuz co te nauci botanik o kvadratickych rovniciach ak sa nimi nezaobera
filozofiu ucia taky ludia ktory je nerozumeju, nechapu jej hodnotu, zlahcuju ju, al nahanaju majetky sem tam sa najde dakto kto pozna lasku k myslienke ale takych ucitelov je malo
suhlasim, aj ja som si vsimla, ze vacsina mojich spoluziakov chce byt ekonommi alebo pravnikmi. Ako nic proti tomu, ale ked sa ich pytam preco, tak odpovedaju, ze je to dobre platene. Pytam sa ich- a bavi ta to? A oni povacsine odpovedaju, ze co uz, ze nieco si musia vybrat.
Ja osobne by som nechcela cely zivot stravit tym, ze budem robit nieco, co ma nebavi, hoci je to dobre platene. Aj ked samozrejme, ja osobne, nechcem skoncit ako filozofka To nie je pre mna.
Ale je fakt, ze v sucasnosti sa ludia orientuju skor na materiu.
Tristram
Skutocnou filozofiou som myslela Socratovo hladanie pravdy. Hehe, som ale naivna, ze? Skoda, lebo nemam rada papagajovanie, ja mam rada tvorivu robotu. Ako samozrejme, musis pri tom zapajat aj mozog (hehe, to by dopadlo, keby nie....to sa stalo Leninovi.... .....hm, blby zart, to len tak slight_smile:
Ale ved nemala by byt filozofia predovsetkym zalozena na komunikacii? Ved take prijemne posedenie pri ohniku a diskusia o zmysle zivota? Fuj, ale jake klise.
Ludia co ma nepochopili - filozofiou som myslel vedu. Nehovorte ze to tak neni, filozofia ako veda straca vyznam( nestastne slova Naproti tomu filozofia ako zivotna cesta jedinca je velmi dolezita, pretoze urcuje vase zasady a pod. Nejdem to rozpisovat lebo som unaveny a chcem uz ist spat, tak sa k tomu vratim potom - to je pre tych ktory by si urcite nasli vyhrady na to malo co som napisal. Utopiou som myslel konkretne dielo.
hmmm docela na zamyslenie...nechapem preco by stratila status, to my vysvetli.....ja filozofiu berem tak ako sa nazyva, kralovnou vied. V minulosti nebola nejaka matematika, chemia, biologia a podbne. V minulosti bola len filozofia, z ktorej sa vsetky tieto vedy vyvinuli. Takze, postupne sa význam filozofie zmensoval, pretoze sa prestavala venovat niektorym veciam, ako sa od nej dane vedne odbory odpajali.
Dalej mame este filozofiu, ktoru nesie v sebe kazdy clovek - jeho zivotna cesta. Ta nestraca svoj vyznam a ani nikdy nestrati, pokial bude niekto kto bude jej nositelom
Ja som sa vyjadril k prvej moznosti.....k tomu ze filozofia bola vedou, a stale je vedou..
Ja osobne zastavam nazor, ze filozofia sa da chapat aj ako veda.
Black angel
Predsalen, v ramci poklasickej filozofie sa formoval scientisticky prud filozofie. Cely pozitivizmus mi pripada ako normalna veda. (ale len pripada, az take uzastne vedomosti o nom nemam) Filozofia moze byt kludne chapana ako veda. Ja si myslim, ze ty filozofiu chapes ako nieco nad vedou, teda, tak ju chapem aj ja. Predsalen sa zaobera problemami, ktore defacto stoja nad vedou. Veda vychadza z urcitych faktov, dajme tomu, ze su to prave axiomy. Nie je tam priestor pre taku spekulaciu ako v ramci filozofie, kedze by sa nikam nemohla pohnut. Predmetom skumania filozofie sa moze stat uplne vsetko. Preto by som ja osobne filozofiu postavila nad vedu.
Myslim si, ze filozofia, vzhladom na nedokazatelnost niektorych tvrdeni je v mnohych smeroch aj tak uzitocna. Nemyslim si, ze je zbytocna. Uzitocna je aj pre vedu. Uz len zamyslanie sa nad niecim otvara obzor a pocas tohto procesu sa mozu naskytat riesenia problemov, ktore sa pokladali za neriesitelne. A ak aj nie, clovek, zatiahnuty do spekulovania, je skor ochotny pripustit moznost omylu, tj. su vytvarane podmienky pre kvalitnejse spoznavanie, je vacsia moznost "napravy" napr. aj vedy. Aj ked sa to cele odohrava na rovni pojmov a castokrat spekulacii. Ale to je len moj nazor.
Ja mam taku romanticku predstavu a filosku povazujem za nieco, co ma dokaze zatiahnut do takeho mysticna, clovek sa citi mozno viac, ako len subor organov, masa a kosti. A prave to neprebadane je velmi pritazlive.
hm, hej, aj mne to pripada tak, ze je niekde nad vecou, ja osobne by som po nejakom tom prehodnoteni filozofiu (aj ked existuju smery, ktore sa podobaju uz sucastnym vedam nesmierne) zaradila niekam vyssie. Teda, ak ju beriem ako celok, ako akt zamyslania sa nad vecami, lebo pre mna je filozofia aj to. A ak chce nejaky vedec skumat svet okolo seba, mysleniu a zamyslaniu sa samozrejme nevyhne. A pre mna je filozofia ta, ktora sa moze zamyslat aj nad myslenim vedca Boooze, kecy, ale iba chcem poukaat na to, ze je skutocne niekde "nad".
Podla toho ako sa to vezme, bola na zaciatku vsetkych vied, venovala sa vedeckej cinnosti - cize bola vedou. Mozno nie je klasickou vedou, ale je vedou
heh nechapes opytaj sa filozofa co ti na to povie - povie ti ze filozofia nemoze byt vedou a to je na tom to krasne
klasicka veda - matika logika fyzika a pod su pravom nazyvane vedou bo tam platia striktne zasady pravidla vzorce poucky
vo filozofii su iba myslienky nicim neobmedzene takze podla mna tazko hovorit o vede ked nie je nicim obmedzena
aj biologia je obmedzena a nemenna - blastula gastrula embrio fetus - nikdy to nebude opacne nikdy nebude prv fetus az potom blastula vzdy to tak bude je nemenna
ale filozofia je premenliva a nemusi sadrzat zasad lebo myslienky su tvarovatelne
chapem co chces povedat ale jednoducho to tak asi nebude...
Dufal som ze zas napisem nieco tazko inteligentne, ale som na to moc unaveny. Chapem co tym myslis. Ty chapes co ja tym myslim. Takze neni problem. Fajn.
To bude tym ze sa na filozofiu pozeram z ineho hladiska ako vy....
No, Lucyliu89, aj ja som to poznal... Vsemocnemu bohu vdaka za to, ze sa mi podarilo spoznat par uplne festovych ludii, ktory filozofuju tiez. Hhe, a som s nimi all day... Ale mi vadi, ze nekedy& som od urcitych spravnich ludi a j dost daleko... Ale filozofia je krasna, skoda ze je vsade tak vela ,,bezduchych"(sry, ak som dakoho urazil, to je vseobecny pojem)...
hmm, nemyslim, ze ludia, ktori sa nezaujimaju o filozofiu su hned tym padom bezduchi, bezduche je to, ze vy udajne filozofia velki ich takto podcenujete!, to je zakladna chyba "podcenovat" tých, ktorí mozno nemaju vztah k psychologii, ci k filozofii, alebo inej humanitnej vede, pretoze oni rovnako mozu nas podcenovat, ze nemame vztah k trebars fyzike, matematike, takze mier
Zipporah, toto je tiez pravdiva veta, pretoze ked sa to tak vezme, oni nas zasa tiez nemaju radi, ze si niekedy neuzivame a berieme veci vazne... a ze nad nimi rozmyslame... Ja osobne to myslim na takych ludi, ktori aj nemaju nazor, aj ho kopiruju ale aj to, ze napr. fajcia, len aby boli cool, opijaju sa a nemyslia na buduce zdravie... alebo take prkotinky ako napr kradnutie fotrovcom prachy... Tak takych nepochopim a ani nemusim...
hovori sa blazena to nevedomost.... a horka chut poznania....
Psycho : sme primati vdaka tomu ze vieme kopirovat sme teraz tu ....ale ano mas uplnu pravdu uz by sme sa mohli posunut niekam dalej ako len k bezduchemu pasivnemu prijmaniu informacii... a uplny suhlas s tym ze ked uz mam tu moznost rozmyslat a pouzivat mozog tak toho aj nejako prakticky vyuzijem heh ale nie kazdy zdiela podobny nazor.... niekto si radsej sadne pod branu a cumi do blba a taha jednu cigu za druhou - podla mna plytvanie casu !
Laoshy: clovek nemusi mat rad psycholu, ani filozofiu ale mohol by pouzivat mozog ! aspon niekttori ved kolko ich travi cas uplnymi kravinymi ktore nevedu k nicomu ? dar rozmyslat je velmi uzasny tak preco ho nevyuzit ???
noo bolo tu povedané veľa a s viacerými názormi úplne súhlasím... ALE.. napr. ja fajčím, ale zato to hneď nemusí znamenať, že nevyužívam mozog.. je pravda, že fajčenie je škodlivé a pod., ale automaticky to neznamená že človek čo fajčí musí byť hlúpy... takže toto s cigami by som nejako neriešila...
súhlasím s BlackAngel... blažená to nevedomosť... koľkokrát som si tak povedala, že nebolo by lepšie byť hlúpou a neuvedomovať si isté veci, resp. problémy a čeliť im.. no ale my "rozumom zmýšľajúci" sa s tým musíme zmieriť
a ešte jedna vec.. občas nezaškodí úplne vypnúť a prípadne myslieť nad hlúposťami, alebo nad ničím.. však sme len ľudia, nemôžme stále niečo riešiť, zamýšľať sa nad problémami ľudstva a pod.
Lucyliu89, myslel som s tym facenim apod. ze tipy ludi, ktori to robia, len aby boli cool... Nebudem tu nikomu, kto fajcit, hovori ze je kot, lebo aj ja mam pomerne velke tukove loziska na previsajucom brusku a predsa mi nikt nepive ,,Schudni"(az na otca, ale to je o inom)...
kazdy z nas si svoj smer myslenia udava sam... vsetky deti maju podla mna rovnaky mozog, bohuzial s vynimkami akymi su chore deti... ako postupne rastieme tak myslime vzdy na nieco ine.. niekto rozmyslanie povazuje za cinnost ktorej sa neda odolat tak zacina filozofovat nad niecim co ho mozno trapi dlhsi cas.... ini zase niekde s partiou rozmyslaju a maju dilemu, snupnut ci pichut?.... svojim sposobom obrovskaaa dilema.. ale! je tu velke ALE! treba si uvedomit ci uvazujeme nad spravnymi vecami... aj ked kazda vec ktora je rozobrata do hlbky je dobra na uvazovanie, ide vsak o sposob a triezvost myslenia
That-is-me noo je to pravda,, ALE človek čo uvažuje nad tým, že či si šlehnuť do kábla alebo nie, ten si myslí, že je to správne, a ľudia čo rozmýšľajú nad (pre nás kravinami), no pre nich to tak nie je,, pre nich sú to normálne veci.. keby každý vedel čo je správne, a každý mal rovnaký rebríček či už hodnôt alebo celkovo každý by mal rovnaké kritériá pri posudzovaní toho čo je správne alebo nie je... tak by drvivá väčšina robila len správne veci a zamýšľala sa len nad správnymi vecami
lucyliu89 moze byt lenze ti ktori nad tym ci slahnut abo nie neuvazuju prilis triezvo.. ti ktori nad tym filozofuju rozmyslaju preco?.. to robia a podobne....ide o to do akej skupiny a na aku uroven filozofovania sa dostanes
That-is-me svojím spôsobom aj narkomani filozofujú a pýtajú sa prečo... prečo mám takýto život? prečo toto, prečo tamto... a príde otázka prečo by som si tú drogu nemal dať? veď prečo, aj tak môj život za nič nestojí... a dajú si.. veď aj oni rozmýšľajú...
cim som starsia, tmy menej riesim drogy, aj moje okolie, uz dlho som sa nebavila o mnarkomanii, vlasnt emi to ani nechyba, ani v teen veku mi to nechybalo, vsetci do nas huckali o drogach, otras
Zipporah ja som drogy nikdy napr. nejako neriešila, lebo sa ma to netýkalo... no kamaráti začali brať drogy a odvtedy mám strašný odpor... keby tak bol svet bez nich.. no čo už nie je
Lucyliu89 to vlastne nie je filozofovanie ako take.. filozofiu si "vymysleli" na to aby mohli uvazovat nad vecami ktore nedokazali vysvetlit a otazka u narkomanov ze "preco?" je viac menej plakanie nad rozliatym mliekom nie ?
Ja si myslim, ze na vyriesenie problemu je potrebne najst aj pricinu. Preto si myslim, ze je dolezite pytat sa "preco?". A nechat problem nevyrieseny alebo zatlkat nie je dobre. Preto si myslim, ze tato otazka je dost dolezita.
Filozofii sa casto dava privlastok "ezotericka", aj ked to moze vyzniet dost desivo, vzhladom na "povest" slova "ezotericky". Slovo ale znamena prosto "vnutorny". Myslim si, ze zaoberanie sa svojim vnutrom, hladanie odpovedi na otazky "Preco je to tak?", "Mozem to zmenit?", "Aka je pravda?" (atd.) je v zivote cloveka velmi dolezita. Preto si myslim, ze filozofii by sa mal prikladat vacsi vyznam.
filozofiu nech zakazu cez net!!! straca zmysel, more!
a samozrejme, ze drogy su hlavne otazkou veku, take petnastrocne decko nevie, co za drogami je, nemyslim dopad, nasledky, furt za vsetkym su peniaze zasa, dospelaci najlepsie zarabaju na detoch, veru hej...
Roleta je špeciálny inkognito mód, ktorým skryješ obsah obrazovky pred samým sebou, alebo inou osobou v tvojej izbe (napr. mama). Roletu odroluješ tak, že na ňu klikneš.
56 komentov
ved takmer kazdy ma tu svoju "zivotnu filozofiu" a riadi sa podla nej
napr. aj veriaci sa prisposobuju svojej filozofie a riadi cely ich zivot a je to len folozofia nic co sa da dokazat a ako to strasne zmeni
filozofia je podla mna perfektna vec
mozete s nou dostat vacsiu odvahu,odolnost,najst stastie, premyslat nad niecim zaujimavim(samozrejme aj absolutne nepodstatnym) a mnoho dalsich pozitivnych veci ale takisto mozte kvoli nej prepadnut do depresii
čiže, filozofia začína byť už äplne zbytočná...
Mam taky pocit že len vedou aspon v škole nas tak orientuju
Filozofia je proste " dekadantný nonsens, ktorý je prezlečený za subjektivitu "...amen
Ale filozofia, ktora mala povodne privlastok "ezotericka" sa stava niecim rigidnym, nie niecim, co ma cloveka nutit k tomu, aby pohol s vlastnym rozumom a mozno aj zivotom. A podla mna je tak aj chapana.
Stifut:
A nemohlo by to byt tak, ze by nam napr. anticka filozofia mohla davat podnety, ako by to mohlo, malo, nemalo vyzerat v spravne fungujucom state. Samozrejme, ze mnohe diela boli utopie, ale tiez sa da mnohemu priucit. a je pravda, ze v minulosti sa filozofi venovali vsetkemu, komplexne, ale vzhladom na pokrok vied to asi nebude v sucasnosti az tak lahko zrealizovatelne, ak chce mat clovek aspon aky-taky prehlad o veciach.
Tristram?:
Nebude nam prepinať a budeme šťastný...a filozofia ako taká celkom zanikne
K dojeniu capa cez sitko ( Immanuel Kant použil toto prirovnanie k nesprávnej formulácii otázky....pozn. autora )
Neeeeee, to sa neda, myslim prestat rozmyslat. Fakt je to, podla teba, s filozofiou take zle? Ale ved treba trochu obcas prevetrat zavity, nie? Ved predsa na co mame mozog? Podla mna sa treba obcas zamysliet aj nad svojim zivotom, usetri to castokrat mnoho problemov v buducnosti.
Denisska : nie kazdy moze mat rad filozofiu, resp. ju chapat - ty ju nechapes to je cele
Tristram6 : hadam sa tak vec nikdy nestane! Ja som celkom rada ked ma boli hlava z rozmyslania
nie myslim ze filozofia sa da orientovat aj inym smetrom ako vedeckym - bola by velka chyba sustredit filozofiu do centra vedy.
Hm. myslim ze by sa nemala priliz centralizovat ale mala by stat vsade - ako vzduch.
filozofia je uzasne tvarovatelna ale inokedy mam pocit ze je az nepolapitelna
vidim, že filozofi sa ozývaju
No ja milujem filozofiu..ved to viete dobre, len mam pocit, že dnesny svet sa orientuje uplne inym smerom...aj čo počuvam, kde cu ist študovať mladí, tak každí chce byť manažer a ekonom..a kde sú filozofi? ha?
Tak sa mi zdá že jediné čím sa oplatí v dnešnej dobe ako tak zaoberať, myslím z tých humanitných predmetov je akurát tak Psychológia...dnešný človek potrebuje psyxologa, lebo každemu už prepina
Tristram?:
16. júna 2007 o 12:01 späť hore68775
A co je podla teba skutočna filozofia?
Na školach sa učia len Dejiny filozofie..aspon čo ja viem....a to je všetko..samozrejme, že môžeš vyjadriť svoj nazor, ale cele mi to pripada ako take papagajovanie
mno dnesny svet je zamerany na hmotne majetky bo si ludia mylne myslia ze si za to kupia slobodu a stastie
ale clovek ktory hlada slobodu v peniazoch je ich veznom - slobodny clovek je slobodny v myslienke ak sa mu to samozrejme podari
dnesny svet odmieta mysliet a chce iba zarabat filozofia stoji na ludoch ktori myslia inak ako vacsina, ktori svoj zivot neprepocitavaju na mnozstvo bankoviek na konte (hovorim o hornych 10 000) existencne su peniaze dolezite ale cena umu je nevycislitelna
ved nemat moznost mysliet este stale lezieme po stromoch, mame dar uvazovania a logiky a preto by sme ho mali adekvatne vyuzit ale nie na sebadestrukciu ale na vyssi stupen vedomia - problem je v tom ze taketo vedomie sa nachadza mimo hmotnych statkov - o tom hovori aj vychodna filozofia - myslim
ved LAOSHI by nam posila heh
a co sa tyka filozofie a skol ha - nuz co te nauci botanik o kvadratickych rovniciach ak sa nimi nezaobera
filozofiu ucia taky ludia ktory je nerozumeju, nechapu jej hodnotu, zlahcuju ju, al nahanaju majetky sem tam sa najde dakto kto pozna lasku k myslienke ale takych ucitelov je malo
suhlasim, aj ja som si vsimla, ze vacsina mojich spoluziakov chce byt ekonommi alebo pravnikmi. Ako nic proti tomu, ale ked sa ich pytam preco, tak odpovedaju, ze je to dobre platene. Pytam sa ich- a bavi ta to? A oni povacsine odpovedaju, ze co uz, ze nieco si musia vybrat.
Ja osobne by som nechcela cely zivot stravit tym, ze budem robit nieco, co ma nebavi, hoci je to dobre platene. Aj ked samozrejme, ja osobne, nechcem skoncit ako filozofka To nie je pre mna.
Ale je fakt, ze v sucasnosti sa ludia orientuju skor na materiu.
Tristram
Skutocnou filozofiou som myslela Socratovo hladanie pravdy. Hehe, som ale naivna, ze? Skoda, lebo nemam rada papagajovanie, ja mam rada tvorivu robotu. Ako samozrejme, musis pri tom zapajat aj mozog (hehe, to by dopadlo, keby nie....to sa stalo Leninovi.... .....hm, blby zart, to len tak slight_smile:
Ale ved nemala by byt filozofia predovsetkym zalozena na komunikacii? Ved take prijemne posedenie pri ohniku a diskusia o zmysle zivota? Fuj, ale jake klise.
ah jaj
hladanie pravdy...to som si aj ja myslel, že sa to da..xixi
Nahodou podla mna Lenin bol užasny ..I luv him
S tou komunikaciou suhlasim .ved filozofia je všade okolo..len my ju nevidime, lebo sme zaslepení týmto novodobým svetom
Len by som chcel spojiť nejakým spôsobom filozofiu a psychologiu..len kvôli lepšej praktickosti ..da sa to?
Heehe, som ja ale naivka, co?
filozofia nikdy nemoze byt vedou lebo strati svoj statut, to svoje visostne gro na ktorom stoji !
ak sa filozofia stane vedou ako takou umrie...
Dalej mame este filozofiu, ktoru nesie v sebe kazdy clovek - jeho zivotna cesta. Ta nestraca svoj vyznam a ani nikdy nestrati, pokial bude niekto kto bude jej nositelom
Ja som sa vyjadril k prvej moznosti.....k tomu ze filozofia bola vedou, a stale je vedou..
Black angel
Predsalen, v ramci poklasickej filozofie sa formoval scientisticky prud filozofie. Cely pozitivizmus mi pripada ako normalna veda. (ale len pripada, az take uzastne vedomosti o nom nemam) Filozofia moze byt kludne chapana ako veda. Ja si myslim, ze ty filozofiu chapes ako nieco nad vedou, teda, tak ju chapem aj ja. Predsalen sa zaobera problemami, ktore defacto stoja nad vedou. Veda vychadza z urcitych faktov, dajme tomu, ze su to prave axiomy. Nie je tam priestor pre taku spekulaciu ako v ramci filozofie, kedze by sa nikam nemohla pohnut. Predmetom skumania filozofie sa moze stat uplne vsetko. Preto by som ja osobne filozofiu postavila nad vedu.
Myslim si, ze filozofia, vzhladom na nedokazatelnost niektorych tvrdeni je v mnohych smeroch aj tak uzitocna. Nemyslim si, ze je zbytocna. Uzitocna je aj pre vedu. Uz len zamyslanie sa nad niecim otvara obzor a pocas tohto procesu sa mozu naskytat riesenia problemov, ktore sa pokladali za neriesitelne. A ak aj nie, clovek, zatiahnuty do spekulovania, je skor ochotny pripustit moznost omylu, tj. su vytvarane podmienky pre kvalitnejse spoznavanie, je vacsia moznost "napravy" napr. aj vedy. Aj ked sa to cele odohrava na rovni pojmov a castokrat spekulacii. Ale to je len moj nazor.
Ja mam taku romanticku predstavu a filosku povazujem za nieco, co ma dokaze zatiahnut do takeho mysticna, clovek sa citi mozno viac, ako len subor organov, masa a kosti. A prave to neprebadane je velmi pritazlive.
suhlas ale ja filozofiu odmietam chapat ako vedu - nie je to klasicka veda ako ostatne na tom sa zhodneme je ina je nad vecou
hm, hej, aj mne to pripada tak, ze je niekde nad vecou, ja osobne by som po nejakom tom prehodnoteni filozofiu (aj ked existuju smery, ktore sa podobaju uz sucastnym vedam nesmierne) zaradila niekam vyssie. Teda, ak ju beriem ako celok, ako akt zamyslania sa nad vecami, lebo pre mna je filozofia aj to. A ak chce nejaky vedec skumat svet okolo seba, mysleniu a zamyslaniu sa samozrejme nevyhne. A pre mna je filozofia ta, ktora sa moze zamyslat aj nad myslenim vedca Boooze, kecy, ale iba chcem poukaat na to, ze je skutocne niekde "nad".
klasicka veda - matika logika fyzika a pod su pravom nazyvane vedou bo tam platia striktne zasady pravidla vzorce poucky
vo filozofii su iba myslienky nicim neobmedzene takze podla mna tazko hovorit o vede ked nie je nicim obmedzena
aj biologia je obmedzena a nemenna - blastula gastrula embrio fetus - nikdy to nebude opacne nikdy nebude prv fetus az potom blastula vzdy to tak bude je nemenna
ale filozofia je premenliva a nemusi sadrzat zasad lebo myslienky su tvarovatelne
chapem co chces povedat ale jednoducho to tak asi nebude...
To bude tym ze sa na filozofiu pozeram z ineho hladiska ako vy....
znak inteligencie je respektovanie myslienok druhych - takze napisal si to inteligentne ak so to tak myslel
urcite kazdy sa na svet pozera inymi ocami a to je uzasne a velmi dolezite !
thas-is-me
dakujem
Psycho : sme primati vdaka tomu ze vieme kopirovat sme teraz tu ....ale ano mas uplnu pravdu uz by sme sa mohli posunut niekam dalej ako len k bezduchemu pasivnemu prijmaniu informacii... a uplny suhlas s tym ze ked uz mam tu moznost rozmyslat a pouzivat mozog tak toho aj nejako prakticky vyuzijem heh ale nie kazdy zdiela podobny nazor.... niekto si radsej sadne pod branu a cumi do blba a taha jednu cigu za druhou - podla mna plytvanie casu !
Laoshy: clovek nemusi mat rad psycholu, ani filozofiu ale mohol by pouzivat mozog ! aspon niekttori ved kolko ich travi cas uplnymi kravinymi ktore nevedu k nicomu ? dar rozmyslat je velmi uzasny tak preco ho nevyuzit ???
súhlasím s BlackAngel... blažená to nevedomosť... koľkokrát som si tak povedala, že nebolo by lepšie byť hlúpou a neuvedomovať si isté veci, resp. problémy a čeliť im.. no ale my "rozumom zmýšľajúci" sa s tým musíme zmieriť
a ešte jedna vec.. občas nezaškodí úplne vypnúť a prípadne myslieť nad hlúposťami, alebo nad ničím.. však sme len ľudia, nemôžme stále niečo riešiť, zamýšľať sa nad problémami ľudstva a pod.
so dont worry , be happy and keep smilin´
ja sa držím napríklad toho, že furt robím len to čo ja chcem
čiže keby mi niekto povedal, daj si pervitín, a budeš parťačka a budeš cool... tak ho pošlem do pi*e a je to
a takí čo robia kraviny aby boli cool sú poväčšine hlúpe decká, puberťáci čo nevedia ako zahnať nudu
ale bohužiaľ to tak nie je...
a nikdy ani nebude, lebo každý sme iný
len nad vecami, kt. sú pre nás nepochopiteľné...
a nie je to otázkou veku...
Filozofii sa casto dava privlastok "ezotericka", aj ked to moze vyzniet dost desivo, vzhladom na "povest" slova "ezotericky". Slovo ale znamena prosto "vnutorny". Myslim si, ze zaoberanie sa svojim vnutrom, hladanie odpovedi na otazky "Preco je to tak?", "Mozem to zmenit?", "Aka je pravda?" (atd.) je v zivote cloveka velmi dolezita. Preto si myslim, ze filozofii by sa mal prikladat vacsi vyznam.
a samozrejme, ze drogy su hlavne otazkou veku, take petnastrocne decko nevie, co za drogami je, nemyslim dopad, nasledky, furt za vsetkym su peniaze zasa, dospelaci najlepsie zarabaju na detoch, veru hej...